Ve nihayet beklediğimiz yaz ayı, kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı. Yaz ayının yavaş yavaş başlaması ile birlikte, güzel İzmir’imizin birçok sahil ve sayfiye yerlerinde de hareketlilik başladı. Okulların kapanması ile birlikte turistlik otellerde, pansiyonlarda ve eğlence merkezlerin dede doluluk olmaya başlayacaktır.

Bu sene haşere ve sinek, özellikle sivrisinek açısından biraz daha sıkıntılı günler yaşayacağımız, yetkililer tarafından söylenmeye, yazılmaya başlandı.

Geçen günlerde Profesör Doktor Sayın Hüseyin ÇETİN hocamız, sivrisineklerin insan sağlığını riske sokacak ve yeni risklere sebep olacak sivrisinek türleri hakkında, makale ve haber yayınlamıştı. Kısacası bu haberinde; güvenlik görevlisi olarak görev yapan bir güvenlik personeli, İbrahim Nadir Karaoğlanoğlu isimli kişinin sivrisinek ısırması sonucunda, fil hastalığına kapılan (lenf ödemi) hayatını kaybetmesi ve bu hastalığı yayan sivrisineklerin de özellikle Akdeniz ve Ege bölgesinde görülmesi işin ciddiyetini bir adım daha önem çıkarmıştır.

Asya kaplan sineklerin, İstanbul’un bazı noktalarında yaklaşık 194.628 farklı noktalarda üreme alanları olduğunun tespiti yapılmış durumda.

Asya kaplan sinekleri insanları soktukları zamandan Ateşi, Aru humma, ika gibi birçok virüsü bulaştırmaktadır. Yetkilikler bu virüsleri taşıyan Asya kaplan sineklerinin sadece Marmara Bölgesi ve İstanbul’da bulunmadığını, Ege Bölgesinde ki bazı iller de de tespit edildiğini bildirmektedirler.

Bu sebeplerden dolayı ilk olarak kendi yaşam alanlarımıza yakın olan yerlerde üreyebilme ve çoğalabilme ihtimali olan sivrisinek üreme alanların fiziki ve kimyasal yolları kullanarak en az seviyeye indirmemiz gerekmektedir.

alaçatı böcek ilaçlama
Alaçatı böcek ilaçlama

Çeşme ve Alaçatı bölgesi, iklim ve yerleşim açısından, sivrisinek ve uçkun popülasyonunun oldukça yüksek serettiği yerlerdir. Alaçatı böcek ilaçlama firması olarak, bölgede, yazlık, otel, site ve iş yerlerinde, her yıl düzenli ilaçlama hizmetlerimiz düzenli olarak devam etmektedir.

Yazımızın devamında özellikle, sivrisinekler ile ilgili merak ettiğiniz soruları cevaplamaya çalışıyoruz.

Sivrisinek Nerelerde Ürer?

Sivri sinekler üreme alanlarını bu bilgilendirme blog yazımızı okuduğunuz zaman çok daha kolay tespit edecek ve sonrasında ise hiçbir kimyasal kullanmadan, çok basit teknikler ile sivrisinek üreme alanlarını bertaraf edeceksiniz.

Sivrisinekler 4 yaşam döngüsü geçirerek uçkun sinek haline gelirler. Bu aşamalar sırasıyla, yumurta, pupa, larva ve erişkin olarak adlandırılmaktadır. Ergin sivrisinekler, yumurtalarını durgun su birikintilerine, pis su birikintilerine, logarlara ve foseptik alanlarına bırakırlar.

Bu alanlardaki uygun su sıcaklıklarına bağlı olarak, 3 gelişimin üç aşamasını geçirerek uçkun sivrisinek halinde, pupalarını bırakarak yaşamlarına insan ve memeli kanı emerek, yaklaşık 4 ile 6 ay arasında devam ederler. Mevsim sıcaklıklarının yüksek olduğu, Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde ise popülasyonlarının %50 sinden fazlası bir sonraki seneye ergin sinek olarak gidererek yumurta bırakmaya başlarlar.

Ne kadar çok sivrisinek bahar ayına canlı olarak girebilirse yazın o kadar daha çok sivrisinek zararlıları ile karşılaşılacağı anlamına gelmektedir.

Kendi Başımıza Sivrisinek Üremesini Nasıl Engelleyebiliriz?

Tek başınıza sivrisinek üremesini basit birkaç yöntem ile çözebilirsiniz, İlk olarak sivrisinek larvalarının nasıl bir şey olduğunuzu bilmek ile işe başlamakla gereklidir.

