18 Şub

Yazlık evlerdeki en büyük sorunlardan biri de, havuz kenarında bulunan at sinekleridir. Otel ve dinlenme tesislerindeki havuzlarda ve su oyun parklarında at sinekleri görmeniz düzenli bakım ve klorlama yapıldığından dolayı pek mümkün değildir.

At Sineği Nedir?

At sinekleri, boyutları 1 cm ila 2,5 cm arasında değişebilir. En yaygın olarak at ahırlarının, sığırların, gölet ve havuz gibi durgun suların, yavaş akan dere ve nehirlerin ve uzun nemli çimlerin yakınında bulunurlar.

Son derece uyumlu görsel avcılar olarak büyük karanlık nesnelere, harekete ve karbondioksite ilgi duyarlar; bunların tümü sıcakkanlı memelilerde bulunan özelliklerdir.

Su altında saklanmaya çalışırsınız, ancak onlar sabırla suyun üstünde beklerler, siz yüzeye çıkana kadar zamanlarını beklerler, böylece kendilerini size doğru fırlatabilirler.

Bu canavarlar nelerdir? Bizden ne istiyorlar? Peki, onlardan nasıl kurtulabiliriz?

Bu rahatsızlık veren uçkun canlılar, daha yaygın olarak bilinen at sinekleridir. Lağım sineği gibi türlerine göre, insan dişi at sinekleri insan kanı emebilir.

Kan Emen At Sinekleri

At sinekleri, gözle görülür şekilde daha büyük olduğundan kolayca tespit edilebilir. Yaygın ev sineğinin aksine, büyük, yaygın gözleri ve devasa kanatları vardır. İki haşere türü arasındaki bir diğer büyük fark, at sineğinin çok belirgin, sağlam, delici ağız parçalarına ve dayanılmaz derecede acı veren bir ısırığa sahip olmasıdır.

at sineği
At Sineği

Dişi at sineği, kanla beslendiği için milyonlarca yumurta üretebilmektedir. At sineği tırtıklı alt çenesini kullanarak, memelilerin derisini kazar, ağrılı bir yara oluşturur ve ona zehir pompalar. Bu, antibiyotiklerle tedavi edilemeyecek kadar ağrılı enfeksiyonlara ve şişmeye neden olabilir.

At sineği ısırığının açıklanan semptomlara yol açması durumunda, derhal doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz. Göz ardı edilirse, gelişen kabarcıklardan ciddi yara izlerine neden olabilir. Yurt dışı ülkelerde at sineği ısırmasından kaynaklı uzuv kaybı ve ölümler olduğu bilinmektedir.

At sinekleri ısırır mı?

Evet, at sinekleri insanları ve memeli hayvanları ısırır. At sinekleri, atlara ve besi hayvanlarına musallat olmalarıyla ünlü olmalarına rağmen, her türlü büyük, sıcakkanlı memeliyi ısırmaya çalışırlar. Bununla birlikte, yalnızca polen ve nektar tüketen erkeklerin aksine, yumurtalarını üretmek için kana ihtiyaç duyduklarından yalnızca dişiler ısırabilir. Bir at sineği tarafından ısırılırsanız, bunu çok çabuk anlarsınız çünkü ısırık inanılmaz derecede acı verici olabilir. Bunun nedeni at sineklerinin korkunç ısırma şeklidir.

Dişi at sinekleri açık deriyi parçalamak ve dilimlemek için kullanılan bir çift testereye benzer çene kemiğiyle donatılmıştır. Bir yara açıldığında kanın pıhtılaşmasını durdurmak için bir anti-pıhtılaştırıcı salgılarlar. Bir delik açılır açılmaz o tatlı, tatlı memeli kanını emmeye başlarlar.

At Sinekleri Isırmaları, Alerjik Reaksiyonlara Sebep Olur Mu ?

At sineği ısırıkları diğer böcek ısırıklarından farklı olduğundan kolaylıkla tanınabilir. Acı verirler, kaşınırlar ve etrafı kırmızı, şişmiş bir deriyle çevrilidir. Isırıklar delici yaralar olmadığından iyileşmeleri daha uzun sürer ve enfeksiyon kapma olasılıkları daha yüksektir. At sineği ısırıklarına karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar nadirdir, ancak aşağıdaki belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa derhal bir tıp uzmanına başvurmalısınız:

  • Baş dönmesi veya halsizlik;
  • Hırıltı;
  • Göz ve dudak çevresinde kızarıklık ve şişlik;
  • Yüzün, dudakların, ellerin ve ayakların şişmesi;
  • Dil ve boğaz şişmesi;
  • Bulantı, kusma veya ishal;
  • Yutma veya nefes almada zorluk.

At Sineklerini Çeken Şey Nedir?

Işık ve Güneş Işığı

Peki, at sinekleri neden yüzme havuzuna gelir? Bunun nedeni, bu türlerin özellikle ışık yansımalarına ilgi duymasıdır. Bu da havuzunuzu at sinekleri için doğal bir yaşam alanı haline getirir.

Besin Kaynakları

Hem dişi hem de erkek sinekler çiçek suyunu atıştırsa da, diyetinde yumurtaları için ek elementlere, yani kana ihtiyaç duyan kişi dişi at sineğidir.

Karbondioksit

At sineklerinin bir başka çekici tarafı da sizin ve Dünya üzerindeki diğer tüm memelilerin soluduğu CO2’dir. At sineği organizmaları, şüphelenmeyen hedeflerin yaydığı karbondioksiti takip etmek için doğal yollar geliştirmiştir.

