Batı Nil virüsü, son günlerde sivrisinek zararlısının, başka bir Batı Nil virüsü hastalığı taşıyan bir kişinin kanını emerek, diğer ısırdığı kişilere bulaştırması sonucu yayılan bulaştırdığı kişilerde, ölümüne sebep olan bir virüs taşımaktadır.

Bize sınır komşusu olan Yunanistan’da geçtiğimiz hafta içerisinde, Batı Nil virüsü enfeksiyonu ile ilgili enfeksiyon hastalıklarına bağlı olarak, BNV vakalarının artış gösterdiği ve buna bağlı olarak 123 yeni hasta vakası tespit edilip bu hastalardan, 11 kişinin hayatını kaybettiğini dünya kamuoyuna bildirdi.

Batı Nil Virüsü belirtileri nelerdir?

Batı Nil virüsü taşıyan sivrisineklerin, başka bir kişiye virüsü taşıdıktan yaklaşık 10 gün son sonra, sivrisinek ısırığına maruz kalan kişilerde ilk olarak, vücutta halsizlik, aşırı derece yorgunluk, eklem ve kaslarda ağrı, kusma, ateş ilerleyen günlerde konuşmada aksaklık ve bilinç kaybı gibi belirtileri bulunmaktadır.

Batı Nil Virüsü mikrobunun ilacı var mıdır?

Şu an itibariyle Batı Nil Virüsü için uygulanan bir ilaç dünyada bulunmaktadır.

Batı Nil Virüsü Türkiye’de var mı?

Bugüne kadar Sağlık kurumlarımıza Batı Nil virüsü tanısıyla başvuru olmamıştır

Batı Nil Virüsü nasıl bulaşır?

Batı Nil virüsüne direk olarak ,hastalığı ,mikrobu taşıyan sivrisineğin, ısırma yoluyla vücudundaki daha önceden bulunan mikrobu size bulaştırması yoluyla geçer. Bu virüs bulaşıcıdır, ancak corona virüsü gibi insandan insana temas yoluyla veya karşı karşıya yakın mesafede nefes ve tükürük yoluyla bulaşmaz.

Kan teması veya vücudunuza yeni kan alımı sırasında, kan verme esnasında, laboratuvar koşullarında çalışan kişilerdin kan ile açık yaraya teması esnasında veya hamile veya gebe annenin çocuğuna emzirme esnasında bulaşır.

Batı Nil Virüsünden sivrisineğinden nasıl korunabiliriz?

Bu tehlikeli ve öldürücü sonuçlara sebep olan bu virüs sadece sivrisinekler ile taşınıp ve bulaşmaktadır.

Şu an ülkemizde görülmemesine rağmen sınır komşumuz Yunanistan’da görülmesi, Türkiye için büyük risk oluşturmaktadır. Virüs taşıyan sivrisinekler, Yolcu taşıyan gemiler, diğer ulaşım araçları ile ülkemize giriş yapabilirler. Eğer Yunanistan ile sınır olan Kuzey Marmara’da bulunan İllerimizde ise yakın mesafede uçarak giriş yapabilirler.

Uzmanların daha önceden biz, ilaçlama firmalarına verdikleri mesleki eğitim ve konferanslarda, bir sineğin eğer isterse 5 kilometre uçabilme özelliği olduğunu belirtmişlerdi. Sınırımıza yakın olan adalardan, kıyılarımıza geçmesi biraz daha zordur. Bunun nedeni, ise adalar arasında rüzgârın kuvvetli olmasıdır.

Rüzgâr, sivrisineklerin geçişlerini engelleyici doğal bir faktördür. Dikkat ettiyseniz sakin ve rüzgarsız havalarda yazlıklarınızda sivrisinek ısırıklarına daha çok maruz kalabilirsiniz. Batı Nil Virüsü hastalığı taşıyan sivrisineklerden kendi imkânlarımız ile korunmak için, yaşadığımız alanlarda izalasyon tedbirlerini gözden geçirmek gerekli.

Batı Nil virüsü için korunma önlemleri

İlk olarak geceleri kapı, pencere açık olarak yatıyorsanız, bu giriş yerlerine sineklik taktırmak gereklidir. İmkânlarımız buna elvermiyor ise geceleri yatığınız odaya likit sivrisinek ilaçları veya kartuş sivrisinek kaçırıcı ilaçlar temin ederek, bu sivrisinek kaçırıcı ilaçları gece boyunca yattığınız odalardaki fişlere takarak, gelebilecek olan sivrisinek, yakarca ve tatarcık türünden kan emerek virüs bulaştıran bu zararlılardan uzak kalabilirsiniz.

