lağım faresi

Fare İlaçlama

Fare halk arasında en çok kullanılan ismidir, profesyonel mücadele, fare ilaçlama firmaları tarafından kullanılan ismi kemirgendir.

Kemirme özelliği olmasından dolayı ismi kemirgendir. Halk sağlığı açısından risk oluşturan bu memeli, hareketleri ve davranış biçimleri açısından insana en çok benzeyen memeli hayvan türü olduğundan dolayı çoğu bilimsel deneylerde fareler ve kemirgenler kullanılmaktadır.

Ülkemizde 4 kemirgen türü sıklıkla görülmektedir. Rattus Rattus (Siyah fare, çatı faresi) olarak adlandırılır. Rattus Norvegicus (Norveç sıçanı veya lağım faresi) Mus Mus culus (Ev faresi, fındık faresi).

fare i̇laçlama
Fare İlaçlama

Fareler genellikle insanlara yakın ama kendilerini insanlardan gelebilecek tehlikelere karşı koruyabilecek kadar uzak tutarlar. Çok hızlı üreyip, büyüyüp ve çiftleşerek kısa sürede yeni yavru bireyler yapmaktadırlar.

İlkbahar ve sonbahar aylarında üreme hızlarında artış gözlenmektedir. 60-90 gün gebe kalabilirler. Gebelik süreleri türlerine göre değişiklik göstermektedir, bu süre 19 ile 25 gün arasında değişiklik gösterebilir. Yavru sayısı 4 ila 12 arasında farklılık gösterebilir.

Anne fare hamile kalıp doğum zamanın yaklaşacağı doğum zamanına göre, doğum  yapacağı yerin yumuşak olması ve yavru farelerin burada rahat yatması için, etrafta bulduğu ip parçalarından, naylon parçalarından veya parçaladığı kağıtlardan, yatak yaparak yeni doğan yavruların burada yürüyünceye kadar rahat kalmasını sağlar.

Çok iyi bir tırmanıcılardır, tel veya ip üzerinde akrobabatlar gibi kolayca yürüyebilirler ve kuyrukları denge sağlamalarını yardımcı olur.Farelerin fiziki yapıları da bir o kadar enteresan yapıya sahiptir.

Fareler genellikle gece,sessizliğin çökmesine mütakip ortaya çıkıp yem yemeğe başlarlar. Gece görüşleri çok iyidir. Çok iyi bir koklama özelliğine sahiptirler. Çok iyi nefes tutarak, yüzme özelliğine sahiptirler. Fareler son derece zeki hayvanlardır. Kendine belirledikleri yaşam alanlarındaki bulunan yiyeceklerden başka bir yiyecek tespit ettiklerinde, kolay kolay o yabancı besine yeme eğilimi göstermezler, bu yabancı besini yaşadıkları kolonide ki en yaşlı bireye yedirerek, o yabancı besinin zararlı olup olmadığının tespitinden sonra, yemi yerler ve bu neden den  dolayı yem üretimi yapan firmalar, 2.3.antıgulant özelliği olan yemler üretmektedirler.

Farelerin fiziki yapılarına bağlı olarak kafasının geçtiği delikten, tüm vücudu aynı şekilde iskelet yapısı içe doğru bastırılıp eğilip göstererek geçebilir. Çok iyi zıplama özelliğine sahiptirler. Ara ayaklarını diz kısmından bükerek yay gibi dikey çıkış için kullanırlar.

Lağım Faresi İlaçlama

Fare ilaçlama konusunda, lağım fareleri, ortalama ağırlığı yaş büyüklüne göre 100 gr ile 500gr arasında değişiklik göstermektedir. Vücut uzunluğu yaklaşık olarak 17cm ile 30 cm arasındadır, kendi vücudundan az biraz kısa kuyruğa sahiptir. Vücudunun üst tarafı siyahımsı koyu renkte alt karın kısmı ise üst kısmına göre daha açık siyah veya kahverengi renktedir.

lağım faresi
Lağım Faresi

Genellikle kanalizasyon yakınlarında, çöp yığınlarında dere veya nehir yataklarının suya yakın toprak kısımlarında bina zemin kısımlarında ise beton ile zemin toprağı arasındaki yeri kazarak veya tünel açarak kendilerine yuva yaparlar.

