Pire İlaçlama

Pire zararlısı insan ve hayvanların vücuduna yapışarak, deri üzerine konup kan  emerek beslenen, kanatsız, siyah,kahverengi ve sarımsı renkte, zıplayan haşere ve zararlıdır. Pireler çok hızlı üreyen zararlı türlerindendir.

Pireler hayvanlar arasında, en çok köpeklerde, kedilerde ve keçilerde görülmektedir. Özellilkle yaşam alanı olarak belirlemiş olduğunuz evlerimiz, yazlıklarımızda veya günlük zamanımızın çoğunluğunu geçirdiğimiz işyerlerimizde, oluşabilecek pire promlemi, günlük özel yaşamımızın ve iş yaşamımızın aksamasına sebep olarak,tıbbi müdahele için sağlık kuruluşlarına gitmemize sebap olacaktır.

Dişi pireler öleceği güne kadar kan emmeye devam etmektedir. Dişi pire üreme yapması için ne kadar kan emerse o kadar daha çabuk üreme yapmaktadır. Pirelerin yaşam süreleri ortam sıcaklığı yüksek olan yerlerde bir iki sene kadar devem ettiği gözlemlenmiştir.

pire i̇laçlama
Pire İlaçlama

Pire Neden Olur ?

2 tür pire zararlısı vardır. Toprak piresi ve hayvan piresidir. Genellikle bizim yaşadığımız yaşam alanlarımızda, hayvan piresinden kaynaklı sıkıntılar yaşanmaktadır. Hayvan piresi, kedi,köpek ve genellikle keçilerden kaynaklı olmaktadır. Belirttiğimiz hayvanların üzerinde bulunan pireler, hayvanların deri altlarına yerleşip hayvanların, kanlarını emerek yaşamlarını sürdürürler. Pireler hayvanlarfın vücut kısımlarının dışında yaşadıjlarından dolayı dış parazitler grubunda yer alırlar.

Pirelerin Tadışığı Mikroplar

Pirelerin insanlara verdiği en büyük hastalıklardan biri veba mikrobudur. Fare tifüsü, kemirgen ve farelere tarafından taşınan hastalıkları insanlara bulaştıran hastalık türüdür. Bu türde bulaşan hastalığın belirtisi ateş ve titremedir. Tedavi acil olarak başlanmayıp geç kalındığı taktirde sonucu ölüm bile olabilir.

Terkedilmiş metruk binalarda var olan fare ve kemirgen zararlıların dışkılarından aldığı mikropları insanların vücuduna ısırarak veya açık yaralarını emerek mikropları taşırlar. Pire zararlısı, sıcak ortamlarını sevdiği için ülkemizde Mayıs ve Eylül ayları arasında görülmekte olup, bu belirtmiş olduğumuz aylarda pire ilaçlaması, yoğun olarak yapılmaktadır.

Pireler Nerelerde Yaşar?

Pire zararlıları, genellikle tozlu ortamlarda yaşarlar. Firmamıza gelen pire ilaçlama taleplerinde çoğunlukla apartman alt katlarında, apartman alt katlarında bulunan tozlu olan otoparklarda ve ya yine alt katlarda bulunan kömürlük olarak kullanılan  bölgelerde görüldüğü söylenmektedir. Gerçekten de Aden ilaçlama firmasına ulaşan müşterilerimiz belirtmiş olduğu gibi pire şikayet bu noktalarda daha yoğun olarak gözlenmektedir.

Çoğu müşterilerimiz evlerinde pire olmamasına rağmen, evlerine pireleri farkına varmadan çok kolayca taşıyabilmektedirler. Özellikle apartmanların otoparkı olan müşterilerimiz arabadan inince üzerine atlayan pirelerin farkında olmadan bir kısmını asansöre, bir kısmını kendisinin apartman dairesinin  bulunduğu ortak alana,kalan kısmını da evine hiç fark etmeden taşımaktadır.

Pireler nemli, ılık, gölgeli ve organik kalıntıların olduğu yerlerde yaşam alanları için uygun yerlerdir. Apartmanı girişi, garaj, kullanılmayan atıl durumdaki binalar, pirelerin yaşam alanları arasında bulunmaktadır. Evcil hayvanların avlu, köpek evleri vb. gibi dışarıda geçirdikleri zamanın çoğunu, geçirdikleri yerler olma eğilimindedirler. Pirelerin yaşayabileceği yerlerin sayısını azaltmak için, bahçenizde veya apartman girişinizde bulunan atıl durumda olan eski eşyaların kaldırılması yeterli olacaktır.

