böcek ilaçlaması

Haşere olarak isimlendirdiğimiz zararlılar, ne kadar doğal yaşamın bir parçası olsa da, modern hayatımızda, verdiği zararlardan dolayı, müdahale edilmesi gerekir. Özellik yaşam alanlarımızda, sağlıklı kalmamız ve hijyen koşulları sağlamak, haşereler ile mücadele ile mümkündür.

Yazımızın devamında, farklı hareşeler ile ilgili ilk akla gelen sorular ve cevpalarını vermeye çalıştık.

Evdeki karıncaların marangoz karınca olduğunu nasıl anlayabiliriz ?

Marangoz karıncaların boyutları, normal karıncalara göre daha büyük, renkleri ise siyaha yakın bir renktedir. Diğer karıncalardan ayıran en önemli özelliği, marangoz karıncaların kanatlarının bulunmasıdır. Marangoz karıncalar genellikle evdeki ahşap ürünlerin olduğu yer kaplamalarında veya kapı pervazlarında yuvalar yapmaktadır.

Marangoz karıncalar daha önceden nem almış veya su almış veya pencere kenarında sızan suyun zeminde oluşturduğu nemli yerlerde bulunurlar. İlk oluşumları meyve kurtlarına benzemektedir. Daha sonraki aşamalarda bu kurtçuklar kanatlı karınca şekline dönüşmektedir. İlk belirtileri ise ahşap küçük gözle görülebilen küçük delikler ile başlayarak, karınca popülasyonunun artmasına bağlı olarak bu küçük deliklerin genişlemesi ve ahşapta oluşan çürümeler belirtileridir.

Marangoz karıncaları evinize neden gelir ?

Bekli ilk defa duyduğunuz bir karınca türüdür marangoz karınca kelimesi. Marangoz karınca kelimesi. Birçok karınca türü gibi marangoz karıncalarında en çok sevdiği gıda türü şeker ve şekerden üretilmiş gıda besinleridir.

Çayınıza şeker koyarken çay kaşığından dökülen az miktarda toz şeker veya evdeki ufak çocukların severek yediği şekerli, tatlı pasta ve bisküvi türü besinlerin kırıntıları çok uzakta bulunan marangoz karıncaların evinizi içine kadar girmeleri için yeterli olacaktır.

Akşam gece yatarken ağzını açık bıraktığınız şeker kavanozu veya ağzı açık bırakılarak unutulan bal ve reçel kavanozları da marangoz karıncaların kesinlikle gelmem demeyeceği gıda maddelerinin başında gelir. Sizlere belirtmiş olduğumuz bu şekerli gıda maddelerinin azaltılması veya kaldırılması, karıncaların mutfağınızı işgal etmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Marangoz karıncalarının verdiği zararlar nelerdir?

Marangoz karıncaları, evinizin alanlarında tünel açmak için yalnız bırakıldıklarında önemli miktarda hasara neden olabilir. Bunun nedeni, güçlü çenelerini ahşabı oymak için kullanmaları ve kolonilerinin yaşaması için yuvalar oluşturmalarıdır. Bu, zamanla mülkünüzün iç ahşap yapılarının zayıflamasına ve hatta ciddi durumlarda çökmesine neden olacaktır. 
Ve bu geniş tünel açma, küçük boyutları ve üretken yapıları nedeniyle, marangoz karıncalardan özellikle kendi başınıza kurtulmak zor olabilir. Çoğu marangoz karınca kolonisi, ev veya iş yerlerinin ulaşılması en zor bölgelerine yerleşebilirler.

Zincir mağazalarda satılan karınca tuzakları veya bir kap içerisinde içinde karıncaların severek yiyeceği maddeler bulunan karınca ilaçları evinizdeki, yaşam alanlarınızdaki istilacı marangoz karınca popülasyonunu bitirmeye yeterli olmayacak sadece marangoz karınca popülasyonunu belli bir oranda kontrol altında tutmaya yarayacaktır. 

Marangoz Karınca İlaçlaması Nasıl Yapılır?

İlk olarak marangoz karıncaların istilasını önlemek için geliştirme şansınızı azaltmak için  aşağıdaki önleme ipuçlarıyla evinizi karıncalardan koruyabilirsiniz.

Yemekten sonra dışarıda kalana tüm yiyeceklerin doğru şekilde saklandığından ve yiyecek atıkları veya diğer çöplerin sıkıca kapatılmış torbalara koyarak atmanız gerekmektedir. Bu, sayede karıncaların artık gıda maddelerinin gelmesini engellemiş olabilirsiniz.

