pireler

Pire İlaçlama

Pire ilaçlama oldukça dikkatli yapılması gereken bir çalışma ister. Öncelikle pire küçük kan emici ve ısırıcı ağız yapısına sahip, yassı dış görünüşü olan, ön ayakları tutunmaya yarayan kısa boylu ve tüylü, arka ayakları zıplamaya yarayan uzun ve tüylü haşerelerdir. Kendi boylarının 150 katı kadarına zıplayabilirler. Kedi, köpek, kuş türleri, tavşanlar, küçükbaş ve kümes hayvanlarında sıklıkla görülen bu canlılar, insan üzerinde ve zeminlerde de yaşayabilmektedirler. Yaşamlarını sürdürebilmek ve üreyebilmek için kan emmeye ihtiyaç duyarlar.

Pire Türleri

pire
Pire

Türlerine bağlı olarak pireler 1,5 ila 4,5 mm boyutlarına ulaşır. Dünya üzerindeki pire türleri 2700 çeşit keşfedilmiş ve  ülkemizde 5 çeşit pire zararlısı gözlenmiştir. Pirelerin, 4 gelişme evresi vardır.  3 familya / sınıf pire zararlısı vardır. Bunlar:

  • Toprak piresi
  • Hayvan piresi
  • İnsan piresi

İnsanların yaşam alanlarında bulunan, kedi ve köpeklerin Mart – Nisan aylarında üreme zamanı ve doğumdan sonra yenidoğan pet hayvanlarının, anne birey gibi kolayca üzerindeki plasenta sıvısını atamamasında dolayı, pire bakterisi oluşmaktadır. Pire ilaçlaması öncesinde, pire türü ve yaşadığı ortamlar tespit edilmelidir.

Pire Zararları

Oluşan pireler hem kaşıntılara, hem alerjilere hem de son derece tehlikeli hastalıklara yol açabiliyorlar. Ayrıca üzerinde bulunduğu konukçuya anemi yani kansızlık hastalığına da sebep oluyorlar. Pirelerin beslendiği canlılarda bulunan bir hastalık varsa pireler bu hastalığı diğer kan emdiği canlıya bulaştırır.

Pirelerin tükürük salgısında bulunan Yersinia Pestis adlı (bakteri) insanlara bulaştığında ölümcül Hıyarcıklı Veba hastalığı meydana gelebilir. Tıbbın ve tedavinin gelişmediği Ortaçağ Avrupa’sında Vebanın insanlara bulaşmasında başrolü oynayan keme piresi (Xenopsylla cheopis) ve akrabaları Avrupa nüfusunun yaklaşık dörtte birinin ölümünden sorumludur.

Pireler genel olarak Tifüs hastalığı, Alerjik hastalıklar, dizanteri, cilt hastalıkları, humma mikrobu, veba hastalığı ve kuduz hastalıklarını bulaştırırlar. Bu hastalıkların birçoğu tedavi edilmedikleri takdirde ölümcüldür veya çok ağır kalıcı hasarlar verebilirler. Pireler, insanların ortamına yavru kedi, yavru köpek yardımıyla taşınmaktadırlar. Anne kedi veya köpeğin doğum öncesinde yattığı yataklığın ve pet hayvanının bakımları ( pire tozu, pire tasması, vb) yapılmazsa oluşan pire popülâsyonunda artış gözlenmektedir.

Pire, yavru kedi veya yavru köpeğin üzerindeyse veteriner yardımı almak gerekmektedir. Bilinçsizce yapılan uygulamalar yeni doğan pet dostlarımızın hayatlarını kaybetmesine yol açmaktadırlar. Yeni doğan pet hayvanımıza kesinlikle 8 haftadan önce müdahale etmemek gerekiyor.

Pireler Nasıl Çoğalır

Pirelerde verimli dişiler ortama tek seferde 50 yumurta bırakabilirler. Yaşam sürelerince 400’e kadar yumurta bırakabilirler. Yumurtalarını insanların ve hayvanların üzerine, topraklara, giyim eşyalarına, aynı zamanda yataklara, koltuklara, döşeme boşluklarına, halılara vb yerlere yumurtalarını bırakabilirler.

