Ülkemizde 4 farklı tür hamamböceği bulunmaktadır. Halk arasında bu 4 farklı tür hamamböceği bir çok farklı isimler ile adlandırılmaktadır. Kalorifer böceği, hamamböceği, kakalak, karafatma, apartman böceği gibi birçok ismi bulunmaktadır. Ancak bilimsel olarak incelendiğinde ülkemizde bulunan 4 farklı hamamböceğinin fiziki yapıları, yaşam alanları, üremeleri, yaşam süreleri ve yaşam döngüleri birbirinden çok farklıdır. Hamamböceği ile bilgilendirme, mücadele ve kontrol altına alma hususlarındaki tüm aşamaları bilgi ve tecrübelerimizin yettiği kadarıyla paylaşmaya çalışacağız.

Hamamböcekleri ile ilk başta neden mücadele ettiğimiz veya bu tür böceklerin bizlere ne gibi zararları olup olmadığını, mücadele yöntemleri, kullanılacak olan böcek ilaçlarının türleri hakkında da bilgi paylaşımı yapmaya çalışacağız.

Hamamböcekleri ile Neden Mücadele Ediyoruz ?

Hamamböcekleri vücutlarında taşıdıkları birçok hastalık taşıyan mikropları yaşam alanlarımıza, gıdalarımıza, tedavi ve iyileşmek için gittiğimiz hastane ve sağlık kuruluşlarında, gıda işletmelerinde başta olmak üzere bütün yaşamımızı tehlikeye atabilecek kadar riskli ve tehdit eden canlılardır.

Hamamböceklerinin Taşıdığı Hastalıklar Nelerdir?

Hamamböcekleri birçok hastalığı bir yerden bir yere taşıyan canlılardır. Taşıdıkları hastalık mikroplarının bilinen en başlıcaları ise; astım, salmonellla, dizanteri,diyare dır.İnsan vücudundaki sindirim sisteme mine neden olan birçok bakteri ve patojenlerde dahil olmak üzere 200 ün üzerinde mikroorganizma türü hamamböcekleri vasıtasıyla taşınabilmektedir.

Aden İlaçlama Firması olarak görevimiz

Biz ilaçlama firmaları, pest control firmaları, sizleri hijyenik ve zararlılardan arındırılmış yaşam alanları yaratarak,  halk sağlığını ve aynı zamanda çevreyi koruyarak  ,insanların, işletmelerin toplumların sağlıklı ve hijyenik ortamlarda yaşama ve gelişimini desteklemeye yardımcı olmaktır.

Alman Hamam Böceği (Blattella Germenica)

Hamamböcekleri içerisinde, mücadelesi en zor, en çabuk üreyebilen ,en uzun süre yaşayabilen ve en kısa süre içerisinde yaşam alanlarınızda binlerce sayıya ulaşabilen, tüm dünyada görülen, atom bombasından dünyada en az zarar görebilen bir hamamböceği türüdür, alman tipi hamamböceği.

En çok gıda üretim alanlarındaki yarık ve çatlakların içerisinde, sıcak olan buzdolabı arkasında, elektrik prizi içlerinde, su ısıtıcısı cattle altında, buzdolabı fitilleri içerisinde, bulaşık makinesi üst kapak içerisinde ,  mutfak tezgah altlarında ,çekmece içlerinde kısacası ticari mutfaklarda veya ev deki mutfaklarda her yerde olurlar.

Eğer evinizdeki mutfağınızda kullanmadığınız tabak ve bardaklarınız en üst rafta koli içerisinde duruyor ise, karton içleri kâğıt saklama kapları ve ambalajlar, hamamböceklerinin en çok sevdiği ve uzun süre hiç rahatsız edilmeden yaşayabilecekleri alanlardır. Bu ambalaj malzemelerinin hammaddesi içericisindeki selüloz hamamböceklerinin en çok sevdiği besin kaynaklarının başında gelmektedir.

Alman Tipi Hamam Böceklerinin Yaşam Döngüsü

Alman Tipi Hamamböceği Yumurtası  

Hamamböceği yumurtalarının kapsülü 8 ile 10 mm uzunluğunda olmaktadır.

Her Bir hamamböceği yumurta kapsülünün içerisinde 30 ile 45 arasında yumurta bulunmaktadır.

