Böcek İlaçlama Mevsimi

Havaların ısınmasıyla birlikte, ortaya çıkan hamamböcekleri ve diğer zararlı, zararsız böceklerin artmasından dolayı, böcek ilaçlama mevsiminin gelmesiyle birlikte, böcek ilacının yanlış kullanılmasından dolayı, zehirlenme vakalarında artış olduğu ve bu vakaların bazılarının da ölümle sonuçlandığını, sosyal medyada ve haberlerde üzülerek görmekteyiz.

Ortaya çıkan böcekler ile mücadeleyi, kimi kişiler veya işletmeler, kendi imkânları ile kimi kişiler veya işletmeler ise ilaçlama firmalarını tercih ederek, böceklerden kurtulmaya çalışılıyorlar.

Böceklerden çok daha kısa zamanda ve bir kerede ve kurtulmak için Sağlık Bakanlığı tarafından Halk Sağlığı alanında kullanılmak üzere üretilen, ruhsatlandırılan ilaçları kullanmak yerine, tarım ilaçlarını veya zirai alanlarda kullanılan ilaçları kullanan kişiler, hem kendilerinin hem de komşularının hayatlarını bilmeden riske atmaktadırlar.

İlaçları satan ilaç bayileri veya ilaçlama uygulamasını yapan ilaçlama şirketleri, bu ilaçların kokusuz, zararsız ve evde durulmasında herhangi bir sakıncası yok dese de, bu ilaçların solunması insan sağlığı açısından riskler oluşturmaktadır.

Ülkemizde geçtiğimiz günlerde 7 katlı bir apartmanda bir daire sakininin, yeni aldığı ikinci el ev eşyasından bulunan tahtakurusu böceklerinden kurtulmak için kullandığı tarım ilaçlarından dolayı, apartmanda yaşayan 16 bina sakini ve yan apartman ile ortak olan havalandırma boşluğundan da bitişik apartmandaki bir kişi böcek ilaçlarından zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.

https://www.haberturk.com/komsudaki-tahtakurusu-olduruyordu-3472742

Şükürler olsun ki bu olayda herhangi bir kişi böcek ilaçlarından zehirlenerek ölmedi. Ancak geçen hafta yine tahtakurusu böceği şikâyeti üzerine Bodrum da yaşayan iki küçük kız çocuğu apartman ilaçlamasında maruz kalan kişiler kadar şanslı olmadığından dolayı hayatlarını kaybettiler.

https://www.turkiyegazetesi.com.tr/gundem/muglada-iki-kardesin-olum-nedeni-belli-oldu-tarim-ilaci-kullanilmis-966281

Son zamanlarda tahtakurusu böcekleri ile sıvı kimyasal böcek ilaçlarından, çözüm alınamadığından dolayı, kolay yöntem olan, ancak uygun alanlarda kullanılmadığı zaman, ölümle sonuçlanan fumigant türü ilaçlar ile ilaçlama yapıldığı görülmektedir.

Fumigant böcek ilaçları, böceklere gaz halinde etki ederek, tüm gizli noktalarda bulunan tüm böceklerin ölmesini sağlamaktadır. Bu gaz haline geçen fumigant ilaçlar böceklerin öldürdüğü gibi gaza maruz kalan insanları ve diğer canlılarda öldürebilmektedir. Bu fumigant böcek ilaçları sessiz ve kokusuz olduğundan dolayı sessiz katil olarak adlandırılmaktadır.

Böcekleri öldüren ilaçlara (insektisid) kemirgen ve fareleri öldüren ilaçlara(rodentisid) bütün bun ilaçlara da pestisid adı verilmektedir. Böceği öldürme etkisi olan insektisidler, ambalaj içerisinde aktif öldürücü madde ve tamamlayıcı dolgu maddeleri ile %100 tamamlanırlar. Böcekler üzerinde esas öldürücü özelliği olan ürünün içerisinde bulunan ve birçok farklı maddesi olan aktif maddelerdir.

