Birçok kişinin merak edipte, kendi başına nasıl yapamayacağını bilmediği, böcek ilaçlama ve haşere ilaçlama uygulamaları hakkında ön bilgilendirme yaparak bu yazımızı okumanızı ve sonrasında ise kendi kendinize ev ilaçlamasını yapıp yapamayacağınız hususunda, ilaçlama firmalarından desteğe ihtiyaç olup olmadığının kararını sizler verebilirsiniz.

Sizlere sağlığınız açısından ve dolaylı olarak verdiği zararlardan dolayı, ekonomik açıdan da zarar verme ihtimali olan haşere, böcek, sürüngenler, kemirgenler ve akarsitler için gerçekleştirecek olduğunuz mekanik ve ya kimyasal yollar ile yapacağınız, yok etme, bertaraf etme veya popülasyonu en aza indirmek için gerçekleştirilecek olan, tüm mücadele ve uygulama metotlarının hepsi ilaçlama, pest contol ilaçlama, entegre zararlı mücadelesi (IPM) uygulamaları kapsamında bulunmaktadır.

Yazımızda ev ilaçlama konusuna dair oldukça kapsamlı bilgileri sizler için derledik.

Böcek ilaçlaması yapmadan önce dikkat edilmesi gerekenler

  • İlk olarak hangi tür zararlı ile mücadele edeceğinizin bilinmesi gerekmektedir.
  • Mücadele edeceğiniz zararlı böcek ve haşere türünün yaşam alanı ve bulaşma sebebinin iyice bilinmesi gereklidir. Çünkü ilaçlama mücadelesinden sonra, tekrar aynı yollardan bulaşmanın önüne geçilmesi gerekmektedir.
  • Böcek ilaçlamasında kullanılacak olan kimyasal ve biyosidal ürünlerin güvenli ve doğru şekilde, uygun yerlere kullanılması gerekmektedir.
  • Böcek, Haşere, Kemirgen ilaçlamaları uygulamasından sonra kalan ilaç kaplarını ve boş ilaç poşetlerini, ilaç bili etiketinde belirtildiği gibi, usulüne uygun olarak imha ve bertaraf edilmesi gerekmektedir.
  • Yaşam alanlarınızda bulunan böcek ve haşere türü zararlılar için gerçekleştirecek olduğunuz ilaçlama mücadele uygulamalarında, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış böcek ilaçlarını kullanınız, zirai ilaç ve benzeri kimyasalları kullanarak kendinizi ve ailenizin ve komşularınızın yaşamlarını riske atmayınız. Her zaman pestisit etiketinin talimatlarını ve güvenlik uyarılarını okuyun ve bunları uyun.
  • Mümkün olduğunda kullanıma hazır ürünler kullanın (karıştırmaya gerek yoktur).
  • Dış mekân kimyasallarını iç mekânlarda kullanmayın. Dış mekânlarda kullanım amaçlı birçok kimyasalın iç mekânlarda kullanımı tehlikelidir çünkü dış mekânlardakinden daha uzun süre toksik kalırlar.
  • Böcek ilaçlama uygulamasından önce kişisel güvenlik tedbirlerinizi almadan ilaçlama uygulamasına başlamayınız.
  • Böcek ve haşere ilaçlarını kesinlikle yemek, yiyecek kaplarının üzerine püskürtmeyiniz ve uygulamayınız.
  • Böcek ilaçlarının, üzerinde üretici ilaç firmalarının ve sağlık Bakanlığının uygun gördüğü dozlarda ilaç karışımını yaparak, ilaçlama yapmayınız. Unutmayınız ki belirtilen dozlar ilaç üretimi aşamasında deneme yapılarak, uygun görülmüş dozlardır.

    Kesinlikle iki kat doz ilaç kullanarak kesin çözüm alacağım düşüncesinde bulunmayınız. İlaçlama mücadele ve uygulamalarında en önemli husus uygun dozdaki kimyasalların, uygun yerlere ve alanlara kullanıldığı taktirde başarılı ve kesin sonuçlar alabilirsiniz.
  • İlaçlama uygulamasında kullanabileceğiniz kadar olan karışımı hazırlayın, kalan ilaçları başka şişe ve kaplara aktararak saklamayınız. Geçmiş zamanlarda ülkemizde başka kap ve şişelerde saklanan veya muhafaza edilen ilaçlardan dolayı birçok zehirlenme ve ölüm ile sonuçlanan istenmeyen kazalara ve vakalara rastlanılmıştır.

