Entegre Zararlı Mücadelesi

Entegre mücadele, Entegre Zararlı Yönetimi (IPM – INTEGRATED PEST MANAGEMENT) veya Entegre Zararlı Kontrolü (IPC) olarak da bilinmekte ve kısaca, “Zararlıların Yönetim Sistemi” olarak ifade edilmektedir.

Entegre mücadele, “Zararlı türlerin popülasyon dinamikleri ve çevre ile ilişkilerini dikkate alarak, uygun olan tüm mücadele yöntemlerini ve tekniklerini uyumlu bir şekilde kullanarak, zararlıların popülasyon yoğunluklarını ekonomik zarar seviyesinin altında tutan bir zararlı yönetim sistemidir” şeklinde tarif edilmektedir.

i̇zmir i̇laçlama firması
İzmir İlaçlama Firması

Ekonomik Zarar Seviyesi: Hastalık, zararlı ve yabancı otların, ekonomik zarara neden olan en düşük popülasyon yoğunluğudur.

Ekonomik Zarar Eşiği: Bir zararlı popülasyonunun çoğalarak, ekonomik zarar seviyesine ulaşmasına engel olmak için mücadeleye karar verildiği yoğunluktur.

Haşere mücadele hizmetleri kapsamında, entegre zararlı mücadelesi ve yönetimi ne anlama geldiği, gereksinimlikleri nelerdir?

Haşere ilaçlama diğer bir tanımı ile Pest Control uygulamaları ve hizmetleri kapsamında yapılması gerekli tüm alanlarda risk oluşturabilecek tüm zararlılar ile entegre yani tüm hizmet prosesinin uyumlu ve aktif olarak hazırda bulunup ve uygulanmasıdır.

entegre zararlı mücadelesi
Entegre zararlı mücadelesi

Entegre zararlı mücadelesi hizmetleri

Haşere, kemirgen, fare ve uçkun zararlıların bulunduğu tüm yaşam alanlarında uygulanabilinir. Entegre Zararlı Mücadelesi sadece zararlı haşere ve kemirgenlerin ilaçlanması ve imhası i ile sınırlı olmayıp, esas amaçı bu tür zararlılara karşı oluşabilecek risklerin ortadan kaldırılarak ilk başlanacak süre ile son yapılan uygulamaların kayıt altında tutulması gerekmektedir. Entegre Zararlı mücadelesi hizmetini takip ve gerekli ilaçlama uygulamalarını yapacak olan ilaçlama şirketi veya ilaçlama firmasının, belirtilen aşamaları yapması gerekmektedir.

Entegre zararlı mücadelesi aşamaları

Risk oluşturabilecek zararlı türlerinin tespitinin yapılması,

Düzenleyici ve önleyici faaliyetlerin yapılıp takibinin yapılması,

Uygulama ve Kontrol.

Eylem eşiklerinin yapılması, haşere ve kemirgenler için herhangi bir uygulama yapılmadan önce, entegre zararlı mücadelesinde ilk olarak haşere ve kemirgen ve uçkun zararlıların popülasyonlarının ve bulundukları çevresel koşulların zararlılar ile kontrol eyleminin yapılmasının gösterdiği bir eylem eşiği belirler.

İşletmelerde tek bir haşere ve uçkun zararlının olması tüm işletmenin haşere ve zararlılar tarafından işgal edildiği anlamına gelmez. Esas olan haşere ve kemirgen türü, zararlıların ekonomik açıdan risk oluşturmasını engellenerek kontrol altında tutulmasıdır.

Entegre zararlı mücadelesi hizmetlerinin en önemli unsurlarından biri de, risk oluşturabilecek zararlıların tür ve yaşam alanlarını tespitinin ve izlenebilirliğinin yapılmasıdır. Örneği Hamam böceği İlaçlama gibi konularda, yapılan tespitlere bağlı olarak tespit edilen  eylem eşikleri  ile birlikte yapılan uygulama plan ve programları ile haşere ve kemirgen, uçkun zararlılardan arındırılmış ortam ve yaşam alanları oluşturulur.

