Kurumsal ilaçlama nedir?

Uluslararası Gıda İşletmelerinin, Türkiye’de üretimi yapılarak, Avrupa ülkelerine ihracat yapılan tüm gıda ürünlerinin, gıda ile temas eden tüm ambalaj ürünlerinin ve bu ihracat aşamasında, gıda maddelerini taşıyan ahşap palet, plastik palet ve taşıyıcı olarak kullanılan taşıma ünitesi olan, konteyner veya araç üstü yem silolarının, Sağlık Bakanlığından İzin Belgeli ve Avrupa ülkeleri tarafından belirli standart ve yeterlilik belgeleri bulunan, kurumsal ilaçlama şirketlerine veya ilaçlama firmaları ile sözleşme yaparak üretimleri yapmak ve üretilen ürünlerin haşereden ve kemirgen bertaraf edildiğini kanıtlayarak, sevkini yapma zorunluluğu bulunmaktadır.

kurumsal ilaçlama firması
kurumsal ilaçlama firması

Biz Aden İlaçlama Şirketi olarak, tüm istenilen yetki ve yeterlilik belgelerine, uzun yıllardan beri elde ettiğimiz saha uygulama tecrübemiz ile sizlere yardımcı olabiliriz.

Entegre zararlı mücadele hizmeti (IPM) nedir?

Haşere ve Kemirgen Yönetimi Nedir?

İlk okuduğunuzda apartman yönetimi gibi bir şey olmadığını anlamışsınızdır. Haşerelerin nasıl yöneteceksiniz diye bir soru da bizlere sorabilirsiniz. Size detaylı bir şekilde haşere yönetimi nasıl yapılır, kimler tarafından yapılır, konuları hakkında bilgi aktarmaya çalışacağız.

Herhangi bir gıda işletmesinin, gıda üretimi yapan fabrikaların, gıda ile temas eden ambalaj ve plastik üretimi yapan işletmelerin, kendi işletmelerine özel , işletmelerinde oluşabilecek haşere ve kemirgen türü tüm zararlıların oluşturabileceği istila riskini en asgariye indirebilecek etkili, faal haşere ve kemirgen önleyici yönetim programı olması gerekmektedir.

IPM – Entegre zararlı mücadelesi, kurumsal bir konu ve fazla sayıda detayı bulunuyor. Tek tek aşamaları, yapılması gerekenleri ve belgelendirmeleri gibi tüm detayları yazımızızın devamında okuyabilirsiniz.

Herhangi bir risk durumunda ise risk olmasını engelleyici önleyici ve engelleyici ön hazırlık programı bulunmalıdır. Haşere ve kemirgen yönetim ve kontrol planı, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Köy işleri Bakanlığı tarafından uygulanan kanunlara, mevzuatlara ve yasalara uygun olarak koordine edilmelidir.

Haşere ve Kemirgen Yönetimi uygulamalarında, kontrollerinde; işletme içinde veya dışında herhangi bir haşere ve kemirgen aktivasyonu tespit edilip belirlendiğinde, zararlı haşere ve kemirgenlerin sevkiyata hazır mamul veya yarı mamullere, üretim alanında kullanılan tüm ekipmanlara ve hammaddelere, depolama alanındaki tüm sarf malzemelerine bulaşma ve riskinin olmaması gerekmektedir.

Kurumsal ilaçlama için belge ve gereksinimler

İşletmede oluşabilecek olan, haşere ve kemirgen istila durumu, işletmede bulunan entegre zararlı mücadelesi uygulama formundaki, form ve tutanaklarda kayıt altında bulunması gerekmektedir. Bu kayıtlara bağlı olarak, işletmenin sahip olduğu kalite ve üretim belgelerinin sistemlerine göre, oluşan istilanın, bertaraf edilmesi aşamasında yapılan ara ilaçlama kontrolleri ve raporları kayıt altında bulunması gerekmektedir.

entegre zararlı yönetimi yerleşim planı
Entegre Zararlı Yönetimi Yerleşim Planı

Haşere ve kemirgen kontrollerini gerçekleştirerek, ilaçlama şirketlerinin, işletmede gıda güvenliği üretim izinleri ve kalite belgelerinin ihtiyaç ve taleplerini karşılayacak şekilde, tecrübeye ve işletmede yapılacak olan, ilaçlama uygulamalarına katılacak, ilaçlama uygulama personellerinin, öncelikli, olarak Biyosidal Ürün Uygulama Belgesine sahip olması ve işletmede bulunan ürün kalite yönetim sistemi gereksin imliklerini  bilmesi, bu konularda eğitim almış olması ve eğitim katılım sertifikalarının da, entegre zararlı mücadelesi uygulama dosyasındaki, personel evrakları bölümünde bulundurulması gerekmektedir.