Son söz olarak, yaşam alanlarında, evlerde veya işyerlerinde gerçekleştirilecek olan ilaçlama maliyetleri, sizlere çok yük getirecek veya maddi açıdan zora sokacak ilaçlama fiyatları ve ilaçlama bedelleri ile yapılmamaktadır.

ev ilaçlama
Ev ilaçlama

Sizlere tavsiyemiz, böcek ilaçlama işinde uzman, gerekli yeterlilik belgelerine sahip, Sağlık Bakanlığı, Halk Sağlığı tarafından denetlenen ve yasal olarak bu hizmetleri veren İlaçlama Şirketlerinden destek, yardım ve ilaçlama uygulaması hizmetiniz almanız olacaktır.

Amaç, böcek ve haşerelerin gelmesini ve çoğalmasını engellemek ile başlamak gereklidir.

Ev ilaçlaması içini yaşam alanlarınızda size rahatsızlık veren kemirgen, haşere ve böcek türleri ile ilaçlama mücadelesine başlamayı ve uygulama yapmayı düşünüyorsanız, önleyici ve engelleyici faaliyetler konusunda biraz geç kalmışsınız demektir.

Belirtiğimiz üzere ilk amacın, böceklerin, haşerelerin, sineklerin, sivrisineklerin kemirgenlerin yaşam alanlarımıza girişini engellemek ve girdikleri zaman da popülasyonlarının çoğalmasını engellemek olmalıdır.

Hiçbir böcek, kemirgen veya sinek kendi kendine hiçbir sebep olmadan, sizin evinizde, işyerinizde istenmeyen ziyaretçi ve kalıcı olmaz. Tüm bu zararlıların bir sebep ve sonuç ilişkisi bulunmaktadır. Aynı hayatımızda yaşadığımız süreçte olduğu gibi!

Düzenli ev ilaçlama yapmadıysanız, muhakkak dikkat etmediğiniz, önemsiz gördüğünüz veya fark etmediğiniz bir sebepten, nedenden dolayı üreme ve çoğalma olmuştur. Bu tür zarar vericilerin yaşam alanlarına girmemesi, çoğalmaması için sizlere yardımcı olacak aşağıda belirttiğimiz hususlara dikkat etmenizde yarar olacaktır.

  • Mutfaktaki, kilerdeki bulunan yiyecek ve baklagilleri ağzı kapalı cam kavanozlarda, bez torbalarda, ve en önemlisi uygun sıcaklık ortamında usulüne uygun raf düzeninde, bitişik nizamda olmayacak şekilde düzgün istifleyerek muhafaza ediniz.

