14 Ara

Depo ilaçlama nedir, nasıl yapılır ?

Gıda Depolarında, gıda silolarında, yem depolama silolarında, sevkiyata hazır son mamul ürün depolarında, entegre zararlı mücadele hizmetleri, IPM standartları gereksinimi likleri bağlı olarak, kemirgenlerle, yürüyen haşereler ve bir çok ürün zararlılarına karşı oluşabilecek riskleri, ortadan kaldırmak amaçlı olarak, ilaçlama hizmetlerinde uzman ve yeki yeterlilik belgeleri bulunan ilaçlama şirketleri tarafından kanun ve tüzüklerin istekleri doğrultusunda, pest control ve ilaçlama hizmetleri Aden ilaçlama tarafından İzmir ili ve ilçelerinde, komşu illerde tam ve eksiksiz olarak yerine getirilmektedir.

  • Belirtilen depolama alanlarında dış alanlardan giriş yapabilecek veya hammadde ile taşınan kemirgen ve farelere karşı önleyici amaçlı,
  • Ürün depolama alanlarında ürünlerin bekleme aşamasında veya bulundukları depolama alanlarının hijyen ve sanitasyon açısından uygun olamamasından kaynaklı ürün zararlılarının engellemesi ve üremesini önlemek amaçlı,
  • Depolama alanlarına dışa alanlardan, uçkun ve yürüyen zararlıların girişlerini engellemek, depolama alanlarında çoğalmaları engellemek amaçlı,

Belirtilen zararlıları engellemek, bertaraf etmek için 3 farklı ilaçlama yöntemiyle ilaçlama hizmetleri gerçekleştirilmektedir.

depo i̇laçlama
Depo İlaçlama

Gıda depolama alanlarında kemirgen ve farelerin oluşturabileceği riskler nelerdir ?

lağım faresi

Gıda depolama alanlarında, gıda depolama silolarında en büyük tehlikelerden bir tanesi de kemirgen ve farelerden dolayı oluşabilecek, ekonomik ve sağlık açısından oluşabilecek risklerdir.

Farelerin ekonomik açıdan verecek olduğu zararlar, belli bir orana kadar kabullenebilir, ancak sağlık açısından oluşturacakları riskler, tüm deponun ve silonun içerisinde ürünlerin tümünü, hepsini riske sokarak kullanılamaz hale getirebilir.

Kemirgenler ve farelerin taşıdığı ve bulaştırdığı en büyük hastalıkların başında, Leptos Piros, Tifo, Veba, Salmonella, Hanta virüs ve mikrop, hastalıklar  bulunmaktadır.

Bu belirttiğimiz mikroplar insan ve hayvan sağlığı açısından ciddi riskler oluşturarak, depoda bulunan ürünlerin gerek insanlar gerek ise hayvanlar tarafından tüketilmesi sonucunda, bulaşıcı hastalıklar oluşturmaktadır. Bu hastalıkların bertaraf edilmesi için, tıbbı destek alınması ve toplum sağlığı açısından yaygın olmaması için gerekli birimler tarafından, kontrolü olarak tıbbi tedavilerin yapılması gereklidir.

Gıda depolama alanlarında fare ve kemirgen ilaçlaması nasıl yapılır?

Ürün depolarındaki ürünlerin kemirgen ve fareler açısından ekonomik ve sağlık açısından oluşabilecek risklerin, ortadan kaldırılması ve depolama alanlarına kemirgenlerin girişlerinin engellenerek giriş ve çıkış yapabileceği yerlerin izole edilmesi için;

Kemirgenlerin depo içerisine girmeden engellenerek, depo içerisindeki oluşabilecek riskleri ortadan kaldırmak için, depolama alanlarında fiziki gözlem ve keşif yapılacak olan kemirgen ilaçlamasının ilk başlangıç noktasıdır.