Kurumsal ilaçlama için, işletmelerde gerçekleştirilecek pest control, ilaçlama uygulamalarından önce işletmenin risk değerlendirmesi yapılarak, işletmeye alınması gereken izolasyon tedbirleri ve yapılması gereken engelleyici ve önleyici hususlar hakkında rapor hazırlanıp, işletme kalite yönetim birimine imzalatılarak, entegre zararlı mücadelesi dosyasındaki, düzenleyici ve önleyici faaliyet raporu bölümüne takılması gerekmektedir.

Tespit edilen uygunsuzluklar, önleyici ve düzenleyici faaliyetlerin gerçekleştirilip, gerçekleştirilmemesine bağlı olarak süreç içerisindeki, DÖF formunun güncellenmesi ve tarih belirtilerek yenilenmesi gerekmektedir.

Kurumsal ilaçlama uygulamasında risk analizi ve uygulaması

İşletmede yapılan risk analizine bağlı olarak, engelleyici ve gözlem amaçlı kullanılan kemirgen yemleme ve gözlem istasyonlarının, uçkun mücadelesinde tür ve popülasyon tespiti amaçlı kullanılan EFCEFT cihazlarının yerlerinin tespitinin yapılarak, kullanılacak entegre zararlı mücadele ekipmanlarının, her birinin türüne bağlı olarak, ayrı ayrı numaralandırarak, entegre zararlı mücadele (IPM) uygulama dosyasındaki, entegre zararlı mücadele ekipmanları krokisi olarak gösterilmesi gerekmektedir.

İşletme içerisine yerleştirecek veya yer değişikli yapılacak olan, entegre zararlı mücadele ekipmanlarının, krokide revize tarih ve numarası değiştirilerek, eski krokinin ve yeni güncel krokinin dosyada bulunması gerekmektedir.

İşletmede yapılan risk değerlendirilmesine bağlı olarak, işletmede yapılacak olan entegre zararlı mücadele uygulama periyotu ve uygulama sıklıkları, ilaçlama şirketi ile işletme arasında yapılacak sözleşmede belirtilmesi açıkça belirtilmelidir.

Bazı işletmeler, kendi bünyesinde ilaçlama ve pest kontrol uygulamalarını yürütmek istemektedir. İşletmelerin bağlı olduğu bakanlıklar ve yerel yönetimler tarafından istenilen ruhsat ve izinlere sahip olması gerektiğinden dolayı, ilaçlama hizmetlerini tam olarak kendi başlarına veya belirlemiş olduğu personellerin, çalıştırdığı personellerin mesul müdürlük belgesine sahip olsa bile, Sağlık Bakanlığından ruhsatlı bir ilaç uygulama izin belgesi, olan ilaçlama şirketinden belge ve evrak desteği alması gerekmektedir.

Çok geniş kapsamlı ve yurtdışı tedarikçiler tarafından, denetlemeye tabi olmayan işletmeler, kendi bünyesinde, daha önce ilaçlama sektöründe çalışmış, bilgi ve tecrübe sahibi olan personellerinde, destek aldığı görülmektedir.

Kendi personelleri tarafından, kendi işletmelerinde yapacakları, haşere ve kemirgen yönetim sistemini de kayıt altında tutması gerekmektedir.

Kurumsal ilaçlama hizmeti faaliyetlerini kendi bünyesinde uygulayacak olan işletmeler, kendi haşere ve kemirgen yönetim uygulamaları yaptığı taktirde, belirttiğimiz hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Ek-1 Belgesi

Her ne kadar kendi zararlı mücadele yönetimini gerçekleştirse de, Sağlık Bakanlığı ve Tarım Köy İşler Bakanlığı denetlemelerinde istenilen, ilaçlama sonrasında, Ruhsatlı ilaçlama firmaları tarafından verilen EK-1 Belgesini ibraz edemeyeceğinden dolayı, yapmış olduğu entegre zararlı mücadelesi tam anlamıyla yeterli gelmeyecektir.