Böcekleri öldüren bu ilaçlar insan sağlığı açısından da tehlikeli midir ?

Böcek ve haşere ilaçlarının ülkemizde bulunan, neredeyse hepsi aktif madde kimyasalı içerdiğinden dolayı, insan ve evcil hayvanlara zarar verebilir. Bu böcek ilaçları, formulasyon şekillerine göre de aktif maddelerin özelliği de değişmektedir. Örnek olarak, bir böcek ilacının üzerinde, SC formulasyonlu olarak yazıyor ise, bu ilaç kokusuz özelliğe sahiptir. Ancak içerisinde yine zarar verici aktif madde bulunmaktadır. EC formulasyon yazıyor ise, kokulu böcek ilacıdır, diğeri SC formulasyonlu ilaca göre daha etkili ve kokuludur.

İlaçlama firmalarından ilaçlama hizmeti almak yerine, kendi evini kendisinin yapması riskli mi ?

Kendi başına ilaçlama yapmak isteyen kişilerin, kullanıma hazır şekilde formüle edilmiş, böcek ilaçlarını satın alarak, kullanmaları daha uygundur. Diğer türden olan, kendi kendilerine karıştırarak kullanacak olduğu böcek ilaçlarının riski, diğer hazır formulasyonlu böcek ilaçlarına göre daha risklidir.

Ev ilaçlaması başlı başına uzmanlık gerektiren bir iştir!

Yabancı ülkelerde ve Avrupa birliği topluluğu ülkelerinde, alk sağlığı ilaçları satan dükkanlarda, deneme amaçlı, sıfıra yakın riski bulunan karıncalar için etkili, jel karınca ilaçlarını satın almak isteseniz bile, size satmayacaklardır.

Bu tür işletmeler, sadece izinli ve profosyonel olarak, bu işleri gerçekleştiren ilaçlama şirketlerine bu tür ilaçların satıldığını belirteceklerdir. Bizim ülkemizde ise neredeyse her yerde, bu tür ilaçlara çok kolay ulaşarak satın alabilmektesiniz.

Böcek ilaçlarının kokusuz olması zararsız olduğu anlamına gelmez

Böcek ilaçlarının uygulaması esnasında kokusuz olması, bu ilaçların zararsız olduğu anlamına  gelmemektedir.

Kokulu böcek ilaçları böcekleri öldürmek için daha mı etkilidir?

Kokulu böcek ve haşere ilaçlarının dolgu maddelerinde solvent bazlı ürünler kullanıldığından dolayı ortamdaki haşere ve böceklerin ilacın etkisiyle dışarı çıkmasını çok daha kolay sağlamaktadır. Bu nedenle kokulu böcek ilaçları diğer kokusuz böcek ilaçlarına göre böcek öldürme açısından daha etkilidir.

Yoğurt ve ayran gibi gıdalar zehirlenen kişinin zehiri atmasında etkili midir ?

Böcek ilacı ile ilğili zehirlenmelerde, ağızdan vücuda alınan yoğurt ve ayran gibi gıda maddelerinin vücuda hiçbir yararı bulunmamaktadır. Bu tür gıdalar, vücuda alınan böcek zehrinin, toksisistesini azaltmamaktadır. Eğer böcek ilacı, zehir ağız yolundan alındıysa, ağızdan alınan bu gıda maddeleri kişinin kusmasına neden olabileceği için, bu sıvının akciğerlere kaçmasına ve çok ciddi sorunlar ile karşılabileşeceğine neden olmaktadır.

Apartmanda yaşayan sakinlerin, kendi dairelerini ilaçlamaya hakkı var mı? Herhangi bir zehirlenme vakasında apartman sakinlerinin yasal hakları nelerdir ?

