Doğada insanı ısıran, insan kanı ile beslenen bir çok böcek ve haşere olarak tabir ettiğimiz zararlı türleri bulunmaktadır. Bugünkü bilgilendirme yazımızda insanları sokan, ısıran ve kanını emerek zarar veren hangi böcek türleri bulunduğunu ve bu zararlı böcek türlerinin insanları ısırdıktan, soktuktan sonra insan vücudunda, derisinde oluşan böcek ısırığı belirtileri hakkında bilgilendirme yapacağız.

En çok ısıran ve ya sokan hangi böceklerdir?

Sivrisinekler
Yakarcalar
At Sinekleri
Akrep
Çiyan
Kırkayak
Kene
Baş Biti
Vücut Biti
Tahta Kurusu
Arı
Belirtilen böcek ve uçkun zararlı sinek türlerinden yakarca sinekleri, sivrisinekler, kene, baş biti, vücut biti, tahtakurusu böcekleri, insan vücudunda bulunan hayat sıvısı olan, kanı emerek yaşamlarını sürdürdüler.

Ve bu böcek ve sinekler muhakkak, insan kanı tüketmek zorunda olduğundan dolayı, insanları ısırarak veya iğneleri ile kanlarını emerler.

Akrepler, çiyanlar, arılar insanları sadece zorda kaldıkları durumda, kendilerini korumak amaçlı ısırırlar veya zarar verirler. İnsan kanı emerek veya ısırarak zarar veren kan emici böceklerin, her birinin insan vücudunda ısırma ve sokmalardan sonra, farklı bir iz ve yaralar oluşturmaktadır.

Bu ısırık ve yara izlerine göre, bizleri hangi tür böceklerin ısırdığının, türünün tespitini yapılması daha kolay olur. Bu böcek ısırmalarında sonra, insan vücudunda bazı alerjik reaksiyonlar, belirtiler oluşmaktadır.

İlaçlama firmasından, ilaçlama hizmeti almadan önce, size hangi tür böceklerin zarar verme ihtimalini veya ısıran, sokan böceklerin ısırma belirtilerini kendinizin tespit etmesi, evinizde yapılacak olan ilaçlama hizmetinin başarısı ve böcek türüne etkisi açısından önem arz etmektedir.

Böcek alerjisi belirtisi nasıl olur?

toz akarı i̇laçlama i̇zmir

Vücudunuza zarar veren, böcek ve haşerelerin ısırma sonrası oluşturduğu alerjinin, insan vücudunun alerjenlere karşı verdiği, bağışıklık sisteminin bir tepkisi olarak bilinmektedir.

Alerji oluşturan en büyük zararlı türlerinin başında, toz akarları gelmektedir. Toz akarları çok küçük olduğu için gözle görülmesi çok mümkün olmaktadır. Yattığınız yataklarda, yastıklarda çok sayıda toz akarları bulunmaktadır. Her insanın toz akarlarına karşı alerjisi bulunmadığından dolayı farkınınsa bile olmuyor olabilirsiniz.

Toz akarlarına bağlı alerji belirtileri nelerdir?

toz akalarları

Evinizde toz akarlarının oluşmaması için, kendi kendinize toz akarlarının doğal yaşam alanlarının veya üreyip çoğalmaması için, bazı tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Bu tedbirlerin yeterli olmaması durumunda, evinizde bulunan akarlar için, bağlı bulunduğunuz illerde, en iyi akar ilaçlaması yapabilen, ilaçlama şirketini bularak evinizde, toz akarlarına karşı ,toz akarı ilaçlaması yaptırmanız gerekmektedir.

Ev İçerisindeki nemi ölçen cihazlarınızdan bulundurabilirsiniz. Bu uygun maliyetli elektronik cihazlar, evinizin içerisindeki sıcaklık ve ev içi nem derecesini görmenizi sağlayacaktır.