İlaçlama firmaların uzman personelleri tarafından, tespiti yapılan kritik giriş yapabileceği yerlere ve dışarıdan iç alanlara geçiş yapabilme ihtimali olan yerlere, içerisinde kemirgen ve farelerin sevdiği mum blok ve pasta formasyonlu zehirli yemler yerleştirilir.

Bu kemirgen yem istasyonlarının içerisinde bulunan yemleri tüketen, kemirgenler de 48 saat sonra ölümler başlamaktadır. İşletmenin fiziki yapısına, dış çevre ile bağlantısına ve depoda bulunan ürünlerin özelliğine göre, aylık periyotlarda,15 günlük periyotlarda veya haftalık periyotlarda, işletmenin sözleşmeli ilaçlama firmasının, ilaçlama personelleri tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir.

Bu kontrol esnasında, kemirgen yem kutularındaki yemlerin tüketim kontrolleri, dış etkenlerden dolayı oluşabilecek yem deki deformasyonların kontrolünün yapılarak, yemlerin değiştirilip, kemirgen ve fareler tarafından tüketime hazır şekilde bulundurulması gerekmektedir.

Yapılan bu uygulama sonrasında, istasyon bazında tüketim oranları, yem tüketim grafikleri, sözleşmeli ilaçlama firması tarafından, işi veren işletmeye rapor halinde sunulur. İşletmede bir sonraki kontrolde ise, bir önceki tüketim tespit edilen noktalar göz önüne alınarak detaylı bir uygulama daha gerçekleştirdiği taktirde işletmeye dış alanlardan giriş yapabilecek kemirgen ve farelerin önüne geçilebilir.

Depolarda böcek ve haşere ilaçlaması nasıl yapılır?

Depo ilaçlama, depolama alanlarında, sevkiyata hazır ürün veya boş depolama alanlarında, ürün, mamül veya yarı mamullerin bulunduğu depolama sahalarında, haşere, böcek ve örümcek gibi risk zararlıların, belirtilen alanlara girişlerini engellemek, var olan  zararlı türlerini depolama alanındaki emtia ürünlerinin fiziki yapılarına göre bertaraf edilmesidir.

Depolama alanlarında risk oluşturabilecek zararlı türlerini iki bölüme ayırabilirz.

ilk olarak, herkes tarafından bilinen depo dış alanlarında veya iç alanlarında olabilecek zararlı türleri olan, toprak zararlıları, hamamböcekleri, çiyan, kırkayak, örümcek tipi zararlılara karşı etkili olan ilaçlama metod ve yöntemleri ile yapılacak olan ilaçlamalar.

Sonrasında ise, bölümde ise depolama alanında bulunan ürünlerden kaynaklı ürün zararlılarına karşı yapılacak olan ilaçlama metodları hakkında bilgilendirme yapacağız.

Depolama alanlarında risk oluşturabilecek ürün zararlılarına karşı yapılacak olan ilaçlamalarda en önemli unsur, ilaçlama uygulamasında depo dış alanlarından iç alanlara girebilecek zararlı türlerinin engellenmesi, depolama alanlarında bulunan zararlı türleri ilaçlama uygulaması yaparken de, hammadde ürünlerine ve ya diğer emtialara kimyasal risk ,ilaç kalıntısı bırakmadan yapılmasıdır.

Depolama alanları genellikle şehir merkezlerinden uzak, taşıma vasıtalarının kolay giriş, çıkış manevra yapabileceği, etrafları toprak veya tarım arazi olan yerlerde bulunmaktadır. İzmir ilinde ise, bu depolama alanları çoğunluk ile Kemalpaşa ilçesinde yoğunluk göstermektedir.

Kemalpaşa ilaçlama

İzmir ili Kemalpaşa ilçesinde yapılacak olan depo ilaçlamaları ayrı bir özelliğe sahiptir

Bunun nedeni ise İzmir Limanı, ve Çeşme Limanından, Kemalpaşa ilçesine şehir içi trafiğine girmeden, çevre karayolları ve otobanlar ile kolayca ulaşabilme özeliğindendir.