Hamamböceği yumurtasının, anne hamamböceğinden ayrılmasından sonra 7 ile 20 gün arasında çatlayarak yeni yavru hamamböceği yavruların çıkması başlar

Anne hamamböcekleri nimfler neredeyse yumurtadan çıkan süreye kadar yumurta kapsülünü vücutlarında taşırlar.

Dişi bir alman tipi hamamböceği bir yıl içerisinde ölmeden yaşamını sürdürebilirse eğer yaklaşık 300.00 civarında genç hamamböceği doğurabilir.

Soluk kahverengi renkte olup, 15-17 mm uzunluğunda ince uzun bir fizik yapısına sahiptir, vücutlarının üst kısmında kanatları bulunmak sına rağmen uçucu bir hamamböceği türü değildir.

Baş Kısımında iki adet koyu şerit bulunmaktadır.

Erkek alman tipi hamamböcekleri, dişi hamamböceklerine göre biraz daha açık sarıya kaçan kahverengi rengindedir.

Tüm tırtıklı ve fayans tipi kaygan ve düz yüzeylere çok kolaylıkla tırmanabilirler.

Alman Tipi Hamamböceklerinin Beslendiği Yiyecekler Nelerdir?

Alman tipi hamamböcekleri bulundukları ortamdaki, artık olan tüm gıda maddelerini, ekmek kırıntılarını, bozulmuş veya fermente olmuş bütün gıda maddelerini yiyerek yaşamlarını sürdürdüler.

Yiyeceklerin ve ya suyun yakınındaki ılık ve sıcak karanlık yerlerde saklanırlar. Alman tipi hamamböcekleri, evlerde ilk olarak mutfak kısımlarında görülmeye başlanır, ev içerisindeki canlı birey popülasyonunun artmasına bağlı olarak da tüm odalarda görülmeye başlanır.

Erişkin tip alman tipi hamamböcekleri yaşadıkları ortamda, hiçbir gıda maddesi olmadan da bir ay kadar aç olarak yaşayabilirler. Ancak genç ve ergin hamamböcekleri su olmadan en fazla 10 gün yaşayabilirler. Alman tipi hamamböcekleri, diğer 3 tür hamamböceğine göre kıyaslandığında soğuk havalara daha hassas olduklarından dolayı genellikle kapalı alanlarda ve mutfaktaki elektrikle çalışan buzdolabı motor arkası, bulaşık makinesi arkası gibi yerlerde yaşamlarını sürdürürler.

Mutfaklardaki kırık ve çatlamış fayans aralıkları, süpürgelik kenarları, kapı kenar boşlukları, gibi alanlara girerek yaşamlarını sürdürebilirler. Dışkıları toz karabiber tanesine benzemektedir. Mutfak dolaplarının menteşe kısımlarının alt kısımlarında görülen, çok küçük siyah noktalar hamamböceği olduğunun bir belirtisidir. Alman tipi hamamböceğinin çok yoğun olduğu yaşam alanlarında hafif keskin sirke kokusuna benzer, bir koku da hissedilir.

Alman tipi hamamböcekleri geceleri çok aktiftir. Tüm gıda ihtiyaçlarını gece boyunca, sabahın ilk ışıklarına kadar devam ettirirler. Alman tipi hamamböceklerinde mücadelede, eğer sıvı böcek ilaçları ile ilaçlama yapılacak olur ise, yumurtası olan anne bireyler ölmeden önce arkasındaki yumurtayı gizli yerlere bırakırlar ve sıvı böcek ilaçları hiçbir şekilde hamamböceği içerisindeki yavru bireylere etki
yapmaz.

Annenin bıraktığı yumurtalar belli bir süre sonra iç ortam sıcaklığına bağlı olarak açılarak daha önce belirttiğimiz gibi 30 ile 45 arasında yeni yavru hamamböcekleri çıkmış olur.

Amerikan Hamam Böceği (Periplaneta Americana)

Amerikan tipi hamamböcekleri, hamamböcekleri türleri arasında en büyük ve en çok korkulan hamamböceği türüdür. Boyları yaklaşık 35 ile 55 mm uzunluğunda olup, alman tipi hamamböceklerinin 4 veya 5 katı büyüklüktedir.

Amerikan tipi hamamböcekleri nemli, rutubetli karanlık yerler olan foseptik çukurlarını, logarların duvar çeperlerini tercih ederler. Alman tipi hamamböcekleri de gece aktiflerdir. Lagarlarda kanallarda geceleri su akışının kesilmesi ve ya azalması ile birlikte kanal ve pis su borularını kullanarak en yakındaki mutfak ve wc lavabolarından çıkarlar .

