Kış aylarında da birçok zararlı böcekler ve kemirgenler de yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Yani kısacası evlerinizdeki ve yaşam alanlarınızdaki haşere ve böcekler sizleri yaz ayları kadar rahatsız etmese de, ortalıklarda çok sık görünmeseler de, kış mevsiminde yaz mevsimindeki canlı popülasyonunun bir bölümü gizli olarak yaşam alanlarınızda yaşamaya ve kışı geçirip bahar aylarında tekrar görülmeye başlayacaklardır.

Ancak kış ve sonbahar mevsimi, haşere, böcek ve kemirgenler ile ilgili yeni bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Dışarıya çıktığınızda rahatsızlık vermek yerine böcekler ve kemirgenler bahara kadar soğuktan korunacak yer aramaktadırlar ve bu onları ev ve iş yerlerdeki kışı rahat ve sıcak geçirebileceği yerlere doğru yönlendirmektedir. Kışın yaşam alanlarınızda davetsiz misafirlerin konaklamaması için İzmir İlaçlama Şirketi ADEN İLAÇLAMA ile irtibata geçerek, sizlere yardımcı olabiliriz. 

larva
Larva

Kışlama Ne Demektir?

Adından da anlayabileceğiniz gibi kışlama, bazı böceklerin ve kemirgenlerin, yılan, çıyan, akrep gibi zararlıların kışın hayatta kalmak için kullandıkları bir süreçtir, çünkü normal aktiviteyi imkansız hale getirir. Sıcaklıklar düştükçe ve yiyecek kaynaklarının bulunması zorlaştıkça birçok böcek, metabolik süreçlerini sürdürmekte zorluklarla karşı karşıya kalmaktadır. Kışlayan zararlılar kış ayları boyunca hayatta kalabilirler, böylece ilkbaharda faaliyetlerine devam edebilirler. 

Zararlıların kışı geçirmesinin birkaç yolu vardır. 

Yetişkinler Olarak Hazırda Bekletme

Uğur böceği ve bazı kelebek türleri gibi bazı böcekler kış aylarında korunaklı yerlerde kış uykusuna yatarlar. Sıcak havalar gelene kadar hareketsiz kalabilecekleri yarıklara, yaprak çöplerine veya diğer yalıtılmış noktalara sığınırlar.

Topraktaki Yuva

Böcekler ve karıncalar gibi bazı böcekler soğuktan kaçmak için toprağı kazarlar. Toprak yalıtım sağlayarak onları aşırı sıcaklıklardan korur. Ayrıca enerji tasarrufu sağlamak için animasyona benzer bir durum olan kış uykusunda geçebilirler. Alternatif olarak karıncalar, özellikle dışarıdaki yiyecek kaynaklarının az olduğu soğuk aylarda yaşam alanlarına giriş, çıkış için yol yapabilirler.

Yapılarda Barınak Arayın

Böcekler kışın soğuğundan kaçmak için bina veya ev gibi insan yapımı yapılara sığınabilirler. Yaygın örnekler arasında kokuşmuş böcekler, termitler ve tespih böcekleri  bulunur. Bu böcekler tavan aralarında, duvar boşluklarında veya diğer tenha alanlarda toplanabilir.

Böceklerde Yumurta veya Larva Aşaması

Diğer böcekler kışı yumurta veya larva aşamasında geçirir ve bu da onların daha savunmasız yetişkin formlarında kışın zorluklarından kaçınmalarına olanak tanır. İlkbaharda yaşam döngülerini sürdürmek için yumurtadan çıkarak, ergin birey olmaya başlarlar

Donmaya Karşı Direnç

Bazı böcekler, donma sıcaklıklarında hayatta kalmalarını sağlayacak fizyolojik adaptasyonlar geliştirmiştir. Antifriz bileşikleri üretirler veya vücut sıvılarının kontrollü bir şekilde dondurulmasını sağlayarak buz kristallerinin hücrelerine zarar vermesini önlerler.

Daha Sıcak Uygun Ortam Arayışı

Bazı kelebek ve yusufçuk türleri, kral kelebeklerinin iyi bilinen göçüne benzer şekilde, kış için daha sıcak bölgelere göç eder. Bu onların soğuktan kaçmalarına ve hayatta kalmak için daha uygun koşullar bulmalarına olanak tanır.

Kışlayan Zararlıların Türleri

Teknik olarak çoğu canlı kışı geçirir – bu terim aslında sadece “kışı geçirmek veya hayatta kalmak” anlamına gelir – bitkiler, kuşlar, hatta kışı geçirmek için daha sıcak iklimlere giden insanlar bile kışı geçiren kişiler olarak tanımlanabilir.