Evinizde beslemekte olduğunuz ,evcil hayvanlarınızın ihtiyaç ve gezinti amaçlı olarak dış alanlara, çıkarttığınız zaman ortamda, bulunan pireleri taşıyıcı olarak evinize, yaşam alanlarınıza taşırlar. Sokak köpekleri ve kedilerinin yanı sıra doğal olarak oluşan vahşi yaşam da bir pire kaynağı olabilir. 

Çöplerinizi erişilemez halde tutarak, bu hayvanlar için potansiyel barınakları ortadan kaldırarak ve onlar için yiyecek bırakmayarak bu hayvanları bahçenize girmekten caydırmaya çalışabilirsiniz. Evcil hayvanınız olmasa bile pire aileniz tarafından evinize taşınabilir. Yetişkin pireler harekete, titreşimlere ve karbondioksite tepki verir. Sadece dolaşıp nefes alarak pireleri vücudumıza çekebiliriz. Evinizde beslemekte olduğunuz evcil hayvanlarının üzerinde, pire olmasa bile siz işinizden evinize girerken zemin katta balkon altında yavrulamış bir kedinin üzerinde pireyi evinize pantolon paçanızda taşıyabilirsiniz.

Pire İnsanı Isır Mı ?

Maalesef cevap evet, pireler insanları ısırır. Bu parazitler genellikle sıcak aylarda ortaya çıkar ve sıcak kanlı memelilerin, insanların ve evcil hayvanların kanıyla beslenir.

Kendi boylarının 150 katı kadar sıçrayabilen bu haşereler, bahçede oynayan evcil hayvanların yanı sıra ayakkabılara, pantolon paçalarına ve piknik battaniyelerine takılarak kendilerini bir evin içinde kolaylıkla taşıyabilirler.

Pire, evcil hayvanların ve insanların uyuduğu yatak ve halı gibi alanları istila edecek ve ardından dişiler 100 günlük yaşamları boyunca 400-500 yavru üretebildikleri için hızla çoğalacaktır. Evcil hayvan sahipleri öncelikle pire istilası riski altında olsa da , bu ısıran zararlılar rakunlar veya kokarcalar gibi vahşi hayvanlar aracılığıyla avlulara da getirilebilir ve sonra evlere girebilir.

Pire ısırıkları neye benziyor?

Pire ısırıkları, ısırık merkezinin etrafında bir “hale” olan küçük, kırmızı yumrular olarak görünür. Kene veya sivrisinek ısırıklarının aksine , küçük kalırlar ve genellikle üç veya dörtlü gruplar halinde veya düz bir çizgi halinde görünürler. İnsanlarda ısırıklar genellikle ayak bilekleri veya bacakların yanı sıra belde, kasıklarda, koltuk altlarında ve dirsek ve dizlerin deri kıvrımlarında bulunur.

Pire ısırıkları ciddi mi?

Evcil hayvanlar söz konusu olduğunda, pireler ciddi alerji dermatite neden olabilir ve tenyaları transfer edebilir ve anemiye neden olabilir. İnsanlara gelince, pire ısırıkları oldukça kaşıntılı ve ağrılı olabilirken, aşırı kaşınma cilde daha fazla zarar verebilir ve ikincil bakteriyel enfeksiyonu davet edebilir. Nadir de olsa pireler, hıyarcıklı vebayı da bulaştırabilir ve bakteriyel hastalık fare tifüsünü insanlara yayabilir.

Pire Isırığı Nasıl Anlaşılır ?

Aynı apartmanda görevli kişinin, katlara servisi esnasında ise zıplayan, ısıran pireler tüm yaşam alanlarımıza ulaşmış olmaktadırlar. Apartmanda yaşayan ev sahipleri pire zararlısının ilk belirtisine dizlerinin altından ayak bileğine kadar ısırıklarından sonraki kaşınma ile karşılaşmaktadırlar.

pire isırığı
Pire Isırığı

Genellikle bir, iki ısırık olduğu zaman sivrisinek ısırığı olarak kabullenilmektedir, daha sonraları ısırıkların gündüz devam etmesi, işin boyutunun sivrisinek değil başka bir zararlı ısırığı olduğu yönünde olmaktadır.