Amerikan tipi hamamböceklerinin de vücutlarının üst kısımlarında kanat bulunmaktadır. Bu kanatlar uçmalarına yardımcı olur. geceleri bir apartman çatısından diğer apartman çatısına veya açık kalan balkon penceresinden eve girişi yapabilirler. Alman tipi hamamböcekleri ne göre vücut yapıları büyük olsa da yaşam süreleri o kadar uzun değildir.

Yaklaşık en fazla 6 ay hayatta kalabilirler. Çok sıcak ortam olan termal yapı ile ısınan şehirlerdeki yeraltı boru kanallarında, termal tesislerde popülasyonun az bir kısmı kış ayından yaz ayını görebilirler. Uygun yaşam alanlarının, üreme alanlarının iyi bir şekilde tespitinden sonra yapılacak olan ilaçlama yöntemi ve etkili böcek ilaçları ile %100 çözüme ulaşılabilir.

Amerikan tipi hamamböceği mücadelesinde en önemli husus tüm yüzeylerin ilaçlamasından daha çok yaşam ve üreme alanlarındaki hamamböcekleri ile böcek ilaçlarını denk getirebilmek ve etkilenmesini sağlamaktır.

Amerikan Tipi Hamamböceği Yaşam Döngüsü

Dişi Amerikan tipi hamamböcekleri yumurta kapsüllerini yiyecek kaynağı yakınlarına, duvar diplerine ağızlarındaki bir tür salgı ile yüzeye yapıştırırlar.

Amerikan tipi hamamböceği yumurtası bezelye çekirdeğine benzer ve her yumurtada kapsülünden yaklaşık 14-20 arasında yeni yavru bireyler çıkar.

Yumurta içindeki nimfler iç ortam sıcaklığına bağlı olarak 30 ile 45 arasından çıkarlar.

Amerikan tipi hamamböcekleri koyu kahverengi ve kırmızıya yakın kahverengi renginde olmaktadır. Erkek hamamböceklerin kanatları dişi hamamböceği kanatlarına göre daha uzun olduğundan dolayı daha uzun mesafe uçabilirler.

Hava sıcaklıkların 25 derece ve üzeri sıcaklıklarda uçmaya başlarlar. Erişkinler uygun ortam sıcaklıkları bulduğu ortamlarda bir yıla kadar yaşayabilirler.

doğu (şark tipi hamamböceği )
Doğu (Şark Tipi Hamamböceği )

Doğu (Şark Tipi Hamamböceği )

Doğu tipi hamamböcekleri yaşam alanları olarak Amerikan tipi hamamböcekleri ile benzer yerlerde yaşamlarını sürdürürler. Nemli ve pis suların geçtiği logarlarlarda, kanallarda ki kuru beton duvar yüzeylerde yaşamlarını sürdürürler. Şark tipi hamamböcekleri alman tipi hamamböceklerin inden daha büyük siyah tanelidir. Tane büyüklüğü toplu iğne başı kadar olabilir.

Diğer türlere göre soğuğa dayanmaları, daha güçlüdür ve bu yüzden kış ayından bahar ayına kadar olan sürede canlı kalan hamamböceği sayısı daha fazladır. Vücutlarının üzerinde kanat bulunsa da ,uçma özelliği bulunmamaktadır, yani bir yerden başka bir yere uçarak değil, yürüyerek  taşınırlar.

Hamamböceklerinin Olmaması veya Populasyon Kontrol Edilmesi Açısından Önleyici Tedbirler.

Tüm hamamböcekleri türlerinden korunmak ve ya hamamböceği popülasyonunu kontrol edilebilir seviyelerde tutmak için, bir takım mücadele yöntemleri bulunmaktadır.

Yaşam alanlarımızda, apartmanlarımızda, evlerimizde alacağımız önlem ve tedbirler, gıda işletmelerinde ki alınacak tedbirler, izlenecek yollar ve ilaçlama mücadelesindeki kimyasallar, pestisitler ve yöntemler ve ve bunlara bağlı yasal yerel zorunluluklar, denettim ve yaptırımlar farklılıklar göstermektedir.