Kemalpaşa ilçesindeki depolama alanlarından, emtia depolarından veya gümrük denetimli antrepolardan Aydın, Denizli, Manisa, Turgutlu ,Uşak, Akhisar, Salihli, Alaşehir, Afyonkarahisar illerinde ihracata yönelik üretilen gıda maddelerinin, özellikle Aydın ilinde yetiştirilen yaş incir, kuru incir, zeytin ve zeytinyağı, Manisa ilinde yetiştirilen zeytin, zeytinyağı, ceviz, yaş üzüm, kuru üzüm, yumurta, kanatlı hayvan taze ürünlerinin, Muğla ilinde yetiştiriciliği yapılan deniz ürünlerinin, Uşak, Denizli  ve  Afyonkarahisar da madenlerden çıkarılan mermer madeni ve benzer  tüm ürünlerin sevk edildiği veya bekletildiği merkez noktadır.

Bu sebeplerden dolayı Kemalpaşa ilçesinde gerçekleştirilecek olan, depo ilaçlama hizmeti ayrı bir önem taşımaktadır.

Bu depolarda oluşabilecek olan böcek ve haşerelerden kaynaklı oluşabilecek olan problemler,  sıkıntılar ürün ihracat aşamasında ürün retlerine ve ürünlerin tekrar geri gönderilmesine kadar sürmektedir.

Belirttiğimiz illerde üretilen organik veya inorganik tüm gıda ürünlerinin, ihracat talebinde bulunan ülkeler tarafından haşere ve böceklerden arındırılmış olarak, ülkelerine giriş yapması istenilip belgelendirilerek girişinin yapılması istenilip, yasal zorunluluk olarak talep edilmektedir. İşte bu belirttiğimiz sebeplerden dolayı, depolama alanlarında yürüyen haşere vb zararlılara karşı yapılacak olan böcek ve haşere ilaçlama uygulamaları oldukça önemlidir.

fumigasyon i̇laçlaması
Fumigasyon İlaçlaması

Fumigasyon ilaçlama nedir?

İnsanların tüketim yaptığı veya hayvanların yem hammaddesi olarak kullanılan tüm bakliyatlarda, un, mısır, arpa buğday gibi birçok ürünün, ana maddesi olarak kullanılan, bu ürünlerin, hasat süresinden, depolama alanlarındaki  bekleme sürelerinde veya üretim aşamasına gelmeden önceki süreçlerinde, ürünlere herhangi bir kimyasal kalıntı bırakmadan ve ürünün tüm bu aşamalarında insan ve hayvan sağlığı açısından risk oluşturmadan, ürünlerin içerisindeki ürün zararlılarına karşı yapılacak olan ilaçlama uygulamalarına fumigasyon ilaçlaması denilmektedir.

Fumigasyon ilaçlamaları Gıda ve Tarım Hayvancılık Bakanlığının yetki verdiği Zirai Karantina Müdürlükleri tarafından, Zirai Fumigasyon ruhsatı bulunan firmalar ve fumigasyon operatör belgesi bulunan kişiler tarafından yapılmaktadır.

Fumigasyon ilaçlamaları öncesi ve sonrasında alınacak tedbirler önem arz etmektedir. Fumigasyon ilaçlamaları için yetkili Aden Fumigasyon ilaçlama firması ile irtibata geçebilirsiniz.

Depo ilaçlama ve fumigasyon telefon numaralarımız

Depo ilaçlama, fumigasyon hizmetlerini, İzmir, Kemalpaşa, Turgutlu,Akhisar, Manisa, il ve ilçelerinde sertfikalı ve tecrübeli ekibimiz ile sürekli sağlamaktayız. Sorularınız, şikayetleriniz tüm öğrenmek istediğiniz konular için bizlere 0 232 25501010232 2550585 numaralı dahili telefonlardan, www.adenilaclama.com sitesindeki mesaj bölümünden ve ya 0532 448 0683 numaralı telefondan canlı olarak veya whatsapp hattından mesaj olarak ulaşabilirsiniz.