Bilinçsiz ve yetkisiz kişilerin kullandığı, böcek ilaçlarından dolayı apartmanda yaşayan diğer daire sakinlerinin, böcek ilaçlarının yan etkilerine maruz kalmaları sebebinden dolayı, hem cezai ve hem de hukuki boyutta sorunlar ile karşılaşması olasıdır.

apartman i̇laçlama
Apartman İlaçlama

Apartmanlarda böcek ilaçlaması işini, yetkili ve izinli firmaların dışında kişilerin veya kat sakinlerinin, apartman görevlilerinin yapması durumunda oluşabilecek olumsuzluklardan dolayı, zehirlenme vakası yaşandığı taktirde, zehirlenmeye maruz kalan daire sakinlerinin, bilinçli taksir boyutunda zarar verilmiş olduğundan, ilaçlama yapan kişiler ve ilaçlamayı yaptıran kişilere, şahsi suç duyurunda bulunabilirler.

Kat Mülkiyeti kanununda, şahıslar kendi bağımsız bölümleri ile ilgili yapılacak tüm işlerde, genel sağlık kurallarına uygun davranmak zorundadır.

Kat malikleri yanıcı, patlayıcı madde kullanımında, toplum sağlığına uygun davranmak zorundadır. Maddi manevi zararlardan sorumludur. Böyle durumlarda oluşabilecek cezai boyutlarda ise, yönetim karar alarak bu kişileri binadan çıkarma veya dairesini satışa çıkarma gibi kararlar alabilir. Kat mülkiyeti kanunu kapsamında, binadan çıkarma veya maliklerin çoğunluk kararı ile, dairenin satışı Sulh Hukuk mahkemesinden isteyebilir.

Böcek ilaçları

Evlerde, yaşam alanlarında kullanılması için, ilgili bakanlıklar tarafından ruhsatlandırılan ve kullanımına izin verilerek, tüm ürünlerin üzerinde ve ambalajlarının üzerinde yazan, kullanmadan önce etiketlerini mutlaka okuyunuz başlığı altında belirtilen ikaz yazısını, ürün tipi, böcek ilaçlarını kimlerin kullanması veya ilaçlama uygulaması yapmasını gerektirdiğini,  zararlı ve böcek  türlerine  göre,formulasyon şekline ve ürün tipine göre uygulama oranlarına dikkat edilerek kullanıldığı taktirde zehirlenme ve ölümler en az seviyeye indirilmiş olur.

Orijinal olan ve Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı müdürlüğü tarafından ruhsatlandırılan ve Halk sağlığı alanındaki, tüm haşere ve böceklere sineklere karşı öldürücü etkisi olan, biyosidal ürünlerin ve böcek ilaçlarını üreten veya ithal eden ithalatçı firmaların, ürettikleri ürünlerin veya ithal ettikleri ürünlerin kullanılacağı ülkelerdeki geçerli dile göre tüm açıklayıcı bilgileri taşımak zorunluluğu bulunmaktadır.

Böcek ürünlerinin ruhsatlandırma aşamasında, ruhsata tabi böcek ve haşere ilaçlarının, etiket örnekleri de resmi evrak statüsünde olup, her bir böcek ve haşere ilacının, kendine has etiket örneği bulunma zorunluluğu vardır.

Böcek ilaçları nerelerde satılır?

Sağlık bakanlığından, halk sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış böcek ve haşere ilaçlarını, ülkemizde, zirai ilaç bayilerinde, eczanelerde, alışveriş merkezlerinde, aktar ve baharatçılarda, satış amaçlı kurulan tüm internet sitelerinde, temizlik ürünü satan tüm işletmelerde, gıda toptancılarında, pazarlarda ve hatta İzmir kemeraltında el arabası ile seyyar satıcılık yapan, tezgahlarda bile çok kolay bulabilirsiniz.

Bu kadar kolay ulaşabilecek olduğunuz bir ürünün, zararsız olduğunu düşünmek kadar kolay bir şey yoktur. Eğer insan ve hayvan sağlığı açısından herhangi bir riski bulunsaydı eğer, ulaşılabilmesi ve satın alınabilmesi bu kadar kolay olmazdı diye düşünmenizde son derece haklısınız.