Yazlık evinizin veya kışın ikamet etmekte olduğunuz evinizin etrafındaki nem den kaynaklı kabarma veya kapı pervazlarındaki şişme ve kabarmalar var ise marangoz karıncaların bu yerlerde olma ihtimali yüksektir. Nemli alanların karıncaları çekmesini önlemek için evinizde iyi bir havalandırma sisteminin olması gerekmektedir.

marangoz karıncalar
Marangoz Karıncalar

Tahta talaşı gibi görünen dışkılar, tıkırtı gelen duvarlar ve kapı pervazaları,laminat döşeme altlarından çıkan talaşa benzer tozlar veya çöken ahşap zeminler  marangoz karınca istilası belirtileridir. Sizlere marangoz karıncalar tarafından istila edilen bir bahçeli evin yatak odasındaki kapı pervazlarının resmini ve videolarını paylaşıyorum. Bu resimlerde marangoz karıncaların vermiş oldukları maddi zararları kolaylıkla görebilirsiniz. Urla’da bir müşterimizin marangoz karınca şikayeti üzerine ADEN ilaçlama ekipleri tarafından tespit edilen marangoz karıncalara ait görselleri paylaşıyoruz. Urla İlaçlama Firması olarak Urla ilçesinde, marangoz karınca ile başı dertte olan müşterilerimiz uygun ilaçlama fiyatları ile yardımcı olmaktayız.

Marangoz Karıncalarından Nasıl Kurutulabiliriz?

Marangoz karıncalarını durdurmanın en kusursuz yöntemini bilmek istiyorsanız, Urla İlaçlama firmaları içerisinde en iyi ve en ekonomik ilaçlama hizmetlerini sunan ADEN ilaçlama servisini 0232 3255 0101– veya 0532 448 0683 numaralı Aden ilaçlama whats up hattından sizlere en kısa süre içerisinde yardımcı olabiliriz. 

Uzman marangoz karınca ilaçlaması uygulamasında marangoz karıncaların yuvalarını tespit edilerek hedefe yönelik, etkili ve güvenlidir, Marangoz karınca ilaçlamasında normal haşere ilaçlamasında farklı olarak kullanılan kimyasallar ile marangoz karıncaların yuvalarının imha edilmesi ve en önemlisi ise yuva içerisinde bulunan kraliçe marangoz kraliçenin öldürülmesi gerekmektedir. Marangoz karınca uygulaması tecrübe gerekmektedir. böylece evinizi veya işinizi bu haşerelerden hızla kurtarabilir ve ciddi maddi hasarları oluşmadan önleyebiliriz.

Kiler Böceği Nedir?

Kiler böceği ismi bu tür böceklerin genellikle kiler veya evlerdeki yedek gıda maddelerinin depolandığı alanlarda olduğundan dolayı bu isimle halk arasında anılmaktadır. Aslında kiler böceği türü diye bir böcek türü böcek bulunmamaktadır.

Bu böcekler, esasında bir tür ürün zararlısıdır. Yani gıda maddesi olarak bilinen buğdaygiller ve tahılların hasat zamanından başlayıp, paketleme işleminin yapıldığı zamana kadar olan süreç içerisinde bulaşma veya ürün zararlılarının içerisinde taşınarak, larvalarının açılması sonucunda ortaya çıkan ve bulundukları ürünlere zarar veren böceklerdir.

Kiler Böceği Olduğunu Nasıl Anlarız?

Bu tür kiler böceklerini kuru gıdaların bulunduğu odalardaki ürünlerin içerisinde görerek, kiler tavanlarında ilk başta beyaz kurtçuklar halinde görüp daha sonra bu kurtların üzeri beyaz tüylü koza şeklindeki halini görerek veya pişirmek için kilerden aldığınız makarna, un, ceviz, fındık gibi kuruyemişlerin dışında talaş şeklinde bıraktıkları gıda tozlarından anlayabilirsiniz

Ürün Zararlıları Hangi Böceklerdir ?

Sigara Böcekleri

 Yuvarlak ve kahverengi renkte olan sigara böcekleri, isimlerini depolanmış tütün ürünlerine olan sevgisinden alır ve çoğu kiler temel ürününü istila eder.

Un  Güveleri

Bu güvelere genellikle kiler güveleri denir ve depolanmış unlar, kuruyemişler, tahıllar ve makarnalarda yaşarlar.

Testere Dişli Böcekler

Küçük gövdeli, düz, testere dişli böcekler açık kahverengiden sarıya kadar değişir ve çoğu kiler zımbasında bulunur.

Un Böcekleri

Her ikisi de düz, oval gövdeli ve kırmızımsı renkte olmasına rağmen, evinizde iki çeşit un böceği ile karşılaşabilirsiniz, şaşkın un böceği ve kırmızı un böceği.

Tüccar Tahıl Böcekleri

Tüccar tahıl böceğinin rengi açıktan koyu kahverengiye kadar değişir ve dar oval biçimli bir gövdeye sahiptir. Saklanmış kurabiyeler, tahıl gevrekleri ve çikolatalarda yaşamayı tercih eder.