Yapılan bu uygulamalar sonucunda ise  zararlı türlerine karşı doğru ve etkili biyosidal ürün ve pestisitler kullanılmış olur.

Entegre zararlı mücadelesinde 4 önemli nokta.

İşletmelere girecek olan haşere, kemirgen ve uçkun zararlıların girişini önlemek ve sonrasında bu önleyici faaliyetleri kayıt altına alarak süreç içerisinde kontrolünü ve takibini yapılması için düzenleyici ve önleyici faaliyet raporlarının (DÖF) hazırlanarak imza altına alınmasıdır.

Yaşam alanlarında ve önemli unsurlardan biri olan gıda üretim ve paketleme işletmelerinde IPM Entegre zararlı mücadele hizmetleri (böcek İlaçlama vs)çok daha önem taşımaktadır. Uluslararası gıda üretimi ve ihracatı yapan ülkemizdeki firmaların neredeyse hepsi IPM standartlarında hizmet almaktadırlar.

entegre zararlı yönetimi yerleşim planı
Entegre Zararlı Yönetimi Yerleşim Planı

Bu entegre zararlı mücadelesi hizmetleri konusunda deneyimli ve uzman olan ilaçlama şirketleri ve ya ilaçlama firmaları tarafından yürütülmektedir. Bu ilaçlama uygulamaları ve sonrasında yapılan raporlandırmalarda eksiklerin bulunması halinde işletme kalite yönetimi sisteminde minör ve ya majör uygunsuzluklar alınmaması açısından ciddi önem taşımaktadır.

Entegre zararlı mücadelesi hizmetlerinde işletmeye risk oluşmasını engellemek ve risk oluşturabilecek zararlıların olup olmadığını kontrollünde kullanılan ekipmanlara, entegre zararlı mücadelesi ekipmanları adı verilmektedir.

Ekipmanların isimleri,dış alanlarda kullanılması uygun kare ve ya dikdörtgen genellikle siyah renkte olan kemirgen ve fareler için etkili içerisinde rodentisit adı verilen fare zehiri  bulunan ekipmanlardır.Bu ekipmanlar iki tarafı açık üzeri ve altı kapalı bir tarafından bakıldığında diğer ucu görülen ve fareler için giriş-çıkış delikleri olan siyah kutulardır. Kutuların amaçları fare ve kemirgen zararlılarının iç kısmına girip ince demir veya plastik bir aparat ile sabitlenmiş fare zehirlerini yiyerek fare popülasyonunun artmasının önüne geçmektir. Kutular fare yemleme istasyonu veya fare yemleme monitörü olarak anılmaktadır. Ekipmanlar, Entegre zararlı mücadelesi kapsamındaki  gıda,ambalaj,paketleme ve benzeri  tesislerde işletmelerin dış alanlarında kemirgen ve farelerin işletmelere giriş,çıkış yapabilecekleri noktalarda kullanılır.

Her bir ekipmanın duvar kısmına ekipman numarası ekipmanın cinsi ve en son kontrol edildiği tarih işaretlenerek, yemlerdeki tüketim ve değişim miktarları işletme içerisinde bulunan entegre zararlı mücadelesi hizmetleri uygulama dosyasındaki yerine not olarak yazılır. İşletmelerde üretim alanı, paketleme alanı ve tüm kullanılan hammadde, yarı mamul ve üretim yapılan alanlar ve sevkiyata hazır bulunan maddelerin bulunduğu yerlerde, kemirgen ve haşerelerin popülasyon tür ve sayılarının tespiti için içerisinde kimyasal ürün barındırmayan üzeri şeffaf içerisi kolay görülebilen, iç kısmı mekanik aç-kapa sistemiyle çalışan ve içerisinde yapışkan levha bulunan canlı gözleme ekipmanları kullanılır.