Böcek ilaçları zararlı mıdır?

haşere mücadelesi

İlgili bakanlıklar tarafından laboratuvar koşullarında, belli bir süre içerisinde test edilerek onaylanan, böcek ve haşere ilaçları, kimyasal grubundaki ilaçlar sınıfında olduğundan dolayı, gerekli tedbirler ve uzman kullanıcılar, yetki ve yeterliğe sahip kişiler veya ilaçlama uygulaması yapan kişiler tarafından, kullanılmadığı veya amatör ev kullanıcıları tarafından kullanıldığı taktirde, insanlar ve evde yaşayan tüm canlılar için zararlı olabilir.

Böcek ilaçlarında bulunan uyarı yazıları

Üretici firmalar tarafından, yurtiçinde üretilen veya ithalatçı firmalar tarafından, yurtdışında ithal edilen tüm haşere ve böcek ilaçlarının üzerinde, bulunduğu ülkede yaşayanların rahatlıkla okuyabileceği şekilde, ilgili bakanlık tarafından belirtilen, bilgileri taşıyacak ürün etiketlerinin ve küçük ev tipi ambalajlarda ise ürün prospektüsünün bulunması gerekmektedir.

Böcek, haşere veya kemirgen zehirlerindeki ürünlerinin, ambalajlarının üzerinde ise;

  • Böcek İlacı Ürünün İsmi,
  • Böcek İlacı Üreticisinin ve İthalatçısının Ruhsatta belirtilen ismi ve logosu,
  • Böcek İlacı Üretim tarihi ve son kullanma tarihi
  • Böcek İlacı Formasyon Şekli
  • Böcek İlacı Ürünün Aktif Maddesinin ismi
  • Zararlılık İfadeleri, Önlem İfadeleri
  • Sağlık Bakanlığı Ruhsat Tarihi ve Numarası,
  • Üretici Firmanın adı ve adresi
  • Ürünün Net Ağırlığı
  • Ürünün Kullanma Şekli
  • Ürün Tipine Bağlı Zehirlenme Belirtileri
  • İlk Yardım Önlemleri
  • Zehirlenme Durumunda Ulaşılması gerekli, Ulusal Zehir Danışma Merkezi(UZEM 114 no’ lu telefonu
  • Ürün Kullanırken ve Depolanırken Dikkat Edilecek Hususlar
  • Ürünlerin Etkili Olduğu Zararlı Türleri, Uygulama Alanı ve Şekli, Çözeltime Oranı(Sulandırma Oranı),Uygulama Aralığı ve Uygulama Dozu
böcek i̇laçlama
Böcek İlaçlama

Evlerde kullanılması uygun görülen böcek ilaçlamalarında zehirlenme belirtileri nelerdir ?

  • Baş Dönmesi
  • Solunumda Zorluk
  • Halsizlik
  • Ağızdan Salya Akması
  • İshal
  • Göz Bebeklerinde Büyüme veya küçülme
  • Kaslarda titreme ve ya kasılma
  • Yüz bölgesinde uyuşukluk ve geçici his kaybı
  • Yüz bölgesinde karıncalanma ve yanma
  • Deride kızarıklık ve kaşınma

Ev ilaçlamasından kullanılan ilaçlardan, zehirlenme durumunda ne yapılması gerekir?

Böcek ilaçlaması yapılan alanlarda böcek ilaçlarından çıkan koku ve ürün dolgu maddelerini soluyan veya teneffüs eden kişilerin, ilaçlama yapılan ortamdan çıkarılarak temiz hava da dinlendirilmesi gereklidir. Yetkili kişiler tarafından tıbbi yardım yapılması gereklidir.

Deri yoluyla zehirlenmeye maruz kalan kişilerde, ilaçlama uygulaması esnasında üzerindeki kıyafetlere böcek ilaçlarının bulaşması ihtimaline karşı, tüm elbiselerin üzerinden çıkartılması gereklidir.

