Kitap Biti çok nadir görülen bir böcek ve zararlı türlerindendir. Kitap bitini halk arasında kâğıt biti olarak ta adlandırılır. Kitap bitleri küçük, uçmayan ve yumuşak gövdeli bir böcek türüdür.

Kitap Bitleri özellikle küf ve mantarlarla beslenirler, bu nedenle genellikle küfün büyüyebileceği karanlık ve nemli yerlere ilgi duyarlar. Ayrıca tahılları, polenleri, ölü böcekleri ve duvar kâğıdı tutkalı gibi nişastalı malzemelerde sevdiği ve zarar verdiği nesneler arasındadır.

Genel olarak kitap bitleri zararsızdır. Isırmazlar, kağıt dışındaki hiçbir malzemeye zarar vermezler veya hastalık yaymazlar. Ancak bazı kişilerde kitap bitinin varlığı alerjik reaksiyonlara neden vermezler. Kilere giren ve tahıl, un, tahıl ve makarna gibi gıdaları kirleten depolanmış ürün zararlıları olarak kabul edilir.

Kitap biti genellikle evde küf olmasından kaynaklı olduğundan, bir bakım dan da evdeki küf ve nemin olduğunun bir habercisidir. Genellikle nem ve nemin yüksek düzeyde olduğu sıcak bölgelerde bulunurlar.

Kitap Bitlerinin Yaşam Alanları Nereleridir?

  • Bodrumlar
  • Kazan daireleri
  • Banyolar
  • Mutfaklar ve kiler
  • Çamaşır odaları
  • Depolama odaları
  • Çatı katları
  • Kanal sistemi

Adından da anlaşılacağı gibi kitap bitleri, kütüphaneler ve depolar gibi çok sayıda kitap, karton ve kağıdın bulunduğu yerlerde yaşadığından dolayı kitap ciltlerindeki yapıştırıcının yanı sıra neme veya neme maruz kalan kağıt üzerinde büyüyen mikroskobik yüzey kalıbıyla da beslenmektedirler.

Kitap biti neye benziyor?

Küçük ve açık renkli böceklerdir (genellikle soluk beyaz, gri veya açık kahverengi). Tipik ev türleri genellikle 1 ila 4 milimetre uzunluğundadır; bu da yaklaşık olarak bir pastel boyanın ucu büyüklüğündedir.

kitap biti
Kitap Biti

Böcekler geniş bir kafa, dar bir göğüs kafesi ve büyük bir karından oluşan 3 vücut bölümüne sahiptirler. Genişlemiş uyluk kemiğine sahip olan arka çift hariç, çoğunlukla ince olan 6 bacakları vardır.

Kitap bitlerinin başlarında 2 uzun, ipliksi anten ve ön kısmında belirgin şekilde büyük bir çıkıntı bulunur. Kitap bitlerinin yiyeceklerini kazımak ve öğütmek için kullandığı keski benzeri bir üst çene içeren bir dizi çiğneme ağız parçası bulunur. Kitap bitlerinin kanatları yoktur ve uçamazlar.

Boyutları, şekilleri ve renkleri nedeniyle sıklıkla tahtakuruları veya tahtakurusu perileri olarak yanlış tanımlanırlar. Ancak kitap bitlerinin tahtakurularından farklı olarak dar gövdeleri ve uzun antenleri vardır.

Kitap Bitlerinden Nasıl Kurtulabilirsiniz?

Öncellikle kitap bitlerinden, kitap bitlerinin yaşamlarını sürdürebilmesi için uygun ortam ve şartların ortadan kaldırılması gereklidir. Uygun ortamların kaldırılmasından sonra ise ortama uygun böcek ilaçları ve uygun ilaçlama makineleri ile kitap biti olan alanların ilaçlanması gerekmektedir.

1. Küf ve Küfü Giderin

Kitap biti istilası genellikle küf oluşumuyla ilişkilidir, çünkü bu onların tercih ettiği yiyecektir. Potansiyel yiyecek kaynaklarını ve saklanma noktalarını ortadan kaldırmak için küflü veya istila edilmiş öğeleri (özellikle gıda ürünleri, karton ve diğer nişastalı malzemeleri) atarak imha ediniz. Bu imha esnasında kitap biti bulaşmış ürünleri bulundukları yerde büyük poşetler içerisine koyarak ağzı bağlı bir şekilde evin diğer odalarına bulaştırmadan dikkatlice yapmanızı tavsiye ederiz.

Küfün ve küfün istila edilmiş alanlardan uzaklaştırılması aynı zamanda bunların çoğalmasını ve yayılmasını önlemeye de yardımcı olacaktır. Küçük küf ve mantar lekeleri için her ikisi de etkili ve doğal temizleyiciler olan borak veya sirke kullanmanızı öneririz.

Bir bardak boraks ile bir galon ılık su oranını kullanarak boraksı suyla karıştırın. Çözeltiyi etkilenen bölgelere püskürtün ve temizlemek için bir fırça kullanın.