    Unutmayınız ki ürün zararlıları olarak tabir ettiğimiz un bitleri, güveler ve kelebekler ve kurtlarda bir zararlı türüdür ve bu zararlı türleri ile mücadele etmek diğer hamamböceği ve haşereler ile mücadele etmek daha zordur ve ekonomik açıdan da sizlere daha büyük bir külfet getirir. Çünkü kendi imkânlarınız ile kurtlanan veya böceklenen gıda maddelerini ilaçlamanız mümkün değildir, tek çözümü ise, bulaşma olan ürünlerin imhası olacaktır.
  •  Yemek artıkları içeren çöpler kapsamı kapatılmış çöp kutularına atılmalıdır. Çöpleri evinizden düzenli olarak gün aşırı evinizden çıkarınız. Her çöp atılma esnasında, çöp poşetinin delik ve patlak olması ihtimaline karşı, çöp kovasının dip Kısımını kontrol ediniz.
    Çöp kovası zemininde kalan çöplerden kaynaklanan çöp suları ve gıda artıkları zaman içerisinde böcekler için cezbedici, çekici bir ortam oluşturacaktır. Çöp kovalarının dip kısımda kalan kalıntılardan dolayı en çok rastlanan böcek şikayeti ise kör sineklerdir.
  • Mutfakta, banyoda bulunan bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, lavabo giderlerinden sızdıran su akıntıların belirli zamanlarda kontrolünü yapınız. Nem ve pis su özellikle hamamböcekleri ve nem sinekleri ve termit ve kanatlı karıncalar için çok cezbedicidir. Pis su gider borularının  sifon boru kısımlarını, haşere ve böceklerin girişini engelleyecek şekilde deve boynu şeklinde tutunuz ki alt kısımda biriken su dan dolayı lodos havalarda kanallardan gelen pis logar kokusunun önüne geçsin, hem de zararlıların girişini engellesin.
  • Yaşam alanlarınızdaki, kiler ve kömürlükleriniz de ki dağınıklık, düzgün istif yapılmayan kullanılmayan ikinci el eşyalar, haşere ve kemirgenlerin, fark edilmeden üreyip, çoğalmaları için uygun ortamlar olduğu unutmamak gerekir. Bu yığınların içerisine yerleşen pirelerin ve kemirgenlerin bertaraf çok zor olabilir ve birçok daha sonra kullanılmak üzere sakladığınız eşyaların, kullanılmayacak durumlara gelmesine sebep olabilir. Kullanmadığınız eski gazete, dergi veya karton gibi ürünlerden kurtulun.
  • Haşerelerin saklanabileceği yerleri kapatın. Örneğin, dolapların veya süpürgeliklerin etrafındaki çatlakları ve yarıkları izole ediniz. Boruların çevre yuvalarını doldurmak için silikon ve plastik conta kullanın. Havalandırma boşluğuna açılan tuvalet ve mutfak pencerelerine sineklik veya ince gözlü haşere ve sineklerin girişini engelleyecek ince gözlü tel veya sineklik takınız.
  • Mutfak veya banyodaki şofben veya aspiratör baca çıkışlarının etrafını, çatıdan veya havalandırma boşluğundaki pis su borularında olabilecek Amerikan tipi hamamböceği ve şark tipi hamamböcekleri ve karafatmaların girişini engelleyecek şekilde izole ediniz. İlaçlama uygulamaları esnasında birçok iri haşerenin bu izole edilmeyen veya kağıt ile kapatılan bu yerlerden girerek mutfak dolaplarının arka kısımlarına yuvalandıklarını tespit ettik.

    Amerikan tipi hamamböcekleri kanatları sayesinde iyi bir uçucu olduklarından dolayı, apartman baca çıkışlarından veya havalandırma bacalarından apartman boşluklarını veya bacalarını kullanarak ev içlerine kadar ulaşabilmektedirler.
  • Toplu yaşam alanlarınızdaki çatıda bulunan bacaların, havalandırma boşluklarının, apartman ilaçlama uygulaması esnasında, ilaçlama firmalarına bu yerlerin ilaçlamalarını detaylı olarak yaptırınız. Bu noktalar kış aylarında bile sıcak olduğundan dolayı birçok kuş ve haşerenin yaşaması için uygun ortam olmaktadır.

    Bu yerlere giren kuşlardan kaynaklı kuş biti ve bu boşluklardan ölen kuşlardan dolayı ev içlerine kadar kurtçuk ve kuş bitlerinin girişine şahit olmuşuzdur. Bu sebepten dolayı apartman baca çıkışlarına da ince gözlü kafes teli takılmasında yarar bulunmaktadır.
  • Apartman pis su borularının ana şehir şebekesine bağlamadan önce, apartman pis su çıkış borusu ağzına çek valf olarak adlandırılan mekanik sistem ile çalışan, ancak kemirgen ve haşere girişini önemli ölçüde engelleyen aparatların takılması çok önemlidir.

    Özellikle yaz aylarında var ise apartman görevliniz bina etrafındaki logar ve kapakların düzenli olarak temizlenmesini sağlayınız. Buralarda oluşan katı atıklar nem sineklerinin oluşması için ve haşerelerin üremesi için çok uygun ortamlar olmaktadır.