İşletmeler, kendi haşere ve kemirgen yönetimi uygulaması yaptığı taktirde, Sağlık Bakanlığından Halk Sağlığı Alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış biyosidal ürünler ile mücadelesini yapmak zorundadır.

Ve bu ilaçlama uygulamalarını, işletmede tespit edilen haşereye göre uygun kullanım dozlarını, limitlerini belirleyebilecek, gerekli bilgi ve tecrübeye sahip yetkin bir kişi tarafından yapılması gereklidir.

İşletmede haşere ve kemirgen mücadelesini gerçekleştirecek kişi ve kişilerin tüm yasal evrakları ve belgeleri bulunması gerekmektedir. İşletmede oluşabilecek herhangi bir haşere, kemirgen, uçkun istilasına karşılık verebilmesi ve istilayı önleyebilecek ekipmana ve uygun kimyasala sahip olması gerekmektedir.

Gerektiğinde teknik bilgi ve tecrübeye sahip, ilaçlama konusunda uzman bir personel, uygulayıcı olması gerekmektedir. İstila durumunda kullanacak olduğu kimyasalların, biyosidal ürünlerin, işletmede çalışan kişilerin işçi sağlığı ve işletmede bulunan, tüm hammadde ev sevkiyata hazır bulunan ürünler açısından da risk oluşturmaması gerekmektedir.

İşletmede bulunan, ilaçlama uygulaması gerçekleştirecek ilaçlama uygulamasındaki uzman personelin kullanacağı ilaç, ekipman ve biyosidal ürünlerin işletme dışında, kilitli özel bölmeli bölümde tutulması gerekmektedir.

Entegre Zararlı Mücadelesi (IPM) uygulama dosyasında bulunması gereken dokümantasyonlar ve belgeler nelerdir?

1- UYGULAMA RAPORLARI

    İlaçlama Sistem Ekipmanları

    Zararlı Kontrol Krokisi

    Entegre Zararlı Mücadele Talimatı

    Pest Control Risk Analizi

    Entegre Zararlı Mücadelesi Aktivasyon Planı

    Uygulama Raporları

    Kemirgen Aylık Yem Tüketim Grafikleri

    Uçkun Zararlı Sayım Formları ve Aylık Popülasyon Grafikleri

    Feromen Zararlı Sayım Formları ve Aylık Popülasyon Grafikleri

    Efc Cihazları UV Lamba Ölçüm Değerleri ve Kontrol Formu

    Periyodik Hizmet Uygunluk ve Yeterlilik Denetim Raporu

    Entegre Zararlı Mücadelesi Eğt. Semineri Katılımcı Sertifikası

2. KULLANILMASI ÖNGÖRÜLEN BİYOSİDAL ÜRÜN FORMU

3.  İLAÇLAMA YETKİ ve YETERLİLİK BELGELERİ

4. MESLEKİ YETERLİLİK, DİPLOMA VE EĞİTİM SERTİFİKASI

5. AKTİF MADDE İÇERMEYEN BİYOSİDAL ÜRÜNLER BELGESİ

6. BİYOSİDAL ÜRÜNLERİN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI

7. İSTİLA ÖNC.-SON. ACİL DURUM PLANI VE ZARARLI TÜRLERİ

8. ACİL DURUM PLANI

İletişim Bilgileri-Acil Durum Planı

9. TAVSİYE ve DÜZELTİCİ FAALİYET RAPORLARI

Müşteri Uygunsuzluk Bildirim Formu

10. SÖZLEŞME VE SİGORTA POLİÇESİ

 11. ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMET PROSÜDÜRÜ

   Ulusal Atık İmha Formu

12. ÇEVRE SAĞLIĞI HİZMETLERİ HAKKINDA

Tüm bu belirtilen evraklar, raporlar, dokümantasyonlar, analizler ve raporların kayıtları, formları kâğıda basılı olarak ya da elektronik sistem de kontrol edilebiliyor olmaları gerekmektedir.

Haşere ve kemirgen yemleme istasyonları

Haşere ve Kemirgen Yönetimin de kullanılacak olan kemirgen yemleme istasyonlarının, canlı gözlem ekipmanlarının, canlı yakalama istasyonlarının, EFT, EFC cihazlarının, haşere kontrol ekipmanlarının, işletme içerisinde bulunan ürünlere, hammaddelere ve ambalaj ürünlerine bulaşma veya temas olmayacak şekilde, yerleştirilmesi gerekmektedir.