Pireler ufak siyah ve kahveremgimsi renklerde, olup en büyük özelliği zıp zıp zıplamalarıdır. Eğer dairemizde veya yaşam alanlarınızda pire zararlısının olduğundan şüpheleniyorsanız, bunun çözümü çok kolaydır. Ayanızdaki pantolonun yerine beyaz eşofman veya pijama giyip, altınızdaki çorapları da beyaz çorap ile değiştirip, pijamalarıda içine sokarak pire olma olasılığı veya şüphelendiğiniz yerlerde, 2 dakika gezimeniz yeterli olacaktır.

Mevcut yerlerde bulunan pireler, beyaz kıyafetlerinizin üzerine atlayarak kolayca gözlemleyebilirsiniz. Pire zararlısı ile karşılaştığınızda eczaneden alacağınız pire ilaçları ile belki kesin çözüm bulamayabilirsiniz.

Pire ilaçlama hizmeti, diğer haşerelere göre daha farklılık gösterir. Hamamböceği veya karafatma türü zararlılar belli bir yerde bulunurlar yaşamlarının aynı yerlerde sürdürürler, ancak pireler hareketli canlılar oldıuğundan yaşam yerleri değişiklik göstermektedir.

Pire Isırıkları Nasıl Tedavi Edilir ?

Pire ısırıkları genellikle, herhangi bir tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Pire ısırıklarını tedavi etmek için kalamin losyonu veya anestezik kremler kullanmayı da düşünebilirsiniz.

Bununla birlikte, daha fazla ısırmaktan korunmak için, bir istilanın kalıcı ve profesyonel bir şekilde ele alınması gerekir. Ev sahipleri pire ısırıklarını en başta önlemek için düzenli olarak yatak çarşaflarını sık sık süpürüp yıkayarak temiz bir yuva sağlamalıdır.

Pireler uzun otlarda saklanmayı tercih ettikleri için dış mekanlar, çimler ve bahçeler bakımlı tutulmalıdır. Ek olarak, pireler tipik olarak kemirgenler aracılığıyla seyahat ederler, bu nedenle aşırı büyümüş ağaçlar veya çalılar gibi kemirgen barınma alanlarını ortadan kaldırdığınızdan emin olun.

Evcil hayvan sahipleri, evcil hayvanlar dışarıda bulunduktan sonra pire kontrolleri yaparak, evcil hayvanları düzenli olarak yıkayarak ve tımarlayarak ve yıllık olarak bir veterineri ziyaret ederek aktif pire yönetimi uygulamalıdır.

Halılarınızda veya evcil hayvanınızda bir pire istilasından şüphelenirseniz veya keşfederseniz , uygun ve etkili pire ilaçlaması hizmeti verecek olan Aden ilaçlama nile irtibata geçebilirisiniz.

Üzerlerinde beyaz eşofman, beyaz pantolon, beyaz çorap olan kişiler diz altında zıplayan kahverengi, siyah renkte birkaç zararlı gördüklerinden sonra ısıran zararlının pire zararlısı olduğunu düşünerek, İzmir İlaçlama Şirketi, Aden İlaçlama 0 232 2550101 numaralı telefondan arayarak pire ilaçlaması, hakkında bilgi ve ilaçlama ücreti, konularında destek almaktadırlar.

Müşterilerimiz ile yapılan karşılıklı görüşme sonrasında, ortak belirlenen ilaçlama saatinden işin başarılı bir şekilde uygulanması bize kalmaktadır.

Evde Pire İlaçlaması Nasıl Yapılır?

Kimyasal ürünler ile yapılan pire ilaçlamaları genellikle, bir pire sorununu çözmek için gereklidir ve genellikle tek bir ilaçlamada çözülemez. 

Genellikle birden fazla uygulama gereklidir. Yetişkin pireleri öldürecek ve aynı zamanda yumurta ve larvaların gelişimini durduracak bir ürün tercih edilmektedir. 

Tezgah üstü tedavilerin çoğu, pirelerin direnç geliştirdiği aktif bileşenleri kullanır. Evinizi reçetesiz bir tedaviyle tedavi etmeyi seçerseniz, sorunu çözmenin ne kadar süreceğini uzatabilirsiniz. 