Sivrisinek doğal yaşam alanlarında yaşayan ve çok hızlı üreyebilen, hastalık taşıyarak birçok kişiye hastalık bulaştıran uçkun zararlılarıdır. Sivrisinekler ile biyolojik ve kimyasal mücadeleyi, belli bir yere kadar ferdi olarak gerçekleştirebiliriz.

batı nil virüsü
Batı Nil virüsü

Sivrisinekler ile ilaçlama mücadelesin, ilk olarak sivrisineklerin larva aşamasında yapılması gerekmektedir. Daha sonra larva aşamasının yetersiz kaldığı bölgelerde, bağlı bulunan il in yerel yönetimlerinin, Halk Sağlığı, Çevre Sağlığı birimlerince, periyodik ve düzenli olarak araç üstü ulv ilaçlama makineleri ile yapılması gereklidir. İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Sağlığı Birimine ulaşarak, bölgenizde veya yaşadığınız alanlarda uçkun sivrisinek ilaçlaması talebinde bulunabilirsiniz.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ilaçlama telefonuna nasıl ulaşabilirim?

Batı Nil virüsü taşıyan sivrisineklerin ortak yaşam alanlarının ilaçlama hizmeti, İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Şube Müdürlüğü, Haşere ile Mücadele Birimi telefonu 0.232.2933714 ve 0.232.2933715 numaralı telefonlardır.

Evde Sivrisinek ilaçlama nasıl yapılır?

Sivrisinek ilaçlaması, diğer haşere ve böceklerden farklı bir uygulama metodu ile yapılmaktadır. Evlerde bulunan böceklere karşı yapılan ilaçlama uygulamalarında, yürüyen haşere ve böceklerin gezindikleri, bulundukları yer ve yuvaların tespiti yapılarak kokulu ilaçlama veya kokusuz ilaçlama ile pompa ile ilaçlama yapılmaktadır.

Alman tipi hamamböceği ve kalorifer böceği ilaçlamalarında ise evinizde tespit edilen üreme noktalarına hamamböceği jel yem uygulaması yapılarak, bu jel hamamböceği yemlerin, böcekler tarafından yenilerek ölmeleri sağlanmaktadır.

Ancak sivrisinek ilaçlaması, bu belirtmiş olduğumuz ilaçlama yöntemlerinden farklı olarak, evin tüm iç alanının, ev bahçeli müstakil ise sivrisineklerin üreme ve barınma alanlarının tespitinin yapılarak sivrisinek ilaçlaması yapılması gerekmektedir.

Sivrisinek ilaçlama sonrası evi kapatmak gerekli mi?

Evlerde, yazlıklarda yapılacak olan sivrisinek, yakarca, Asya kaplan sivrisinek ilaçlamasında ilaçlama sonrasında evinizi en az dört saat kapalı tutmanız ve dört saat sonrasında ise evininizi en az yarım saat havalandırdıktan sonra, içeri girmeniz gerekmektedir.

Sivrisinek ilaçlamasından sonra, evde hiçbir eşya veya malzemenizi yıkamanıza gerek bulunmaktadır.

Evde sivrisinek ilaçlamasından önce ne yapmam gerekli?

sivrisinekler tehlikeli mi?

Evinizde yapılacak sivrisinek ilaçlamasından önce, kendinizi ilaçlama sonrasında evinize dört saat girmeyecek şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Kişisel eşyalarınızı cep telefonunuza, cüzdanınızı özellikle yanınıza alınız. Ev içinde sivrisinek ilaçlamasında, EC formulasyonlu Halk Sağlığı alanında ruhsatlandırılmış ilaçlar kullanılacağından dolayı, belirtilen süre dilimi içerisinde ev içine girmeniz kesinlikle olmayacaktır.

İlaçlama şirketi ile yapılan telefon görüşmesinde, sizlere tüm ilaçlama öncesi yapılması gerekenler bildirilecektir. Diğer önemli bir dikkat edilecek ise, ilaçlama esnasında ev içerisinde evcil hayvan bulunmamasıdır. İlaçlama sonrasındaki dört sonunda evcil hayvanlarını ev içine alabilirsiniz.

Sivrisinek ilaçlama ücreti ne kadar?

İzmir ve yakın ilçelerimizde ev iç kısımlarında yapılacak olan böcek ilaçlaması ve Batı Nil virüsü taşıyan sivrisineklere karşı yapılacak olan ilaçlama ücretimiz, daire başı 250 TL’dir

Haşereleri incelemek için tıklayın.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

Korona virüs Sertifikası, Restorant, Cafe ve işyeri ilaçlaması ve diğer ilaçlama konularında. 0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.