İlaca maruz kalan cilt bölgelerinin, sabunlu bol su ile yıkanması ve sonrasında ise bol su ile durulanması gerekmektedir. Gözlerinize böcek ilaçlarının teması veya püskürtülmesi sonucunda oluşabilecek zehirlenmelere karşı, göz kapaklarının gözden kaldırarak, en az 10 dakika bol su ile yıkanması gerekilmektedir.

Eğer gözlerde kızarıklık devam edip baş dönmesi devam ediyor ise, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi veya 112 acil servise durumun bildirilerek, zehirlenen kişiye yerinde tıbbi müdahale yapılması gerekmektedir.

Eğer böcek ve haşere ilaçları bilinçsizce küçük çocuklar tarafından yutularak vücuda alındı ise, hastanın ağzının bol su ile yıkanarak çalkalanması, eğer yutulan böcek ilacı yüksek solunum yolu ile zehirlenme belirtisi gösteren kişilerin tıbbi yardım alması gerekmektedir Böcek ilacı yutan kişinin baygın olması durumunda ağızdan bir şey verilmemesi gerekmektedir.

Kısacası, evlerde, işyerlerinde, yaşam alanlarımızda böcek, haşere, sivrisinek, karasinek için etkili böcek ilaçlarının, ülkemizde istediğiniz yerden temin etmek çok kolay. Ancak bu ürünlerin uzman, ilaçlama uygulaması izin belgesi firması çatısı altında çalışan, biyosidal ürün uygulama izin belgesine sahip kişiler tarafından kullanılması gerekmektedir.

depo i̇laçlama
Depo İlaçlama

Ürün üzerinde belirtilen dozlarda kullanılmadığı taktirde kullanıcılar için ve ilaçlanan alanlardaki tüm canlılar için risk oluşturabilir. Ancak, Sağlık Bakanlığından kullanıma izin verilen böcek ve haşere ilaçlarının ölümcül etkileri, yan etkileri ve insan vücudunda oluşturabilecek olduğu izler, alt satırlarda sizlere aktaracak olduğumuz zirai ilaç gruplarından ve depo zararlılarını bertaraf etmek için kullanılan ilaçlar, yaşam alanlarında kullanıldığı taktirde, çok daha tehlikeli durumlara ve hatta ölümlere bile yol açmaktadır.

Böcek ilaçlaması için zirai ilaç kullanmak uygun mu ?

Yaşam alanlarımızda bulunan zararlılar olarak tabir ettiğimiz böcek, haşere, tahtakurusu, pire gibi canlılar ile ilaçlama mücadelesinde kesinlikle zirai ilaç grubunda bulunan zirai ilaçlar ile ve fumigantlar ile ilaçlama yapılması uygun değildir.

13.02.2019 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Bitki koruma ürünlerinin Toptan ve Perakende Satılması ile Depolanması Hakkındaki Yönetmelikte açıkça tüm detayları belirtilmektedir. Önemli maddelerden biri ise bu tür zirai ürünlerin kesinlikle reçetesiz ev tipi kullanıcılara satılmaması maddesidir. Çok tehlikeli  böcek ilaçları grubunda olduğundan dolayı ürün zararlıları ile mücadele dışında kalan hiçbir zararlı türlerinde kullanılmaması gereklidir.
https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/02/20190213-1.htm