Bununla birlikte, kışlayan zararlılar, özellikle de yumurtalarını bırakmaya veya yavrularını evinizde bulundurmaya karar verdiklerinde, kış aylarında ev sahipleri için bir sorun haline gelebilir. Ülkemizde ılıman iklim görülen kıyı kesimlerinde bu geçişler daha çok yaşanmaktadır.

tesbih böceği i̇laçlama
Tesbih Böceği İlaçlama

Tespih Böcekleri

Kış yaklaşırken, tespih böcekleri uyku durumuna girer ve kışı geçirmek için sığınak ararlar. Genellikle binaların, kayaların veya ağaçların güneşli taraflarında, özellikle güneye veya batıya bakan yüzeylerde çok sayıda toplanırlar.

karınca i̇laçlama
Karınca İlaçlama

Karıncalar

Kanatlı karıncalar, marangoz karıncalar ve işçi karıncalar bölgenin iklimine ve ekosistemlerine uyum sağlayan çeşitli türlerle çeşitlilik göstermektedir. Karınca türleri arasında marangoz karıncaları, kokulu ev karıncaları, ateş karıncaları ve Arjantin karıncaları yer alır. Karıncalar çevrede çok önemli roller oynarlar; toprağın havalandırılmasına, tohumların yayılmasına ve avlanma süreçlerine katılırlar.

Bu böcekler türlere bağlı olarak farklı kışlama stratejileri sergilerler. Kış aylarında uyku durumuna giren bazı böceklerin aksine karıncalar, en soğuk aylarda bile yıl boyunca aktif kalır. Toprakta koruma bulmak, vücut

Hatta bazıları ipek kozası örüyor veya kendilerini izole etmek için yaprak veya başka malzemeler kullanarak barınaklar oluşturuyor ve ilkbaharda ortaya çıkıp yetişkin kelebek veya güveye dönüşmek üzere gelişimlerine devam ediyor. 

ateş böceği
Ateş Böceği

 Ateş Böcekleri

Ateş böceklerinin, metalik renkli yer böceklerinden büyüleyici uğur böceklerine kadar 200’den fazla böcek türü vardır. Kış yaklaşırken bazıları toprağı kazarak kendilerini sert sıcaklıklardan korumak için kullanıyor. Örneğin yer böceklerinin yaprak döküntülerinin altına veya çürüyen odunların arasına sığındıkları bilinmektedir.

Diğer böcek türleri, ağaç kabuğu yarıkları veya düşmüş kütüklerin rahat sınırları gibi korunaklı yerlerde kışlayabilir. 

örümcek
Örümcek

Örümcekler

Küre ören bahçe örümceklerinden sinsi kurt örümceklerine çok çeşitli örümcek türleri ülkemizde mevcuttur.; bazıları zararsızdır, diğerleri ise zehirli ve tehlikelidir . Kış yaklaşırken, soğukkanlı olan örümcekler genellikle düşük sıcaklıklarla ilgili zorluklarla karşı karşıya kalır. Örümceklerin birleşik bir kışlama stratejisi olmasa da bazı türler kış aylarında hayatta kalabilecek davranışlar sergiler.

Kurt örümcekleri gibi yerde yaşayan bazı örümcekler, kendilerini dondurucu soğuklardan korumak için yaprak döküntülerinin altına veya bitki örtüsünün içine sığınabilirler. Karmaşık ağlarıyla bilinen küre ören örümcekler, gelecek nesillerin içinde bulunduğu yumurta keselerini üreterek bunları stratejik olarak korunan yerlere yerleştirebilir. Bu yumurta keseleri bir koruma görevi görerek örümcek yavrularının soğuk aylarda hayatta kalma şansının daha yüksek olmasını sağlar. Diğer bazı yetişkin örümcekler, sıcak havalar geri dönene kadar enerji tasarrufu sağlamak için metabolik süreçlerini yavaşlatarak uyuşukluk durumuna girebilirler. 

Fareler ve Sıçanlar

Bu zararlılardan en yaygın olanı, her biri çeşitli habitatlarda gelişebilme yetenekleriyle bilinen Norveç faresi ve ev faresi ve çatı sıçanıdır. Sıcaklık ve barınak arayan fareler ve sıçanlar, kışlama stratejilerinin bir parçası olarak sıklıkla evlere ve diğer yapılara girmeye çalışır ve içerideki herkes için potansiyel bir rahatsızlık ve sağlık riski oluşturur.

