Örümcek

Örümcekler, eklembacaklılar şubesinin Arachnida sınıfının Araneae takımından gelmektedirler. Bilinen 42000 örümcek türü keşfedilmiştir.

Örümcekleri böcek olarak nitelendirmemek gerekir. Türlerine ve iklim şartlarına göre boyları değişiklik göstermektedir. Diğer canlılar baş, gövde, karın adı altında 3 bölüme ayrılırken, örümcekler de baş ve göğüs ayrışmamış ve aynı bölüm içinde yer almaktadır.

Örümcekler

Karın, göğsün içine ince bel ile hapsedilmiştir. Aynı büyüklükte başka bir canlının beli bu kadar ince değildir. Örümcek türlerine göre boyları, 0.3 mm’den 35 cm’ye kadar değişir. Ağızlarının önünde iki zehir çengeli ve iki his ayağı yer alır ve diğer canlıları uzaklaştırmak için korkunç bir görsellik sunar.

Göğüslerinde ise, gelişmiş dört çift yürüme bacağı vardır. Uçları, tarak gibi dişli iki çengelle sonlanır. Örümcek bunların sayesinde ağ üzerinde rahatça dolaşır. Bir kısmı ileriye, geriye ve yanlara doğru yürüyebilirler. Çoğunun başında 3 veya 4 çift göz bulunur. Gözlerin dizilişi, sınıflandırmada önemli bir özelliktir. Yuvarlak olan karın kısmı yumuşak ve esnek olup, alt kısmında solunum delikleri, ipek bezleri, anüs ve cinsiyet organları yer alır.

Dünyanın  hemen hemen her yerine adapte olmuş, iklim ve bölgesel şartlara göre gelişim göstermiş, yüksek rakımlı yerlerde, çöllerde, ekvatoral şartlarda,  derin çukurlarda, sularda da yaşayabildiği gözlenmiştir.

örümcek
Örümcek

Örümcekler Etçil midir?

Örümcekler, yırtıcı ve vahşi hayvanlardır. Birbirlerine saldırmaktan çekinmezler, fakat görsel şovlar veya akvaryum hayvanı olarak da evcilleştirilebilirler. Etçildir. Bir çok böcek türü ile beslenir ve genellikle ağlarınla pusu kurarak avlanırlar. Suda balık ve kurbağa ile beslenen türleri de vardır. Ağ kuramayan örümcekler avlarının kovalayarak veya üzerlerine sıçrayarak yakalarlar. Böcekler ile beslendiği için faydalı bir pregatördür.

Her örümcek türü ağ yapamaz. Ağları özenle örülmüş bir şaheserdir. Karınlarının alt kısımlarda 3 çift ağ organları bulunur. Sıvı olan bu ağlar hava ile temas edince, sertleşmektedirler. Çoğu tür dış mekanlarda yaşamayı tercih eder ve böceklerle beslenir. İç mekanlardaki örümcekler genellikle dişi arayan erkek örümceklerdir. Dış ortamdaki sıcaklık düştüğünde örümcekler iç mekanlara girebirler.

Örümcekler Nerelerde Yaşar?

Yaşam alanlarımıza intikal eden örümcekler, evimizin tavan köşelerine, dolap, koltuk vb. arkalarına ağ örerek yuvalanmaktadırlar. Bu alanda yaşayan gizli yaşayanlar, miteler gibi canlılarla beslenirler.

Zehirli ısırıklarını beslenmek amacıyla omurgalı böcek türlerini yakalamak ve yemek için kullanırlar. İnsanları nadir ısıran örümcekler sinek ısırığı gibi zarar vermekte ve lokal alerjik reaksiyon oluşturabilirler.

Yaşam alanlarında görülen ve özellikle binaların zemin katları ve ortak kullanım alanlarında yuvalanan örümceklerin zararları nelerdir şeklindeki düşüncelerin cevaplanması için örümcek yaşam yerleri hakkında bilgi sahibi olunması, karanlık ve loş alanlarda yuvalanan örümceğin zararlarının oldukça fazla olduğu bilinmelidir.

Örümcek Isırması

Zehirli böcekler gurubunda olan örümcekler, insanları sokarak zarar verirler. Genellikle el, yüz, boyun, kol ve omuzdan sokan örümcekler, soktuğu deride iki tane delik açmaktadır. Örümcek sokmasında, yanma, ağrı, kaşınma, şişlik, bitkinlik, nabız artması ve soğuk terleme gibi zehirlenme belirtileri görülür. Bazı türlerin zehirleri insanlarda hafıza kaybına yol açan örümcek sokması tedavi edilmediği takdirde ölümlere varan sonuçlara yol açmaktadır. Ayrıca gıdaların ve eşyaların üzerinde dolaşarak mikrop bulaştırırlar.

Ülkemizde görülen bazı örümcek türleri

Karadul örümceği; Karadul örümcek türüne göre dünyanın en zehirli ve tehlikeli eklembacaklılarından biri olarak görülüyor. Sıcak iklimlerde daha kolay ürerler. Türkiye’de de bulunan örümcekleri bir ısırığıyla insanları öldürecek kadar güçlü bir zehre sahiptir.

Tarantula örümceği

Tarantula örümceği; Elliden fazla türü bulunan tarantula, Antarktika dışında tüm kıtalarda yaşayabilmektedir. Gövdeleri ve bacakları tüylü bir yapıya sahiptir. Bu sayede soğuk havalarda bile rahatlıkla hayatta kalabilirler. Türkiye’de bulunan çeşitleri zehirsiz olan örümceklerin bazı salgıları, ilaç yapımında aktif olarak kullanılıyor.

Sarı kız yada böğö örümceği

Sarı kız yada böğö örümceği; Halk arasında daha çok böğü adıyla bilinen ülkemizde en çok görülen örümcek türlerinden bir diğeridir. Hareketleri oldukça gelişmiştir. Çok yüksek yerlere dahi sıçrayabilirler. Zehirsiz olan bu örümcekler insanları sık sık ısırdıkları için ‘et yiyen canavar’ adını almıştır.

Örümcek ilaçlaması

Örümcek ilaçlaması için; sc formülasyonlu biyosidal ürünlerle rezidüel uygulama ( sıvı mücadele şeklince) yaparak çözüme bulabiliriz. Uygulama sonrası ortamın kapatılmasına ve terk edilmesine gerek yoktur. Yapılan uygulama sonrası, ortama intikal eden örümcekler, yüzeylerden aktif maddeyi aldıktan 3-5 dk içerisinde sinir sistemleri bozularak ölüm gerçekleşmektedir.

Eğer bulunduğunuz ortamlarda örümceklere sıklıkla rastlıyorsanız Aden ilaçlama Çevre Sağlığı Hizmetleri olarak, 7 gün 24 saat 0232 2550101 numaralı telefondan keşif ve randevu talebi oluşturabiliriz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.