    Apartman sakinlerinin görebileceği yerlere tuvalet ve wc lere tuvalet kâğıdı veya suda erimeyen kalıntı bırakacak maddelerin atılmaması konusunda, ikaz yazıları hazırlayarak asınız. Çok daireli yaşam apartmanlarında zemin katlarda oturan daire sakinleri, bu konularda rahatsız olan insanlar olmaktadır.
  • Apartman etrafında bulunan uzun otlar ve çimler dışa alanda bulunan sahipsiz hayvanların üzerlerindeki pire ve keneleri bıraktıkları uygun yerler olduğundan dolayı bahçe bakımına ve peyzaj işlerine özen gösteriniz. Apartman sakinlerinin gezdirdiği evcil hayvanlara bulaşan pire ve keneler, öncellikle evcil hayvan sahibinin evi ve daha sonra tüm apartman sakinlerinin ortak kullandığı alanlarda risk oluşturur.

Ev ilaçlaması için, sizlere belirttiğimiz bu maddelere dikkat ettiğiniz taktirde, belki yaşam alanlarınızda en az kimyasal kullanarak çözüme ulaşılabilir.

Neden pestisit (böcek ilacı) kullanıyoruz?

Pestisitler, sivrisinekler, keneler, sıçanlar ve fareler gibi çeşitli zararlıları ve hastalık taşıyıcılarını kontrol etmek için kullanılır. Pestisitler, tarımda yabani otları, böcek istilasını ve hastalıkları kontrol etmek için kullanılır.

Pek çok farklı böcek ilacı türü vardır; her birinin belirli zararlılara karşı etkili olması amaçlanmıştır. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Yosunları öldürmek ve/veya büyümesini yavaşlatmak için alg öldürücüler .
  • Bakteri ve virüsler gibi mikropları ve mikropları kontrol etmek için antimikrobiyaller .
  • Bakteriler ve virüsler gibi mikropları ve mikropları kontrol etmek için dezenfektanlar .
  • Küf, küf ve pas gibi mantar problemlerini kontrol etmek için fungisitler .
  • Yabani otlar olarak da bilinen istenmeyen bitkileri öldürmek veya büyümesini engellemek için herbisitler .
  • Böcekleri kontrol etmek için böcek ilaçları .
  • Böcek Büyüme Düzenleyicileri böceklerin büyümesini ve üremesini bozmak için IGR,BTİ tipi larvasitler
  • Fare, sıçan ve sincap gibi kemirgenleri öldürmek için rodentisitler.
  • Ahşabı böceklere, mantarlara ve diğer zararlılara karşı dayanıklı hale getirmek için Ahşap Koruyucular.

Haşere, böcek, sinek ve kemirgenlerin başlıca sebep olduğu hastalıklar nelerdir?

Vektör kaynaklı hastalıklar

Batı Nil virüsü, Lyme hastalığı ve kuduz gibi bulaşıcı hastalıklar, sivrisinekler , keneler ve kemirgenler gibi vektör (hastalık taşıyan) türler tarafından taşınabilir ve yayılabilir.

Astım ve Alerjiler

Hamamböcekleri, akarlar, fareler gibi ev içi haşereler astıma ve alerjiye katkıda bulunabilir. 

Mikrobik bulaşma

Bakteriler, virüsler ve protozoanlar dahil olmak üzere çeşitli mikroorganizmalar hastanelerde, halk sağlığı kliniklerinde ve gıda işleme tesislerinde mikrobiyal kontaminasyona neden olabilir.

Kuş gribi

Bazen kuş gribi olarak adlandırılan kuş gribi, doğal olarak ve esas olarak kuşlarda meydana gelen bir enfeksiyondur. Bu virüslerle enfeksiyonlar insanlarda meydana gelebilir, ancak çoğu insan için risk genellikle düşüktür.

Kuş gribi virüsünü cansız yüzeylerde öldürmek ve kuş gribi virüslerinin yayılmasını önlemeye yardımcı olmak için kullanılabilecek antimikrobiyal pestisit ürünlerini (temizleyiciler veya dezenfektanlar) kaydettirmek ve kullanıma sunmak için çalışır. 

Bu ürünler tipik olarak kümes hayvanları endüstrisi tarafından tesislerini dezenfekte etmek için kullanılır. Şu an ülkemizde kanatlı hayvan yetiştiriciliği yapılan Afyon ve Denizli illerindeki kanatlı hayvan kümeslerinin bazılarında kuş gribi virüsüne rastlanılmıştır.