Ev içindeki nemi kontrol altında tutmak için nem alıcı cihazlar kullanın. Bu cihazlar koçtaş gibi yapı marketlerde veya internet satış sitelerinde bulunmaktadır. Bu nem alıcı kabların özelliği yaşam alanınızda sizin fark etmediğiniz ama ev içinde bulunan nemi toplayarak alt bölümdeki su haznesine toplamaktır. Periyodik zaman dilimleri içerisinde bu su haznesine toplanan nemden kaynaklı suları dökerek, nem alma işlemini tekrarlayabilirsiniz. Nem almaya yarayan kartuşları da ayda bir kez yenilemeniz gerekmektedir.

Evinizi gün içerisinde dış hava sıcaklıklarına bağlı olarak en az 2 ile 4 saat arasında havalandırmaya çalışın.

Çarşaflarınızı ve yastık kılıflarınızı her hafta ılık suyla temizleyin.

haşere ısırık belirtileri
Haşere ısırık belirtileri

Çarşaflarınızı veya battaniyelerinizi kullanmadığınız zamanlarda vakumlu ve kilitli poşetlerde saklayınız. Kış bitmesinin bitmesini müteakip halılarınızı temizletiniz veya anti bakteriyel temizlik ürünleri ile mevsim sonlarında detaylı temizliği yaparak tam kurumadan sonra ev içlerine alınız.

Toz akarı ilaçlaması nasıl yapılır?

toz akarı i̇laçlama

Toz akarları, bir böcek olmayıp, akar tipi zararlılar olduğundan dolayı, toz akarı ilaçlaması, diğer böcek ilaçlamalarında kullanılan, biyosidal ürünlerden farklıdır.

Toz akarlarına karşı yapılacak olan, akar ilaçlamalarında evin tüm alanlarının, özellikle yatak odasındaki tüm kullanılan battaniye, yatak çarşafı, yastık yüzü gibi malzemelerin üzerine, leke bırakmayacak şekilde, akar uygulaması yapılır.

Akarlara karşı özel üretilen, akarsitler ile veya organik özelliği bulunan alkol vb karışımlardan yararlanılarak, akar ilaçlaması yapılır. Akar ilaçlaması sonrasında, evin en az 4 saat kapalı tutulması, 4 saat sonra eve girdikten sonra ise, yatak odasından bulunan çarşaf, yastık yüzü battaniye, pike gibi malzemelerin, en az 60 derece sıcaklıkta çalıştırılan çamaşır yıkama makinesinde, yıkanması gerekmektedir.

Eğer evinizde ayrı bir makine olarak, çamaşır kurutma makinesi var ise veya makinenizin tam kurutma özelliği var ise, muhakkak bu kurutma yöntemini kullanmanız gereklidir.

Tahtakurusu ısırıklarına bağlı alerji belirtileri nelerdir?

Böcek ısırıkları nedeniyle kaşınan kollar, boyun ve bacaklar
Deri döküntüsü
Göğüste sıkışma
Uyku eksikliği
Endişe
Böcek Bitmeme Korkusu
Her gece ısırılma paniği

Birçok insan, şiddetli semptomlar yaşamaz. Astım hastası olanlar, tahtakurularına maruz kalmaları tehlikeli olabilir.

Tahtakuruları en kısa zamanda tespit edip ortadan kaldırmak neden önemli  ?

Tahtakurusu ilaçlaması bir çok ilaçlama firmasının, %100 sonuç alamadığı, en az 2 defa arka arkaya ilaçlama yapılması gereklidir. Tahtakurusu kan emici bir böcek türüdür. Çok küçüktürler ve kolayca görülemezler. Çarşaflarınızda, mobilyalarınızda ve yatağınızda saklanabilirler. 

tahtakurusu
Tahtakurusu

Tahtakurusu ile karşılaştığınızda, olabildiğince çabuk kurtulmanın neden önemli olduğuna dair birkaç nokta:

  • Dişi tahtakurusu haftada ortalama 20 yumurta doğurur. Zamanında ve doğru bir şekilde ele alınmazsa, sayısı çok kısa sürede hızla artacaktır.
  • Yumurtadan çıktıktan kısa bir süre sonra su perisi ilk öğünü olarak kan aramaya başlar.
  • Siz veya çocuklarınız yatakta yatarken kanı, büyük olasılıkla hayatta kalacakları ve üreyecekleri ilk öğündür.
  • Yemek yemeden aylarca yaşayabilirler.
  • Bu kan emici böcekler, özellikle geceleri kolayca kan emebilmeleri için ev sahiplerinin evlerinde yaşamayı severler.
  • Alerjilere, deri döküntülerine ve hatta kabarcıklara neden olurlar.
  • Tavuklar, köpekler gibi ev hayvanları da onların ev sahibidir. Bu evcil hayvanları evinizde beslerseniz, vücutlarını da iyice kontrol etmeniz gerekecektir.

