Pire zararlısı hakkında, tespit edilmesinden, ilaçlamasına, mücadele yöntemlerine kadar, sorulan sorular ve cevaplarını pire ilaçlaması yazımızda detaylı olarak yazımızda paylaşıyoruz.

Pireler Neye Benzer?

pire

Pireler, yanları basık, oval şekilli gövdeli ve 6 bacaklı küçük, kanatsız, memeli canlıların kanların emerek yaşa döngülerini sağlayan parazitlerden bir tanesidir.

Yetişkin bir pirenin ortalama boyutu 1 cm daha küçüktür.
Kırmızımsı kahverengi, kahverengi veya siyah renklerde olabilirler.
İnce, düzleştirilmiş vücutları, bir hayvanın kürkü, kılı veya tüyleri arasında kolayca hareket etmelerini sağlar.
Pirelerin ayrıca vücutlarında, konakçılarına bağlı kalmalarına yardımcı olan geriye dönük dikenler vardır. 
Enfeste evcil hayvan yataklarında pire larvaları, yumurtalar ve pisliklerini çıplak göz ile tespit edebilirsiniz.

Pireler Ne Kadar Süre Yaşarlar?

Pireler 4 yaşam evreninden geçer: yumurta, larva, pupa ve yetişkin.
Yetişkin pireler kullanıcı olarak birkaç haftadan birkaç aya kadar yaşarlar.
Dişi pireler her gün 20-50 kadar yumurta bırakabilir.

Yumurta üretimi genellikle ilk kan öğünlerinden 1 ila 2 gün sonra başlar.
Yumurtalar bırakıldıktan sonra, genellikle konakçıdan halıya veya evcil hayvan yataklarına düşer ve bir ila 12 gün sonra yumurtadan çıkarır.

Pireler, vücut ağırlıklarının 15’i geçene kadar yutarak günde 10 ila 15 kan öğünü yiyebilirler.
Pireler, bir sonraki öğünlerini bulmak için nefes alma (karbondioksit), sıcaklık ve kullanımlardan yanmalar.
Işıktan kaçındıkları için pireler halı ve tüylü hayvanların deriye yakın kısımlarında yuvalanırlar.
Evcil hayvanlar yanı sıra pireler insanlar da ısırarak kan emerler.

Pireler hangi hastalıklara yol açar?

Pirelerin neden olduğu en yaygın sağlık sorunlarından bazıları şunlardır.

Anemi Hastalığı

Pireler, ağırlıklarının 15 katı kadar kan emebilirler. Ciddi bir pire istilasına maruz kalan kedi ve köpeklerin kanını tam anlamıyla emebilir. Bu, kansızlığa, oksijen taşıyan kırmızı kan lekesi eksikliğine neden olabilir ve bu da yorgunluğa, halsizliğe, solunum güçlüğüne, kilo almaya ve kuşatmaya neden olabilir. Evcil hayvanlarda aneminin diğer belirtileri arasında soluk diş etleri, ciltte morarma ve idrarda veya kusmukta kan bulunur.

Tenya

Pire larvaları, tenya yumurtalarını ilk evcil hayvanından alır. Yumurtalar larvası içinde sistiserkoidlere dönüşür ve pire olgunlaşana kadar orada uykuda kalır. Pire bir hayvan veya insan tarafından yutulduğunda, sistiserkoid yaklaşık bir ay sonra yetişkin bir tenyaya dönüşerek kilo kaybı, ishal, kusma, uyuşukluk ve benzeri rahatsızlıklara sebep olur.

Pire kaynaklı hastalıklar

Pireler, konakçılarına bulaştıklarında neden olabilecek çeşitli patojenler taşırlar.

  • Kedi Tırmığı Hastalığı
  • Pire Kaynaklı Benekli Ateş
  • Veba
  • Köpek Bartonellozu (köpeklerde)
  • Feline H e motrofik Mycoplasmosis (kedilerde)

Pire Yavruları

Tahtakurusu ve yatak böceklerinde olduğu gibi, pire istilası tespit edilmemesi veya gözetimsiz bırakılması, sonucunda  hızla çoğalabilir ve kontrol altına alınması veya yok edilmesi çok zor hale gelebilir.

Evcil hayvanınızda pire olduğunu nasıl anlayabilirsiniz ?