Şarbon

Bacillus anthracis sporları gibi biyolojik ajanlar, halk sağlığı ve ulusal güvenlik için tehdit oluşturabilir. 

Böcek ilaçlamasında kullanılan böcek ilaçlarının önemi ve riskleri nelerdir?

  • Ev ilaçlaması için, böcek ilaçlamasında kullanılacak olduğunuz böcek ve haşere ilaçları hakkında, ilaç satıcısına gitmeden önce, böcek ilacı aktif maddeleri, etki süreleri ve üretici firması hakkında ön bilgiye sahip olun. Size böcek ilacı satan dükkândaki yetkili kişilerin tavsiye edeceği ilaçları da kullanabilirsiniz, âmâ sizin ön bilgi sahibi olmanız daha yararlı olacaktır.

    Çünkü böcek ilacı satın aldığınız işletme bir ticari amaç için açılmış kuruluş olacağından dolayı, daha çok kar yaptığı ilacı size tavsiye etmesi kendi si için yarar sağlayacaktır. Örneğin, mülkünüzün tamamen haşereden arınmış olmasını beklemek gerçekçi olmayabilir. Pestisitlerin tekrar tekrar kullanılması, uzun vadede haşerelerin kendisinden daha tehlikeli olabilir.
  • Kimyasal olmayan haşere kontrol önlemlerini düşünün.
  • Bir pestisit satın almadan önce haşereyi tanımladığınızdan emin olun. Çatınızda fare sandığınız şey, keseli sıçan olabilir. Haşereyi teşhis etmekte zorlanıyorsanız, Aden İlaçlama sitesinde ki (www.adenilaclama.com) whats app hattından bizlere resim veya görsel göndererek sizlere yardımcı olabiliriz.

    Aden İlaçlama firması ücretsiz olarak teşhis hizmeti sunmaktadır. Sizlere uzun yıllardan beri sektörde ilaçlama hizmetlerinde görev almış, haşerelerin tanımlanması ve yönetimi konusunda eğitim almış lisanslı bir haşere kontrol yetkilisi yardımcı olacaktır.
  • Haşere sorununuz için en etkili en etkili böcek ilacını belirleyin ve seçtiğiniz böcek ilacının kullanmayı düşündüğünüz haşere için tasarlandığından emin olun.
  • Mevcut en az toksik (veya en düşük programlı) halk sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış böcek ilaçlarını tercih ediniz.
  • Tüm pestisitler zehirli olduğundan ve yanlış kullanıldıklarında zarara neden olabileceğinden, mümkün olan en az miktarda pestisit kullanın.

Böcek ilaçlaması yaparken ZEHİRLENMEMEK için dikkat edilmesi gerekenler.

  • Ev ilaçlamasıiçin, böcek ilacı stoklamayın. Sadece ihtiyacınız kadar satın alın. Çünkü tüm böcek ilaçlarının üretim tarihi ve son kullanma tarihi bulunmaktadır. Son kullanma tarihi yakın olan ilaçlar veya rafta çok bekleyerek aktif maddesi çökmüş ambalajında iki veya üç farklı renk olan ilaçları almayınız.
  • Üreticinin talimatlarını dikkatlice okuyun ve ürünü kesinlikle belirtildiği şekilde kullanın. Önerilen miktardan fazlasını kullanmayın ve tüm güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun.
  • Pestisitleri karıştırmayın. Beklenmedik ve potansiyel olarak tehlikeli bir kimyasal reaksiyon riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
  • Pestisiti orijinal kabında, kapağı sıkıca kapatılmış olarak ve çocukların erişemeyeceği bir yerde, örneğin garajda yüksek bir dolapta kilitli olarak saklayın. Pestisitleri asla çocukların yiyecek veya içecek sanabileceği kaplara aktarmayın.
  • Ev ilaçlaması yapmadan önce, çocukların, evcil hayvanların veya yerli hayvanların erişebileceği yerlere tuzak kurmayın veya yem koymayın.
  • Pestisiti tutarken veya kullanırken, örneğin lastik eldivenler gibi üreticinin talimatlarında önerilen koruyucu giysileri giyin.
  • Pestisit kullanırken yemek yemeyin, içmeyin veya sigara içmeyin.
  • Kullandıktan sonra ellerinizi yıkayın.
  • Ev ilaçlaması öncesinde, özellikle fare zehirlerinin saklanması için ayrı bir özen gösteriniz, çünkü fare zehirleri yapısı ve çekici olmasından dolayı hafif tatlı kokulu pasta ve şeker veya lokum şeklinde olduğundan dolayı ufak çocukları dikkatini çeker ve yemelerini ağızlarına götürmelerini sağlar, eğer bu zehirlerin çocuklarınız veya evdeki evcil hayvanlar tarafından parçalanarak yendiğini düşünüyorsanız, derhâl kapsamlı bir sağlık kuruluşuna gidiniz, eğer tüketilen fare zehirlinin bir ambalajı veya kendisi var ise muhakkak yanınızda götürmeniz, müdahele edecek doktorların kullanacağı anditodlar için yararlı olacaktır.