Ancak, yumurtanın gelişmesi belirli bir sıcaklık aralığı gerektirir. Sıcaklık 10 °C’nin üzerindeyse üreme ve yaşama süreleri uzar, 10 °C’nin altına düşerse, gelişimi duraksayabilir. Yüzeylerde de toz vb kalıntılar varsa pire ilaçlaması zorlaşmaktadır. Toz, insektisit ve aktif maddesini hapsetmekte, pire zararlısına ölümcül dozu iletememektedir.

Yumurtaların larvaya dönüşmeleri yaklaşık 3 ila 10 gün arasında sürer. Larvalar, yetişkin pireler veya ölü deri parçacıkları veya diğer organik kalıntıların dışkısı ile beslenir. Larvalar henüz kan ememezler. Larvalar 7 ila 14 gün sonra pupa evresine geçiş yaparlar. Eğer koşullar oluşmaz ise pupa evresinin tamamlanması birkaç ay duraksayabilir. Yaklaşık 14 günlük pupa aşamasından sonra yetişkin evresine geçiş yaparlar. Uygun konakçıyı bulmaları durumunda 24 saat içinde kan emmeye başlar ve yumurta bırakırlar pirelerin yaşam döngüsü bu şekilde devam eder. Yetişkin pirelerin ortalama ömürleri yaklaşık 4-12 hafta arasındadır.

Pire İlaçlaması Nasıl Yapılır

Pireler, bizlerin bulunduğu ortama intikal ettiklerinde en kısa sürede ilaçlama yapılması gerekmektedir. İnsan üzerine ayak kısımlarından yukarıya doğru yürümekte, deri üzerinde ısırırken uyuşturucu etkiye sahip salgıları alerjen etki ve kaşıntı yaratabilmektedirler. Isırdıkları yerlerde kırmızı ve uc kısımlarında kaşıntıya bağlı kanama – yanma görülmektedir.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına, pire eğer evcil hayvan üzerindeyse, veterinerden destek almalı, haşerenin bulunduğu ortam ise Biyosidal Ürün Uygulama İzin belgesine sahip yetkili firma ve Biyosidal Ürün Uygulayıcı İzin Belgesine sahip uzman kişilerce pire ilaçlama yapılmalıdır.

Pire İlaçlaması Yapılmadan Önce Yapılması Gerekenler

pire i̇laçlama
Pire İlaçlama

İlaçlamaya başlamadan önce pirelerin barınıp yaşayabileceği alanlar tespit edilmelidir. Tespit aşamasında uzman personel, beyaz tek kullanımlık tulumunu giyerek alana girmelidir. Burada yapacağı gezinti sonrası ilk pirenin üstüne atladığı nokta ile üzerindeki popülasyon yoğunluğuna göre ilaçlama alanı tespit edebilir. Daha sonra pirenin bu ortama nasıl intikal ettiği gözlenmeli, eğer dışarıdan bir konukçu ile ortama intikal ediyorsa, konukçunun giriş ve çıkış yaptığı alanlar izole edilmelidir.

Pire ilaçlama metotlarını doğru seçmek çok önemlidir. Yanlış uygulama, bilinçsiz biyosidal ürün kullanımı ilaçlamanın verimliliğini düşürmektedir. Bu alanlar uzman kişilerce sırt pompaları, ulv cihazları yada alan geniş ise benzinli sırt atamizörleri ile ortam ilaçlaması yapılmalıdır. Alanlar ilaçlandıktan sonra 4 – 6 saat aralığında kapatılmalıdır.

Kullanılan insektisitlerin yüzeyde kalıcı etkisi yüksek, aktif madde oranlarının en az %10 olması gerekmektedir. İlaçlama sonrası anne bireyler yumurta atabileceği ve daha önceden bırakılan yumurtaların çatlama ihtimali olmasına karşın alan kontrol altında tutulmalıdır. Larvaların 7 ila 10 gün arasında faaliyet gösterebileceği göz önünde bulundurularak 10 gün sonra 2. İlaçlama yapılması gerekebilir.

Pire ilaçlama fiyatları, almak için bize hemen ulaşabilirsiniz.

Pire ilaçlama şirketi, Aden ilaçlama Çevre Sağlığı Hizmetleri olarak, 7 gün 24 saat 0232 2550101 numaralı telefondan keşif ve randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.