Ekipmanlarımız, zararlı popülasyon sayısı ve türlerine göre, izolasyon tedbirleri ve alınması gerekli önlem ve tedbirler gözden geçirilerek tespit edilen zararlı (örneğin tahtakurusu ilaçlama) türlerine göre tedbirler alınır. Her bir ekipmanın duvar kısmına ekipman numarası, ekipmanın cinsi ve en son kontrol edildiği tarih işaretlenerek, yemlerdeki tüketim ve değişim miktarları işletme içerisinde bulunan entegre zararlı mücadelesi hizmetleri uygulama dosyasındaki yerine not olarak yazılır.

Entegre zararlı mücadelesi hizmetleri kapsamında, uçkun zararlılar ile mücadele, Efc Cihazları, yapışkan levhalar ve ışık tuzaklarının yanı sıra ürün zararlılarının tespiti için ve güve feromon,  kova ve tuzakları ile yapılır. Efc cihazları, ışık tuzakları üretim ve paketleme alanındaki gibi  1.Riskli bölgelerde cihaz üzerinde çalışan UV özelliği olan florasan lambaların çekim özelliğinde faydan arılanarak yararlanılır.

İşletme bulunan uçkun türü zararlılar uv ışığa gelerek cihazın lamba altındaki yapışkan levhalara yapışarak veya girişi olup çıkışı bulunmayan türden kova ve tuzaklara girerek tespiti yapılırlar. Bu tespitlere bağlı olarak iç alandaki uçkun zararlı tür ve tespitleri yapılarak kayıt altına alınırlar. İç alanlardaki tespit edilen uçkun zararlı türlerine karşı düzenleyici önleyici formlar düzenlenerek izalasyon tedbirleri gözden geçirilir.

Entegre zararlı mücadelesinde, kullanılan tüm entegre zararlı mücadelesi ekipmanları, işletme engre zararlı mücadelesi uygumla dosyasında bulunan entegre zararlı mücadelesi ekipmanları krokisinde her biri numaralandırılmış olarak görülürler. Esas olan en önemli husus yaşam alanlarında, gıda işletmelerinde, haşere, kemirgen, uçkun zaralılardan arındırılmış ortamları oluşmasını sağlanmasını evrak dökümantasyon olarak kayıt altında tutulmasını sağlamaktır.

IPM haşere ve kemirgenler türü zararlıların yaşam alanlarımıza girmesinin engellenmesini, önlemek amacıyla alınması gereken tüm tedbirlerin kayıt altına alınarak ve bu kayıt altındaki alınması gereken düzenleyici ve önleyici faaliyet raporları hazırlanan bilgilerin, aksaklıkların yapılmasının takibidir.

Bu zarar veren kemirgen ve böcek türlerinin biyolojik yapıları, yaşam alanları, kaç adet bulundukları, neden burada oldukları ve bunların oluşturabileceğin risklerin, oluşmadan önüne geçilmesi IPM Zararlı Risk kontrolünün önemli bir stratejisidir.

Entegre Zararlı Mücadele (IPM) – Yönetimi Nedir?

Entegre zararlı yönetimi, haşere, böcek ve tüm insana, doğaya, yaşama çevre şartlarına yönelik riskleri, olasılıkları, ihtimalleri, en aza indirip ve bu zararlılar tarafından oluşabilecek sorunların, oluşmadan önüne geçilmesini veya en asgari seviyeye indirilerek, minimize edilmesi ile ilgili sürecin tümünü kapsar. Entegre Zararlı Mücadelesi, halk sağlığında risk oluşturabilecek tüm zararlılarını kapsamında olsa da, aynı IPM uygulamaları tarımsal alanlarda oluşabilecek zararlıların kontrollerini, ürünlerin, bitkilerin ve doğal yaşamdaki tüm canlılar için yapılacak olan mücadele hizmetlerini kapsamaktadır.

Aden ilaçlama bünyesindeki, uzman ilaçlama personelleri, işletmelerde ihtiyaç olduğu taktirde en az dozda kimyasal kullanılarak, ilaçlama, pest kontrol uygulamlarını yapmayı veya kimyasal kullanmadan, çözümler üreten bir yönetim sistemini uygulayarak, süreci yönetilmesini sağlar.