Lağım farelerinin, yaklaşık doğal yaşam süresi 1 yıldır, hamilelik süresi yaklaşık 22 gündür bir seferde 4 ile 6 arası yavru yaparlar. Yaşam alanlarımıza girdiği taktirde mücadelesi en zor türdür. Girmiş olduğu yaşam alanlarımızdan çıkmak için yiyip ölmesi için konulan yemlere rağbet etmediklerinden dolayı bu tür ile yapılacak kemirgen ilaçlama, mücadelesinde eski yöntem olarak bilinen tel kapanlar veya kuvvetli yapışkan levhalar etkili olmaktadır.

Çatı Faresi İlaçlama

Çatı faresi, Norveç sıçanına göre boyut olarak daha küçüktür. Daha hızlı ve çeviktir. Çatı sıçanı insana yakın olan yerlerde yaşamayı sever. Genellikle kullanılmayan eski yığın malzemelerin içerisinde, çatılarda, kuru gıda depolama alanlarında görülür.

Yemlerini genellikle yuvalarına taşıyarak ve yavruları ile paylaşarak yedikleri için, mücadelesi kolaydır.

Kemirgen fare ilaçlamasında, profesyonel uzman ilaçlama personelleri tarafından tespit edilen yuva yakınlarında kullanılacak, kemirgen yemleme istasyonlarındaki, pasta fare yemi veya blok fare zehiri kullanarak fare ilaçlamasından başarılı sonuçlar alınabilir.

Ev Faresi İlaçlama ve Fındık Faresi İlaçlama

Fareler içerisinde en sevimli ve en çok filmlere konu olan türdür fındık faresidir. Ortala yaşına göre ağırlığı 20 gr ile 30 gr arasında değişmektedir. Boyu ise 6 cm ile 10 cm arasında bulunmaktadır.

Kulakları vücuduna göre oldukça büyüktür. Gebelik süresi yaklaşık 21 gündür. Her doğumdaki sayılar ise 5’i geçmez. Peynir ve tahılgilleri çok severler. Fındık fareleri evlerde genellikle buzdolabı, fırın arkasında yaşarlar. Paketli ürünleri parçalayarak yemeyi çok severler.

fındık faresi
Fındık Faresi

Yedikleri gıdanın 3 katı kadar olan miktarı kontamine ederler. 3 günden fazla susuz kalmazlar. Fındık faresi ilaçlaması, en kolay ilaçlama yöntemleri ile bile çözülebilir. Kemirgen yemleme istasyonuna konulan, fare zehirlerine rağbet gösterirler. Canlı yakalama ekipmanlarındaki yapışkan levhalara yapışarak ölürler. Dışkıları küçük siyah yuvarlaktır. Bulundukları yerlere çok sayıda dışkı bırakırlar. Sıçan isminide her yere dışkılarını bıraktıkları için alırlar.

Tüm kemirgen türlerinin biz insanlara karşı büyük zararları bulunmaktadır.

Yaşam ve çalışma alanlarımızda basit yöntemler ve izalasyon tedbirleri ile uzak tutmak kendi elimizdedir.

Yemek sonrası artıklarımızı çöpe atıp ve çöp atıklarının kısa sürede evden çöp toplama alanlarına bırakmamız bile yaşam alanlarımıza gelmelerini engelleyecektir.

Lağım fareleri için alınması gereken tedbirler ise özellikle zemin katlarda bulunan ev ve işyerlerinin daha dikkat etmesi gereken bir türdür. Lağım faresi genellikle pis su borularını, çamaşır veya bulaşık makinelerinin pis su tahliye borularını kemirerek, parçalayarak mutfaktan veya banyodan yaşam alanlarımıza girerler.

Girişlerini engellemek için binamızın şehir şebekesine bağlanan kanal çıkışlarına çek-valf adı verilen yaylı kapak sistemi ile çalışmakta olan koruyucu aparatlar takılması yeterli olacaktır. Çatı fareler için alınacak en iyi tedbir yaşam alanlarımızdaki çatıların ve havalandırma boşluklarının kemirgen ve farelerin giriş çıkışlarını engelleyecek şekilde izole edilmesi yeterli olacaktır.

Tüm alınan izalasyon tedbirlerine rağmen yaşam alanlarımıza giren ve sizlere zarar veren bu davetsiz misafirler geldiğinde, kendi imkanlarınız ile çözüm bulamadığınız taktirde, İzmir İlaçlama şirketi, Aden İlaçlama tarafından %100 çözüm ve müşteri memnuniyeti odaklı kemirgen ilaçlama hizmeti ile sizlere çözüm sağlayabiliriz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.