Böcek ilaçlarının ev içerisinde kullanılacağı veya uygulanacağı zaman dikkat etmeniz gerekenler ?

  • Aerosol (sprey) böcek ilaçları kullanmadan önce kuş kafeslerini ve balık akvaryumlarının üzerlerini çarşaf veya battaniye kapatınız eğer mümkün ise ilaçlanan odadan veya evden yaklaşık 2 saat kadar balkonda veya bahçenizde bekletiniz. Aerosol içerinde bulunan böcek ve sinek ilaçları koku yapmasa bile içindeki gaz ile ortama dağıldığından dolayı  kuşlar ve balıklar ve kaplumbağalar için aşırı derecede zehirlidir.
  • Ev ilaçlama yapılacak alanda açıkta gıda maddesi bırakmayınız, eğer imkânınız var ise mutfak gereçlerini ve diğer kişisel eşyalarınızı balkona veya bahçeye çıkartınız  (veya örtün). Yemek hazırlamadan önce mutfak tezgâhlarını iyice temizleyin. Eğer evinizde ULV ilaçlama makinesi ile ilaçlama yapıldı ise, ilaçlama sonrasında açıkta bulunan tabak çanakları durulamadan kesinlikle kullanmayınız.
  • Mobilya gibi aile üyelerinin sık sık dokunduğu alanlara yüzey spreyleri uygulamaktan kaçının. Yüzey spreylerini yalnızca süpürgelik kenarları gibi uzak alanlarda kullanın.
  • Böcek ilacı (sinek spreyi gibi) etkisini gösterirken odadan çıkın. Geri döndüğünüzde, havayı temizlemek için pencereleriniz açarak en az yarım saat,30 dakika kadar havalandırınız.
  • Pestisitlerin doğru yerde kullanıldığından emin olun. Örneğin, fareler süpürgelikler boyunca ve zeminlerin altında koşma eğilimindedir. Açık alana tuzaklar veya yemler koyarsanız, haşereyi çekemeyebilirler ve aile üyeleri veya evcil hayvanlar için sağlık riski oluşturabilirler.
  • Yem kullanıyorsanız, haşerenin yalnızca yeme çekilmesi için yiyecek artıklarını veya artıkları temizleyin. Bu, daha az yeme ihtiyacınız olacağı anlamına gelir.

Böcek ve sinek ilaçlarının ev dışında, açık alanlarda kullanılacağı veya uygulanacağı zaman dikkat etmeniz gerekenler