Sivrisinek larvaları yukarıda belirttiğimiz gibi pis veya temiz durgun sularda olmaktadır. Temiz sularda sivrisinek larvalarını görmek daha kolay olmaktadır. Durgun sularda küçük kurtçuklar halinde S çizerek su yüzeyinden 30 cm alta ve su yüzeyine doğru hareket eden canlılar var şişe bunlar sivrisinek larvalarıdır.

Bu Larvalar sivrisineklerin ikinci evrim aşamasıdır. Bir sonraki evrim aşaması ise bu kurtçukların etrafını hafif tüylü bir görünümlü bir kılıf ile kaplı olduğu halidir. Üçüncü evrim aşamasından sonra sivrisinekler pupalarından çıkarak uçkun hali alırlar, ancak vücut kitleri veya pupa kılıfları su yüzeyinde kalarak süreç içerisinde dış etkenlere bağlı olarak yok olup giderler.

Ferdi olarak yaşam alanlarımızın yakınında bulunan su birikintisi olan, içi su dolu kova, kışın yağmur suları ile dolan süs veya yüzme havuzu, merkezi kanalizasyon sistemine bağlı olmayan foseptik olan evlerde, deniz kıyısında bırakılan veya terkedilen teknelerin içerisine dolan sularda veya eski araba lastiklerin iç kısımlarında görülmektedirler.

Ancak çoğunlukla kış nedeniyle kapalı olan ve kendine ait arıtma sistemi bulunan turistik amaçlı otellerin arıtma sahalarında çok sayıda sivrisinek larvaları bulunmaktadır. Bu larvaların bulunduğu belirttiğimiz alanlardaki suyu tahliye ettiğiniz zaman larvaların susuz kalacağından dolayı ölmesine ve uçkun sivrisinek olmasının önüne geçebilirsiniz.

Bu belirtmiş tedbirleri yerine getirerek yaşam alanlarınıza yakın alanlardaki sivrisinekleri yok etmek sizleri belli bir süre rahatlık sağlayabilir. Sunu unutmamak gerekir ki bir sivrisinek kuşbakışı olarak 5 km mesafe yol kat edebilme özelliğine sahiptir.

Sivrisinek İlaçlama Nasıl Yapılır?

Sivrisinekler yaşam alanları çoğunlukla yeşillik ve sulak alanlar olduğundan dolayı sivrisinekler ile mücadelenin entegre bir şekilde, yaşam alanlarımızda, köylerde, şehirlerde ve kasabalarda yerel yönetimlerin çevre sağlığı birimleri tarafından yapılması gereklidir.

Sivrisinek ilaçlaması için en önemli husus, sivrisineklerin uçkun hale gelmeden larva aşamasında iken,larva üreme yerlerinin tespitinin uzmanlar ve yetkililer tarafından yapılarak larvasit ilaçları ile mücadele edilmesi gerekmektedir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İlaçlama Telefon Numarası

İzmir ve çevre ilçelerde dış alanlarda ve yaşam alanlarında karşılasak olduğunuz sivrisinek ilaçlamaları için, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Bakanlığı biriminden veya Hemşerim hattından destek alabilirsiniz. 0232 2931255 numaralı telefondan veya   4444035 Hemşerim Hattın dan, destek alabilirsiniz. Çeşme sivrisinek ilaçlama, Alaçatı sivrisinek ilaçlama, Ilıca Sivrisinek ilaçlama, Germi yan sivrisinek ilaçlama, Sivrisinek İlaçlama sivrisinek sıkıntılarınız için ise 0232 2933995 veya 153 nolu telefondan da destek alabilirsiniz.

Evlerde Sivrisinek İlaçlama Nasıl Yapılır?

Evlerde uçkun karasinek ve sivrisinek ilaçlaması yapmak diğer haşere ve böcek ilaçlamalarından farklı ilaçlama metodları ve farklı sivrisinek ilaçları kullanılarak yapılır.

Alaçatı Evlerde Sivrisinek İlaçlaması Nasıl Yapılır?

Yazlık evlerde yapılacak sivrisinek ilaçlamasında size belirtiğimiz hususlara dikkat ederseniz eğer sivrisineksiz rahat bir gece geçirebilirsiniz. Öncelikle yazlık evlerimizde merkezi sistem kanalizasyon sistemi bulunmayıp foseptik çukurunuz var ise, foseptik çukurunuzda sivrisinek ve sivrisinek larva kontrolünü haziran ayından önce mümkün ise Nisan ve Mayıs aylarında yapmanız gerekmektedir.

