Kış mevsiminin yavaş yavaş bitmesiyle birlikte doğadaki önceklikle bitki ve diğer canlıların hareketlenmeye başladığı zamanlar içerisindeyiz. Bu doğanın uyanmasıyla birlikte birçok zararlı böcek, akrep, sivrisinek, yakarca ve arı canlıların da ısırmalarına veya sokmalarına maruz kalabiliriz. Bu gibi istenmeyen durumlar karşısında, ilk müdahele olarak kendi kendinize yapacağınız müdaheler için sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

Arı Sokması ve eşek arısı sokması nasıl tedavi edilir?

Arılar ve eşek arıları yaz aylarında çok saldırgan olabilirler ve onların sokmaları hafife alınacak bir durum değildir. Bazı kişilerde arı sokması sonucu alerjik reaksiyonlardan dolayı hayati tehlike bile oluşturabilir.

  • İlk Olarak Arının Vücudunuza Bıraktığı İğnesini Çıkarınız. Arının iğnesini çıkarmak için Cımbız veya tırnağınızı kullanabilirsiniz. Sadece onu sıkıştırmadığınızdan emin olun, çünkü size daha fazla zehir saçabilir.
  • Sirke: Sirke ürünü sadece evinizi dezenfekte etmek için veya salondaki halınıza dökülen kırmızı şarabın lekesini çıkarmaktan başka işlere de yarayabilir. Arı sokmasından sonra, iğnenin bulunduğu yerdeki şişmiş bölgeyi rahatlatma özelliği bulunmaktadır. Bir parça makyaj pamuğunu sirkeye batırıp sokmanın olduğu bölgeye koyabilirsiniz. Veya yakınınızda pamuklu ped yoksa doğrudan cildinize birkaç damla damlatarak yayma ve sürme yapabilirsiniz.
  • Sarımsak: Yaban arısı veya arı sokmasına karşı bir başka harika doğal tedavi yöntemidir. Bir diş sarımsağı doğrayın ve etkilenen bölgeye sürün. Ayrıca sarımsağın üzerine bir yara bandı sürüp şişkinlik geçinceye kadar bekletebilirsiniz.
  • Buz: Yaban arısı, arı veya eşek arısı sokmasından dolayı şişmiş bölgenin azaltılmasına yardımcı olur. Buzun soğuk sıcaklığı kan akışını yavaşlatarak enfekte bölgeyi rahatlatır. En az 20 dakika boyunca bir torba buz koyun (veya bunun yerine bir torba dondurulmuş sebze veya meyve kullanabilirsiniz).Buz ile müdahale etmenin etkisini hemen görebilirsiniz.  

    Buzu doğrudan cildinize temas ettirmeyiniz. Havlu kâğıt veya ince bir tülbent parçası veya gazlı bez kullanabilirsiniz. Buzun soğukluğunun direk temasında hassas ciltlerde tahriş ve yanma olabilir.
arı sokması
Arı Sokması

Arı ve eşek arısını yaşam alanlarımızdan nasıl uzak tutabilirim ?

Arı ve daha tehlikelisi eşek arılarından uzak durmak gerekir. Yaz aylarında bu oldukça zor olabilir. İşte yapabileceğiniz birkaç püf noktası.

  • Sarı kıyafetler giymeyin: Piknik alanlarına ve ya doğa yürüyüşü yapmayı planladığınız zamanlarda mümkünse üzerinize sarı renklerde kıyafet giymemeye özen gösteriniz. Sarı renk tüm arı çeşitleri için çekicidir.
  • Sahte bir yaban arısı yuvası kurun: Yaban arıları ve eşekarıları bölgesel olarak yaşarlar, göçmen kuşlar gibi şehir şehir dolaşmazlar. Mümkün olduğu kadar yaşam alanları dışındaki yerlere sahte yuvalar yaparak, arıların burada yuva kurmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Çöp Kutularını Kapalı Tutunuz: Gıda Atıklarını Poşetleyerek Çöp Toplama Noktalarına Bırakınız: Yaban arıları yaşam alanlıları yakınında her tür yiyeceği arayarak bulurlar. Yani arka bahçenizdeki çöpler, yaban arısı kovanının takılabileceği harika bir yer olabilir. Bu nedenle tüm kutuların sıkıca kapatıldığından emin olun. Evsel çöplerden oluşan birçok gıda kalıntısı, yemek artığı özellikle balık iç organları arılar için çok çekicidir. Çöp toplama alanlarına bırakacağınız evsel atıklarınızın çöp poşet ağız kısımlarını bağlayarak bırakınız. 
  • Sokma özelliği olan bir çok akrep, çiyan ve benzeri zararlı böcekler de sivrisinekler gibi, okaliptüs, nane kokularını sevmediğinden dolayı, bu bitki ve çiçekleri bahçenize dikebilirsiniz.