  • Pestisit kullanmadan önce tüm kapı ve pencerelerin kapalı olduğundan emin olun
  • Yağmurlu veya rüzgârlı günlerde açık havada pestisit kullanmaktan kaçının. Hava, pestisitin etkinliğini etkileyebilir ve diğer hayvanlara, insanlara ve çevreye zarar verebilir.
  • Pestisit kullanmadan önce balık havuzlarını, mangalları ve sebze bahçelerini örtün
  • Evcil hayvanların yerini değiştirin ve yatak takımlarını, mama ve su kaplarını çıkarın
  • Böcek ilacı kullandıktan sonra bahçenizi sulamaktan kaçının. Sulu ve ıslak alanlara uygulanan böcek ve sinek ilaçlarının etkisi, kuru yüzeylere kullanılandan daha az etkili olacak ve yüzeydeki kalıcılık etkisi daha kısa olacaktır.
  • Böcek ilacının istenmeyen zararlara neden olmadığından emin olmak için birkaç gün sonra bitkileri ve kuşları gözlemleyin.
  • Herhangi bir harici pestisit tedavisi kullanıyorsanız komşularınıza tavsiyede bulunun
  • Bir yağmur suyu deponuz varsa, oluklara ve çatı alanına aşırı su püskürtmemeye dikkat edin. Pestisit kalıntılarının depoya bulaşma riski varsa, toplama borusunu bir sonraki yağmura kadar yağmur suyu deposundan uzağa yönlendirmelisiniz.
  • Bahçelerde yapacak olduğunuz ilaçlama zamanını, bahçenizde bulunan meyve ağaçlarının çiçekli olduğu zamanda yaparsanız eğer, kullanılacak olan böcek ilaçları meyve ağaçları üzerindeki meyve çiçeklerini düşüreceğinden dolayı, bahçedeki meyve ağaçlarında ürün alamazsınız. Bahçenizdeki meyve ağaçları meyvesi taneye geçtiği zaman, ilaç prospektüsünde yazılan dozlarda kullanmaya özen gösteriniz.

Böcek ilaçları doğa için zararlı mı?

ilaçlama pompası

Bazı böcek ilaçları ve pestisitler ilaç içerisindeki yardımcı aktif maddelerimden dolayı ani öldürücü ve gün ışığına çıkarıcı özellikleri bulunduğundan dolayı, hızlı etki gösterir. Haşere ve sinekleri yere sererler, sonra hızla parçalanırlar. Yüzey spreyleri ve termit tedavileri gibi diğer pestisitler, uygulamadan sonra günler, haftalar ve hatta daha uzun süre etkisi ve kalıcılığı devam ederek kullanıldığı yüzeylerde kalırlar.

Pestisitlerin çoğu yalnızca hedeflenen haşereyi etkileyecek şekilde tasarlanmış olsa da bazen diğer böcekler veya hayvanlar zarar görebilir. Örneğin bir kuş, böcek ilacıyla öldürülmüş bir örümceği yerse zehirlenebilir. Bu nedenle, tedavi etmek istediğiniz haşere için tasarlanmış böcek ilaçlarını seçmek önemlidir, etiket talimatlarını dikkatlice takip edin ve mümkün olan en az miktarda kullanın.

Böcek ilacı kullanmadan böcekler ile mücadele edebilir miyiz?

Böcek ve haşereler ile mücadele etmek, yok etmek belli bir ölçüde yararlı olabilir. İlk olarak böcek, haşere ve kemirgenlerin oluşabilmesi ve çoğalması için uygun ortamların ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bu uygun ortamların ortadan kaldırılmasından sonra zaten böcek popülasyonunun çoğalmadan önüne geçmiş olursunuz. Bu sayede popülasyon artışı olmayacağından dolayı, az sayıdaki böcekleri görmek ve sonrasında ise mücadelesi kolay olacaktır.

  • Kemirgenler, Farelerin, bahçenize, evinize gelmemesi için, bahçelerinize, sokak hayvanları için kontrolsüz mama ve yemek koymayınız. Mümkün olursa ev ve bahçe sınırı dışında kalan yerlere, sokak hayvanlarının bir öğünde tüketebileceği yemleri, yem kapları kullanarak veriniz. Bu sayede etrafa kontrolsüz olarak dağılmasını engellemiş olursunuz.

    Köpek veya kedi kaselerinde kalan yiyecekleri atın. Bir kuşhaneniz varsa, kuş tohumunu kemirgen geçirmez dağıtıcılarda tutun. Herhangi bir meyve ağacından düşen meyveleri toplayın ve atın. Sarmaşık gibi bitkileri düzenli olarak budayın. Ahşap ve çöp yığınları gibi potansiyel yuvalama yerlerini yerden uzak tutun. Tuzak kullanmayı düşünün, ancak tuzakları çocukların, evcil hayvanların veya yerli hayvanların zarar görebileceği yerlere koymayın.
  • Karasineklerin Evinize Yakın alanlarda üremesini engellemek için, dışarıdaki çöp bidonlarının kapaklarını devamlı olarak kapalı tutunuz. Sinekler, sinek spreyinde yaygın bir bileşen olan piretrumdan hoşlanmaz. Sinekleri ve diğer böcekleri kovmak için ön ve arka kapılarınızın yakınına piretrum papatyaları dikebilirsiniz. 

