Tahtakurusu Mücadelesinde Diatomlu Toprak Kullanılması.

Son zamanlarda tahtakurusu gibi bertaraf ve kesin sonucu çok zor olan ve yüksek ilaçlama maliyetlerinden dolayı, birçok kişi yaşam alanlarındaki tahtakurusu zararlısına karşı farklı çözüm arayışları içerisine girmektedir.

Dünyada tahtakurusu mücadelesinde kimyasal, böcek ilaçları dışında da birçok yöntem ile %100 başarılı sonuçlar alınmaktadır. Bu tür uygulamalarının bir tanesi de diyatomlu toprak kullanarak yapılan mücadele yöntemidir.

Diyatomlu Toprak Nedir?

Diyatomlu toprakveya diyatomit, karmaşık silikat kabukları olan mikroskobik algler olan fosilleşmiş diatomlardan oluşan, doğal olarak oluşan bir tortul kayadır. Haşere kontrolü amacıyla kullanılan silisli toprak, bu fosilleşmiş kalıntılardan elde edilen ince öğütülmüş toz haline getirilerek serpme yöntemiyle kullanılır.

Böcekler ve tahtakurusu zararlıları, diatomlu toprak ile temas ettiğinde, mikroskobik parçacıklar dış iskeletlerine yapışır. Böcekler hareket ettikçe, bu keskin kenarlı parçacıklar aşınmalara ve kesiklere neden olarak, böceklerin nemi tutmaya yarayan, mumsu koruyucu tabakasının kademeli olarak kaybına yol açar. Sonuç olarak, böcekler kurumaya başladığından dolayı ölümler başlar.

Diyatomlu topraktan dolayı, zararlı böceklerin fiziksel aşınmalarından ve kurumalarından dolayı güçlü ve çevre dostu bir çözüm haline getirir.

Diyatomlu Toprak Karıncaları Öldürür mü?

marangoz karıncalar

Evet, diyatomlu toprak, birçok karınca türleri mücadelesinde de etkili bir yok etme yöntemi olarak kullanılmaktadır. Aşındırıcı mikroskobik parçacıklar karıncanın dış iskeletine zarar verir ve onu tehlikeye atar, ardından kuruma etkisi su kaybını hızlandırır. Bu iki mekanizma birlikte diyatomlu toprakla temas eden karıncaları öldürür.

Diyatomlu toprak karıncaları öldürmekte etkili olsa da, koloniyi yok etmeyeceğini unutmamak önemlidir. Yalnızca yiyecek aramak için yuvalarından çıkan karıncaları, temas ettikleri zaman etkileyerek öldürür. Bu yüzden karıncalar ile mücadele de diyatomlu toprak kullanılması ve uygulaması karınca kolonisinin tamamı üzerindeki etkisi olmamaktadır. 

Bazı yiyecek arayan karıncalar, diyatomlu toprak parçacıklarını yuvada bulunan karınca kolonisine geri getirse bile, etkiler genellikle tüm popülasyonu yok etmez.

 Diyatomlu Toprak Karınca Mücadelesinde Nasıl Kullanılır?

Diyatomlu toprağı kullanmanın en iyi yolu, karıncalara karşı bariyer olarak ince bir tabaka uygulamaktır. Evinizin çevresine, giriş noktalarına ve karınca yollarına yakın bir yere uygulayın. Yağmur ve nemli alanlar, bu toprağı daha az etkili hale getirebileceğinden yağmura karşı dikkatli olunması gerekmektedir, bu nedenle yağmurdan sonra yeniden uygulamanız gerekebilir.

