Süleymancık

Süleymancık, adı ona Ege bölgesinin sakinleri vermiştir. Geko ve Türk Keleri olarak da bilinen bu türün bilimsel adı Hemidactylus Turcicus’tur. Ege bölgesinde özel bir isim almasının nedeni genelde Ege ve Akdeniz’de rastlanıyor olmalarıdır.

Kertenkele ailesinin bir mensubudurlar ve 950 türü olan Gekogillerdendirler.   Boyları ortalama olarak 10 cm civarındadır ve nadir olarak 15cm’i geçerler. Ilıman iklimleri severler. Genelde gece avlanırlar.

En önemli besin kaynakları karasinek, sivrisinek, güve, hamamböcekleri ve diğer bir çok böcek türleridir. Avlarını ışığa duyarlı olarak takip ederek mekan dışlarına kadar takip ederler ve bu yüzden onları yakalamakta kararlıdırlar. Besin zincirindeki bu doğası ile bu tip zararlılardan korudukları kesindir, sinekler ve böceklere karşı kullanılabilecek bir nevi biyolojik silah olarak da nitelendirilebilir. Zehirli değildirler, insanlara zarar vermezler. Hatta insan dostudurlar.

Biyolojik Özellikleri

Gözbebekleri, diğer kertenkele türlerinde olduğu gibi dikey ve eliptik bir şekle sahiptir. Göz kapakları yoktur. Sırtları kuyrukları da dahil olmak üzere çıkıntılıdır, açık kahve ya da gri tonlarında, alt kısımları ise düz bir deriye sahiptir ve grimsi beyazdır.

Süleymancık
Süleymancık

Süylemancık, geceleri ise tamamen saydam bir görünüm alırlar. Ayrıca sırtlarında kuyruklarına kadar devam eden koyu renk benekler de bulunur. Bunların kamuflajlarına fayda sağladığı tahmin edilmektedir. Parmakları vücut boyutlarına oranla oldukça geniştir. Bu parmakları ile duvar ve tavanlar da dahil olmak üzere tüm yüzeylere vantuz gibi çok sıkı tutunurlar.  

Tehlikeyi hissettiklerinde kuyruklarını akrepler gibi yukarı bükerler. Portekiz’de yapılan bir araştırmaya göre en aktif oldukları zaman sabaha karşı 02:00 civarıdır. Kimi zaman kuş cıvıltısına, kimi zaman ise gıcırtıya benzer tiz sesler çıkarırlar. Ancak yüksek bir ses düzeyi olmadığı için sadece dikkatli dinlediğinizde duyabilirsiniz.

Erkek süleymancıklar üreyebilecek çağa geldiklerinde bölgelerini işaretlerler. Dişilerin çiftleşmek için erişkin bir erkeğin varlığını algılayabilmelerini sağlayan preanal porlara (gözeneklere) sahiptirler. Bu porlar bağırsakların çıkış noktasının iki tarafındadırlar ve çiftleşme mevsiminde dışarıdan fark edilebilen çıkıntılar oluştururlar. Kuş cıvıltısına benzer sesler çıkarmalarının nedeni de bölgeci olmalarından kaynaklanmaktadır. Feramonlar tüm hayvan türleri için geçerli bir iletişim aracıdır. Bu insanların parfüm kullanmasına çok benzer bir durumdur.

Yaşam Alanları

Dünyadaki yaşam alanları gittikçe artmaktadır. Daha çok Akdeniz bölgesinde rastlanan süleymancıklar dünyadaki en başarılı geko türlerinden biridir. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar süleymancıklara rastlanabilir.

Dünyanın büyük bir kısmına yayılabilmiş ve ana vatanlarından çok uzaklarda yaşam alanları kurabilmişlerdir. Yeni coğrafyalara adapte olabilmeyi sağlayan bir yapıya sahiptirler. Tahminlere göre bunun en önemli nedeni iklim değişikliğinin neden olduğu ısınan hava koşulları ve çevrelerinde başka bir yırtıcı olmasına engel olan şehirleşmedir. İnsan yerleşimlerine paralel bir yaşam sürdürürler. Bina ve evlerde böcek türleri gibi çatlaklar, yarıklar ve duvarların iç kısımlarında yaşarlar. Böcek ilaçları yani pestisitlerden etkilenmemektedirler. Yine de evlerdeki populasyonlarının artmaması için gerekli önlemlere başvurulması gerekir. Bunların başında süleymancıkların besin kaynakları olan sinek ve böcek türlerinden evlerin arındırılması ve yeterli izolasyon uygulanması gelir.

Türkiye’de süleymancıkları öldürmenin uğursuzluk getireceğine inanılır. Görünümleri ve uysal yapıları sempatik bulunur. Öyle ki birçok insan onları evlerinde bir evcil hayvan gibi özellikle beslerler.

Ancak bu ve buna benzer türlerin ev hayvanı olarak beslenmeleri yasalara aykırıdır. Türkiye Kurbağa ve Sürüngenleri Gözlemciliği ve Fotoğrafçılığı Topluluğu gibi doğa dernekleri diğer sürüngenler gibi süleymancıkların da koruma altına alınması konusunda çalışma ve faaliyetler yürütmektedir.

Evlerde Süleymancıkla Mücadele

Her ne kadar zararsız olsalar ve insanları diğer böcek türlerinden korusalar da dikkate alınması gereken durumlar söz konusudur. Süleymancık, böcek ilaçları yani pestisitlerden etkilenmemektedirler. Yine de evlerdeki populasyonlarının artmaması için gerekli önlemlere başvurulması gerekir. Bunların başında süleymancıkların besin kaynakları olan sinek ve böcek türlerinden evlerin arındırılması ve yeterli izolasyon uygulanması gelir.

Entegre Zararlı Mücadelesi

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ve %100 dogal,organik ürünler ile yapacak olduğumuz kırkayak ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.