    Sineklerin toplanma eğiliminde olduğu alanlarda sinek kapanlar, organik sinek tuzakları, sinek yakalama cihazları veya sinek kâğıdı asabilirsiniz. Bahçenizde size bekçilik eden bir köpeğiniz var ise, bahçeye veya kulübe yakınına bıraktığı dışkılarını düzenli olarak günlük temiz tutmanız gerekmektedir. Karasinekler larvalarını dışkı üzerlerine bıraktıklarından dolayı, bu şekilde üreme ve çoğalmanın önüne geçmiş olursunuz.
  • Pirelerin   evinize Yakın alanlarda üremesini engellemek için – evcil hayvanları, battaniyelerini ve diğer yatak takımlarını düzenli olarak yıkayın. Evcil hayvanınız için tedavi seçenekleri için veterinerinize danışın.

    Evcil hayvanlarınızın havaların ısındığı aylardan itibaren dış parazit aşılarını yaptırınız. Evcil hayvanlarımıza kene ve pire kovucu tasmalar takabilirsiniz. Bu tasmaların içine enjekte edilmiş pire ve kene kaçırıcı olan ilaçlardan dolayı, evcil hayvanlarımızın üzerine dış parazitlerin ve zararlıların gelmesini engellemiş olursunuz.
  • Hamamböceklerinin evinize Yakın alanlarda üremesini engellemek için duşun tabanında, lavabolarda veya mutfakta bırakılan tabaklarda bulunan su kaynaklarını temizleyin. Hamamböcekleri hayatta kalmak için günlük bir su kaynağına ihtiyacı duyarlar. Banklarda veya evcil hayvan kaselerinde yemek artıkları bırakmayın. 

    Çöpü, kapağı sıkıca kapatılmış bir çöp kutusunda tutun. Evin yakınında talaş veya kullanılmayan ikinci el eşyalarınız, karton ve eski gazeteleri, yığınları tutmayın. Hamamböceklerinin evinize girebileceği çatlakları ve yarıkları kapatın.
  • Sivrisinekler evinize Yakın alanlarda üremesini engellemek i– Sivrisineklerin ürediği yer burası olduğundan, toplanan su birikintilerini boşaltın. Kuş banyolarındaki suyu haftada en az bir kez değiştirin. 

    Yüzme havuzu filtrenizi her gün birkaç saat çalıştırın. Oluklarınızı düzenli olarak yaprak ve su birikebilecek diğer kalıntılardan temizleyin. Larva yiyen balıkları süs havuzlarında tutun – uygun balıklarla ilgili öneriler için bir akvaryum satıcısına danışın.

Pestisitten kronik zehirlenme

Semptomlar, bir süre boyunca tekrarlanan maruziyetlerden sonra kademeli olarak ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:

  • Kas Güçsüzlüğü
  • Tükenmişlik
  • Konsantre olma ve bir şeyleri hatırlama zorluğu
  • Genel olarak kendini iyi hissetmemek,

Sahip olduğunuz semptomların türü, ne kadar sürdüğü ve ne kadar şiddetli olduğu aşağıdaki gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir:

  • Kullanılan pestisitin türü ve konsantrasyonu, karışım oranı
  • Böcek ilacına maruz kalma derecesi
  • Böcek ilacına maruz kalan kişinin sağlığı ve yaşı.

Potansiyel semptomların çoğu, pestisit zehirlenmesine özgü değildir – hastalık veya alerji gibi diğer durumlardan kaynaklanabilirler. Semptomların doğru teşhisi için daima doktorunuza danışmalısınız. Zehirlenme 114 Zehirlenme Hattını ve 112 Acil Durum Merkezini arayabilirsiniz.

İzmir böcek ilaçlama şirketi, Aden İlaçlama olarak, garantili ilaçlama hizmetleri sağlamaktayız.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.