Hamamböcekleri

Hamamböcekleri farklı ortamlarda gelişebilme yetenekleriyle ünlüdür. Kış yaklaştıkça bu uyum sağlayabilen böcekler, soğuk havalardan kaçmak için genellikle iç mekana sığınırlar. Hamamböcekleri içeriye girdikten sonra mutfak, banyo ve bodrum gibi karanlık ve tenha alanlarda saklanma noktaları bulabilirler. Çok çeşitli organik maddelerle beslenme ve neredeyse her duruma uyum sağlama yetenekleri, onları yıl boyunca büyük bir baş belası haline getiriyor.

Sıcaklıklarını düzenlemek, aktivitelerini azaltmak veya içeriye sığınmak için yuvalarına girebilirler. 

Uğurböcekleri

Uğur Böcekleri kubbe şeklindeki gövdeleri ve ayırt edici noktalarıyla tanınırlar. Uğurböcekleri sıcak mevsimlerde bahçelerde faydalı olsa da, ev sahipleri bu kışlayan zararlıları iç mekânlarda kümelenmiş halde bulabilirler.

Kışlama alışkanlıkları birkaç farklı kategoriye ayrılır: Büyük gruplar halinde toplanarak iç alanlara girmeye çalışırlar

Kokan Böcekler

Kalkan şeklindeki bu böcekler, sıcaklık ve sığınak bulabilecekleri evler, binalar ve diğer yapılar gibi korunaklı alanlara sığınarak kış aylarına hazırlanıyorlar. Kokan böcek genellikle evlere küçük açıklıklardan ve boşluklardan girerek rahat bir sığınak arayan istenmeyen misafirlere dönüşürler. İçeriye girdikten sonra uyuşukluk durumuna giriyorlar ve soğuk aylarda enerji tasarrufu sağlamak için metabolik süreçlerini yavaşlatıyorlar.

Keneler ve Pireler

Keneler ve pireler, kısmen tehlikeli hastalıkları yayma eğilimleri nedeniyle hem insanlar hem de evcil hayvanlar için endişe yaratmaktadır. Siyah bacaklı kene ve yalnız yıldız kenesi gibi keneler, ormanlık alanlar ve uzun otların bulunduğu bölgelerde gelişir. Kışlayan bu zararlıların belirli alışkanlıkları yoktur, ancak soğuk aylarda etkinlikleri azalabilir.

Pireler ise evcil hayvanlar ve insanlar da dâhil olmak üzere memelileri istila eden kanatsız böceklerdir. Pirelerin geleneksel bir kışlama evresi yoktur, çünkü yıl boyunca iç mekânda hayatta kalabilirler. Bu, kış aylarında evlere sığınma olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına geliyor ve bu da hem evcil hayvanlara hem de sahiplerine rahatsızlık veriyor. Yıl boyunca etkili pire önleme, düzenli evcil hayvan tedavilerini ve istila riskini azaltmak için temiz bir yaşam ortamı sağlamayı içerir.

Tırtıllar

Tırtılların özel kışlama alışkanlıkları türlere göre değişir, ancak, soğuk aylarda koruyucu önlemleri içeren stratejiler benimser. Bazı tırtıllar enerji tasarrufu yapmak ve kış boyunca hayatta kalmak için diyapoz durumuna girerken, diğerleri kendilerini sert hava koşullarından korumak için yaprak çöplerinin altına, ağaç kabuğu yarıklarına veya diğer gizli yerlere sığınabilir.

Kış aylarında da birçok zararlı böcekler ve kemirgenler de yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Yani kısacası evlerinizdeki ve yaşam alanlarınızdaki haşere ve böcekler sizleri yaz ayları kadar rahatsız etmese de, ortalıklarda çok sık görünmeseler de, kış mevsiminde yaz mevsimindeki canlı popülasyonunun bir bölümü gizli olarak yaşam alanlarınızda yaşamaya ve kışı geçirip bahar aylarında tekrar görülmeye başlayacaklardır.

Ancak kış ve sonbahar mevsimi, haşere, böcek ve kemirgenler ile ilgili yeni bir sorunu da beraberinde getirmektedir. Dışarıya çıktığınızda rahatsızlık vermek yerine böcekler ve kemirgenler bahara kadar soğuktan korunacak yer aramaktadırlar ve bu onları ev ve iş yerlerdeki kışı rahat ve sıcak geçirebileceği yerlere doğru yönlendirmektedir. Kışın yaşam alanlarınızda davetsiz misafirlerin konaklamaması için İzmir Böcek İlaçlama ADEN İLAÇLAMA ile irtibata geçerek, sizlere yardımcı olabiliriz.