Eğer evcil hayvanınız uzun süre aşırı kaşıma yapıyor ise, özellikle boyun çevresi, sırtın alt kısmı, kuyrukta ve arka kısımda ani saç akıntısı oluyor ise,
Küçük, kabarık kırmızı noktalar tespit ettiyseniz, aşırı derecede hassas ciltler üzerindeki kırmızı ve tahriş olmuş lekeler var ise, anemi nedeniyle anormal derecede ölümcül diş etleri oluştu ise, karabiberi andıran küçük pire lekeleri olan evcil hayvan tüylerinde “pire kiri görüyor iseniz, evcil hayvanınıza pire bulaşmış demektir. 

Evinizdeki pire misafirleri:

  • Pire kiri – Evcil hayvanınızın içinde veya halılarınızda benzeri benekler bulursanız, bunların pire kiri, kurumuş kan ve pire öncüsü karışımı olabilir. Bunu nemli bir kağıt havluyla alarak doğru yapabilirsiniz. Kurumuş kan nedeniyle pire kir kağıt havlu üzerinde kırmızımsı çizgiler bırakacaktır. 
  • Pire yumurtaları – Pire yumurtaları beyaz, oval şekilli ve yaklaşık 0,5 mm tutucudur. Pire kiri karanfil taneciklerini andırırken, pire yumurtaları tuz tanelerini andırır. Bu “tuz ve biber” ortamında, evcil hayvan kürkü veya yatak takımlarında bulunduğunda, genellikle bir pire istilasının belirgin bir işaretidir.

Piriler için beyaz çorap testi

Halı, kilim veya mobilyalarınızda pire olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bunu test eden bir yolu ” beyaz çorap testi ” kullanmaktır.

Bir çift diz boyu beyaz çorap giyerek, şüpheli bölgelerde yürürken veya sürünerek. Canlı pire varsa, hareketinizden ve vücut ısınızdan etkilenerek çoraplarınıza atlamalarına neden olurlar. En az 10 dakika sonra çoraplarınızı çıkarın ve canlı canlı olup olmadığını kontrol edin.

pire ilaçlaması
Pire ilaçlaması

Pireler nasıl önlenir?

Evcil hayvanınız için pire önleme ipuçları

Çoğu pire istilası eve bir evcil hayvan tarafından alınır. Açık alan, pireler genel olarak gölgeli çalılıklarda, ağaçlarda ve uzun görüntülerde yaşar. Hareket ve vücut ısısından etkilenerek, çevrelerinde dolaşan hiçbir şeyden habersiz evcil hayvanlara kilitlenirler.

Bu nedenle, pire önlemenin ilk adımı, evcil hayvanlarınızı, özellikle de köpekleri düzenli olarak kontrol etmek ve yıkamak ile engellenebilir.

  • Köpeklerinizin tüylerini düzenli olarak canlı pire, pire kiri veya pire ısırığı belirtileri açısından görsel inceleme yapman ız gerekmektedir.
  • Köpeklerinizi sık sık yıkamak ve fırçalamak da pire sorunu riskini azaltacaktır.
  • Pire mevsiminde, özellikle hava daha sıcak ve daha nemliyken, köpeğinizin çalışma sürelerini kısıtlamaya çalışın.
  • Eve gitmeden önce, evcil hayvanınızın tüylerini bir pire tarağı ile tarayın veya fırçalayın.
  • Son olarak, köpeğiniz (veya başka bir evcil hayvan) için doğru olan koruyucu pire kontrol ürünleri hakkında veterinerinize danışın.
pire i̇laçlama
Pire İlaçlama

Evcil hayvanınızda pire varsa, iyi bir banyo yaparak ve canlı pireleri çıkarmak için bir pire tarağı kullanarak başlayın. Sabunlu su da pireleri öldürür.

Evcil hayvanlar için kene ve pire önleyiciler, pire tasmaları, pire şampuanları, pire spreyleri ve oral pire kontrolü dahil olmak üzere çeşitli pire tedavisi türleri vardır. Evcil hayvanınıza en uygun tedavi için veterineriniz ile görüşebilirsiniz..