Bu aylarda yaptığınız kontroller esnasında su içerisinde hareketli kurtçuk veya larva tespit ederseniz, imkanınız var ise larvasit temin ederek mücadele edebilirsiniz. Eğer sivrisinek larva sit ilacı temin edemezseniz bir su bardağı mazot dökerek su üzerine çıkan larvaların oksijen almasının engelleyerek çözüm bulabilirsiniz. Yazlığınızda yaz ayını geçirmek yerleşmeye başlamadan önce evinizin genel temizliği esnasında perdelerin de yıkanmış olması, ilaç atılan perdelere temas eden sivrisineklerin ölmesi için önemlidir.

Yazlık evlerde sivrisinek ilaçlaması ilk olarak evin oturulan dış yüzeylerinden, geniş yapraklı bitkilerin alt kısımlarından eğer var ise pergole altlarından ve akşam ot urulan masaların arkasındaki duvar yüzeylerden başlanılması ve bu yüzeylere yaklaşık 60-90 süre yüzeyde haşere ve sinekler için kalıcı özelliği böcek ilaçları ile rezidüel-spray metodu ile ilaçlama yapılması gereklidir.

Ev içi kısımlarda ise Sağlık Bakanlığından ruhsatlı, sivrisinekler için ruhsatlandırılmış EC ve ya SC formulasyon özelliğine sahip böcek ilaçları ile ULV,(Buharlama)Rezidüel-Sprayleme metodu ile ilaçlama yapılması gerekmektedir

Alaçatı Site Sivrisinek İlaçlaması

Alaçatı bölgesinde bulunan, bulunduğu site ve benzeri yaşam alanlarında sivrisinek mücadelesi için, yetkili kılınan ve tüm iş güvenlik ekipmanlarına sahip bilinçli kişiler ve görevliler tarafından yapılması gerekmektedir.

Site sivrisinek ilaçlamaları akşamüstü gün batımı saatinden sitenin büyüklüğüne bağlı olarak gece 22.00 ye kadar devam edebilir. Site sivrisinek ilaçlaması araç üstü ULV sinek ilaçlama makineleri, Sırt tipi ULV makineleri veya sırt tipi benzinli atomizörler ile yapılır.

Site ilaçlamalarını gerçekleştirmek için gerekli sivrisinek ilaçları ve ilaçlama mücadele ekipman ve makineleri, Çeşme Alaçatı İlaçlama Şirketi olan Aden İlaçlama tarafından temin edilerek uygulama metot ve uygulama tozları hakkında ön bilgilendirme yapılmaktadır. Bu tür talep ve istekleriniz için 0.232.2550101-0.232.2550585 numara telefonlardan destek alabilirsiniz.

Sivrisinekler ile Kimyasal Kullanmadan Nasıl Mücadele Edebiliriz?

Geceleri dolaşan ve insan ve memeli kanı emerek yaşamlarını sürdüren sivrisineklerden gece korunmak için bir çok farklı yöntem bulunmamaktadır. Eğer yaz geceleri dış alanlarda, bahçede olan sineklerden korunmak için Sağlık Bakanlığından halk sağlığı alanında ruhsatlandırılmış sin kov tipi sıvı ürünleri vücudunuza püskürterek veya sıkarak sineklerin gelmesini engelleyebilirsiniz.

Gece boyunca ve gün içerisinde dış alandaki sivrisineklerin iç alanlara girmesini engellemek için kapı ve pencerelere takılan sinekliklerden yararlanabilirsiniz. Gece boyunca sivrisinek saldırısına uğramamak için ise yattığınız odalar likit veya tablet şeklindeki 220 volt ile çalışan ve prize takılan likit veya tablet sinek kaçırıcı ürünlerden yararlanarak sineksiz bir gece geçirebilirsiniz.

Sivrisinek İlaçlama Zamanı

Sivrisineklerin larva ilaçlama zamanı kış aylarının sıcaklık ortalama ve seyrine göre Şubat, Mart ve Nisan ayı en uygun aylardır. Uçkun sivrisinek ilaçlaması zamanı ise bağlı bulunduğunuz yaşam alanlardaki rüzgarın yönüne, rüzgârın kuvvetine bağlı olarak gün batımı saatlerinden başlayarak gece yarısı saatlerine kadar olan zaman dilimi en uygun sivrisinek ilaçlama saatidir.

Çeşme ve Alaçatı Sivrisinek İlaçlama Ücreti

Alaçatı ve Çeşme ilçesinde yazlık başına sivrisinek ilaçlama ücretimiz 400 TL ile 1000TL arasında değişiklik göstermektedir. Yapılacak olan sivrisinek ilaçlamasında bahçe ilaçlaması ücretsiz olarak yapılmaktadır.