Sivrisinek ve Yakarca Isırmalarında Ne Yapabilirim ?

Yazın yazlık yerlerin, göle ve sulak alanlara yakın, tatil beldelerinin, dinlenme tesislerinin yakın çevrelerinin sivrisinekler bir numaralı sorunudur. Eğer onların kurbanı olursanız sivrisinek ısırıklarını nasıl tedavi edebileceğinizi burada bulabilirsiniz.

  • Yulaf ezmesi yapın  Tek yapmanız gereken yulaf ezmesini suyla karıştırmak ve sivrisinek tedavisi için macununuzu elde etmek. Yulaf ezmesinin cilt üzerinde çok rahatlatıcı bir etkisi vardır, iltihabı hafifletir ve kaşıntıyı hafifletir. Sorunlu noktada yaklaşık on dakika bekletin ve ardından durulayın.
  • Fesleğeni ovalayın. Bir bardak suyu kaynatın ve üzerine kurutulmuş fesleğen yapraklarını ekleyin. Soğuduktan sonra karışımı yumuşak bir bezle silin ve sorunlu bölgeyi hafifçe ovalayın.
  • Ezilmiş buz uygulayın. Soğuk sıcaklıklar iltihabı azaltır ve kaşıntılı cildi uyuşturur. Sadece çok uzun süre saklamamaya dikkat edin, çünkü bazı hasarlara da neden olabilir. Buzu doğrudan cildinize koymayın, çünkü cildi daha da fazla tahriş edebilir. Aralarına bir bez veya plastik torba gibi bir bariyer koyun.
  • Bal uygulayın. Bilmiyorsanız bal doğanın en değerli hediyesidir. Sadece tatlı ve besinlerle dolu değil, aynı zamanda anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Kaşıntılı bir ısırıkta bir damla ihtiyacınız olan tüm rahatlamayı sağlayacaktır.
  • Kabartma tozu kullanın. Kabartma tozundaki sodyum bikarbonat genellikle sivrisinek ısırığı ilacı olarak kullanılır. Bir kısmını suyla karıştırarak bir macun hazırlayın ve tıpkı yulaf ezmesi ezmesinde olduğu gibi yaklaşık 10 dakika boyunca ısırığın üzerine
böcek isırıkları
Böcek Isırıkları

Sivrisinekler Nasıl Uzak Tutulur?

Sivrisinek ısırıklarıyla baş etmenin en iyi yolu onları uzak tutmaktır. Elbette sivrisineğin en sevdiği yemek olduğunu düşünürsek bu zor olurdu. Mağazadan satın alınan böcek kovucuları her zaman kullanabilirsiniz, ancak bunların hayranı değilseniz her zaman sivrisinek kovucu tütsü yapabilirsiniz.

Eğer yazın yaşam alanlarınızda sivrisinek problemi yaşıyorsanız, bir sene sonraki sene kullanacağınız sinek kovucu tablet ve spreylere içinde bulunduğunuz yaz sezonu sonunda almanızı tavsiye ederim. Zincir marketler yaz sezonu sonunda rafta, reyonda kalan sinek kovucu tablet, sinek kovucu likit ve sinek kovucu spreylerde %50 oranında indirim yaparak satmaktadırlar, bizden size bir tüketici tavsiyesi.

  • Kaçırıcı özelliği olan doğal bitkiler ve çiçekler: Fesleğen, defneyaprağı, sedir,  okaliptüs, sarımsak, lavanta, limon otu, nane, biberiye ve kekik türü bitki ve çiçek türlerinden sivrisinekler hepsinden nefret eder. Bunları kurutulmuş yapraklar veya uçucu yağlar şeklinde alabilirsiniz.
  • Otları birlikte öğütün. Eğer hepsi şifalı bitki şeklindeyse hepsini birlikte öğütün. Ellerinizi kullanmayın Bu çoklu karışımı yaparken eldiven kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bunlardan bazıları cildinizi tahriş edebilir.
  • Karışımı kömürün üzerine dökün. Kokuyu burnunuzla yakaladığınızda işe yaradığından emin olabilirsiniz. Sivrisinekler yanınıza yaklaşmaya cesaret edemez.