İşletme üretim alanlarında, sevkiyata hazır ürünlerin bulunduğu sevkiyat sahalarında, ürün hammadde depolarında ve ambalaj depolarında, istila durumu haricinde içerisinde rodentisit (fare zehiri) bulunan ekipmanlar kullanılmaması ve açıkta kemirgenler için, yemleme veya yem bırakılmaması gerekmektedir

İşletme içerisinde kaybolan kemirgen gözlem ekipmanları, kayıt altına alınarak, kayıp nedenleri hakkında araştırma ve soruşturma yapılması gerekmektedir.

İşletme üretim alanlarında, entegre zararlı mücadelesi kapsamında, kullanılacak olan güve tuzaklarının, EFT-EFC cihazlarının, haşere izleme monitörlerinin değişimi ve kontrolü esnasında, cihaz üzerindeki zararlı böcek ve uçkun zararlıların, düşüp ürünlere düşme ihtimaline karşı, uygun yerlere monte edilmesi gerekmektedir.

İstasyon ve tuzakların yerleştirilmesinde dikkat edilmesi gerekenler

İşletme üretim alanlarına, sevkiyata hazır depolama alanlarına kuş vb uçan canlıların girişini engelleyecek, bu alanlarda konmasını ve yuvalanmasını engelleyecek tedbirlerin alınması gerekmektedir.

Kuş dışkıları ve kuşlardan kaynaklı kanatlı bitleri, veya kuşların ölmesinden dolayı oluşacak, zararlı kurtlar vb böcekler, özellikle ihracat aşamasındaki ürünler için çok risklidir. Bazı işletmelerin, ihracat yaptıkları ürünlerin, yabancı ülkeler taralından ret edilerek geri gönderildiği durumlar ile karşılaşıldığı bilinmesi gerekmektedir.

Haşere ve kemirgen istilasında ne yapılmalı

İşletmeler de oluşabilecek, haşere ve kemirgen istilası aktivasyonu durumunda, risk altında kalan ürünlerin belirlenmesi ve bulaşmış ürünlerin minimize edilmesi için, acil aksiyon planı uygulanması gerekmektedir. Bulaşma tespit edilen ürünlerin veya uygun olmayan, zarar gören ürün ve hammaddelerin, prosüdüre göre imhasının yapılarak, kayıt altına alınması gerekmektedir.

Sözleşmeli, entegre zararlılar ile mücadele firmasının kontrol kayıtları, işletmede tespit ettiği uygunsuzluklara veya yapılması gereken izalasyon eksikliklerine göre, hazırlanan düzenleyici ve önleyici uygulama formlarındaki tavsiyeleri, zamanında uygulanması ve izlenerek yerine getirilmesi, işletmenin kendi sorumluluğu altındadır.

İlaçlama firması ve işletmenin kontrolü

İşletmelerde, sözleşmeli kurumsal ilaçlama uygulaması firması arasındaki sözleşme gereği, gerçekleştirilen, tüm uygulamalar, işletmeye gelen uygulama ekip şefleri ve uygulama personelleri dışında, ilaçlama şirketi personeli de olabilir, veya başka dışarıdan bir uzman personel tarafından da olabilir, yılda en az 2 defa 3. göz denetimi yapılarak, sözleşmeli ilaçlama uygulama firmasının gerçekleştirdiği uygulamalarının, uygunluğu ve evrak dökümantasyon kontrolleri yapılmalıdır.

Ekipman kontrolü ve yeterliliği

İşletmelerde gerçekleştirilecek, entegre zararlı mücadele uygulamalarında, ekipmanlarda yapılan kontrollerde, tespit edilen uçkun zararlılar, ürün zararlıları, kemirgen yem tüketim oranları, EFC ve EFT cihazlarının, UV ışık ölçüm değerleri, sözleşmede belirtilen aralıklar ile değerlendirilecek ve trend analiz ve grafikleri yapılarak, entegre zararlı mücadelesi dosyasında hali hazır şekilde güncel olarak bulunması gerekmektedir.

