Nisan ayı başlarından itibaren, hava sıcaklıklarının artması, yaz mevsiminin gelmeye başlamasıyla birlikte, doğadaki bitki örtüsünde bitkilerde, bitkilere bağlı böceklerde, memeli canlılarda, kemirgen ve farelerde ve en önemlisi ise, doğal yaşam alanlarımızda, bir çok bulaşıcı hastalık ve mikroorganizmayı taşıyarak risk oluşturan haşere ve böceklerden artış ve çoğalma başlamaktadır.

Yaz aylarında haşere yönetimi ile nasıl başa çıkılır?

Bu konu hakkında faydalı bilgiler edinmek için bu bu makaleyi okumanızda fayda bulunmaktadır. Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte güneş ve sıcaklık maalesef birçok böcek türlerinin gelmesiyle aynı orantıda bulunmaktadır. Hiç kimse etraflarında böcek görmek istemez ama maalesef yaz, haşerelerin eve istila ettiği mevsimdir.

Yaz aylarında karşılaşılan haşere ve böcek sorunları nelerdir?

Yaz mevsiminde neden haşere sorunlarının arttığını veya evinizin yazın haşereler için cazibe merkezi haline geldiğini hiç düşündünüz mü?

Yaz aylarında sıcaklık artmaya başladığında, haşereler derin kış uykularından uyanır. Yiyecek aramak için çıkarak evlerimizin içerilerine kadar gelir. Sizlerin haşereler, böcekler, akrepler, karasinekler ve sivrisineklerin iç alanlara girmelerini engellemek için almış olduğunuz, fiziki tedbirlerin yararlarını görmeye başlayabilirsiniz.

İzolasyon tedbirleri almadığınız alanlarda, sivrisinek ve karasinek için veya ihmal ettiğiniz basit ama almadığınız önlemler, sizi tüm yaz zararlıları ile karşı karşıya getirir.

Bu yüzden, yazımızda, yaz zararlısı problemlerini ile baş etmek için yapabileceğiniz önemli şeyleri belirteceğiz.

Böcekleri evinizden uzak tutabilirsiniz. Ancak ondan önce, yaygın yaz zararlıları ve bunların nasıl önleneceği hakkında sizlere bilgilendirme yapacağız.

Yaygın yaz zararlıları hangileridir?

Sivrisinekler
Karasinekler
Keneler
Akrepler
Yılanlar
Arılar
Karıncalar
Nem Sinekleri
Bok sinekleri
Çiyanlar
Hamamböcekleri

Belirtmiş olduğumuz türler, en sık rastlanan yaz zararlılarıdrı. Yaz mevsiminde böcekleri evinizden uzak tutmak istiyorsanız, yaz zararlılarının türünü bilmelisiniz. Çünkü bir çok tür ile farklı yöntemler kullanarak, mücadele etmeniz gerekebilir.

Yaz haşereleri ile nasıl mücadele etmeli ?

Yaz aylarında sivrisinek kontrolü nasıl yapılır

Sivrisinekler genellikle evlerin dış alanlarında, sulak ve gölgelik alanlarda, geniş yapraklı toprağa yakın bitkilerin yaprakları, fosseptik çukurları gibi yerlerde sıkça görülür. Sivrisineklerin ısırığını kimse sevmez, çünkü sadece insanları rahatsız etmez, aynı zamanda hastalıkları da taşıyabilir. Bu nedenle sivrisinek kaynaklı hastalıklardan kaçınmak için, kendinizi sivrisinek ısırıklarından korumanız önemlidir.

Sivrisineklerden Nasıl Korunabiliriz?

Örtünerek: Akşam gün batımında veya gece uyku saatlerinde tam kollu gömlekler, ince pijamalar sivrisinek ısırıklarını önleyebilir. Ancak sivrisineklerin ince bir kumaşı ısırabileceğini daima unutmayın.

Cibinlik Kullanın: Özellikle evde çocuklarınız veya bebeğiniz varsa cibinlik altında uyumalısınız.

İçeride Kalın: Dışarı çıkma konusunda emin olmadığınızı düşünüyorsanız, sadece içeride kalmak iyidir. Sivrisinekler genellikle bahçelerde veya parklarda bulunur, böylece evde kalabilirsiniz. Yapabiliyorsanız ve içeride kalırsanız pencerelerinizi kapatınız, imkânlar dahilinde klima kullanmaya çalışınız.