Haşere mücadelesinin oluşmasının önlenmesi, izleme ve takip edilmesi ve yok edilmemesi işlemlerinin birleştirilerek, ekonomiye, sağlığa ve çevreye etkilerini en aza indirmek veya azaltmak için sürdürülebilinir çalışma mücadelesine, Entegre Zararlı Mücadele Hizmeti adı verilmektedir.

Yabancı ülkelerde ise bu tüm hizmete IPM (Interestet Pest Management)adı verilmektedir. Hamamböceklerinin yaşaması için hayatta 3 şey gerekmektedir. Yiyecek, Su ve Barınma. Bu 3ana yaşam kaynağının kontrol altına alınması ve takip edilmesi sonucunda, hamamböceklerinin yaşam alanlarına, gıda üretim tesislerine ve aklınıza gelebilecek her tür sektörü tehdit etmesini engellemiş olursunuz.

Hamamböceği Mücadelesinde İzlenmesi Gereken Yollar

İzleme ve Takip

Hamamböceklerinin dış alanlarda,iç alanlara girişlerinin engellenmesi gereklidir. Engelleyici malzeme olarak, sineklik hava perdesi, şerit perde gibi izalasyon amaçlı malzemelerden yararlanabilirsiniz.

Mümkün oldukça ihtiyaç fazlası gıda malzemelerinin, artakalan yemeklerin özellikle geceleri açıkta veya korumasız olarak bırakılmamasını sağlamak gereklidir. Bu şekilde açıkta bırakılan gıda maddeleri, çekici özelliği olan jel hamamböcekleri yemlerine gelmesini engellemektedir.

hamamböceği ve mücadelesi ilgili tüm bilgiler 1

Tüm hamamböcekleri için su kaynağı olmaz ise olmazlardan biri olduğu için kontrolsüz su kaynaklarını, su kaçaklarını ve su birikintilerini özellikle üretim yerlerinde olmamasına dikkat ediniz.

Evinize gelen hamamböcekleri 3 yoldan size ulaşacağını unutmamak gerekir.

1.Yol  taşınma ile, marketten aldığınız ambalajlı veya koli malzemeler olma ihtimalinden dolayı üretim alanlarında ihtiyaç fazlası koli ve ambalajlı ürünü bulundurmayı, uygun olan depolama alanlarında tutmak gereklidir.

2. bulaşma yolu ise apartman tipi yaşam alanlarınızda alt ve ya üst kattaki komşularınızdan havalandırma boşluklarını kullanarak size gelecek olan hamamböceklerini engellemek için, lavabolarda çekvalf sistemi veya havalandırma pencerelerinde sineklik kullanın.

3. Bulaşma yolu ise kanatlı olup uçma özelliği olan hamamböceklerin, dış alanlardan iç alanlara uçarak girmesini engellemek için açılır kapanır pencere ve kapılarda sineklik kullanılması uygun olur.

Sanitasyon

Hamamböcekleri nemli ortamların sevdiklerinden dolayı, nemli ortamları gün ışığını iç alanlara alarak veya doğal yoldan rüzgâr ile veya klima türü hava üfleyiciler ile ortamdaki nemi en alt seviyeye düşürmeniz gereklidir.

Sanitasyon ve temizlik periyodik ve detaylı yapılması, iç alandaki hamamböceği popülasyonun artmasını engelleyecek ve yuvaların kolay tespit edilerek gerekli ilaçlama mücadelesinin, daha detaylı yapılmasını sağlayacaktır.

Mutfak atıklarını ve ya evsel atıklarınızı, geceden sabaha bırakmadan atılması, mümkün olmayan durumlarda ise ağzı kapalı olarak atılacağı zamana kadar tutulması gereklidir. Dolapların ve rafların sıklıkla temizlenmesi, var olan hamamböceklerinin daha net görülmesini ve dışkılarının da aynı yerde devamlı temizlik sonrası görülmesi bir uyarı niteliğinde olacaktır.

Üretim alanlarında gereksiz ambalajların, kutuların bulunmaması hamamböceklerinin kolay yuvalanması veya üremesi açısından çok önemli bir faktördür.

Depolama

Yiyeceklerin hamamböceklerin giremeyeceği kapalı alanlarda tutulması gereklidir.

Hamamböcekleri, gece hareket eden böcek olduklarından dolayı, az miktardaki hava hareketi olan karanlık yerleri tercih ederler. Bu neden işletmelerdeki depolamanın, hamamböceği popülasyonun tespiti ve yok edilmesi çok önemlidir.