  • Pire Tasmaları – Bu özel plastik tasmalar, pireleri iten ve öldüren kimyasal bir maddeyi serbest bırakır. Tek bir pire tasması genel olarak yaklaşık 8 aylık koruma sağlar. 
  • Pire Şampuanları – “Pire banyoları” olarak da yöneten bu özel ilaçlı şampuanlar, pireleri anında öldürebilir ve tekrar gelmelerini önleyebilir. 
  • Pire Spreyleri (Topikal) – Bu, yaklaşımında birkaç hafta boyunca pireleri öldüren ve uzaklaştıran bir ilaç türü. 
  • Oral Pire Tedavileri – Pire hapları evcil hayvanlara küçük, çiğnenebilir tabletler şeklini alabilirler. Kan muayenesinden emildikten sonra pireleri farklı şekillerde hedef alan çeşitli kimyasal gaz çıkışına sahip birkaç tür pire hapı vardır. Bazı yetişkin pireleri ortadan kaldırmak için tasarlanırken, diğerlerinin larvalarını öldürme veya üremeyi önleme.
  • Böcek Büyüme Düzenleyicileri – IGR olarak kısaltılan bu büyüme düzenleyiciler, gelişim döngülerini bozmak için pire hormonlarını taklit ederek çalışırlar. Evcil hayvanlara düzenli olarak verilen pire spreylerinde, tabletlerde ve gıda katkı ürünlerinde içerik olarak kullanılabilirler. IGR’ler toksik değildir ve genellikle en güvenli pire tedavilerinden biri olarak kabul edilir.
  • Pire Spreyleri – Bu spreyler pire, larva ve yumurtaları öldüren kimyasallar kullanır. Çoğu, evcil hayvanlar için güvenli olan doğal hijyenden yapılmıştır. Halı, süpürgelik ve evcil hayvan yatakları gibi pirelerin yaşadığından şüphelenilen ipuçlarıyla patlatın. 
  • Halı Tozları – Pire spreylerinde olduğu gibi, pireleri her aşamada öldürebilen güçlü çeşitli tozlar vardır. Toz halıya bakmak ve etikette muhafaza etmek gibi normalde bir saat bekletin, ardından elektrik süpürgesi ile çekebilirsiniz.
  • Pire Sisleyiciler – “Pire bombaları” olarak da bilinen bu ürünler, kapalı bir alana bir böcek ilacı sisi salan aerosol ürünleri içinde gelir. Ancak güvenlikleri ve olayları tartışmadır, bu nedenle bu seçeneği önermiyoruz.

Bir evcil hayvana pire muayenesi konduğunda, bu pirelerin evdeki diğer alanlarda da bulunma olasılığı yüksektir. Pireler sadece evcil hayvan yataklarına girmekle kalmaz, aynı zamanda halılara, kilimlere ve döşemeli mobilyalara da girerler.

Erken kurulumları hafif istilalar için, evcil hayvanınızın yatak takımlarını (sıcak su kullanarak) ve halıları ve döşemeleri elektrikli süpürgeyle veya buharla yıkamak yeterli olabilir. Ayrıca tuz, bulaşık deterjanı, kabartma tozu, limon spreyi ve daha fazlasını deneyebileceğiniz bir dizi ev tariflerinde da vardır.

Evinizdeki daha ciddi pire istilasından sığınaklar için aşağıdaki seçeneklerden bazılarını göz önünde bulundurun. Bu ürünleri daha önce kullanırsanız veya duymazsanız, ne yapmanız gerektiğini anladığınızdan emin olmak için İzmir İlaçlama Şirketleri arasında, uzun yıllardan beri pire ilaçlama ve kene ilaçlamasında uzman ADEN İlaçlama firması ile irtibata geçebilirsiniz

Eviniz için pire önleme

Evcil hayvanınızın yanı sıra, evinizi ve bahçenizi pirelere karşı daha az davetkar hale getirmek için atmanız gerekenler da vardır. Bir pire istilası evinizin bir bölümü kök saldığında, diğer alanlar yayılabilir ve kurtulması çok daha zor hale gelebilir.

  • Halıları düzenli olarak iyice süpürmek veya buharlama yöntemiyle temizlik yapılması, üremeye başlamadan önce pirelerden kurtulmanın etkili bir yoldur.
  • Evcil hayvanınızın çocuklarını haftalık olarak sıcak, sabunlu suyla yıkayın.
  • Çim biçme ve çalıları budama dahil olmak üzere uygun bahçe bakımı, pirelerin orada saklanmasını ve yaşamasını engelleyecektir.
  • Sincap ve fare gibi vahşi yaşamı olduğu bir bölgeyi koruyan, bu hayvanları otostop yapan pirelerini bahçenize taşıyın. Bahçenizi herhangi bir çöp veya yiyecekten uzak tutan ve dolaşan ortamlar, garajlara ve barakalara açılan saldırganları kapatarak bu hayvanların içeri girmesini önleyin.