diyatomlu toprak
diyatomlu toprak
  1. İstila Edilen Alanları Belirleyin:
    Karınca yolları, giriş noktaları ve yuvalar gibi karınca faaliyetlerini fark ettiğiniz alanları bulun. Yaygın yerler arasında duvarlardaki boşluklar, dolaplardaki çatlaklar, cihazların altları ve pencere kenarları karıncaların eç çok sevdiği ve yuvalandığı alanlardır. Bu belirttiğimiz alanlarda ki avuç içi kadar ince toprak görülmesi bile, yakınlarda karınca yuvası olduğunun işaretidir.
  2. Alanı Hazırlayın:
    Karıncaların eğilimli noktalara kolay erişim sağlayacak şekilde alanı her türlü dağınıklık veya engelden temizleyin. Karıncaları çekebilecek yiyecek kaynaklarını ortadan kaldırın.
  3. Diyatomlu Toprağı İnce Tabaka Olarak Kullanın
    Karınca yolları, giriş noktaları ve istila edilmiş alanlar boyunca ince ve eşit bir diyatomlu toprak tabakası serpin. Çatlaklara, yarıklara ve diğer potansiyel saklanma noktalarına olduğundan bu noktalara özellikle toprak uygulaması yapınız. Bu noktalara daha iyi toz uygulaması yapmak için plastik bir şişe içerisine diatomlu toprağı koyup, kapak kısmına 4 veya 5 adet çivi ve ya matkap ucu ile delerek  delik açıp, tozlama yöntemi ile şişeyi sıkarak yapabilirsiniz.
  4. Tozu Rahat Bırakın:
    Karıncaların onunla temasa geçmesi için zaman tanımak için diatomlu toprağın bozulmadan kalmasına izin verin. Çok erken süpürmekten veya silmekten kaçının.
  5. Gerektiğinde Yeniden Uygulayın:
    Zamanla diyatomlu toprak, toz çökelmesi veya nem nedeniyle etkinliğini kaybedebilir. Özellikle temizledikten sonra veya yenilenmiş karınca faaliyeti fark ederseniz, tozu periyodik olarak yeniden uygulayın. Birkaç günden bir haftaya kadar karınca aktivitesinde bir azalma fark ederseniz, diyatomlu toprak etkisini göstermeye başlamış demektir. Ancak karınca popülasyonunda azalma olmaz ise aynı işlemi birkaç defa aralıklar ile yapmanız gerekebilir.

Önemli Güvenlik İpuçları

İki ana diatomlu toprak türü vardır: gıdaya uygun ve havuza uygun.

  1. Gıda Sınıfı Diyatomlu Toprak: Bu tür insan tüketimi için güvenlidir ve haşere kontrolü de dahil olmak üzere çeşitli amaçlar için kullanılabilir. Gıda sınıfı diatomlu toprak, karıncalar, pireler ve tahtakuruları gibi zararlıları kontrol etmek için uygundur.
  2. Havuz Sınıfı Diyatomlu Toprak: Bu tür öncelikle havuz filtreleme sistemleri için kullanılır ve insan tüketimi veya evcil hayvanların çevresinde kullanım için güvenli değildir. Havuz sınıfı diatomlu toprak kimyasal olarak işlenmiştir ve haşere kontrolü için uygun değildir.

Haşere kontrolü için diatomlu toprak kullanırken, güvenliğini ve etkinliğini sağlamak için gıdada kullanılabilir diatomlu toprağı seçmeniz gerekmektedir. Kullanım amacınız için doğru türü satın aldığınızı doğrulamak için daima ürün etiketlerini ve açıklamalarını okuyun.

Diatomlu toprak uygun şekilde kullanıldığında insanlar ve evcil hayvanlar için genellikle güvenli olsa da, ince parçacıkların solunmasını en aza indirmek ve ciltle teması önlemek için uygulama sırasında güvenlik kurallarına uymak çok önemlidir.

Tahtakurusu İlaçlamasında Diyatomlu Toprak Nasıl Kullanılır?

Diyatomlu Toprağı Kullanmadan Önce Neler Yapmalıyım?

Tahtakurusu gördüğünüz veya tahtakurusunun ısırıklarına maruz kaldığınız odanızdaki, çarşaflarınızı ve yatak takımlarınızı sıcak suyla yıkayın ve kullanmadığınız elbise ve yatak takımlarını ağzı kapalı plastik torbalara koyun. 

Tüm mobilyaları duvarlardan uzaklaştırın ve yatağınızın veya çarşafınızın hiçbir kısmının duvara veya zemine temas etmediğinden emin olun. Herhangi bir tahtakurusu böceği ilacı kullandıysanız eğer, kullanıyorsanız diyatomlu toprak uygulamadan önce, yüzeyde kullanılan tahtakurusu böcek ilacının yüzeyde kurumasını bekleyiniz.

Eğer mümkünse tahtakurusu görülen odadaki süpürgelikleri duvardan ayırınız. Yatak başucundaki prizleri açıp, gelen elektriği kısa süreliğine kesiniz. Yatak başında çerçeve, saat gibi malzemeler var ise görsel olarak tahtakurusu ve dışkısının olup olmadığını kontrol ediniz. Yatak başı ve baza altlarında tahtakurusuna ait dışkı veya sirkeler var ise o bölümdeki yatak altı bezini mobilyadan ayırınız.