Haşere, Böcek Nedir?

Haşere tüm yaşam alanı olarak bulunduğumuz, evimizde, işyerimizde, tarlamızda, bahçemizde kısacası yaşadığımız her yerde, belirttiğimiz yerlere, bitkilerimize, zarar veren organizmaların hepsine haşere, böcek adı verilir.

Bu zararlılar ayrıca, insan veya hayvan sağlığını etkileyen organizmaları içermektedir. Bu zararlılar bazen bitkilerimizde, bitkileri yetişmesini engeller, bazen meyve vermesini engeller bazen ağacı komple yer bitirir.

Haşereler karşımıza bazen kemirgen, kuş, bakteri, virüs mantar olarak bazen de böcek, kene, akar ve salyangoz olarak ta karşımıza çıkabilmektedir. Bize ve ürünlerimize, çevremize zararlıları haşere olarak adlandırmaktayız.
IPM haşere ve kemirgenler türü zararlıların yaşam alanlarımıza girmesinin engellenmesini, önlemek amacıyla alınması gereken tüm tedbirlerin kayıt altına alınarak ve bu kayıt altındaki alınması gereken düzenleyici ve önleyici faaliyet raporları hazırlanan bilgilerin, aksaklıkların yapılmasının takibidir.

Bu zarar veren kemirgen ve böcek türlerinin biyolojik yapıları, yaşam alanları, kaç adet bulundukları, neden burada oldukları ve bunların oluşturabileceğin risklerin, oluşmadan önüne geçilmesi IPM Zararlı Risk kontrolünün önemli bir stratejisidir.

IPM Zararlıları yönetme yaklaşımları dört ana grup halinde incelenmektedir.

Biyolojik Kontrol

Biyolojik Kontrol, zararlıları yok etmek için doğal düşmanlarını kullanarak,  kimyasal ilaç kullanmadan ortamdan, yaşam alanlarından yok edilmesini sağlar. Doğada yaşayan bir çok zararlının bir çok doğal yok edicisi bulunmaktadır.  Örnek olarak farenin e doğal yok edicisi yılanlar ve şahin, kartal tipi yabani kuşlardır. Çam kese tırtıllarının yok edicisi ise doğadan bulunan kuşlardır.

Kültürel Kontroller

Kültürel Kontroller, haşere oluşumunu, üremesini, yayılmasını ve hayatta kalmasını azaltmaya yönelik tüm uygulamaları kapsar. Örnek verecek olursak aşırı ve kontrolsüz olarak bahçe ve tarla, tarım alanlarının sulanması haşere ve sinek popülasyonu artırabilir. Ayrıca fazla su bitkilerde kök hastalıklarına ve yabani otların artmasın ada sebep olur.

Mekanik ve Fiziksel kontroller

Mekanik ve Fiziksel kontroller bir zararlı, haşere ve böcek direk öldürür, zararlıları engelleyerek ve ortamı yaşaması için uygunsuz hale getirmeye yarar. Bu mekanik fiziki koruma uygulamalarına en uygun örneklerden biri yem fabrikalarında kuşların barınacağı, dinlenebileceği alanlara şerit perdeler, korkutucu kaçırıcı balon ve maskelerin kullanılması, hammadde getiren kamyonların üzerindeki ürünlerin üzerine konup zarar vermelerini engellemek amacıyla balık ağı kullanılması gibi yöntemlerin kullanılmasını sağlar.

Kimyasal Kontrol ve Kimyasal Mücadele, İlaçlama

Bu kimyasal kontrol, pestisit ve böcek öldürücülerin kullanılmasıdır. Ancak bu kullanılacak olan kimyasalların kontrol altında belirtilen dozlarda kullanılmasını, insanlara ve çevreye olası zararları en aza indirecek şeklinde üretilen ilaçların kullanılmasını Sağlar. Amaç doğaya, çevreye, ürüne canlılara zarar vermeden ekosistemi bozmadan uygulama yapılmasını sağlamaktır.

