Ülkemizde yaz mevsimi, diğer senelerdeki yaz mevsimlerinden biraz daha uzun sürdüğü ve sonbaharın yaşanmadan direk olarak, kış ayına geçiş olduğu gözlemlenmiştir.

Bu blog yazıyı yazdığımız tarih 14 Kasım 2022 günün öğlen saatlerinde, İzmir’de hava sıcaklığı 22 derece olarak görülmektedir. Uzun süren yaz mevsimi, doğada yaşayan bir çok haşere, karasinek, sivrisinek, akrep gibi uzun süre yaşayabilen zararlı böceklerin belli bir kısmının ölmeden kış mevsimini gizlenerek veya yaşamaları için uygun ortamları bulup üremeleri için yeterli olacaktır.

Sıcaklıkların uzun süre devam etmesinden dolayı kendini çok az hissettiren sonbahar mevsimi ve bu sıcaklıklara bağlı olarak en fazla 3 veya 4 ay sürecek soğuk kış mevsimi 2023 yılı bahar aylarının ilk başlarında kış böcekleri yani, haşere ve uçkun zararlıların popülasyonunda artış olacağının göstergesidir.

Hamamböcekleri kış aylarında nerelerde yaşar ?

alman hamam böceği

Hamamböcekleri ile yaz boyu yapılan, ilaçlama mücadelesi ve uygulamalarından sonra, belli bir sayıda kalan böcekler yaşamlarını genellikle, termal su ısıtma sistemi ile ısınan, yaşam alanlarında, sıcak su borularının geçtiği yerlerde, kalorifer ve kazan dairelerinde, yemekhane ve büyük yemek üretim tesislerindeki, dışa açılan logarların susuz olan duvar çeperlerinde, kapalı otoparkların pis su borularının geçtiği boru kenarlarında geçirirler.

Alman tipi hamamböcekleri ise kış aylarını ise yemek üretim tesislerinde bulunan buzdolabı motor kısımlarında, kablo kanalı iç kısımlarında, evlerimizde ise bulaşık makinesi üst kapak alt Kısımında, buzdolabı motoru arka kısımlarında kış aylarının geçirirler.

Bu böcekler yaz aylarına oranla üremeleri yavaş olmaktadır. Üreme sonrasında bıraktıkları yumurta kapsüllerinden çıkan yavru birey sürelerinde yaz aylarına göre daha uzun süre alabilir. Kış aylarında da üreme ve yumurtadan yeni birey çıkması iç ortam sıcaklıklarına bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Kış aylarında evlerde hangi tür ürün zararlıları görülür ?

kalorifer böceğinden nasıl kurtulabilirsiniz

Kış aylarında, yazın alışveriş yaparak temin ettiğiniz ürünlerin, kışın kullanmak istediğiniz zamanda, bir çoğunun kurtlanmış veya kelebek olmuş olduğuna tanık olmuşsunuzdur.

Bu ürün zararlıları, sadece marketlerden aldığınız ürünlerden olmayıp , bahçenizden toplayıp kuruttuğunuz incir veya evde yapılma aşamasında hiç böcek olmayan ev tarhanasının böceklendiğini, yine organik olarak yetiştirdiğiniz, topladığınız fındıkda, bademde de, bu tür ürün zararlılarının olduğuna da denk gelmişsinizdir.

Bu ürün zararlıları nelerdir. Bu ürün zararlılarına bulaşan ürünleri ne yapmak gerekir bu konular hakkında sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Baklagil Tohum Böceği

Baklagil tohum böcekleri genellikle, açık kahve ve siyah renklerde olup, vücutların üzeri tüy ve kıllar ile kaplıdırlar. Baklagiller, tohum böcekleri, bulundukları baklagiller tanelerinin iç kısımlarında yaşamlarını sürdürürler. Baklagillerin içerisine, yuvarlak delik açıklarından dolayı, bulundukları baklagillerin besin ve ekonomik değerini düşürürler.

Bu tip ürün zararlıları engellemek için, hasat yapılan baklagillerin, hasat sonrası temiz, nemsiz uygun depolarda bekletilmesi ve belirli periyotlarda, Zirai Fumigasyon ruhsatına sahip fumigasyon ilaçlaması yapan firmalar tarafından uygulaması yapılması gereklidir. Baklagillerin taşınacağı siloların da temiz, tozsuz, nem ve rutubetsiz olması gereklidir.

Boynuzlu Böcek

Boynuzlu böceklerin erginleri, yaklaşık 1 yıldan daha uzun bir süre yaşamaktadırlar. Bu böceklerin bulunduğu ürünlerde, böcek hammadde tüketiminden dolayı, ürünlere ekonomik maliyet açısından kayıplar yaşanmaktadır.

Bu böceklere ait olan gömlek kılıflarından ve salgıladıkları ağlardan dolayı da, bozulan ürünlerde ekonomik açıdan kayıp oluşturmaktadır. Bu tip ürün zararlıları engellemek için, hasat yapılan baklagillerin hasat sonrası temiz, nemsiz uygun depolarda bekletilmesi ve belirli periyotlarda, Zirai Fumigasyon ruhsatına sahip fumigasyon ilaçlaması yapan firmalar tarafından, uygulaması yapılması gereklidir. Baklagillerin taşınacağı siloların da temiz, tozsuz, nem ve rutubetsiz olması gereklidir.