Kiler böcek ilaçlaması nasıl yapılır.?

Kiler böceklerinin ilaçlamasından önce ürün zararlısının türünün, tür tespitinin yapılarak hangi üründen kaynaklı olduğu bulunmalıdır. Tespit edilen üründeki böcek türünün diğer bakliyatları veya gıda maddelerine bulaşıp, bulaşmadığının kontrolü yapıldıktan sonra, kiler böceği olan ürün imha edilmek üzere bir torbaya konulup, torbanın ağzı iyice kapatılarak ev dışındaki çöpe atılmalıdır.

Kilerde bulunan diğer gıda maddelerinin kontrolünden sonra ortamda bulunan ürün zararlısı böceklerin yok edilmesi için detaylı ilaçlama yapılmalıdır. İlaçlamadan 1 gün sonra ise ilaç püskürtülen, ilaç uygulaması yapılan yerler ıslak bezle temizlenerek, böcek ilaçların ortamdan kaldırılması sağlanmalıdır.

Yapılacak olan kiler böceği ilaçlamasında, hiçbir şekilde gıda üzerine ilaç uygulaması yapılmaz, böcek ilacına temas eden tüm gıda maddeleri, tüketilmeden imha edilmelidir.

Kiler böceğini olduğunu nasıl anlarım?

Kiler böceğinin olmasını engellemek için belirli zaman dilimleri içerişimde ürünlerin bulunduğu kiler, dolap gibi yerlerin kontrol edilmesi, fiziki gözlem yapılması gerekmektedir. Bu depolama alanlarında ürünlerin içerisinde göreceğiz tozlanma ve ürünlerde delik oluşumu var ise eğer sizde kiler böceğine sahipsiniz demektir. Kiler böceğinin diğer belirtisi ise ürünlerin bulunduğu yerlerdeki küçük kelebeklerdir.

Evde kiler böceği olmaması için ne yapmalıyız?

Eğer bakliyatlarınınız, makarnalarınızın veya köyden getirdiğiniz kuru gıda maddelerinin üretim aşamasında herhangi bir kiler böceği larvası, yumurtası yok ise gıda maddelerinizi bu tür zararlı böceklerden korumanız daha kolay olacaktır.

Ürün zararlıları veya kiler böceklerinin oluşmasının en önemli sebebi, ürünlerin bulunduğu yerdeki hava sıcaklığıdır. Ürünlerinizin bulunduğu odada eğer buzdolabı, deefriz benzeri motorundan sıcaklık veren bir ekipman var ise bu depolama alanındaki ürünlerin bozulması, böceklenmesi çok kısa sürede olacaktır.

Gıda maddelerinin ağzı kapatıl açabilecek şekilde olan bez torbalarda veya mümkünse şeffaf kapaklı cam kavanozlarda muhafaza etmeniz böcek oluşumunu engelleyebileceği gibi, oluşan böceklerin kısa sürede görülmesi açısından daha yaralı olacaktır. Kuru biber gibi çok çabuk böceklenecek ürünleri ise buzdolabında tutmanız çok daha faydalı olacaktır.

İşyerimizdeki gıda depomuzdaki ürünlerdeki ürün zararlıları için ne yapmalıyız.?

Eğer bir gıda işletmesi iseniz veya kuru gıda ürünlerinin bulunduğu bir işletmenin deposuna sahipseniz, buradaki ürünleri imha etme gibi bir şansınız olmadığından dolayı buradaki ürünleri ilaçlatmanız gerekmektedir.

Bu gıda maddelerinin ilaçlama metoduna Fumigasyon ilaçlaması denmektedir. Fumigasyon ilaçlaması, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı, Gıda ve KontroL Müdürlüğü, İzmir Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından, gerekli yasal sorumlulukları yerine getiren Fumigasyon İlaçlama Ruhsatı almaya hak kazanan firmalar tarafından yapılması yasl bir zorunluluktur.

Fumigasyon operatör belgesi olan kişilerin tek başına, ferdi olarak fumigasyon yapması uygun değildir. Fumigasyon operatör belgesine sahip kişilerin, fumigasyon ruhsatı olan firmalarda istihdam edildiği taktirde fumigasyon ilaçlaması yapması mümkündür. Fumigasyon ilaçlamasında yapılacak yanlış ilaçlama uygulamaları sonucunda ortamda bulunan kişilerin ölmesine sebep olunabilir.İzmir Fumigasyon İlaçlama Firması, ADEN İlaçlama Zirai Karantina Müdürlüğü tarafından 05.10.2017 tarihinde, 2017-4 ruhsat numarası ile Zirai Fumigasyon Ruhsatına sahiptir.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.