Depolama esnasında, muhahhak duvar ile ürün kolisi veya ürün taşıma paleti arasında, en az 20 cm aralık bırakılmalıdır. Hamamböcekleri sırt ve karın yüzeylerinin, duvarlarla temas ettiği çatlaklarda yaşamayı tercih ettiklerinden dolayı, görülmeyen kör noktalar ve hareketsiz noktalar üreme ve barınma alanları olabilir.

Drenaj ve Logarların Kontrolü

Amerikan ve Doğu hamamböceklerinin yaşam alanları, pis su giderleri ve logarlar olduğundan dolayı, bu alanların periyodik ilaçlamalar esnasında açılabilir olması ve ya ilaçlama uygulama personellerinin, ilaçlama ekipmanlarının müdahale edebilecek şekilde olması gereklidir.

Diğer bir önemli husus ise, ana logarlarda bulunan haşere ve hamamböceklerinin tesisi içlerine girişlerini engelleyecek şekilde, çekvalf takılması gerekmektedir.

Teras  ve Çatı Alanlarının Kontrolü ve İzalasyonu

Uçabilme özelliği olan hamamböcekleri apartmanlarda ve yaşam alanlarında en geniş yere sahip olan teras ve çatı aralarını kullanarak ve buralardan da apartman havalandırma boşluklarına geçiş yapıp, tuvalet ve banyo havalandırma pencerelerinden iç alanlara çok kolay ulaşabilirler.

Çatılardaki apartman boşluk kısım girişlerine, mutfak ve banyo havalandırma baca etraflarına ince gözlü tel takılması bu belirttiğimiz yerlere uçarak gelebilecek ve bu alanlarda barınacak hamamböceklerin önüne geçmesi için yeterli olacaktır.

Çöp Toplama Alanlarının Kontrolü

Yaşam alanlarındaki gıda işletmelerindeki ve tüm çöp biriktirme alanları, tüm haşereler ve karasinekler için en önemli üreme ve barınma alanları olduğundan dolayı, en çok dikkat edilmesi ve düzenli zamanlarda tahliyesinin yapılması ve hatta boş çöp konteynerlerinin, belirli zamanlarda yıkanarak dezenfekte edilmesi gereklidir.

Özellikle site, otel ve benzeri toplu yaşam alanlarındaki çöp toplama merkezlerindeki, haşere ve benzeri zararlılar su ve sıcak su borularını kullanarak tüm binayı çok kısa bir sürede sarabilir. Çöp toplama merkezlerinin haftada en az bir defa tüm haşere ve uçkun zararlılar için etkili böcek ve sinek ilaçları ile düzenli olarak ilaçlanması gerekmektedir.

Bodrum Katların Ve Kiler Depolama Alanlarının Kontrolü

Bodrum katlarda ve kilerlerde atmaya kıyamadığımız veya belki bir gün ihtiyaç duyduğumuz, eski ve kırık malzeme ve eşyalar ile dolu olmaktadır. Hareketsiz uzun süre ellenmeyen veya yeri değiştirtilmeyen tüm eski eşyalar haşere, böcek ve özellik ile fareler için çok cezbedici yaz, kış uzun süre yasabilecekleri yaşam alanları olduğundan dolayı, tüm yaşayan site sakinlerinin düzenli ve ambalajlı bir şekilde eşyalarını depolaması ve en azından senede 2 defa görsel olarak kontrol etmesi gereklidir.

Kafeler ve Restorantların Kontrolü

hamamböceği ve mücadelesi ilgili tüm bilgiler 2

Alman tipi hamamböceklerinin, en çok rağbet ettiği alanların başında kafeler ve restorantlar gelmektedir. Bu alanlara, çok sıklıkla ürün giriş ve çıkışı yapıldığından dolayı, bu tür işletmelerde yıllık sözleşme yaparak restoran ilaçlama firmalarından, aylık olarak düzenli ilaçlama hizmeti alınması gereklidir.

Hamamböceği Denetimi, İncelemesi ve Tespiti

Hamamböceğinin varlığının tespitinin tek yolu, görsel kontrol ve incelemedir. Hamamböcekleri, gece aktif olduklarından dolayı, gıda işletmelerinden iş bitiminden sonra, gece ilaçlama yapılması, mevcut hamamböceklerinin yuva ve barınma alanlarının tespiti ve ortada bulunan böceklerin, ilaçlama yöntemiyle daha çabuk ölmelerini sağlanması için daha uygundur.