Küçük Kırma Biti

Küçük kırma bitleri bulundukları baklagilleri tüketerek, ürün kilo açısından zarar vererek, ekonomik zarara yol açarlar. Küçük kırma biti un tipi ürünlerden beslenerek yaşarlar. Bu beslenme esnasında, salgılarından dolayı, unlarda beyazdan gri renkte dönüş başlar. Bu grileşme ile birlikte, un da küflenme acı tat oluşumu başlayarak ürünün ekonomik açıdan zarar gelmesi oluşur.

Tatlı Kurt

Tatlı kurtlar genellikle, kış aylarında evde kurutulan gıda maddelerine delerek zarar verirler. Bu tatlı kurtların tespit edildiği ürünleri imha etmek gerekir.

Dişli Böcek

Dişli böcek, çoğunlukla tahıl ürünlerinde görülür. Yığın halinde bulunan, tahilgillerin bulunduğu depolama alanlarında, iç ortam ısısının artmasına sebep olduklarından dolayı, içinde bulunduğu ürünlerde, kızışma ve sonrasında ise ürünlerde küflenme oluştururlar.

Bu tip ürün zararlıları engellemek için, hasat yapılan baklagillerin, hasat sonrası temiz, nemsiz uygun depolarda bekletilmesi ve belirli periyotlarda, Zirai Fumigasyon ruhsatına sahip fumigasyon ilaçlaması yapan firmalar tarafından, uygulaması yapılması gereklidir. Baklagillerin taşınacağı siloların da temiz, tozsuz, nem ve rutubetsiz olması gereklidir.

Testereli Böcek

Testereli böcekler dişli böcekler ile tahılgillere aynı zarar ve ekonomik açıdan kayıplara sebep olurlar.

Buğday Biti

kış böcekleri
Kış böcekleri

Buğday bitleri adından anlaşılabileceği gibi buğdaygillerde görülen bir zararlı türüdür. Buğdaygillerin iç kısımlarını yiyerek beslendiklerinden dolayı, geriye sadece ürünün posası veya kabuğu kalmaktadır.

Pirinç Biti

Pirinç bitleri, pirinç ürünlerinde görülür. Pirinç bitleri larva aşamasında iken pirinç tanesinin iç kısmını yiyerek zarar verir, erginleri ise pirinç tanesinin dış kısımlarına delik açarak ürünlere zarar verir.

Mısır Biti

Mısır bitleri de pirin bitleri gibi erginleri ve larvaları farklı ürün yerlerine zarar vererek ürünlerin ekonomik açıdan zarar görmelerini sağlar.

Ekin Kambur Biti

Ekin kambur bitleri larvaları, etrafta bulunan diğer baklagillere de bulaşarak ekonomik ürün açısından zarar oluştururlar.

Un Kurdu

Un kurtları, bulaştıkları ürünlerde, yoğun bir biçimde beslenerek, ağırlık kayıpları oluştururlar. Yoğun bulaşmalar olan ürünlerde küflenme, ısıdan dolayı kızışma ve kokuşmalar başlar.

Ekin Kara Ambar Böceği

Ekin ambar böceği ürünlerdeki tanenin iç kısımlarını yiyerek çimlenme gücünü kaybetmesine ve buna bağlı olarak ta ürünün üremesinin ve çoğalmasının engellerler.

İncir Güvesi

İncir güveleri, kuru meyve güveleri bulundukları ürünlerden beslenerek yaşamlarını sürdürürler. Dışkılarından ve değiştirdikleri gömlek ve baş kısım kalıntılarından dolayın, ürün kalitesini bozarak, ürünlerin ihracat aşamasında sıkıntılara yol acarlar.

Depo İlaçlama

Belirtmiş olduğumuz tüm ürün zararlıları ile ilk mücadele, ürünün tarladan haşatından başlanarak, depolandığı, depolama alanlarında yapılacak olan, depo ilaçlama hizmetlerine, sevkiyat esnasındaki taşınma vasıtalarının gıda tüzüğüne uygunluğuna ve paketleme ve ambalaj öncesindeki, işletmelerdeki hijyen ve depolama şartlarına bağlı olarak bir zincir şeklinde devam etmesi gerekmektedir.

Bu zincir halklarının, birinin eksik olması veya yapılan ilaçlama uygulamalarının, eksik olması veya uygun alanlarda depolanmaması, soframıza evimize gelen gıda maddelerinde bellli bir süre sonra bozulmalara sebep olmaktadır.

Gerekli sertfikasyonu ve eğitimi alan personelimiz olarak, Aden İlaçlama firmamızı arayarak destek alabilirsiniz. Deneyimli ekibimiz, uygun ekipman, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı ve uygun ilaçlar ile, tespiti yapılan zararlılar ile mücadelenizde yanınızda olacaktır.

Haşereler ve ilaçlama çözümlerimiz ile ilgili sorunlarınızı www.adenilaclama.com sitesi içerisindeki whatsapp hattından mesaj yazarak sizlere yardımcı olabiliriz. İzmir ve çevre il ve ilçelerde profosyonel ilaçlama ekipleri ve ilaçlama konusunda uzun yıllrdır hizmet vermekte olan uzman personelimiz ile  İzmir İlaçlama şirketi ADEN Çevre Sağlığı Hizmetleri Tic. Ltd. Şti’ne 02322550101 02322550585 numaralı telefonlardan sesli olarak ta ulaşabilirsiniz. Yazımızı okuyan tüm ziyaretçilerimize temiz bir bahçe ile güzel bir kış geçirmesini temenni ederiz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.