Evinizi Koruyun: Sivrisineklerin evinize girmesi fazla zaman almaz, sadece bir milisaniye içinde girebilir veya gözlerinizi kırpabilir. Sivrisineklerin üremek için az miktarda suya ihtiyacı vardır, bu nedenle arka bahçelerinizde ayakta / durgun su olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Sineklik Taktırınız: Sivrisineklerin evinizin ve yaşam alanlarınıza girişlerini engellemek için kapı ve pencerelerinize muhakkak ince gözlü sineklik taktırınız

Sivrisinek Kovucu ve Kaçırıcı İlaçlar Kullanın: Sivrisineklerinsanların kanını emerek yaşamlarını sürdürler.Tatil için gittiğiniz yazlık bir otel, pansiyon veya karavan veya tekne ile gittiğiniz çok güzel bir koyda tüm gece sabaha kadar uyanık kalmamak için eczanelerde, zincir mağazalarda satılan insan vücuduna sürülerek, sivrisineklerin gelmesini engelleyen sin kov ürünlerinden yanınızda muhakkak bulundurun.

Hatta tatil çantanızın içerisinde 1 tane devamlı yedek bulundurmak, sizlere yararı çok olacaktır. Eğer bu tür kovucu ilaçlara karşı vücudunuz alerjik reaksiyon veriyor ise, elektrik fişine takılan yattığınız odadaki sineklerin, hareketlerini yavaşlatan ve bu sayede sizleri ısırıp sokmasını engelleyen likit sıvı ilaçlardan da kullanabilirsiniz.

Ailece görüştüğümüz bir ailenin tavsiyesi üzerine Muğla iline bağlı Milas ilçesinin Aşağı Mazı köyündeki bir pansiyondan 4 günlük bir yer ayırtmıştık, sabah erken saatte aile pansiyonu olarak işletilen konaklama yerine ulaştık, çok güzel doğal ve organik ürünlerden kahvaltımızı yaptık denizimize girdik.

Akşam yemeğimizi pansiyonun denize sıfır restaurantıda yedikten sonra, güzel bir yolculuk ve keyifli bir günün ardından odamıza geçtik, ancak sabaha kadar sivrisinek öldürmekten uyuyamamıştık. Ertesi gün köye en yakın yerleşim yeri olan, Mumcular köyüne giderek 3 adet sin kov aldıktan sonra 2 gün daha kalabilmiştik.

Bu bize çok büyük ders olmuştu. Pansiyon olduğu için ve Aşağı Mazı köyü yarı sit alanı olduğundan dolayı, altyapı sistemi yapılmamış, bu yüzden pis sular fosseptiklerde toplandığından ve bizim kaldığımız pansiyon ve diğer pansiyonlarda uygun zamanda sivrisinek larvasit ilaçlaması yapmadığından dolayı, güzelim cennet gibi köy sivrisineklerin istila alanı olmuş.

Yaz aylarında karasinekleri nasıl kontrol altında tutabiliriz?

Karasineklerin yaşam alanları ile sivrisineklerin yaşam alanları birbirinden tamamen faklıdır. Sivrisineklerin üreme alanlarında karasinekler üremez, sivrisineklerin üreme alanlarında ise karasinekler üremez.

Karasinekler genellikle organik atık alanlarında, hayvan gübre alanlarında, çöp toplama alanlarında, ölü hayvanların çürüyen etlerinde daha doğrusu hijyenin olmadığı her yerde üreyerek çoğalırlar ve bu alanlardan çok fazla uzaklara uçmadan çok kısa sürede, çok fazla sayıya ulaşarak, sağlığımızı riske sokarlar.

Bunun en kolay açıklaması ise 1 saat önce insan ve hayvan pisliğinin üzerine konarak, bu atıklardaki mineralleri yiyerek, emerek temas eden karasinekler, 1 saat sonra sizin sofranıza konup yediğiniz ekmeğe, temas ettiğiniz çatal ve bıçakların üzerine konarak, mikropları taşırlar.

Karasinekler Nasıl Korunabiliriz?

Karasinek ile mücadele, sivrisinek mücadele ilaçlamasından daha kolay olmaktadır. Karasinekler, sivrisineklere oranla, daha küçük ve yakın bölgelerde yaşamlarını sürdürerek yaşarlar ve ölürler.

Sivrisineklerin ise 1 gecede bulunduğu yerden 5 km uzaklara uçarak gittiği yapılan araştırmalarda, görülmüştür. Karasinek ile ilaçlama metodlarında, karasineklerin çok sevdiği gıda maddeleri, cinsellik öncesi birbirlerine salgıladıkları feromon kokuları tespit edilerek, karasinek ilaçlarının içine enjekte edilerek, karasineklerin bu kokulara gelip temas ederek ölmeleri sağlanmaktadır.

Bir farklı karasinek mücadele yöntemi ise, organik karasinek tuzakları, bu tür tuzakların içerisine yine karasineklerin çok sevdiği organik gıda ürünlerinden faydalanılarak, karasineklerin koku veren gıda maddelerine gelerek, tuzağın içerisine girmeleri ve bu tuzaktan bir daha çıkamayarak ölmeleri sağlanmaktadır.