Kollarda, ellerde, boyun ve bacaklarda oluşan kabarcıklar veya kaşıntılı lezyonlar ile birlikte bir kaşıntı, tahtakurusu ısırığının genel semptomlarıdır. Isırıldığında herhangi bir belirti hissetmezsiniz. Ancak birkaç saat sonra yoğun bir kaşıntı dürtüsü yaygındır.

Tahtakuruların neden olduğu alerjiler nelerdir?

Tahtakurusu ısırığının diğer belirtilerin ortaya çıkması daha uzun zaman alabilir., Tahtakurusunun ısırdığı vücut kısmında kırmızı daireler görürsünüz. Nefes almada zorluk da astım hastaları için bir belirtidir. 

Sayıları çoksa, havadaki astım hastaları için anafilaksi, boğaz sıkışması ve şişmeye neden olan bir tehdit haline gelir.

Tahtakuruları nasıl alerjiye neden olur?

Tahtakurusu böceği, sizi ısırdığında, o bölge ciddi alerjiyle birlikte kızarmaya başlar. Tahtakurusunun tükürüğünün antijenler içerdiğini bulmuştur. 

Tükürükteki bu antijenler, endişe verici durumlara yol açabilir. Tahtakuruları ısırıkları, küçük ve kaşıntılı lezyonlara neden olur. Bunlar deri reaksiyonlarıdır. Bazıları daha hassas cilde sahip olabileceğinden, cilt reaksiyonları kişiden kişiye farklılık gösterir. Tahtakurusu ısırıklarından kaynaklanan, yoğun kaşıntı deri reaksiyonlarına neden olabilir.

Farelere bağlı alerji belirtileri nelerdir?

Sıçanlar ve fareler ile ne zaman nerede karışılacağımız hiç belli olmaz. Farelerin kemirme ve parçalama istek ve arzusundan başka olarak, insanlara en çok idrarlarından dolayı alerjik reaksiyonlar oluştururlar.

Fareler, yaşadıkları yuvalara dönmek için bıraktıkları idrarlar risk oluşturur. İnsan vücudu, sıçan alerjenlerine ilk kez maruz kalır kalmaz, IgE antikoru duyarlı hale gelir. 

Histamin salınımına neden olur. Sıçan alerjenlerine, birden fazla maruziyet nihayetinde rinite neden olur. Mesleği bizim gibi, fare ilaçlaması kemirgen ilaçlaması olan, ilaçlama şirketlerinde çalışan, ilaçlama personelleri çoğu zaman ister istemez fare pisliğine, fare idrarına teması olmuştur.

Özellikle kanatlı hayvan kümeslerinde, kemirgen mücadelesinde çalışan ilaçlama personellerinde, birçok alerjik belirtilerin bir çoğu aynı anda yaşanmaktadır. Bu gibi alaerjik ve mikrobik açıdan riskli alanlarda çalışan ilaçla personellerinin kişisel koruyucuları olan, tam kapalı gözlük, toz maskesi, filtreli maske, çizme, eldiven tulum gibi kişisel koruyucu malzemeleri, eksiksiz olarak yanında bulundurarak kullanması gerekmektedir.
Üst solunum yolarında yutkunma zorluğu
Boğazda devamlı bir şey takılı hissi
Hapşırma
Öksürük
Yüz ağrısı
Astım
Gözlerde kızarıklık
belirtileri görülmektedir.

Termitlere bağlı alerji belirtileri nelerdir?

Termitler odun böcekleri olarak ünlüdür, ayrıca alerjiye de neden olabilirler. İşaretler diğer böceklerinkiyle aynıdır. 

