kene çıkarma
10 Oca

Kene İlaçlama

Ülkemizde havaların ısınıp, ilkbahar ve yaz mevsiminin başlaması ile birlikte doğadaki var olan bitki, bitki örtüsünde, toprakta uyanma ile birlikte bizler için bir çok riskler oluşturabilecek akrep, kene, çiyan, yılan, karasinek, sivrisinek, yakarca ve arı türü canlıları görmeye başlayacağız.

Kene zararlıları nedir?

Vücudumuza kene yapıştıktan sonraki yapılacak uygulamalar, kene zararlı, kene türleri ve kene ilaçlama mücadelesi hakkında konular içeren yazı olacaktır.

Ülkemizde bugüne kadar, yaklaşık 30 farklı kene türünün oldğunun tespiti yapılmıştır. Ülkemizde ilk olarak 2002 yılında kenelerin insanları ısırmasıyla başlayan, Kırım Kongo Kanamalı hastalığı bulaşması sonucunda, 530 kişinin Sağlık Bakanlığı tarafından bildirilmiştir. Kenelerde nairovirüs virüsü hayvanlardan insanlara, kenenin isan vücuduna yapışarak bulaşmaktadır

Bu virüslü kenenin yapıştığı kişinin üzerinden, çıplak el ile eldivensiz veya koruyucu malzemesiz çıkarmaya çalışıldığı esnada, kenenin kanından ve vücut sıvısından bulaşan, tehlikeli virüs türü, başka insanlara da temas yolu ile bulaşabilmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı hastalığına maruz kalan kişilerde,ısırılmasında 14 gün içerisinde, yüksek ateş, başağrısı, halsizlik, kol ve bacak kaslarında şiddetli ağrılar, kusma, karın ağrısı, ishal ve yüz bölgesinde kızarıklık belirtilerinin olduğu gözlenmiştir. Hastalığın ilerleyen sahhasında isevücudun değişik yerlerinde kanamalar, deride morarmalar, burun kanaması ve dışkıda ve idrar da kan görülmesi tespiti yapılmıştır.

Vücudumuza Kene Yapışırsa Ne Yapmalıyız?

Vücudumuzda kene veya keneye benzer bir zararlının yapıştığını gördüğümüz anda, en yakın sağlık kuruluşuna vakit kaybetmeden gitmek en iyi çözümdür. Ancak bulunduğunuz yer yerleşim alanlarında çok uzakta ise, yapılması gerekenler ve yapılmaması gerekenleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Vücudunuza yapışık olan keneyi kesinlikle kopararak ve patlatarak çözüm bulamazsınız. Bu tür yapacağınız keneden kurtulma yolu sonucunda kenenin, sadece üst kafa ve vücut kısmını koparmış ama vücudunuza yapışık olan, ayakları üzerinizde kalmış olacaktır. Vücudunuza yapışık olan kenenin, üzerine herhangi bir kimyasal madde, alkol, deterjan, sıvı sabun, gaz yağı, kolonya gibi madeleri dökülmemesi gereklidir.

Vücudunuzdaki kenenin üzerine, yanan sigara da söndürülmemesi gereklidir. Öncelikle kene vücudunuzdan dikkatlice çıkaralım. Bir cımbızla keneyi cildinize mümkün olduğunca yakın tutun ve ardından keneyi yavaşça dışarı çekin. 

Keneyi cımbızla ağız kısımlarını kavrayarak çekebilirsiniz, eğer  keneyi karnından kavrarsanız, hastalık organizmaları içeren iç sıvılarını kendinize bulaştırabilirsiniz. Keneden kaynaklı enfeksiyonu önlemek için, yarayı temizlemeyi unutmayın. Eğer vücudunuzdan kendi düşen kene var ise bir poşete konularak, biraz önce belirttiğimiz gibi en yakın sağlık kuruşuna gidilmesi gerekmektedir.

Keneler Nerelerde Yaşar. Bizlere Nasıl Yapışır?

Kene türü, zararlıların sinekler gibi uçabilme özelliği, pire gibi zıplama özelliği olmadığından dolayı, keneler vücudumuza zeminden yürüyerek, tırmanarak ulaşırlar.

Havaların ısınasıyla birlikte toprak zeminlerde görülmeye başlanan keneler, genellikle mesire yerleri, istirahat bahçelerinde, piknik alanlarında, plajlarda, park ve çoçuk oyun alanlarında, yaz akşamları üzerine oturduğumuz, çim ile kaplı alanlarda tarım ile uğraşılan bağ, bahçe ve hayvan yetiştirme sahalarında, karşımıza çıkıp bizler için hayati riskler oluşturular.