Bu analizler sonucunda ise, işletmede problemli ve riskli alanların tespitinin yapılması, kullanılan entegre zararlı mücadele ekipmanlarının, yeterli olup olmaması ve haşere, kemirgen yönetimin sisteminin iyileştirilmesi, eksiklerin giderilmesi açısından da önemli rol oynamaktadır.

İşletmelerde gerçekleştirilecek olan, ilaçlama hizmetlerinde, sadece sözleşmeli ilaçlama firmalarının gerçekleştireceği, kurumsal ilaçlama uygulamaları ile, işletme içerisine girebilecek kemirgen, uçkun zararlılar ve haşere popülasyonunun engellenmesi mümkün değildir.

İşletmelerin de kendi sorumluluk alanlarında, alması gereken önlem ve tedbirler bulunmaktadır.

İşletmelerde pest control firmalarının, tek görevi haşere ve kemirgenlerin kimyasal mücadele öldürülerek, işletme içerisine girmelerini engellemek değildir.

Bu ilaçlama uygulamalarına ilave olarak, işletme içerilerine girişini ve işletme genelinde, çoğalmasını önleyici tedbirler alınarak, engelleyici ve önleyici faaliyetler gerçekleştirmektir.

İşletmelerin, sözleşmeli ilaçlama firmasının, Döf formlarını, ilgili kalite departmanları tarafından takibinin yapılarak, işletme de zararlılar tarafından oluşabilecek, istilaya karşı alınacak tedbir ve önlemlerin yerine getirilmesi gereklidir.

İşletmelerde, entegre zararlı mücadelesi için alınması gerekli önlemler

İşletmelerin dış alana açılan tüm pencerelerin, kapıların kapalı veya yalıtımlı olması (hava perdeleri kullanılması, kapı altları veya kapı yanlarına fırçalık konması, pencerelere sineklik takılması, tavan kısımlarındaki açıklıkların kapatılması gibi)

kurumsal ilaçlama 7

Yer zeminlerinde, duvarlarda çatlak, yarık, deforme ve kırık fayans veya izalasyon malzemelerin, haşere ve ürün zararlılara ait larvaların girişini ve üremesini engelleyecek şekilde izole edilmesi gerekmektedir.

İşletmelerdeki pis su ve drenaj sisteminin uygun olması, işletmeden ana şebekeye bağlanan çıkışlarına, haşere ve kemirgen giriş çıkışını engelleyici, çek valf kullanılması, süzgeç kullanılması ve bu ekipmanların kolay sökülüp takılarak belirli periyotlarda temizliklerin yapılması gerekmektedir.

İşletme dış alanlarda çöp biriktirme alanlarında kullanılan çöp bidonlarının aralıklılar ile boşaltılarak, temizliğini ve yıkanmasının yapılması, çöp bidonlarının kapağının çalışır vaziyette, kapalı olacak şekilde olması gerekmektedir.

İşletmelerin bahçe ve dış alanlarındaki bitki ve çimlerin düzenli olarak biçilmesi ve peyzaj yapılması, uçkun sinek ve sivrisinek üremesi ve barınması açısından önemli rol oynamaktadır. Bitki ve ağaç altlarındaki topraklarda, su birikmelerinin engellemesi, sivrisinek larvalarının üremesini engellemek için gereklidir.

İşletme depolama alanlarındaki, tahta paletlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde ışıl işlem veya fumigasyon yapılarak, haşere, böcek ve ürün zararlılarından arındırılması, paletlerin dış alandan, iç alana alınırken kontrol edilerek alınması, açıkta gıda işlenen alanlarda tahta, ahşap palet kullanılmaması, plastik palet ve kasaların kullanılması gerekmektedir.

Hububat ve kuruyemiş depolarında, ürünlerde oluşabilecek ürün zararlılarını ve güveleri engellemek için depo iç sıcaklıkların talimatlara uygun seviyede tutulması gerekmektedir.

Kurumsal böcek ilaçlama

Kurumsal böcek ilaçlama hizmetlerimiz hakkında bilgi almak için, biz İzmir böcek ilaçlama şirketi Aden İlaçlama firması olarak, profesyonel hizmet anlayışımız ile size zarar verecek tüm haşere ve böceklere karşı ilaçlama hizmetleri sunmaktayız. Bizlere 0.232.25501010232,2550585 numaralı telefonlardan veya www.adenilaclama.com sitesinden ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.