Yaz aylarında keneleri nasıl kontrol altında tutabiliriz?

Keneler, hayatta kalmak için kana ihtiyaç duyan yaygın yaz zararlılarından biridir. Genellikle bununla karıştırılsalar da böcek değildirler. Bunlar örümcekler, akrepler ve akarların akrabalarıdır ve bu nedenle kene ısırması potansiyel olarak çok zararlı ve acı verici olabilir.

Son yıllarda ülkemizin daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde rastlanılan Kongo Kırım Kanamalı Hastalığına yol açarak, ısırdığı kişilerde acil tıbbi müdahale yapılmadığı zaman ölümle sonuçlanan kenelerden kaynaklı vakalar görülmüştür.

Kenelerden Nasıl Korunabiliriz.?

Keneleri açıkta kalan ciltten korumak için, yaz aylarında toprak alanlarda çalışmalar yapıyorsanız eğer, uzun pantolonlar giyerek, topraktaki kenelerin ayak paçalarından vücudunuza girmesini engellemek için çoraplarını iyice yukarıya çekiniz. Üstünüze uzun kollu ince kıyafetler giymeye özen gösteriniz.

  • Kene olması muhtemelen olan yerlerde daha az zaman geçirmeye çalışın.
  • Keneleri daha kolay görmek için açık renkli giysiler giyin.
  • Yaz aylarında piknik alanlarında, mesire alanlarında yerde örtü sererek yemek yemek yerine, masaları kullanarak, toprak ile temasınızı en aza indirecek şekilde zaman geçiriniz.
  • Yerel belediyeler veya özel mülk alanlarında, işletmeciler tarafından düzenli kene ilaçlaması yaptırılan yerleri tercih ediniz

Yaz Aylarında Arıların (diğer Sokan Böcekler) Kontrolü

Arılar, balmumundan çok yıllık büyük yuvalar yaptıkları bilinen uçan böceklerdir. Arıların ısırması çok acı verici olabilir.

Arıların yanı sıra sarı ceket, eşekarısı ve eşek arısı gibi birçok başka sokucu böcek vardır. Bu nedenle, kendinizi bu tür acı böceklerden kendinizi korumanız gerekmektedir.

Arılardan Nasıl Korunabiliriz?

  • Çöp kutularını sıkıca kapalı tutun. Çöplerdeki organik gıda artıkları, tatlı meyve atıkları arıların sevdiği gıda maddeleri olduğundan dolayı bu alanlara gelmelerini engellemiş olursunuz
  • Tatlı kokulu parfümlerden kaçının.
  • Tam kollu gömlekler ve tam pantolonlar giyerek üzerinizi örtülü tutunuz
  • Arıların devamlı giriş çıkış yaptığı çatı arası ,pergole arası gibi kör noktalara bilinçsizce ilaç kullanmayınız. Arı ilaçlamasını özel kıyafeti bulunan uzman arı ilaçlama firmalarına yaptırınız.

Yaz Aylarında Karınca Kontrolü

Karıncalar, büyük kolonilerde ve gruplarda yaşayan yaygın zararlılardır. Sık sık mutfak raflarımızda veya bahçelerde yürüyen karıncalar görürüz, bazı tür karıncalar ise insanları ısırma özelliğine sahiptir.

Ateş karıncalarının ısırıkları veya sokmaları anlık acıya neden olabilir, bu nedenle kendinizi ve ailenizi karıncalardan nasıl koruyacağınızı öğrenmelisiniz.

Karıncalardan Nasıl Kurtuluruz?

  • Mutfağı düzgün ve temiz tutun.
  • Dış duvarlardaki ve pencerelerdeki küçük boşlukları veya delikleri uygun şekilde kapatın.
  • Yiyecekleri hava geçirmez kaplarda saklayın.
  • Ağaçları ve çalıları evinizden uzak tutun.

Tüm yaz böceklerini evinizden uzak tutmak için, bazı böcek türlerinde kendi imkanlarınız ile, kendi ilaçlama pompanız ve temin ettiğiniz böcek ilaçları ile ilaçlama yaparak, zararlılar ile mücadele edebilirsiniz.

Ancak bazı böcek türleri ile mücadele etmek için, profesyonel İzmir ilaçlama firmalarından veya ilaçlama şirketlerinden hizmet almanız gerekmektedir. Biz ADEN ilaçlama firması olarak sizlere tüm haşereler, kemirgenler, fareler için ekonomik fiyat politikamız ile hizmet vermekteyiz. Böcekleri evinizden nasıl uzak tutacaklarını bilen profesyoneller ve uzman ilaçlama personellerine sahip firmayız.

Haşereleri incelemek için tıklayın.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.