13 Eki

Termit

Termit

Termit, beyaz karında olarak da bilinirler. Dünyada termitlerin yaklaşık 3.000 türü bulunmaktadır.

Boyları 4 – 15 mm civarındadır. Tek başına tehlike arz etmez. Sorun şudur: termitler asla yalnız yaşamazlar, koloniler kurarlar. Bir koloni 1 -2 milyon termitten oluşur. Kolonilerinde kraliçe, işçi ve asker olanları vardır.

Bu açıdan arıların hiyerarşisi ile benzerlik gösterirler. Kraliçe ve işçiler neredeyse beyaz renktedir. Askerlerin rengi ise neredeyse siyahtır. İşçi ve asker termitlerin çoğunun gözleri yoktur bu yüzden görme yetisine sahip değildirler.

Antenleri vardır. Bu antenler sayesinde dokunurlar, tadarlar, koklarlar, ısıyı ve titreşimi algılarlar. İçlerinde uçabilenleri de vardır. Sürü halinde hareket ederler. 7 metreye ulaşan yuvalar kurarlar.

Termitler, Sıcak ve nemli iklimlerde yaşarlar. Hatta bu nedenle tropikal iklimlerde çok daha fazla türüne rastlanır. Afrika 1000 termit türüyle birinci sıradadır.

Ana besin kaynakları ahşap, kurumuş yapraklar, toprak veya hayvan gübrelerinde bulunan bitki artıkları ve selülozdur. Doğada ölü bitkileri ağaçları geri dönüştürerek ekolojik sisteme katkıda bulunurlar. Kolonize olmaları açısından dünyadaki en başarılı böcek türleri arasında sayılmaktadırlar. Kraliçelerinin yaşam süreleri diğer böcek türlerine göre oldukça uzun olabilmektedir. Bazıları 30 – 50 yıl yaşabilir. Genel olarak başkalaşım geçirebilen böceklerdendirler.

termit
termit

Bazı coğrafyalarda insanlar için lezzetli bir yiyecektirler. Afrika’nın bazı bölgelerinde kanatlı böcekler mutfağın önemli bir parçasıdır. Bunun nedeni yüksek yağ ve protein oranlarında sahip olmalarıdır.

Çok ilginç böceklerdir. Çünkü sadece insanlar için bir besin alternatifi olmakla kalmazlar. Bu türün, bağırsağı yenilenebilir enerji çalışmalarında kullanılmaya da başlandı. Fosil yakıtların çevre için daha az zararlı olmasına sağladıkları görüldü.

Çalışmalarda fark edildi ki bu böcekler aslında sadece bir sayfalık kâğıt parçasından iki litre hidrojen üretebilen biyoreaktörler.  Bu hidrojen üretimini bağırsaklarındaki henüz tanımlanamamış enzimler sağlamaktadır.

Şaşırtıcı faydaları sadece ekolojik sisteme doğal olarak bulundukları katkı, çevre koruma çalışmalarında kullanılmaları, hidrojen kaynağı olmaları ile kalmıyor. Aynı zamanda inşa ettikleri ve bir nevi kule olarak nitelendirilebileceğimiz yuvaları, otonom robotların dizayn edilmesine de ilham vermiştir.

Bu otonom robotlar karmaşık yapılar inşa ederken bağımsız çalışırlar, insan yardımına ihtiyaç duymazlar. Bilim insanları tasarlanan bu robot türünden iki fayda beklemektedir. Birincisi selleri önleyebilecek setler inşa edebilme potansiyelleridir. İkincisi ise gelecekte Mars’ta yaşam alanlarının kurulmasında katkı sağlayabilecek olmalarıdır.

Son olarak bitkisel ilaçların bir kısmında kullanılırlar.

Termitle Mücadele

Bu böcekler, bina ve yapılarda ciddi hasarlara yol açarlar. Yeraltında ve duvarların içinde yerleşim kurduklarından varlıkları fark edilmez ve bu yüzden verdikleri hasarın geri dönüşü neredeyse yoktur. Yapılan araştırmalara göre termitlerin Amerika’da neden oldukları maddi hasar yılda 5 milyar dolar civarındadır. Dünya çapında verdikleri hasar ise hala ölçülememektedir.

Bu yüzden yapılardaki ahşaptan mamul tüm kısımların termitten korunması çok önemlidir. Afrika gibi sıcak bölgelerden ithal edilmiş mobilyaları satın almaktan kaçınılmalıdır. Düzenli olarak, varlığı kontrol edilmelidir. Evdeki tüm ahşap materyallere düzenli olarak baskı uygulanarak herhangi bir deformasyon olup olmadığına bakılmalıdır.  Deformasyonlar bombeleşme ve çıtırtı sesleri ile kendini gösterir. Termitlerin varlığına ilişkin belirgin işaretler yok ise profesyonel inceleme desteği alınması olası ve ciddi maddi hasarları önleyecektir. Profesyonel incelemede kromatlı bakır arsenat gibi bakır içeren maddeler kullanılır.

Diğer bir seçenek varlıklarının, olası olduğu alanlara tavşan ya da tavuk proteinlerinin uygulanmasıdır. Son zamanlarda daha ekonomik bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemde protein olarak inek sütü, yumurta akı ve soya sütü kullanılır. 

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

Korona virüs Sertifikası, Restorant, Cafe ve işyeri ilaçlaması ve diğer ilaçlama konularında. 0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.