Köpeğinizin dış parazitleri kaçırıcı boyun tasması veya dış parazit aşısı yok ise köpeğinizi gezdirdiğiniz yerlere dikkat etmeniz gerekmektedir. Kenelerin yaşam alanlarında dış parazitlere karşı önlemi olamayan köpeğinizi gezdirmemeniz ve bu riskli alanlarda yürüyüş yaptırmamanız gerekmektedir. Köpekler genellikle dışkılarını yaptığı, esnada hareketsiz kaldığında dolayı, bu esnada kene bulaşmasına maruz kalabilirler. Keneler, hastalığa neden olan birçok organizmayı köpeklere bulaştırır.

Kene Gelmemesi İçin Ne Yapmalıyız?

Kenelerin olması muhtemelen yerlerde, kenelerin üzerimize yapışmaması veya kıyafetlerimize gelmemesi için, fiziki ve kimyasal kovucu ürünler ile mücadele ederiz.

Fiziki önlem olarak vücudumuza tam olarak örtücü kıyafetler kullanmalıyız. Pantolon paçalarını çoraplarımızın içine sokarak, vücudumuza ayak kısımlarından girişini engelleyebiliriz. Eğer açık arazide tarım işleri ile uğraşıyorsanız, otların arasından vücudumuza gelecek keneleri önlemek amacıyla, pantolonun uçlarının etrafına biraz koli bandı kullanabilirsiniz. 

Üzerimize açık renkli kıyafetler giymemiz, koyu renkli olan bu kenelerin çok çabuk görülmesini sağlayacaktır. Piknik alanarında, eğer yerde oturularak yemek yenilip, içeçek içilecek ise açık renkli örtülerin kullanılması, daha uygun olacaktır.

Pikniğe gitmeden önce amatör kişiler tarafından kullanılabilen, kene kaçırıcı veya bulunduğunuz yere gelmesini engelleyici ilaçlar ile ilaçlama yapılabilir. Daha fazla maruz kalmayı önlemek için, cildinize ve giysilerinize, böcek kovucu böcek tabeletleri takabilirsiniz. 

Böcek ilacına maruz kalmanızı azaltmak için, işiniz bittikten sonra bu ürünü cildinizden yıkayın. Bir arkadaşınızla seyahat ediyorsanız, maruz kalmayı azaltmak için, birbirinizi keneler açısından kontrol edebilirsiniz. Eve dönüldüğü zaman aile büyükleri tarafından, tüm açık arazide bulunan aile fertlerinin vücutlarının diz arkalarının, koltuk altlarının, kulak arkalarının, ense, saç dipleri ve özellikle de kasık kısımlarının kontrol edilmesi gerekmektedir.

kene i̇laçlama
Kene İlaçlama

Kendimize ait yaşam alanlarımızda, aileniz için riski azaltmak için , kene olma ihtimaline karşı öncelikle, daha küçük hayvanların yaşayabileceği barınma noktalarının sayısını azaltalım. Yiyecek kalıntılarını gidermek, bir yapıdaki delikleri kapatmak,  bahçedeki çimlerimiz kısa olması yaprakların toprak üzerini örtmeyecek şekilde bulunması, ağaç çalılarının toplanması, kenelerin yabani kuş ve tavuk benzeri toprakta eşelenerek yiyecek bulmaya çalışan, diğer canllar tarafından daha çabuk görülerek yenilip, kene populasyonunun azalması açısından önemlidir.

Düzgün biçilmiş çim ile birlikte, yabani otların ve çalıların uzaklaştırılması, kene oluşmasını gizlenmesini engelleyeceğinden dolayı, kene mücadelesinde kullanılacak olan kimyasallara daha az ihtiyaç duyulmasını sağlayacaktır. Keneler toprak alanlarda arka ayaklarıyla, bitki örtüsüne tutunurlar ve kişinin geçmesini bekler ve siz bahçede oyalanırken üzerine tırmanırlar.

Kene İlaçlama Kim Tarafından, Nasıl Kene İlaçlama Yapılır.

Kene İlaçlama toplumun ortak kullanmakta olduğu alanlarda, yerel yönetimlerin, sağlık birilerinin kontrolleri altında yetkili personelleri ile yapılması gereklidir.

Kene şikayetleri başlamadan önce, kenelerin barınıp, yaşabileceği alanlarda, kene zararlılarına karşı etkili, uygulandığı yüzeylerde kenelere karşı uzun süreli yüzeyde kalıcı özelliği olan, kene ilaçları ile saha ilaçlaması yapılmalıdır. Bu sahalar geniş yüzölçümlerine sahip olduğundan dolayı, sırtta takılan ilaçlama pompaları ile yapılmayıp, araçüstü ilaçlama makineleri ve traktör tipi araçların arkasına takılı olan, büyük ilaç tanklarının basınçlı makineleri ile yapılması gereklidir.

Biz İzmir İlaçlama Şirketi olarak, evinizin iç kısımlarında, yazlık bahçenizde, sitenizde, okulunuzda oluşabilecek kene şikayetlerine karşı, kene önleyici ve kene öldürücü ilaçlarımızla kene ilaçlamasını profosyonel ekiplerimiz ile gerçekleştirmekteyiz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.