Hareket Eden Şeyler

At sineklerinin hareketli, koyu renkli nesneleri kovaladığı bilinmektedir. Bu nedenle sıcak bir günde at sineklerinin istila ettiği bir bölgeden geçiyorsanız parlak kıyafetler giymek isteyebilirsiniz.

Havuz kenarındaki at sineklerinden nasıl kurtuluruz?

At sineklerinin havuz keyfinizi mahvetmesine izin vermek zorunda değilsiniz. İşte cehennem yumurtası olan at sineklerinden kurtulmak için kullanabileceğiniz bazı Yöntemler size sunmaktayız.

  • Yapışkan sinek kağıdı kullanarak, Havuz alanının etrafındaki sinek kâğıdını çözün ve asın. Bu asılı şeritler at sineklerinin yanı sıra diğer uçan zararlıları da çekecek ve hapsedecektir. Gerektiğinde veya kâğıt kalabalıklaşmaya başladığında bunları değiştirin.
  • Karasinek için etkili, feromon yapıya sahip özel üretilen karasinek ilaçları kullanarak,  Havuz alanına ve yakın çevrenize feromon etkili sadece karasinekler için üretilmiş karasinek ilacı temin ederek çözüm bulabilirsiniz. Ancak diğer böcek ilaçları kullanarak çözüm bulamayabilirsiniz.
  • Işık tuzakları. Bu tuzakların yaydığı ışık, birçok türde uçan haşereyi çekmek için özel olarak geliştirilmiştir. Işıkla temasa geçtikleri anda vuruluyorlar ve çoğu durumda anında öldürülüyorlar. At sineklerini hızlı bir şekilde öldürmek için bu tuzaklardan bir veya daha fazlasını havuz alanının etrafına yerleştirin. Elektrikle çalıştıklarından, sıçramalarını önlemek için ulaşamayacakları bir yere koymayı unutmayın. Bu cihazların isimleri EFC ve EFT olarak bilinmektedir.
  • Sinek yakalama tuzakları: Bu tür tuzaklar iki unsurdan oluşur: sinekleri çeken sinek yemi içeren bir torba ve girişe izin veren ancak sineklerin çıkmasını engelleyen bir huni. Bu tuzak at sineklerinden kurtulmanın en etkili yollarından biri gibi görünüyor. Ancak sinek yemi ve kapana kısılmış sineklerin kokusu oldukça keskin ve dayanılmazdır. Bu tuzaklardan bir veya daha fazlasını havuzdan veya insanların toplandığı diğer alanlardan yeterince uzağa yerleştirmek en iyisidir. Ancak etkinliği konusunda endişelenmeyin; at sinekleri yeme karşı koyamaz.
  • At sineği tuzakları. Bunlar, at sineklerini çekmek için özel olarak tasarlanmış hareketli parçalara sahip büyük, asılı tuzaklardır. Üzerine kondukları şeyin kendilerine ait bir av olmadığını anladıklarında, parçalar arasında sıkışıp kalacaklar ve güneşte ısınan metalin sıcaklığı nedeniyle ölecekler. Maksimum etki için bu tür tuzakları gün boyunca çok fazla güneş ışığına maruz kalan bir alana asabilirsiniz.

At sineklerinin istilası nasıl önlenir?

At sinekleri söz konusu olduğunda önleme, onlardan kurtulmak kadar önemlidir. At sineklerinin yaz eğlencenizi istila etmesini önlemek için  sizin kendinizin yapacağı birkaç çözümü sizlere tavsiye edelim.

Çimlerinizi ve otlarınızı düzenli olarak biçin

At sinekleri uzun nemli otları ve yabani otları severler çünkü bu ortam onlara mükemmel üreme alanı sağlar ve günün en sıcak saatlerinde serin bir sığınak görevi görür. Çimlerinizi kısa tutmak ve bahçenizi yabani otlardan arındırmak, at sineklerini en sevdikleri yaz dinlenme yerlerinden mahrum bırakır. Bu, bahçenizi ve havuzunuzu ziyaret eden küçük hayvanların sayısını azaltacaktır.

Havuz çevresinde lambaları yakın

Narenciye kokuları pek çok ısıran böcek türünü uzaklaştırır ve narenciye bölgesine meydan okuyan birkaç cesur böcek, duyularını köreltecek ve üzerinize konmakta daha zorlanacaktır.

Havuz alanını yiyecek ve çöplerden uzak tutun

Neredeyse tüm sinekler yiyeceklere ve çöplere çekilir, bu nedenle havuz alanını temiz tuttuğunuzdan ve çöp kutularını havuzdan mümkün olduğunca uzakta tuttuğunuzdan emin olun.

At sineği ilaçlaması

At sinekleri için en etkili yöntemlerden biri de, tüm bahçe alanlarının uzman ilaçlama şirketleri tarafından detaylı ve bitkilere, ağaçlara zarar vermeden periyodik olarak ilaçlanmasıdır. At sineği ilaçlamasını, Çeşme, Alaçatı, Karaburun, Urla, Çeşme altı,  Seferihisar gibi yazlık ve sayfiye alanlarından uzman ilaçlama personelimiz ve en uygun ilaçlama makinelerimiz ile talepleriniz doğrultusunda gerçekleştirebiliriz. Bize sinek ve sivrisinek ilaçlama ve diğer konular için 0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.