Çoğu ev sahibi pire barınaklarını nerede arayacakları konusunda eğitime sahip olmadığından, genellikle bir haşere yönetimi uzmanının tedaviyi gerçekleştirmesini tavsiye ederim. 

Evde Pire İlaçlaması Öncesi Neler Yapılır?

Evinizin içinde, pire toplamaya yardımcı olmak için, evinizi düzenli olarak elektrik süpürgesi ile ortamdaki pireleri vakumlayarak toplayabiliriz. 

Vakumlama, birçok pire yumurtasını emer ve üreme döngülerini bozar. Bu aynı zamanda pire larvalarının koza oluşturmak için kullandıkları kir ve döküntüleri ortamdan kaldırmanız için yeterli olacaktır. Kullandıkları enkaz, pupayı gelişirken kamufle etmeye de yardımcı olur. 

Yetişkin pireler beslenirken kan tüketir ve arkalarında kan kalıntıları olan pislikler bırakır. Bu dışkılar hızla kurur ve pire larvalarının gelişmesi için geride kalır. 

ev ilaçlama
Ev ilaçlama

Çözüm, genellikle çözüm için 2 katmanlı bir yaklaşıma ihtiyaç duyar. Veterinerinizi ziyaret etmeniz ve evcil hayvanınıza ilaç tedavisi yaptırmanız gerekecektir. 

Bu bir şampuan, topikal bir uygulama veya evcil hayvana verilen bir oral doz olabilir. Dozaj ağırlığa göre belirlendiğinden dolayı kendi başınıza, evcil hayvanınıza yapacak olduğunuz dış parazit uygulması, evcil hayvanınızda bazı sıkıntılara yol açabilir.

Dış parazit uygylamalarının uzman veteriner kontrolunde yapılması uygundur. Pire tarakları genellikle pireleri çıkarmak için göz ardı edilir. Evcil hayvanınızı tarayın ve ardından pireleri sabunlu suya koyun. Bir evcil hayvanı taramak çok zaman alır, ancak evcil hayvanınız için hemen bir rahatlama sağlayacaktır.

Pire İlaçlaması Sonrası Temizlik Yapılabilir mi ?

Evinizde yapılacak pire ilaçlaması öncesinde ve ilaçlama sonrasında alınması gereken tedbirler bulunmaktadır. Ev Pire ilaçlamaları, genellikle kokulu ilaç gruplarından ilaçlandığı taktirde olumlu ve sonuç alınan ilaçlamalar olmaktadır.

Pire ilaçlaması sonrasında evinizi en az 2 saat kapatmanız gerekmektedir. 2saat sonrasında evinize geldiğiniz zaman, evinizin en az 45 dakika kadar havalandırıldıktan sonra girilmesi uygun olacaktır. Evin içerisinde açıkta gıda maddesi bulunması halinde bu gıda maddelerinin tüketilmemesi gerekmektedir.

Pire ilaçlamasından sonra, pire ilaçlaması yapılan yerin genel ve detaylı temizliğinin (detaylı temizlik olarak bahsedilen yerler,yatak altları,yatak baza başlık arkaları,buzdolabı arkaları,bulaşık makinesi arkaları gibi kör noktalar) en az 10 gün yapılmaması gereklidir.

Evime Pire Girmesini Nasıl Önleyebilirim?

Pirelerin evinize girmesini önlemeye yardımcı olacak birkaç seçenek mevcut. Bu seçeneklerden bazıları evcil hayvanınızı eve alırken ve çevrenizde değişiklikler gerektirir. 

Birden fazla seçenek kullanarak pirelerin evinize girmemesine ve ailenizi rahatsız etmemesine yardımcı olabilirsiniz. Pireler evimize iki yolla bulaşırlar. Eğer evcil hayvanınız olupta, dış parazit aşıları veya dış parazit boyun damlası kullanmıyorsanız, evcil hayvanınızı gezdirdiğiniz yerdeki tüm pireleri evcil hayvanınız ile evinize çok rahatlıkla alırsınız.

İkinci bir taşıma ve bulaştırma yolu ise, apartmanınızın da kiler veya otopark var ise ve bu malzeme depolama alanlarının kapıları kedilerin içeri girip çıkabileceği boşluklar var ise, kesinlikle mahalenizdeki kediler buraya girip yavrulamışlardır.