Pire ilaçlama İzmir

Aden ilaçlama şirketi olarak, İzmir’de ve tüm ilçelerinde %100 garantili ilaçlama hizmeti vermekteyiz. Pire ilaçlamasında kullandığımız tüm pire ilaçları Sağlık Bakanlığından, Halk Sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış ilaç ve kimyasallardan yararlanılarak yapılmaktadır.

Pire ilaçlama nasıl yapılır?

pireler

Pire ilaçlaması diğer böcek ilaçlama uygulamalarından farklı metod ve ekipmalar kullanılarak yapılmaktadır. Bunun sebebi ise yaşam alanlarız giren veya taşınan pireler evin tüm alanlarında olma ihtimalinden dolayıdır.

Normal böcek ilaçlamalarında böceklerin tür ve cinslerine göre yaşam ve üreme alanlarının ilaçlanması yeterli olur iken, pire ilaçlamasında tüm ev veya yaşam alanlarının hacim doldurma ilaçlama tekniği ile ilaçlanması gerekmektedir.

Pire ilaçlamasından sonra evi kapatmaya gerek var mı ?

Yaşam alanlarında gerçekleştirilecek pire ilaçlama sonrasında evinizi en az 4 saat kapatmanız ve 4 saat sonra ise yaklaşık 30 dakika havalandırmanız gerekecektir.

Pire ilaçlamasında en etkili ilaç hangisidir?

Pire ilaçlamasında en etkili pire ilacı halk arasında kokulu ilaç olarak bilinen Sağlık Bakanlığından ruhsatlı, cypermethirine aktif madde içeren ilaçlardır.

Pire İlaçlama Fiyatları

Pire ilaçlama İzmir şirketi olarak %100 garantili ve %100 müşteri memnuniyeti esasına bağlı olarak, garantili pire ilaçlaması yapmaktayız.

Daha detaylı pire ilaçlaması için sizlere 0.232.25501010.232.2550585 numaralı şirke telefonlarımıza cevap verecek olan Ziraat Teknikeri Andaç GÖGÜŞ bey tarafından bilgilendirme yapılacaktır.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

Pire ilaçlaması sonrasında temizlik

Pire ilaçlaması sonrasında, pire ilaçlamasından sonra temizlik yapılması gereklidir. Ancak pire ilaçlama şirketi, Aden ilaçlama şirketini aradığınız taktirde, pire ilaçlama sı öncesinde ve pire ilaçlaması sonrasında size yapmanız gerekenler hakkından ön bilgilendirme yapılacaktır.

Pire ilaçlaması kesin çözüm mü?

Pire ilaçlamasında kesin çözüm olmaktadır. Ancak ilk olarak yaşam alanlarınıza bulaştırdığınız pirelerin ana kaynağının ne olduğunu ve bulaşma sürecini çok iyi tespitinin yapılması gereklidir. Örnek olarak apartmanınızın otopark kısımında bulunan, yavru kedilerden pire bulaştırdıysanız, sadece evinizin pire ilaçlaması yapılması yeterli olmayacaktır.

Çünkü siz evinizi pirelere karşı ilaçlatmış bile olsanız, ertesi günü otoparkta bulunan pireler sizin elbiseleriniz ile tekrar eve taşınacak ve sizi üzecek bir süreç olacaktır. Bunu engellemek için pirelerin ana kaynağının tespitinin yapılarak, ilk olarak bu alanlarda yaşayan pirelerin bertaraf edilmesi gerekmektedir.

Pire ilaçlama ne kadar?

Bir daire için pire ilaçlaması ücretimiz 400TL’dir (2023)

Pireyi hangi ilaç yok eder?

Pire için kullanacak olduğunuz pire ilacında, etkili böcek türlerinin içerisinde pire ibaresi bulunması gerekmektedir.

Keçi ve koyun gübresinden pire bulaşır mı?

Bahçenize veya apartman çevresindeki bitkiler için doğal gübre kullanmak isteyipte, keçi ve koyun damlarından getirilen organik gübrelerden de, pire bulaştığını ilaçlama yaptığımız uzun yıllar içerisinde tanık olduğumuz olmuştur.