Zirai ilaçlar ile yapılan böcek ilaçlamalarında zehirlenme belirtileri nelerdir

Zirai mücadelede kullanılacak olan ürünlerin etiket bilgilerinde, Halk sağlığı alanında kullanılacak olan ürün bilgilerinden farklılıklar bulunmaktadır. Zirai alanlarda kullanılması uygun olan ilaçların etiketlerinde;
Zira ilaçların kesinlikle evlerde kullanılmaması,
Çocuklardan, Gıdalardan, Hayvan yemlerinde uzak tutulması,
Zirai İlaç uygulaması esnasında hiçbir şey yenmemesi, sigara içilmemesi, hiçbir sıvı maddesi tüketilmemesi belirtilmektedir,
Zirai ilaç uygulaması yapılan alanlara en az1 gün insan ve hayvan sokulmaması,
İnsan ve çevre sağlığı üzerindeki riskleri en aza indirmek için tavsiye edilen şekilde ve tavsiye edilen dozlarda kullanılması,
Kullanılan boş zirai ilaç kutu ve ambalajlarının içine ¼ oranında temiz su koyarak çalkalanması çalkalama ve içindeki ilaç kalıntısının bertaraftı için bu işlemin en az 3 defa yapılması gerekmektedir
Son ürün haşatından önce kullanımlarda, ilaçlama uygulamasından 7 gün sonra hasat yapılması gerekmektedir.
Boş zirai ilaç kaplarının ve ambalajlarının en yakın ilaç toplama alanına bırakılması gerekmektedir.
Boş zirai ilaç ambalajlarının kesinlikle dere, su kanalı ve ya göl ve deniz gibi alanlara atılmaması gerekmektedir.

Tahta kurusu zararlısı için fumigant uygulanır mı?

tahtakurusu

Yaşam alanlarımızdaki hiç böcek ve haşere zararlısı için fumigant kullanılması uygun değildir ve bu fumigantların, Zirai Karantina Müdürlüğünden Zirai Fumigasyon Ruhsatı olmayan firmalara satılması uygun değildir ve kanunen yasaktır.

Yaklaşık 5 yıldan beri ülkemize gelen göç eden kişilerin, yaşam alanlarından eşyaları ve kıyafetleri ile bulaşan tahtakurusu zararlısına karşı, tahtakurusu ilaçlaması yapmak ve bu böcekleri bertaraf etmek çok zor olmaktadır. Bunun nedeni ise tahtakurusu zararlısı diğer böceklerden farklı olarak, çok iyi gizlenip gece karanlığından sonra ortaya çıkarak en yakındaki kişinin kanının emerek yaşamını sürdürmesinden kaynaklanmaktadır.

Sağlık Bakanlığından, Halk sağlığı alanında kullanılmak üzere üretilen böcek ilaçları ile çözüm alamayan kişiler veya ilaçlama şirketleri, daha etkili olan zirai ilaçlar ile tahtakurusu ilaçlaması yapmaya başlamışlardır. Üst satırlarda belirtiğim zirai ilaç ürün etiketlerinde zirai ilaçların yaşam alanlarında kullanılmaması belirtilmekledir.

Yanlış ve uygun dozda kullanılan zirai ilaçlar uzun süre kullanıldığı yüzeylerde kalıcılığından dolayı, uygulama yapılan evlerdeki kişilerde, sağlık açısından riskler oluşturmayan devam etmektedir. Son yıllarda tahtakurusu böcekleri  ile zirai ilaçlar ile  çözüm bulunmaması üzerine, uygulaması kolay ancak uygulama sonrasında çok büyük hayati riskleri bulunan, sadece uygulandığı alanda zararı olmayıp, tüm bitişik odalara, üst kattaki dairelere ve çevreye kadar zararı olan fumigant ismi olan, halk arasında böcek bombası, böcek gazı olarak bilinen fumigantlar ile ilaçlama mücadelesi yasak olmasına rağmen bilinçsiz kişiler tarafından, para kazanmak uğruna insanların canı pahasına yapılmaktadır.

En son tahtakurusu böceklerine karşı fumigant kullanılması sonucu Muğla’nın Bodrum ilçesinde 6yaşında bir kız çocuğunun ve 6 aylık bir kız çocuğunun tahtakurusu ilaçlaması esnasında zirai ilaç veya fumigant kullanılması sonucunda öldüğü tespit edildi.

Böcek ilacı içilirse ne olur?