Minik kedi yavrularının üzerilerinde genelde pireler olur. Büyüyen yavruların dolasıyla üzerlerindeki pireler, tüm otopraka ve kilere dağılarak sizin üzerinize yapışıp, evinize kadar götürebilirsiniz. Pirelerin ortak yaşam alanlarında bulunmalarını ve üremelerini engellemek için, az kullanmakta olduğumuz kiler, otopark gibi yerlerin kedi ve köpeklerin girip, üreyebileceği yerlerdeki, izalasyon tedbirlerini gözden geçirmek gereklidir.

Eğer evimizde bir evcil hayvanımız var ise muhakkak bu canlının dış parazit aşı ve ilaçlarının  veterinerlerin belirtmiş olduğu tarihlerde yapılması gereklidir.

Pire Zararlısı İle Mücadele

Pire ilaçlamalarından önce, pirelerin bulunduğu alanlara sokakta kontrolsüz olarak yaşayan kedi ve köpek hayvanlarının tekrar girmelerini engellemek amacıyla, gerekli izolasyon tedbirlerin alınması sağlanmaktadır.

Bu izolasyon tedbirleri nelerdir diye sorarsanız? Apartman ortak alanlarına garaj, kiler,sığınak gibi çok kullanılmayan ancak sokak hayvanları tarafından rahatlıkla yaşayabilmeleri için uygun ortam olarak olan yerlere, pire zararlılarını taşıyan canlıların tekrar girişlerini engellemek olacaktır.

Var ise kırık pencerenin kapatılması,garaj kapılarının altlarında boşluklar, var ise tamir edilmesi, apartman sokak kapılarının açık kalmaması için kapı-çek takılması olabilir.

Pire İlaçlaması Nasıl Yapılır ?

Pire zararlılarının, tekrar iç alanlara girişlerini engellemesinden sonra, yapılacak olan detaylı kimyasal uygulamalar ile kesin sonuca ulaşılabilir.

Pire ilaçlamalarında esas olan, pire zararlılarının yaşam ve üreme alanlarının iyice tespitinin yapılarak, ilk olrak bu noktalardan pire ilaçlamasına başlanıp, daha sonra tüm yüzeylerin deltamethirine ve ya cypermethirine aktif ürünleri ile ilaçlanması gerekmektedir.

İlaçlama öncesinde, beyaz tulum giyilmesi iş güvenliği açısından çok önemli olsa da, pire ilaçlamasında, beyaz renk kıyafet veya koruyucu tulum pirelerin bulunduğu yerlerin kolay tespiti açısından önemlidir. Pire zararlısının, ana ürüme ve yaşam alanının tespiti yapılmadan gerçekleştirilen, ilaçlamalardan kesin sonuç alınamayıp sonrasında, müşterilerin pire şikayetinin devam etmesi sonucunda ikinci ilaçlama veya üçüncü ilaçlama hizmetlerine ücretsiz gitmek kaçınılmaz olur.

Pire ilaçlaması sonrasında, ilaçlama yapılan ortamın en az 2 saat kapatılması ve ilaçlama yapılan sahaya insan sokulmaması uygun görülmektedir. Yapılan ilaçlama sonrasında, Aden İlaçlama personeli 2 saat sonra, ilaçlama yapılan eve veya ortak yaşam alanlarına gelerek ilaçlama sonrası son kontrollerini yapmaktadırlar.

Pire zararlısının ortadan kaldırıldığı, ilaçlanan tüm alanlarda pire zararlısına rastlanılmadığının karşılıklı olarak tespitinden sonra Sağlık Bakanlığı EK-1 belgesi (Biyosidal Ürün Uygulama Formu) düzenlenerek, ilaçlama yaptıran kurum veya kuruluşlara ve ya şahıslara teslim edilir.

Çoğu pire ilaçlama uygulaması, birden fazla tekrar gerektirir, bu nedenle işlemden geçerken sabırlı olmanız gerekir. Bir haşere yönetimi uzmanı genellikle pire promlemini daha hızlı çözebilir kişisel durumunuz göz önüne alındığında pirelerin tekrar oluşmasını nasıl önleyeceğiniz konusunda rehberlik edebilir.

İzmir Pire ilaçlaması hakkındaki tüm sorularınız için, İlaçlama Şirketi Aden İlaçlama Firmasına 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşarsanız sizlere yardımcı olabiriz.

Pireden ve her türlü haşereden arınmış ortamlarda yaşamlarını devam etmelerini temenni ederiz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.