Pire Isırığı nasıl tedavi edilir?

  • Buz: Yaban arısı sokmasına yardımcı olduğu gibi buz, pire ısırıklarını da hafifletebilir. Bir havluya sarılı buzu uygulayın ve sihrin gerçekleşmesine izin verin.
  • Beyaz sirke: evet, etkilenen bölgeyi geçici olarak rahatlatabilir. Sirke ve suyun eşit kısımlarını seyreltin. Daha sonra bir püskürtme şişesine koyup vücudunuzun ısırılan bölgelerine püskürtebilir veya solüsyona batırılmış pamuklu pedler yerleştirebilirsiniz.
  • Aloe Vera: Bu bitki rahatlatıcı etkisi ile bilinir. Şişliği azaltmak ve kızarıklığı hafifletmek için aloe vera uygulayabilirsiniz. 
  • Sürtünme alkolü: çok daha güçlü doğal pire ısırığı tedavisi, ancak sürtünme alkolünün güçlü bileşenleri ısırığı kurutacak ve bu da çok daha hızlı bir iyileşme sürecine yol açacaktır.

Pirelerden nasıl kurtulabilirim?

Pire ilaçlaması yaptırmadan önce kendi önlemlerinizi alabilirsiniz. Yine de önü alınamaz ölçüde bir istila ile karşı karşıya kaldıysanız mutlaka ilaçlama hizmeti arayışına girmelisiniz.

  • Evinizde hijyen sağlamak çok önemlidir. Zeminlerde, döşemelerde ve diğer mobilyalarda elektrikli süpürge kullanın. Pireler herhangi bir küçük çatlağa yumurta bırakabilir, bu nedenle her köşenin temizlenmesi önemlidir. 
  •  Tüm yatak takımlarınızı ve evcil hayvanlarınızı uygun dış parazitler için etkili ve kaçırıcı özelliği bulunan şampuan, sabun ve ya susuz sabunlar ile yıkayın. Açık havada kurutun veya kurutucuda yüksek bir ayar kullanın. Yatak kılıfınız varsa onu da yıkayın. Eğer istila aşırı ise onlardan kurtulun.
  • Çimleri biçin: pireler çimlerin veya odunsu yığınlarının arasında saklanmayı severler. Bu nedenle çimleri düzenli olarak biçin ve bahçeyi mümkün olduğu kadar kullanmadığınız malzemelerden temizleyin.
  • Evcil hayvanınızın bakımını yapın: Düzenli olarak pire veya soluk diş etleri, aşırı kaşınma veya tüy dökülmesi gibi diğer belirtileri kontrol edin.

Güneş Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?

Zaten tüm böceklerle uğraştığınıza göre, cildinizi diğer düşmanınız olan güneşten iyileştirmenin zamanı geldi. Güneş yanığından sonra cildinize uygulayabileceğiniz tedaviler şunlardır:

  • Soğuk su;
  • Yulaf ezmesi;
  • Marul;
  • Yoğurt;
  • Bal;
  • Çay poşetleri.

Ve tabii ki cildinizi korumanın en iyi yolu, ilk etapta güneş yanığına maruz kalmamaktır. Ev yapımı güneş kremi ile ilgili internette bulabileceğiniz birçok tarif var ancak bu durumda okuyucularımıza mağazadan satın alınan ürünlere daha fazla güvenmelerini tavsiye ederiz.

Güneş kolay bir düşman değildir ve cildinizi korumak için en az 20 faktör güneş kremine ihtiyacınız vardır. Cildinizi koruyun ve bol su içmeyi unutmayın. Gün ışığının tam tepede olduğu 12.00-15.00 saatlerinde güneş ışınlarına direk maruz kalmamaya dikkat ediniz.

Son Olarak Yapmanız Gereken, Yukarıda belirttiğimiz, ev yapımı veya kendi imkanlarınız ile ilk ısırılma veya ilk sokulma durumlarında tıbbi müdahale gitmeden geçen süre de sizlere belirttiğimiz doğal bitkiler ve çiçekler yaranın veya zarar veren zararlıların taşıdığı zehir ve mikroplara bağlı olarak belli bir oranda ilk yardım için yardımcı olabilir.