IPM Zararlı mücadelesi hizmetlerinde, pest contol ilaçlama uygulamalarında kullanılan tüm ekipmanların, şekiller ile belirtildiği yerleşim planında numaralandırılarak belirtilmesi gereklidir.

İşletmelerde ki ürün mal kabulünden, sevkiyata kadar görev alan tün personellerin yılda en az 1 defa olmak üzere entegre zararlı mücadelesi eğimine katılarak, katılımcı eğitim sertifikasını almaya hak kazanması gerekmektedir. Aktif madde içeren ve aktif madde içermeyen tüm ruhsatlı ekipman, sarf malzeme ve biyosidal ürünlerin ruhsatnameleri, MSDS bilgileri ve etiket örnekleri, entegre zararlı mücadele uygulama dosyasında bulunması gerekmektedir.

Pest Kontrol, ilaçlama ekipleri iki kişiden oluşması gerekmektedir. Bu kişilerin bir tanesi mevzuatlara ve yasalara uygun şekilde, ekip şefi diğerinin ise uygulama personeli olması bu uygulama ekibinin tüm eğitim belgeleri ve biyosidal ürün uygulama izin belgelerininde, entegre zararlı mücadelesi uygulama dosyasında bulunması gerekmektedir.

Ayrıca bu uygulama dosyasının içerisinde, Acil Durum Planı, Acil Durumlarda aranacak kişilerin irtibat numaraları, iletişim bilgileri ninde bulunması gerekmektedir. İlaçlama Uygulamaları esnasında veya sözleşmeli ilaçlama firması tarafından gerçekleştirilmesi gerekli ,3.cü göz denetleme ve kontrollerinde tespiti yapılan düzenleyici ve önleyici faaliyetlerini yazıldığı, ıslak imzalı DÖF formlarının da bulunması gerekmektedir.

İşletme için yaptırılmış 3. Şahıs mali mesuliyet sigorta poliçesinin ve kullanılan kimyasalların, boş kaplarının çevre atık yönetim sistemine uygun olarak imha edildiğinin belgesinin de bulunması, IPM Pest management, entegre zararlılar ile mücadele uygulamasının yapılmasını istediği evrak ve dokümantasyonlardır.

İlaçlama İçin Gerekli Yetki ve Yeterlilik Belgeleri

Aden İlaçlama Çevre Sağlığı Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi olarak, İlaçlama, Fumigasyon, Dezenfeksiyon, Su Deposu Temizliği ve Dezenfeksiyonu hizmetlerini ve uygulamalarını gerçekleştirmek için, yasal mevzuatların gereksin imliklerini yerine eksiksiz ve kaliteli, rakiplerimizden, bir adım önde olmak amacıyla, bağlı bulunduğumuz resmi makamlardan ve ilgili konularda denetimler ve yapılan kontroller sonucunda almaya hak kazanmış olduğumuz belgelerimiz.

Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi

biyosidal ürün uygulayıcı sertifikası
Biyosidal Ürün Uygulama İzin Belgesi

İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından Yasal ve mevzuatlara uygun işyerlerinin ilaçlama, dezenfeksiyon ilaçlaması yapılmasına uygun görüldüğü ve ara denetimlerde belirtilen, istenilen yükümlülükleri,  sorumlulukları yerine getiren ilaçlama firmalarının, ilaçlama şirketlerinin sahip olduğu resmi bir belgedir. Bu belgesi olmayıp ta ilaçlama hizmeti veren kişiler hakkında yasal işlemler uygulanmaktadır.

TSE 8358 Hizmet Yeterlilik Belgesi

hizmet yeterlilik belgesi
Hizmet Yeterlilik Belgesi

Aden İzmir İlaçlama Şirketi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara uygun, Ev, İşyeri ve Yerleşim alanlarındaki zararlılar, haşereler ile mücadele hizmetleri için kurallar, standardına uygun hizmet veren işyeri olarak bu belgeye hak kazanmıştır.

