Öncelikle merhaba . Sizler için, bu yazımızda, neden su depolarımızı temizletmemiz gerekir ve bunları ele alıyoruz.

Su depoları nelerdir ne için kullanılır ?

Çeşitli su depoları bulunmakta. En çok kullanılanlar; betonarme, fayans kaplı veya mebran kaplı, polietilen, polyester, krom ve galvaniz su depolarıdır. Sular, çeşitli amaçlar için toplanır ve biriktirilir.

Elektrik üretim amaçlı barajların kurulması, HES santralleri kurulumu, tarımsal amaçlı sulama suyu kuyuları kurulumu, yangına müdahaleler için yangın hidrant sistemleri, içme ve insani tüketim amaçlı kullanımlar için su depoları, vb gereksinimler için su biriktirme sistemleri vardır .

Su depoları temizliği nedir?

Su deposu temizliği, depo içerisinde bulunan yosunlaşma, film tabaka, çamur, cürüf, tortu vb . kalıntılarının bertaraf edilmesi ve fiziki temizlik sonrası açığa çıkan yada iç yüzeyde yapışık bulunan, bakteriler için dezenfeksiyon işlemi yapılmasıdır.

Su depolarına temizlik sonrası, Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılmış geniş spektrumlu, dezenfektan biyosidal ürünleri kullanılarak, iç alanları dezenfekte edilmelidir. Yapılacak olan dezenfeksiyon işlemi su deposunun içi için geçerlidir. Eğer su da mikrobiyolojik canlılar varsa temiz depo içerisine bulaşmaktadır.

Su depolarını temizletmeli miyiz?

İçme ve insani tüketim amaçlı kullanılan su depolarında, belirli aralıklarla su depolarının içlerinin temizlenmesi gerekmektedir. Su, insan vücudu için temel yapı taşı görevindedir ve virüs, bakteri, patojen vb canlıların vücuda en kısa yolla girip, kana en çabuk karışmasında önemli rol oynar. Suyun içerisinde zararlı mikroorganizma barınması çeşitli hastalıklara yol açmaktadır.

su deposu temizliği
su deposu temizliği

Su depolarını temizletme sıklığı nedir?

İçme ve insani tüketim amaçlı kullanma suyu deposu temizlik işlemi yapılma sıklığı şu faktörlere bağlıdır. Gelen suyun kalitesi, depoya giren suyun mikrobiyolojik durumu, depo içerisindeki suyun kimyasal durumu, deponun iç yüzey durumu, depoya giren suyun filtrasyon sisteminden geçmesi, uygun ppm dozlu klorlama sistemi, depo içerisindeki suyun bekleme süresi vb. birçok sebep suyun kullanılabilirlik durumunu değiştirmektedir.

Sağlık Bakanlığı kendi kamu ve kuruluşlarında yılda en az 2 kez soğuk su depoları temizliği ve dezenfeksiyonu, yılda en az 4 kez de sıcak su boyler kazanlarında temizlik ve dezenfeksiyon yaptırmaktadır.

İçme ve insani tüketim amaçlı su deposu temizliği yönetmeliğinde belirttiği gibi, bu işlem yasal zorunluluktur. Su depoları bireysel ya da site içerisinde kullanılıyorsa, yılda 1 kez temizleneli, bulunduğunuz bölgede sık sık su kesintileri yaşanıyorsa, en az 4 ayda bir su depolarının temizliği ve dezenfeksiyonu yapılması gerekmektedir.

Su depolarının temizlenmesi yasal zorunluluk mu?

Sağlık Bakanlığı 2007/67 sayılı genelge ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Yönetmeliği’nde belirterek resmi gazetede yayınlamış, su depolarının temizliği ve dezenfekte edilmesini yasal zorunluluk kılmıştır.

Su depolarının temizliğini kim yapar?

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından verilen halk sağlığı alanında, biosidal ürün uygulama belgesine, TSE tarafından belirtilen ilgili standartlara (TSE 13227 – TSE 13287) , ISO 9001:2015 kalite yönetim, ISO 14001 çevre yönetim ve ISO 22000:2005 gıda güvenliği yönetim sistemi belgelere sahip, firmalar tarafından yapılması, yapılacak işin güvenli ve resmi olarak yasal olduğunu göstermektedir.

Su deposu temizliği nasıl yapılır?

Sağlık Bakanlığın’dan eğitim alıp yetkilendirilmiş, uzman personeller tarafından, gerekli iş güvenliği şartlarına ve sağlık gözlem raporlarına uyarak, deponun iç kısmına giren uzman personel, basınçlı su jetleri, fırça, spatula vb gereçleri kullanarak fiziki temizlik yapar ve temizlik sonrası uygun biyosidal ürünlerle dezenfekte eder.

Su depolarının temizlik ilacı nedir?