Böcek ısırıklarına bağlı alerji belirtileri nelerdir ?

Halısı olan evler, böcek ve toz alerjisine neden olur. Bunun dışında mutfakta, tuvaletlerde, kilerde küçük hamamböcekleri, kalorifer böcekleri, alman tipi hamamböcekleri, kakalaklar var ise alaerjik reaksiyonlar oluşabilir.

Böcek popülasyonu çok olan evlerin, mutfaklarında böcek dışkıları bazı kişilerde, alerjik reaksiyonlar gösterebilir. Özellikle küçük çocuklarda veya ev sakinlerinden kemoterapi tedavisi gören kişilerin, savunma mekanizmaları düşük olacağından çok dikkatli olmak gerekir.

Böcek ısırığı yerinde kaşıntı
Kırmızılık
Küçük veya küme kılları
Şişme
Ağrı

belirtileri gözlemlenebilir.

Böcekler ile mücadeleyi kendi başınıza yapmamaya çalışın.  

Böcek ve haşere ilaçları, tüm canlılar için zararlıdır. Pestisitlere maruz kaldıklarında, bazı insanlar ve çoğu çocuk hastalanır. 

Yazımızda belirttiğimiz belirtiler ve daha fazla semptomu tetikleyebilir. Kendi başınıza yapacağınız, böcek ilaçlamasından sonra, sizde aşağıda belirttiğimiz belirtiler var ise, ilk olarak ilaçlama yaptığınız alanı terk edin ve temiz hava alabileceğiniz ortama çıkın.

Böcek ilaçlaması uygulamasından etkilenecek diğer insanlar var ise o kişilerinde, dışarıya çıkmasını sağlayın. Belirtilen semptonların devam etmesi durumunda, 112 acil servisi veya uluslararası zehirlenme merkezi 114 arayarak derhal acil yardım isteyiniz.

Böcek ilaçlaması esnasında kullandığınız, kimyasala ait boş kap veya etiket veya fotoğraf var ise, gelen acil yardım destek ekibine bildirmeniz, sağlığınız bir an önce kavuşmanız ve sizlere yapılacak olan tıbbi müdahalenin yerinde olması açıcından çok önemlidir.

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Karın krampları
  • Boğaz kaşıntısı ve
  • Göğüs sıkma

belirtileri hemen harekete geçmeniz için ilk ortaya çıkan belirtiler olabilir.

Sözün Sonunda ise,

İnsan vücuduna zarar veren ve kan emici özelliği, sokma özelliği olan tüm böceklerin, ısırma ve sokmasından sonra insan vücudunda belirtiler, değişiklikler kabarmalar, kaşınmaya bağlı yaralar oluşmaktadır.

İlk olarak bizlere zarar veren böcek ve sineklerin, yaşam alanlarına girmelerini engellemek gerekmektedir. Bu engelleme işlemine alacağınız ev içi ve dışındaki izalasyon tedbirleri ile, bahçenizde apartmanınızda, otoparkınızda alacağınız önleyici faaliyetleri ile (örnek otoparklara kedi girmesinin engellenmesi ve kedilerden kaynaklı pirelerin önüne geçmek amaçlı) bahçelerimizde, yaşam alanlarımız yakınındaki sinek üreme alanlarının engellenmesi, dışarıdan eşya ve ya gıda maddesi ile bulaşabilecek böceklerin bulaşma öncesinde, böcek olma ihtimaline karşı düzenli kontrol edilerek ev içine alınması, gibi basit yollar ile girişlerini engelleyebiliriz.

Tüm bu kontrollerden sonra yaşam alanlarımızda, düzenli olarak yapacağımız temizlik, havalandırma gibi günlük işlerle de böcek ve zararlıların ev içerisinde yaşam alanlarını kısıtlamış ve hatta engellemiş olabiliriz.

Biz İzmir ilaçlama şirketi Aden İlaçlama firması olarak, profesyonel hizmet anlayışımız ile size zarar verecek tüm haşere ve böceklere karşı ilaçlama hizmetleri sunmaktayız. Bizlere 0.232.25501010232,2550585 numaralı telefonlardan veya www.adenilaclama.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.