Yurt İlaçlama

Birçok üniversite öğrencisinin aynı yatakhanelerde çoklu sayılarda kaldığı ve yaşamlarını sürdürebilmek için gıda, dinlenme ve temizlik gibi birçok ihtiyacını karşıladığı devlet sorumluluğunda bulunan kredi yurtlar kurumlarının, özel yurtların veya vakıflara bağlı olarak işletilen yurtlarda periyodik olarak haşere mücadele hizmetlerinin yürütülmesi ve kontrol edilebilir popülasyon seviyelerinde tutulması yurtlardan kalan öğrencilerimiz ve çalışanlar için önem arz etmektedir.

Toplu yaşam alanı olan öğrenci barınma ve yurtlarında birçok zararlı haşere ve kemirgen türü görmek mümkündür.

Öğrenci Yurtlarında En Çok Görülen Böcek Türleri Nelerdir?

Öğrenci yurtlarında birçok öğrencinin eğitim yılı başlamadan önce eşyalarınla birlikte diğer yaşam alanlarından istemeden taşıdıkları en önemli ve ilaçlama mücadelesi zor olan iki böcek türü bulunmaktadır. Bunlarından bir tanesi tahtakurdu böceği ve diğeri ise alman tipi hamamböceğidir. Bu iki böcek türü de öğrencilerin getirdikleri eşya ve malzemeler ile yeni yaşam alanlarına bulaşarak gelip ve çoğalırlar. Özellikle tahtakurusu zararlısı böceklerin bulaşması ve diğer yurtta kalan öğrencilerin yattığı yataklara bulaşması çok çabuk olmaktadır. Yurtlardaki tahtakurusu ile ilaçlama mücadelesi uygulamalarında tahtakurusu ilaçlaması yapılan alanların en az 12 saat süre ile kapalı tutulması gerektiğinden dolayı ve bu süre de yurt yaşamından aksamalara neden olacağından dolayı tahtakurusu böceğinin bulaşmasının ilk aşamasında önlem alınması ve yurtların periyodik olarak profesyonel firmalara düzenli olarak ilaçlanması gerekmektedir.

pire ilaçlaması
pire ilaçlaması

Yurtlarda risk oluşturabilecek diğer bir böcek türüde pire zararlısıdır. Özellikle kız öğrencilerin yurt dışındaki alanlarda kedi beslemesi ve sokak hayvanlarına mama vererek alıştırması sonucunda kedilerin üzerindeki pirelerin taşınarak yurt içine, yurt yemekhanelerine, yurt yatakhanelerine bulaşması sonucunda bir çok öğrenciden pire zararlısından kaynaklı ısırmalara ve kanamalı yaralar oluşmaktadır.

Pire zararlısı ile mücadelede etkili halk sağlığı tarafından ruhsatlandırılmış kokulu EC formulasyonlu böcek ilaçları daha etkili ve kesin çözüm olacağından dolayı pire tespit edilen yurtların en az 4 ile 6 saat kapatılması gerekli olacaktır. Bu sebepten dolayı yurt binası dış alanlarında ve ya bahçelerinde özellikle sokak hayvanlarının beslenmemesi ve yakınlaştırılmaması, hamile sokak hayvanlarının kömürlük veya depolama alanlarına girerek doğum yapmasını engelleyici izalasyon tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Öğrenci Yurtlarında risk toplum sağlığı ve Halk sağlığı açısından diğer bire risk oluşturabilecek zararlı türü ise uyuz böceğidir. Uyuz böceği kişisel temizlik ve hijyene gerekli dikkat edilmeyen yatakhane benzeri alanlarda yaşayan öğrencilerin, uyuz böceğine maruz kalmasından kaynaklanmaktadır. Uyuz böceği aslında bir deri hastalığıdır, uyuz böceği kişilerin deri altına girerek, deri altında yaşayarak zarar veren bir parazittir. Uyuz böceği bulaşıcıdır, uyuz böcekleri ilaçlaması ve bertaraf kişilerin üzerine böcek ilaçları sıkılarak veya yattıkları yataklara böcek ilaçları sıkılarak yok edilmez. Uyuz böceği vakasına rastlanan kişiler sağlık kuruluşlarından tıbbi destek alması gerekmektedir.

Tıbbi tedavinin devam etmesi ile birlikte, uyuz böceği vakasına bulaşan kişi ve öğrencilerin tüm kıyafetlerinin ve yatak örü, yatak çarşaf f, yastık yüzlerinin ve battaniye ve yorganlarının 60 derece üzerindeki sıcak suda yıkanarak, buharlı ütü vasıtasıyla kurtulması gerekmektedir. Bizler ilaçlama firması olarak ta uyuz mücadelesine maruz kalan kişilerin tıbbı destek ve temizlik uygulamalarından sonra yaşam alanlarının dezenfeksiyonu gerçekleştirerek deriden dökülen canlı uyuz böceklerinin yayılmasını ve çoğalmasını önleyebiliriz.

Yurtlarda en çok karşılaşılan ve özellikle kız öğrencilerin korkulu rüyası olan Amerikan tipi hamamböcekleridir. Amerikan tipi hamamböcekleri iri, korkutucu ve kanatları sayesinde uçma özelliği olduklarından dolayı her yerde görülebilir. Amerikan tipi hamamböcekleri genellikle öğrenci yurtlarındaki kanalizasyonlarda, pis su atık alanlarında yaşamlarını sürdürdüler. Geceleri aktifidirler. Banyo ve tuvaletlerde suyun kullanılmamasından dolayı binanın tüm kanalizasyon sistemini kullanarak zemin katlarda en üst katlara katlara çıkabilirler. Amerikan tipi hamamböcekleri  yurtlarda ve yaşam alanlarında görmemek için, yurtların periyodik anlaşmalı olduğu ilaçlama firmaları tarafından düzenli olarak özellikle pis su logar ve kanallarının ilaçlanması gerekmektedir. Nisan ve Mayıs ayları Amerikan tipi hamamböceklerin ilaçlama mücadelesi için en uygun aylardır. Amerikan tipi hamamböceği ilaçlama mücadelesini tüm yaz ayları boyunca devam etmesi gerekmektedir.