Su depolarında yapılacak olan fiziki temizlik yada onarım sonrası yapılan yıkama işleminden sonra , depoya temiz suyu vermeden önce Sağlık Bakanlığından içme ve insani tüketim amaçlı sulara karıştırılabilecek asit bazlı ve hidrojen içerikli dezenfektanlar ile uygulama yapılmalıdır ?

Su depolarının temizlerken deterjan kullansak olur mu?

Su depoları temizlenirken , temizlik kimyasalı , çamaşır suyu , tuz ruhu , kirçöz , porçöz vb maddeler kullanılamaz. Çünkü hem depo yüzeyinde hemde doldurulan temiz suya mikrokimyasal element bulaşır ve ya bırakır. Su depoların da sadece fiziki temizlik yapılır ve dezenfekte edilir.

Su depolarında temizlik sonrası analiz yapılması gerekir mi?

Su depolarının neden temizletildiği çok önemlidir. Durağan su içerisinde bakteri koloni sayısının çoğalmasına uygun ortamı sağlar. Depo içerisinde en çok e-coli basili, coliform bakterisi ve lejyonella bakterisi gözlenir.

Coli grubu basilleri yeraltı veya yerüstü yüzey sularının, kullanım sularına karışmasıyla bulaşır. Lejyonella bakterisi ise, depo iç yüzeyine, su iletim hatlarına ve musluk uç kısımlarına yapışarak kronik hastalıklar oluşturmaktadır. Analiz, bize suyun kullanılabilir durumda olup olmadığını, mikrobiyolojik bulaşık olup olmadığını, su daki mikrokimyasal varlığı, suyun yönetmeliğe aykırı olup olmadığını belirtir.

Paslı yada küflü su depoları temizlenmeli mi?

Paslı yada küflü su depoları dezenfekte edilmeden önce, ilk olarak fiziki temizlik yapılır . Daha sonra iç yüzeyinde bulunan pası ve küfü yok edecek onarımlar yapılır ya da bozuk satıhlı parça değiştirilir ve depo tekrar temizlenir. Son işlem olarak ta depo dezenfekte edilir.

Taşıma suyu ile doldurulan depolar da temizlenmeli mi?

Taşıma suyu ile doldurulan depolar daha da risk taşır. Su, belediyenin belirlediği standartlarda olmadığı , kaynağı yasal olarak analizlenmemiş, taşıma aracının depo iç yüzeyinin bilinmediği ya da taşıma aracında hastalık olup olmadığı bilinmediği için oldukça risk taşır.

Su deposu temizliği

Depo, taşıma suyu ile dolduruluyorsa muhakkak depo su girişinde su arıtma yada filtrasyon olmalıdır. Filtrasyon olan depolarda, hem depo temiz kalmakta, çamur, cüruf,  kireç vb olmamakta, hem de deponuzdan gelen sular, kullanım esnasında çamaşır makinesi, şofben, bulaşık makinesi vb makinalarınıza zarar vermemektedir.

Su deposundan gelen suyun, su iletim hattı da temizleniyor mu?

Su iletim hatları maalesef temizlenemiyor. Fakat; mikrobiyolojik canlılardan arındırmak için klorlama işlemi yapılmaktadır. İşlem sonrası temiz su da tesisattan geçiriliyor. Musluk uçları sökülüp dezenfektana batırılarak dezenfekte ediliyor.

Sebiller içinde temizlik yapılıyor mu?

Sebillere su, ya damacana ile ya da arıtma sistemi ile gelmektedir. Sebillere takılan damacalar su firmalarında tam otomatik makinalar da temizlenmekte ve dolum yapılmaktadır. Fakat; bazı su satıcı bayilerinde uygun olmayan şartlarda depolandığı için, bazen yosunlaşma koku olabiliyor, bu durumda sebilin kullanım kalitesini değiştiriyor.

Sebil temizliğinde dezenfeksiyon yerine, ozonlama işlemi yapılmaktadır. Sebil damacanadan ayrılarak, iç yüzeyinde fiziki temizlik yapılıyor ve temizlik sonrası ozonlama jeneratörü yardımıyla, iç kazanı ve musluk tertibatı ozonlanarak, mikrobiyolojik canlılar yok ediliyor.

Tekrar temiz su sistemden geçirilerek, damacana yerine yerleştiriliyor. Arıtma sistemi, suyu kullanan sebillerde ise, önce arıtma sistemi filtreleri değiştiriliyor. Sistem temizliği yapılıyor. Daha sonraki işlem damacanalı sebil temizliği ile aynı temizlik sırasıyla ozonlanıyor. İşlem sonrası yetkili uzman personel, sebil ozonlama kartını sebil üzerine takarak işlemi sonlandırıyor.

Aden ilaçlama Çevre Sağlığı Hizmetleri olarak, 7 gün 24 saat 0232 2550101 numaralı telefondan keşif ve randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Profesyonel Su deposu temizliği hizmetlerimiz için bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.