TSE 13227 Hizmet Yeterlilik Belgesi

Aden İzmir İlaçlama Şirketi, Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara uygun Dezenfeksiyon hizmetleri için-Genel kurallar standardına Türk Standartları Enstitüsü tarafından belirlenen standartlara uygun işyeri olarak olarak bu belgeyi almaya hak kazanmıştır.

Uluslararası Çalışan Taşıtlarda ve Giriş Noktalarında Uygulanacak İlaçlama İşlemlerine Ait Yetki Belgesi

sağlık bakanlığı i̇laçlama i̇şlemlerine ait yetki belgesi
Sağlık Bakanlığı İlaçlama İşlemlerine Ait Yetki Belgesi

Sağlık Bakanlığı Türkiye Sahil ve Hudutlar Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından belirlenen mevzuat ve yasal zorunlulukları yerine getirerek, yerinde yapılan denetleme ve kontrolleri eksiksiz olarak yerine getirerek, gümrüklü özel sahalarda ilaçlama, pest-control, dezenfeksiyon ve fumigasyon ilaçlama hizmetlerini yürütmek için yeterli görülerek İzin belgesini almış bulunmaktayız.

Zirai Fumigasyon Ruhsatı

zirai fumigasyon ruhsatı
Zirai Fumigasyon Ruhsatı

Gıda Tarım Hayvancılık BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü, İzmir Ziraai Karantina Müdürlüğü  tarafından Bitki Koruma Fumigasyon Yönetmeliği hükümleri ve Gıda, Tarım,Hayvancılık Bakanlığınca, belirlenen kriter ve şartlara uyarak fumigasyon ilaçlama işleri yapmak üzere, 5996 sayılı, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı ve Gıda yem kanuna uyduğundan dolayı verilmiştir.

ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi

ISO 9001 Belgesi

Kapsamı, haşere, Böcek, kemirgen, uçan zararlılar ile mücadele hizmetleri, fumigasyon ilaçlama hizmetleri, ortam dezenfeksiyonu, içilebilir ve kullanabilir sularda dezenfeksiyon hizmetleri için gerekli belgelerin kalite standartlarına göre uygulanması kapsamında hizmetlerini yürütmektedir.

ISO  14001 : 2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi

iso 9001 belgesi
ISO 9001:2015 Belgesi

ISO  14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi Belgesi ile hizmet verdiğimiz uygulamalar sonrasındaki tüm sarf malzemelerin, kapların ve atıkların kalite yönetim sistemine kayıt edilerek imha edilmesi kurallarına uygun olduğu için verilen kalite yönetim sistem belgesidir.

ISO 22000 : 2005 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Kalite Belgesi

ISO 22000 : 2005 Gıda Güvenliği Yönetim sistemi kalite belgesi, Aden Çevre Sağlığı Hizmetleri firmasının gerçekleştirmiş olduğu pest kontrol, ilaçlama ve dezenfeksiyon, fumigasyon uygularımızı gıda güvenliği standartlarına uygun olarak gerçekleştirip, kayıt altında bulunması ile ilgili yeterlilikleri yerine getiren firmamızın almaya hak kazandığı kalite yönetim sistemi belgesidir.

MERIEUX NUTRİSCİENCES

MERIEUX NUTRİSCİENCES tarafından BRC V8 Pest Kontrol Gerekliliklerini Eğitim Sertifikası

AIB INTERNATIONAL CONSOLİATED STANDARTS FOR INSPECTION-IPM

AIB INTERNATIONAL CONSOLİATED STANDARTS FOR INSPECTION-IPM Entegre Zararlı Yönetim Eğitim Sertikaları almıştır.

Aden ilaçlama firması olarak Entegre zararlı Mücadele hizmeti konusunda 10 yıllık deneyim ve bilgi birikimi ile sorunsuz üstesinden geliyoruz.  0232 255 01 01 nolu hattan, Teklif Alabilirsiniz.

Termit İlaçlama

Ayrıca iletişim formumuzu doldurak bize ulaşabilirsiniz.