Hamamböceği popülasyonun ve yuvalarının tespiti için, üretim bölümünde çalışan personel ile istişare yaparak, görülen yerlere yapışkan levha veya tuzak koyarak yuvaların tespiti kolayca yapılabilir.

Yapışkan Tuzaklar İle Hamamböceği Mücadelesi

Yapışkan feromon tuzakların gıda işletmelerinde veya ev tipi mutfaklarda kullanılması, hamamböceği popülasyonunun tespiti açısından önemlidir. Bir yapışkan tuzakta, çok sayıda hamamböceği yumurtasının bulunması, çok yakın alanda hamamböceği üreme üssünün olduğunun gösterir. Tespit edilen popülasyona göre en uygun böcek ilaçları ile hamamböceği ilaçlaması yapılması ve popülasyon kontrol altına alınıncaya kadar, 10’ar günlük periyotlarda, ilaçlama sıklığının takip edilmesi gereklidir.

Jel Yem Uygulaması

ev böcekleri ve jel yem kullanımı
Ev böcekleri ve jel yem kullanımı

Hamamböceği jel yemleri, iç mekanlarda, üretim alanlarında, yiyecek hazırlama alanlarında, ambalaj tesislerinde, çeşitli birçok ekipmanın iç alanlarında kullanılması, en uygun ve kolay hamamböceği ilacıdır.

Hamamböcekleri, sıcak yerleri sevdiğinden dolayı, jel hamamböceği yemleri elektronik ve elektrikli eşyaların uygun yerlerinde kullanabilirsiniz. Kullanılan jel yemlerin, aktif maddelerinin ve jel yem markalarının, 4 ayda bir olarak değiştirilmesi, ortamdaki hamamböceklerin alışkanlık ve bağışıklık sistemini engellenmesi için önemlidir.

Jel hamamböceği yemi uygulamasını yapmadan önce, ortamdaki diğer açık gıdaların veya gıda kırıntıların toplanması, temizlenmesi jel yeme çekiciliği ve rağbeti artıracaktır. Jel yemler, tespit edilen hamamböceklerin, en çok 50 cm uzağına kibrit çöpü büyüklüğünde nokta nokta olarak bırakılmalıdır.

Jel hamamböceği yemleri, iç ortamdaki sıcaklığın 50 derece ve üzerindeki sıcaklıklarda kullanılması uygun değildir. Jel böcek ilaçlamasın uygulamasının, 15’er günde bir yapılması daha sonra ayda bir yapılması uygundur.

Hamamböcekleri İçin Sıvı İlaçlama Uygulaması

Sıvı hamamböceği ilaçlaması, jel hamamböceği ilaçlamasının yetersiz geldiği yerlerde, gıda güvenliği alınarak yapılması gereklidir.

Sıvı, Rezidüel böcek ilaçlaması öncesinde, işletmede genel temizliğin yapılmış olması, ilaçlama esnasında uygulanacak böcek ilaçlarının, herhangi bir ekipman üzerine gelmemesine, dikkat edilmesi ve ya ilaç teması halinde ise, temasa uğrayan tüm ekipmanların yetkili kişilere bildirilerek yıkanması gerekmektedir.

Kullanılacak olunan böcek ilaçlarının üretici firmanın belirttiği, ilaç dozlarında uygulama yapılması farklı aktif madde içeren farklı ialçların kullanılmaması gereklidir.

İlaçlama yapılan alanlardaki temizlik görevlilerine ilaçlama yapılan yüzeylerin hemen ıslak temizlik yapılarak temizlenmemesi ve bu yüzeylerde en uygun zamana kadar yüzeylerde böcek ilaçlarının kalması gerektiğinin  bildirilmesi gereklidir.

Hamam Böceği ve Tehlikesi

Hamam böceğinin temiz olmayan kirli mekanları seviyor olması hamam böceğinin insanlar için ne kadar tehlikeli olduğunun da habercisidir. İnsanlarda hem astıma hem da alerjiye neden olabilecek hamam böceği aynı zamanda hastalıklarında taşıyıcısı konumundadır. Bu yüzden hamam böceği sorunuyla karşılaşılır karşılaşılmaz yapılması gereken kalite standartlarına uygun hizmeti veren Hamam Böceği İlaçlama hizmetinin alınmasıdır.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.