kokuşmuş böcek

Kokan Böcek

Kokuşmuş böcekler, bulundukları yaşam alanlarında rahatsız edildiği zamanlarda ve ezildiği zamanlarda vücutlarından saldıkları savunma amaçlı kokudan dolayı kokulu böcek olarak anılırlar. Yaz aylarında dışa alanalrda ver bahçelerde yaşayan bu kokulu böcekler, havaların soğumasıyla birlikte kapalı ve sıcak alanlara doğru giriş yapmaya başladıklarında karşılaşmamız başlar.

Latince ismi, ezara viridula, genellikle güney yeşil pis böcek, güney yeşil kalkan böceği veya yeşil sebze böceği olarak bilinir, bitki besleme kokusu böceğidir. Etiyopya’da doğduğuna inanılıyor, artık dünyanın her yerinde bulunabilir. Wikipedia (İngilizce)

Kokuşmuş Böcekler Neye Benzer?

Kokan böcek, genellikle yeşil, bazı yerlerde grimsi renkte ve üzerileri benekli olup, altı baçağı bulunmaktadır. Vücut şekiller baklava dilimi şeklinde ve 1 cm uzunlugunda olup bıyıkları vardır.

Kokan Böcekler Nereden Göç Etmektedir.?

Kokuşmuş böcekler, sıcak iklim ülkelerinden, ülkemize uçarak ve ya ithal edilen tarım ürünlerinin nakliyesi ile geldikleri tespit edilmiştir. Kokan böceklerin, belirgin bir yerleşim yeri ve yaşam alanları olmadığından dolayı, kimyasal ilaçlama ile çözüm yeterli olmayıp, doğal yollardan kuş ve benzeri yırtıcalar tarafından imha edilmesi de yeterli gelmemektedir. Dönemsel olarak tarım arazilerine verdiği zararların olduğunu gözlenmiştir.

kokan böcek
Kokan Böcek

Kokuşmuş Böcekler Ne Zaman ve Neden İçeri Girmektedirler?

Kokan böcek, gündüzler tarım arazileride, yeşillk alanlarda yaşamlarını sürdüklerinde dolayı, gündüzleri karşılaşmamız çok nadir olmaktadır. Akşamları yazlık evimizde veya balkonda, terasta oturup ışığı yaktığımız zaman, etrafımızdaki tüm kokuşmuş böcekler, bir anda ışığa doğru gelirler, ısırma, soka gibi herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak üzerine basarsanız ve ya öldürürseniz üzerinden çıkan koku, oturduğunuz ortamı kısa süreli olarak terk etmenize neden olabilir. Halk arasında osuruk böceği olarakta adlandırılmaktadır.

Kokuşmuş Böcekler Hangi Tür Ürünlere Zarar Verirler?

Kokuşmuş böcekler, patates,s ogan, yer fıstığı, pamuk, mısır, buğday, arpa, şeker pancarı ve tütün türü ürünlere yetiştiği tarım arazilerinde ürün zararlısı olarak zararlar verirler. Bu tür ürünlerin depolandığı alanlarda, antrepolarda bu kokuşmuş böcekler istilası olduğu taktirde, bu yerlerde , acil olarak fumigasyon ilaçlaması yapılması gerekmektedir. Fumigasyon ilaçlamasında yapılacak olan ilaçlamada ürün açısından risk oluşmamaktadır. Yapılan fumigasyon ilaçlaması ürün zararlılarına karşı etki göstermektedir.

Kokulu Böcekler Tehlikelimidir.?

Kokuşmuş böceklerin insanları ısırdığı, soktuğu görülmemiştir. Kokuşmuş böcekler vücutlarında herhangi bir mikrop bulundurmaz ve taşıyıcı değillerdir. Kokuşmuş böcekler (Pis Kokulu Yeşil Böcek) bir tür ürün zararlısıdır.

Kokuşmuş Böcek Gelmesini Nasıl Engelleyebilirim?

Bu böceklerin evlerimize, yaşam alanlarımıza girmesini engellemek en kolay mücadele yolu olacaktır. Evimizin pencerelrinin, kapılarının, dış cephe kaplamalrının, tesisat borularının, prizlerinin, baca arkasındaki ahşap kaplamaların, zemindeki çatlak ve yarıkların, süpürgelik etrafındaki boşlukların, dış alanda bulunan, klima ünitelerinin iç üniyete bağlantılı olduğu boru kenarlarında bulunan, tüm haşerelerin girip, yuvalanacağı yerlerin kapatılması, hem kokuşmuş böcekler ve diğer tüm tehdit eden haşere türlerinin engellemesi için, yapılması gerekmektedir.

Terasta, yazlık bahçemizde, balkonumuzda bulunan mekan aydınlatması için kullandığımız lambaları, tüm uçan sinekler ve haşereler için, az çekici özelliği bulunan sarı ampül veya lambalar ile değiştirilmesi, büyük fayda sağlamaktadır.

Bu belirtilen alanlara, uv lambalı sinek yakalama cihazları cızz tabir edilen elektrikli cihazlar veya yapışkan levhalı uv lambalı efc, elektronik fly control cihazı, efc cihazları kullanılabilir. Kokuşmuş böceklerin geceleri ışıga gelerek konduğu, yüzeyler, sağlık bakanlığı tarafından halk sağlığı alanında kullanılmak üzere üretilmiş SC, EC, WP formulasyonlu, kullanıldığı yüzeylerde, uygulama metoduna bağlı olarak 60gün ve 90 Gün kalıcılığı olan, biyosidal ürünler ile ilaçlama yaparak çözüm bulabilirisiniz.

Kokuşmuş Böcek İstilası Türkiyede Oldu mu?

Ülkemizde ilk olarak 2017 yılında Karadeniz Bölgesinde bulunan Artvin ilinde kahverengi renkte olan Kokarca böceğinin istilası yaşanmıştır.2020 yılında ise İstanbul Anadolu yakasında bulunan Kadıköy ilçesinde 2 günlük süren bir istila ile karşılaşılmıştır.Yetkili kişiler tarafından bu tür kokarca böceğinin yaklaşık 300 tür gıda hammadesine ürün yetiştirme aşamasında zararı olduğu,ağıznyapısı iğne şeklinde olan bu böcek türünün.Meyvelerin içine iğnesini sokarak zarar vermekte meyve kalitesini düşürmekte olduğu,fındıkta ise açılaşma ve kahverengileşmeye neden olduğı,domateste ise ısırdığı yerde,sararma olduğunu,sonuç olarak bitkilerin özsuyunu emerek ürünlerin verimliliklerin düşmesine sebeb olduğu söylenmiştir.Bu istiladan kaynaklı olarak ilaçlama firmalarına,kokuşmuş böcek ilaçlama taleplerinin arttığını bildirmiştir.

Kokuşmuş Böceklerden Nasıl Kurtulabilirim.?

Yuklarıdaki yazımızda kokuşmuş böceklerden nasıl engelleyebilirim ile böcelerden nasıl kurtulabilirim benzerlik göstermektedir.Tüm size belirtilen çözüm yollarını deneyipte,çözüm bulamadığınız taktirde sizlere bir telefon kadar yakın,tüm izmir ve ilçelerinde profosyonel ilaçlama ekipleri ile ilaçlama hizmeti veren İzmir’in en iyi ilaçlama firmaların arasında bulunan İzmir İlaçlama şirketi,ADEN ilaçlama olarak sizlere verip,haşere ve kemirgenlerden arındırılmış ortamlar sağlayabiliriz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.