2. Nem ve Nem Sorunlarını Düzeltin

Evinizde aşırı nem veya rutubete neden olan sorunları çözmek de önemlidir. Kitap biti hayatta kalabilmek için sıcak sıcaklık ve neme ihtiyaç duyar. Kitap bitinin hızlı bir şekilde çoğalması için ideal koşullar daki sıcaklık değeri 35 derece ile 40 derece arasındadır

Odadaki nemi %50’nin altına indirebilirseniz eğer kitap bitlerini başka hiçbir şey yapmadan iki veya üç hafta içerisinde kendiliğinden öldükleri görebilirsiniz. Yaşam alanlarınızda mevcut nem oranı %50 nin altında olduğu taktirde ise kitap bitlerinin oluşumun ve üremesinin de önüne geçmiş olursunuz.

3. Süpürme ve Temizleme

Elektrikli süpürgeyle süpürmek, evinizdeki kitap bitlerinden kurtulmanın nispeten basit ve hızlı bir yoludur, ancak yukarıdaki adımları zaten uyguladığınız taktirde zaten kitap bitleri ile mücadele de belli bir mesafe kat etmiş olacaksınız.

Gördüğünüz kitap bitlerini emmek için aralık aparatlı bir elektrikli süpürge kullanın. Ayrıca mobilyaların arkasını ve kitap bitlerinin saklanmayı sevdiği dar alanları da süpürdüğünüzden emin olun.

Varsa yüksek çekim gücü olan ve hepa filtresi olan elektrik süpürgelerini tercih ediniz. Hepa filtresini sahip vakum ve elektrik süpürgeleri aynı zamanda beslendikleri mikroskobik küf sporlarının ve organik kalıntıların yakalanmasına da yardımcı olacaktır.

Ayrıca kağıt, yiyecek ve diğer nişastalı veya organik materyallerin bulunduğu rafları da silmek isteyeceksiniz. Kitap bitinin bulunduğu yatak takımları veya mobilyalar da temizlenmeli veya yıkanmalıdır.

4. Diyatomlu Toprak Kullanın

Diyatomlu toprak kullanımı diğer blog yazılılarımızda tahtakurusu mücadelesinde de açıkça belirtmiştik. Gıda sınıfı diyatomlu toprak kullanımı kitap bitlerinden ve diğer yumuşak gövdeli böceklerden güvenli bir şekilde kurtulmak için kullanılabilen toz halinde beyaz bir tozdur. Neme oldukça bağımlı olan kitap bitlerine karşı etkili olan kurutucu görevi görür.

Mikroskop altında bakıldığında küçük, pürüzlü parçacıklar halinde öğütülen mikroskobik alglerin fosilleşmiş kalıntılarından oluşur. Bu parçacıklar, içinden geçen kitap bitlerinin gövdelerine yapışarak mumsu dış kaplamalarını delerek kurumasına neden olur.

Kitap bitlerinin bulunduğu bölgelere diyatomlu toprağı hafifçe serpin. Diyatomlu toprak ıslak veya nemli koşullarda o kadar etkili olmadığından, uygulamadan önce bölgenin kuru olduğundan emin olun. Kitap bitlerinin çoğunun bu şekilde öldürülmesi genellikle 1-2 hafta sürer. Kitap biti bitene kadar haftada en az bir kez süpürüp yeniden uygulamanızı öneririz.

Önemli bir güvenlik hatırlatması olarak, gıdaya uygun diyatomlu toprak kullandığınızdan emin olun. Diğer diyatomlu toprak türleri (havuz sınıfı, bahçe sınıfı veya filtre sınıfı) solunduğunda insanlar ve evcil hayvanlar için tehlikeli olabilir.

  • Banyo ve mutfakları havalandırın
  • Tahılları ve diğer kuru gıdaları kapalı kaplarda saklayın
  • Kitapları, kâğıtları ve kartonları yerden uzak ve kuru alanlarda tutun
  • Düzenli olarak süpürün, temizleyin ve tozunu alın

Kitap Biti İlaçlaması Nasıl Yapılır ?

Kitap biti ilaçlaması diğer böcek türlerinden farklı kimyasallar ve farklı ilaçlama ekipmanları ile yapılmaktadır. Normal ilaçlama pompaları ile kitap biti ilaçlaması yapılmamalıdır. Nedeni ise normal basınçlı veya pilli, elektrikli ilaçlama pompalarının pompa ucundan çıkan ilaç mikron çapları 150 mikron ile 250 mikron çapında olduğundan dolayı, püskürtüldüğü yüzeydeki kitap ve ansiklopedi tipi ürünlerde kitapların ıslanması ve mürekkebinin akması sonucunda kitap ve diğer kâğıt tipi ürünler bozulma ve deforme olacaktır.

Kitap biti ilaçlamasında ULV makineleri ile kitap biti ilaçlaması yapılması gerekmektedir. ULV ilaçlama makinelerinin 25 mikron çapından daha büyük ilaç püskürtmemesi gerekmektedir.

Kitap Biti İlaçlama Ücreti Ne Kadar?

Kitap biti ilaçlama ücreti, yaşam alanlarınızdaki kitaplık benzeri alanlarının büyüklüğüne göre değişmektedir. Yaklaşık olarak kitap biti ilaçlama ücreti 500 TL ile 1000 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.