Herhangi bir neden ile veya istemsiz olarak yanlışlıkla bir böcek ilacının içilmesi durumunda, içilen böcek ilacının dozuna ve aktif maddesine bağlı olarak, insan vücudunda çeşitli reaksiyonlar ve bu reaksiyonlara bağlı birçok istenmeyen durumlar oluşabilir.

En kısa sürede içilen ilacın ambalajı ile birlikte, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı veya 112 Acil servis hattından derhal destek alınmalıdır. Ülkemizde birçok farklı aktif madde içeren, böcek ilaçları bulunduğundan dolayı, mümkün olduğu kadar, doktor ve tıbbı destek görevlilere böcek ilaçlarının boş ambalajının veya kutusunun teslim edilmesi gereklidir.

Böcek ilaçlarının yan etkilerine maruz kalmamak için ne yapmak gerekli?

Böcek ilaçlama işini, sadece kendi evinizdeki böcekler ile mücadele etmek için bulacaksanız eğer, kendinizin böcek ilacı prospektüsünde yazan yazıları okuyarak kendi kendinize böcek ilaçlaması yapabilirsiniz.

Yanlış böcek ilacı uygulamasından kaynaklanacak sorunlarda, kendiniz ve ailenize verilebilecek zararlardan, kendiniz sorumlu olacaksınız. Ancak bir apartmanı ilaçlama ruhsatı bulunmayan kişiler tarafından, böcek ilaçlaması uygulaması yapılması durumunda oluşabilecek olan, zehirlenmelerde, apartman yönetimi, apartman yöneticisi ve böcek ilaçlama uygulamasını yapan kişi de, sorumluluk içerisinde olacak olup, oluşan tüm olumsuzluklara kanunen cevap verme zorunluluğu bulunacaktır.

Böcek ilaçlamasını kimler yapabilir ?

Normal şartlarda ve kanunların izin verdiği doğrultuda tüm yaşam alanlarında karşılaşabilinecek böcek ilaçlamasını, haşere ilaçlamasını, tahtakurusu ilaçlamasını, fare ilaçlamasını, pire ilaçlamasını ve kene ilaçlamasını, gerekli mevzuatlara uyarak, Biyosidal Ürün Uygulaması firmaları tarafından yapılması gerekmektedir.

Biyosidal Ürün Uygulama firmalarının kontrolü ve denetimi Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı Müdürlüklüleri tarafından, belirli veya belirsiz zamanlarda yapılan denetleme ve kontroller, haberli veya habersiz olarak yapılmaktadır.

Biyosidal Ürün Uygulama Firması belgesine sahip ilaçlama firmaları veya ilaçlama şirketleri faal olarak hizmet verdiği sürece, yetkili kuruluşların denetleme ve kontrollerine açık olmak zorundadır.

İlaçlama yapma belgesi bulunan herkes ilaçlama yapabilir Mi ?

Sektörümüzde en çok karşılaştığımız problemlerden bir tanesi de, daha önce ki zamanlarda ilaçlama işinde çalışmış ve çalıştıkları firmalarda, resmi olarak ilaçlama uygulayıcısı olmak için Biyosidal Ürün Uygulayıcı Belgesi almış, daha sonrada ilaçlama firmasından ayrılarak, başka bir işte çalışmakta olan veya başka bir işyerinde çalışmayıp sadece ilaçlama belgesi sahibi olarak ilaçlama yapmaya çalışan kişilerin, gerçekleştirdiği, gayri resmi ilaçlama uygulamalarıdır.

Herhangi bir kişinin Biyosidal Uygulayıcı Belgesine sahip olması, Biyosidal Uygulama Belgesi firmasında sigortalı olarak çalışmadığı sürece, böcek ve haşere ilaçlaması uygulaması yapması uygun değildir.

İlaçlama uygulaması belgesi olan kişilerin, Sağlık Bakanlığından Ruhsatlı, İzin Belgesine sahip ilaçlama firmalarında, sigortalı ve resmi olarak çalıştıkları zaman ilaçlama uygulaması yapabilirler.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.