  1. Adım: Tahtakuruların saklandığı alanları ve yatağınıza ulaşmak için kullanabilecekleri yolları belirledikten sonra  bu alanların hepsini  diyatomlu toprağı uygulaması yapınız.Bu yerler genellikle
  • Yatağınızın altında ve yanlarında
  • Kutu yayları
  • Yatağınızın ayaklarında
  • Yatağınızın etrafındaki zeminde
  • Yakındaki mobilyaların çevresinde
  • Halıların kenarlarında
  • Duvarlardaki ve süpürgeliklerdeki boşlukların içinde
  • Pencere eşikleri ve kapı çerçeveleri
  • Her odanın çevresi etrafında
  • Elektrik prizleri içerisinde

2. Adım: Eldiven ve yüz maskesi takarken, bazanızın üzerine, yatağınızın ayaklarına ve

Yakındaki mobilyaların etrafına Gıda Sınıfı diatomlu toprak tozunu serpin. Tüm yüzeyi ince birtabaka halinde kaplayacak kadar kullanın.

3. Adım: Diyatomlu toprağı her yüzeye eşit şekilde yaymak için yavaşça bir fırça veya toz bezi kullanın. Tozu fırçalayamadığınız çatlaklara ve yarıklara uygulamayınız

4. Adım: Duvarlar ve süpürgelikler arasındaki, pencere pervazları boyunca ve tahtakurularından şüphelenilen her odanın çevresi etrafındaki boşluklar için yukarıdaki adımları tekrarlayın.

5. Adım: Yatağınızın etrafında kalın bir halka oluşturacak şekilde diyatomlu toprağı yığın.

6. Adım: Zemin kaplamasına uygulanan diyatomlu toprak her yedi günde bir vakumla temizlenmeli ve ardından yeniden uygulanmalıdır. Bu uygulamalar toplam dört hafta veya daha uzun sürebilir.

Diyatomlu Toprak Kullanırken İpuçları

  • Diyatomlu toprağın etkili olabilmesi için yatağınızda uyuyor olmanız gerekir. Ne yazık ki bu, kendinizi “yem” olarak kullanmak anlamına gelir, ancak aksi takdirde tahtakuruları tozun içinden tırmanmaya zahmet etmeyecektir.
  • Diyatomlu toprak tozunu uygularken eldiven giyin.
  • Tozun ciğerlerinize girmesini önlemek için bir yüz maskesi takın.
  • Tozun havaya yayılmasını önlemek amacıyla fazla tozu temizlemek için bir vakum kullanın.

Diyatomlu Toprak Ne Kadar İşe Yarar?

Diyatomlu toprak, tahtakurularını öldürmenin pasif bir yoludur. Sonuçların gösterilmesi genellikle biraz zaman gerektirir, genellikle 2 ila 4 hafta arasında kesin sonuç alabilirsiniz.

Bunun nedeni, tahtakurularının işe yaraması için tozla doğrudan temas etmesi gerektiğidir. Tahtakuruları 5 ile 10 gün arasında aç kalabilirler, yuvalarından dışarı çıkıp diatomlu toprağı bulaşmaları da 10 güne kadar uzayabilir. O zaman bile her zaman hemen ölmezler.

Diatomlu toprak  ile ne kadar süre temas halinde olduklarına ve mumsu kaplamalarının ne kadarının delindiğine bağlı olarak kuruma süreci birkaç gün veya daha fazla sürebilir. Bu süre içerisinde tahtakurusu perileri eriyip su kaybına karşı koruma sağlamak için suya dayanıklı yepyeni bir dış katman oluşturabilir.

Çalışmanın ne kadar uzun sürdüğü nedeniyle, yatak böceklerini öldürmek için diyatomlu toprağı kendiniz kullanmak ideal bir çözüm değildir. Evinizdeki tahtakurularından kurtulmanın daha hızlı ve daha güvenilir bir yolunu arıyorsanız, profesyonel tahtakurusu ilaçlama hizmetlerini kullanmak en iyi seçeneğinizdir.

Bir haşere istilasıyla, özellikle de tahtakurularıyla uğraşırken, sorunu çözmek ve ortadan kaldırmak için seçebileceğiniz birçok farklı seçenek vardır. Bu seçeneklerden biri termal haşere kontrolüdür.

Termal haşere kontrolü, zararlıları etkili bir şekilde yok etmek için yüksek sıcaklıkları kullanan çevre dostu bir yaklaşımdır.

Pestisit yerine ısı kullanıldığı için bu yöntem küçük çocukları olan, evcil hayvanı olan veya kimyasallara karşı daha hassas hale getiren sağlık sorunları olan kişiler tarafından tercih edilebilir.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.