Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir?

Bunyaviridae türü sayılan, kene kaynaklı bir virüsün sebep (Nairovirüs) olduğu Kırım-Kongo kanamalı ateşi (KKKA), % 11-42’lık bir vaka ölüm oranıyla , viral hemorajik yüksek ateşe neden olur. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir? Belirtileri ve tedavisi hakkında merak ettikleriniz bu yazımızda…

İlk olarak 1944 yılındai, Kırım’da tanı konulmuş ve kene kaynaklı bir virüs olduğu tespite edilmiştir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Nasıl Bulaşır ?

Büyük ve küçükbaş çiftlik hayvanları, (sığır, koyun, keçi), ayrıca evcil ve vahşi hayvanlara, kene ısırması yolu ile bulaşır. Ülkemizde, başlıca insana bulaşı taşıyan kene türü, Hyalomma keneleridir.
İlk olarak ülkemizde 2002 yılında görülmeye başlamış ve 2003 yılında tam olarak tanılanmıştır. Vakalar genellikle yaz aylarında sıkça görülmektedir. İlk olarak Tokat ilimiz çevresinde Kırım Kongo Kanamalı Ateşi görülmüş ve Türkiye’nin her ilinde vakalara rastlanabilmektedir.
Ana bulaşma yolu, kene ısırmasıdır. Genellikle, tarım, mezbeha, veterinerler, hayvancılık ile uğraşanlar ve piknik yapmaya gidenlerde sıkça görülmektedir.

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Tedavisi

İnkübasyon yani kuluçka süresi, kene vücuda tutunması sonrası genelde 1-3 günden 9 güne kadar sürebilmektedir. Virüsün kana geçerek, vücuda ve dokulara teması 5-6 günden 13 güne kadar sürebilir.
Belirtilerden sonra tedavi aşamasında, ilk olarak destekleyici bakım uygulanır. Geliştirme aşamasında bulunan aşılar olmasına karşın, henüz insanlar üzerinde onay almış bir aşı bulunmamaktadır.  

Sağlık Bakanlığı tarafından tavsiye edilen korunma yolları şöyledir;

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
  1. Tarla, orman, piknik ve mesire alanları gibi kene riski bulunan yerlere giderken, açıkta kalan, pantolon paçaları, korunarak, vücudu örten elbileseler giyinilmeli veya, pantolan paçaları çorapların içerisine sokularak önlem alınmalıdır.
  2. Bu tür kene ısırma riski  bulunan alanlardan, evinize veya işinize dönüşünüzde, kendiniz ve birlikte gittiğiniz ikişilerin, kulak arkası, kollar, ayaklar, gibi tüm bölgeleri eldivenli elle ve göz ile kontrol edin.  
  3. Vücuda tutunan bir kene görür iseniz, bez, eldiven gibi korunaklı bir malzeme ile, keneyi tutarak çıkartın. Kene ne kadar erken fark edilir ve çıkartılır ise bulaşı riski o kadar azalacaktır.
  4. Hastalık belirtileri her zaman hayvanlarda görülmemektedir. Sağlıklı görülen hayvanlardan da hastalık bulaşabilmektedir.
  5. Hastalığı taşıyan kişiden, kan ve diğer vücut sıvıları yolu ile hastalık bulaşabilmektedir. Bu yüzden hasta ile temasta mutlaka dikkatli davranılmalıdır.
  6. Kene ısıran ve tutunan kişiler, en az 10 gün boyunca, belirtileri takip etmeli ve tespit sonrasında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmaldır.
  7. Keneler uçamayan, zıplamayan eklem bacaklı familyasındadır. Çıplak el ile keneler ortadan kaldırılmamalı ve dikkatli olunmalıdır.

2021 Yılına geldiğimiz ve pandemi günlerinin ağrılığının yeni yeni hafiflediği günümüzde, geçtiğimiz yıka vakalar yüz 40 oranında artmış bulunmaktadır.  Yalnızca bu yıl Sivas ilinde 200 kadar vaka görülmüştür.

İzmir’de KKKA Kırım Kongo Kanamalı Ateşi

Geçtiğimiz senelerde İzmir Büyükşehir belediyesine 2000 Civarında kene ısırma vakası rapor edilmiştir. Ancak bulunan kenelerin genellikle köpek kenesi olarak  tanımlanmıştır.  Dünyada 850, ülkemizde ise 30 farklı kene türü tespit edilmiş olup, özellikle İzmir’de tarım ve hayvancılık sektörü risk taşımakta.

Ancak, evcil ve sokak hayvanlarının ilimizde farkındalık ile beslenmesi ve sevilmesi, mesire alanları, ormanlık alanlara olan yoğun talep, müstakil evler ve evlere yakın olan vahşi ve evcil hayvanların bulaşı riskleri göz ardı edilmemelidir.

Kene ilaçlama, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi için etkin bir önlemdir.  Yine hassa bir konu olan ilaçlama ise her zaman doğru yapılmadığından önleme ve riski azaltmada işe yaramamakta.

Yeşil alanlar, bahçelere, ortak alanlara ve riskli alanlarda, KKKA önlemlerinin ilk adımı olarak, Kene ilaçlama hizmetimiz ile yanınızdayız.

Aden ilaçlama, Profesyonel sertifikasyonları tamamlanmış ekibi, eksiksiz donanım ve onaylı kimyasallar ile İzmir ve çevre illerinden 7/24 hizmet vermektedir.

Haşereleri incelemek için tıklayın.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

Korona virüs Sertifikası, Restorant, Cafe ve işyeri ilaçlaması ve diğer ilaçlama konularında. 0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.