Evlerimizde, yaşam alanlarımızda ve gıda üretim alanlarımızda bulunan haşere ve böcek türleri, kemirgenler ve tahtakurtları da deniz taşıtlarını da bulaşarak daha ciddi riskler oluşturmaktadırlar. Bu risklilerin en başında ahşap teknelerin batmasına ve yangın çıkmasına sebep olacak iki zararlı türü bulunmaktadır.

Tekne Ve Yatlarda Hangi Tür Böcek ve Zararlılar Görülür ?

Tekne ve özel yatları yapıları sebebiyle genellikle 2 farklı hammaddeden seçilen ürünler ile yapılmaktadır. Bunlardan bir tanesi polyester ve epoksi petrol bazlı ürünlerden oluşan tekneler diğeri ise ahşaptan üretilen teknelerdir.

Özellikle ahşap tekne üreticileri, tekne üretiminde kullanacak olduğu ve ana taşıyıcı ve tekne eğrilerinin den oluşan ahşap ve orman ürünlerini, tekne yapım ve inşa aşamasında önce, ahşap zararlılarına karşı ısıl işlem veya fumigasyon uygulaması yapmaması durumunda, tekne inşasından belli bir süre sonra ahşaplardaki tahtakurtları ve ahşap kurtları tekneye büyük zararlara yol açabilecek sorunlar çıkarabilir.

Ahşap tan üretilen tüm teknelerin inşa aşamasından önce ısıl işlem uygulaması veya ahşap ürünleri çadır veya branda altına alarak fümige etmesi gerekmektedir. Aden ilaçlama firması olarak alt resimde gördüğünüz ahşaplar tekneler için kullanılmak üzere yurtdışından ithal edilmiş, suya dayanıklı teak ağaçlarıdır. Firmamız tarafından orman ürünleri ithalatı gerçekleştiren firmada, tekne inşasından önce teknede kullanılacak tüm ahşap ürünler, ahşap ürün zararlısına karşı etkili fumigant ilaçlar ile fumigasyon yapılmıştır.

Teknelerde Alman Tipi Hamamböceği

Tekne ve Yatların iç alanlarındaki kullanım alanları çok detaylı bir şekilde tüm ihtiyacınız olan eşyaları saklayacak ve kullanacak durumda hazır bulunması için yapılmış deniz üstümde rahat ve konfor açısından en ince ayrıntılara kadar düşünülerek, en küçük alanları değerlendirilip inşa edilmektedirler. Özellikler yurt dışı üretimi olan teknelerde iç dizayn ve modernlik daha ön plandadır.

Bu sebepten dolayı teknelere dışarıdan uçarak gelebilecek veya satın aldığınız gıda maddeleri ile bulaşabilecek böcek istilasının farkına varmak evdeki, mutfaktaki kadar kolay olmayabilir. Belki de farkına vardığınız zaman tekne içerisinde böcek popülasyonu çok üst sayılara çıkmışta olabilir. Teknelerde tuvalet, ısınma, soğutma, buzdolabı ve aydınlatma gibi ihtiyaç olan malzemeler elektrikli olduğundan ve bu dar alanlara bu ürünler monte edildiğinden dolayı teknelerde böceklere karşı sıvı ilaçlamalar riski ve başarısız olma ihtimali yüksek olduğundan dolayı genellikle jel hamamböceği uygulaması daha çok başarılı sonuçlar getirmektedir.

Teknelerde ve Yatlarda Fare İlaçlama

İlk olarak teknelerde ve yatlarda farenin ne işi var veya nereden denizdeki taşıta fare nasıl ulaşacak, yüzerek mi gelecek diye düşünebilirsiniz. Deniz taşıtlarına farelerin denizden yüzerek çıkması çok görülen bir olay değildir. Tekne ve yatlarda genellikle kendisi görülen veya dışkısı görülen fare ve kemirgenler çoğunlukla koylarda, kıçtankara pozisyonu ile karaya bir ip vasıtası ile sabitlenen teknelere, kıyıya bağlı iplerin üzerinden yürüyerek fare bulaşması olmaktadır.

Bunu engellemek için teknelerin karadan gelen iplerinin, tekneye bağlantı yerlerinden 1 metre önüne dikenli, itici aparatlar takılarak arazideki veya koydaki farelerin teknelere girişleri engelle bilir. Bir başka yöntem ise teknede devamlı olarak içerisinde özel ve uzun süre bozulmayan yemler konulan kemirgen yemleme istasyonlarında hazır vaziyette bulundurulması yeterli olur.

Yük Gemilerinde İlaçlama

Yük gemileri diğer özel yat ve teknelerde daha farklı olarak periyodik olarak veya yanaştığı limanlarda, Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Çalışan Taşıtlarda ve Giriş Noktalarda Uygulanacak İlaçlamalara Ait Yetki Belgesi sahip firmalar tarafından ilaçlanması yapılmalıdır. Yük gemilerindeki yükün cinsine göre gemi nakil esnasında da ürün zararlılarına karşı ilaçlama yapılabilmektedir.

Ticari yük gemilerinde seyir esnasında bir çok farklı görevlerde kişilerin çalışmasından dolayı ve bu çalışanların aş, yemek, tuvalet ve yatak ihtiyaçları gemi içerisinde karşılandığından dolayı, gıda üretim alanlarında alman tipi hamamböcekleri, koğuşlarda ve yatakhanelerde de tahtakurusu zararlısı görüldüğü zamanlar olmaktadır. Aden ilaçlama firması olarak gümrüklü sahalarda ve limanlara yetki ve yeterlilik belgemiz bulunmaktadır.

Gemilerde Dezenfeksiyon İlaçlaması

Özellikle Dünyada coronona virüsü hastalığının salgın olduğu zamanlarda yurt dışına çıkan gemilerde ve yurtdışından ülkemize gelen tüm gemiler gümrükleme sahasına giriş yapmadan önce dezenfeksiyon uygulamaları yapılarak ve yapılan dezenfeksiyon uygulamaları belgelendirilerek yurtiçine giriş ve çıkışlarına izin verilmiştir.

en iyi ilaçlama firması
En iyi ilaçlama firması

Aden izmir böcek ilaçlama firması olarak Sağlık Bakanlığının firmamızı uygun görerek vermiş olduğu Biyosidal Ürün Uygulama Belgesi 1.Ana Grup ta yer alan dezenfektan ürünlerin kullanılması ve TSE tarafından firmamıza verilen  TS 13227 Dezenfeksiyon İçin, Genel Kurallar Standartlına uygun hizmet veren firma statüsünde bulunmaktayız. İlaçlama Hizmetlerimiz ile ilgili izin ve kalite belgelerimizi inceleyebilirsiniz.