İzmir ve Ege Bölgesindeki diğer illerde 2021 yılının çok sıcak geçmesi ve 2022 yılının ilk ayı olan Ocak ayında sıcakların başlayarak devam etmesi, ilaçlama firmalarının işlerinin yoğun geçeceğinin belirtisidir. Karafatma, gümüş böceği, kakalak, haşere, kara böcek, uçan hamamböceği, güve böceği, ev böcekleri, yeşil böcek, sarı böcek, kırmızı böcek, siyah böcek, akrep, uçan böcekler, mutfak böcekleri, dantel böceği, kırkayak, küçük ev böcekleri, tuvalet böcekleri, yatak böcekleri, kan emen böcekler, köpek piresi gibi pek çok türle mücadele edilmesi ve böcek ilaçlaması yapılması gerekecektir.

Belirtmiş olduğumuz tüm böceklerin üreme, çoğalma gibi fonksiyonlarının artması yaz ve kış arasındaki sıcaklık değerlerinin birbirine yakın olmasından ve yağmurlardan etkilenir.  Biz ilaçlama şirketlerinin mevsimler üzerinde bir kontrolü olamayacağı için, görevimiz oluşabilecek olan zararlı böcek türlerini en alt seviyede tutarak yok edilmesini sağlamak olacaktır.

Zararlı böceklere karşı mücadelede, sadece ilaçlama uygulaması yeterli olmayacak olup, bu zararlı türlerinin oluşabileceği, kolay üreyebilip, çoğalabileceği uygun ortamları ortadan kaldırmak da gerekecektir. Doğada yaşayan tüm canlıların bir oluşma sebebi bulunmaktadır. Biz ilaçlama firmalarının görevi ise yaşam alanları olarak kabul edilen tüm alanlardaki, zarar veren türlerin engellenmesini ve ortamdan kaldırılmasını sağlamaktır. Bu yazımızda sizlere sadece zararlı böcek türlerinin ilaçlanarak yok edilmesini değil, bu türlerin sevdiği yaşam alanlarının nereleri olduğunu da açıklamaya çalışacağız.

böcek ilaçlaması
böcek ilaçlaması

Böcek İlaçlama Hangi Aylarda Yapılır?

Karabağlar, Urla, Çeşme , Konak , Torbalı , Karşıyaka semtleri için böcek ve haşerelere karşı en uygun ilaçlama zamanı, Nisan, Mayıs ve Haziran ayları üreme ve çoğalma başlangıcı için en uygun aylardır. Temmuz ayından Kasım ayının ortalarına kadar sağlık bakanlığından onaylı ilaçlama firmaları, tarafından ilaçlama uygulamaları yapılmaktadır. Bu belirttiğimiz aylar dışında kalan aylarda da ev ilaçlama, apartman ilaçlama, mutfak ilaçlama ve işyeri ilaçlamaları devam etmektedir.

Hava sıcaklılarına bağlı olarak çoğalana yaz aylarında böcek popülasyonu, kış aylarında daha az olarak devam etmektedir. Amerikan tipi hamamböceği ve şark tipi hamamböcekleri termal ısıtma sisteminin bulunduğu Balçova, Üç kuyular, Narlıdere ve Sahil evleri gibi semtlerde devam etmektedir.

Alman tipi hamamböceği, kakalak, kalorifer böceği tip yerleşik ve ev içi yaşam alanlarında bulunan haşerelerin ilaçlaması da yaza göre nispeten daha az yapılsa da devam etmektedir. Yaz aylarında apartmanlarda evlerde yapılmayan ilaçlamalardan dolayı devam eden böcek popülasyonlarının ilaçlaması kışında devam etmektedir. Bu nedenle ilaçlama yaptırmak zorunlu hale gelmektedir.

Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılır?

Böcek ilaçlamanın zamanı yoktur, apartman ilaçlamaları genellikle tüm daire sakinlerinin hepsinin evlerinde bulunduğu ortak zaman ve saatlerde yapılması böcek popülasyonun önüne geçilmesi ve ilaçlanan dairelerdeki böceklerin ilaçlanmayan daire varsa oraya kaçıp, gizlenip çoğalmaması açısından önemlidir.

Tek daire ilaçlamalarında ise dairede oturan aile için en uygun zaman dilimi hangisi ise o saate ilaçlama yapılabilir. Sağlık Bakanlığından ilaç uygulama izin belgesi olan, İzmir ilaçlama firması Aden ilaçlama şirketi,  tarafından toplu apartman ilaçlamalarında ve tek daire ilaçlamalarında, ilaçlama öncesinde mail, mesaj, whatsapp ve telefon görüşmelerinde ilaçlama öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler, alınacak önlem ve tedbirler hakkında bilgilendirme yapılmaktadır. Bu sayede ilaçlama yaptıracak olan kişi ve kurumlarda çalışan kişilerin ilaçlama esnasında ve sonrasında oluşabilecek olan olumsuzlukların önüne geçilmiş olmaktadır.

Böcekler Nasıl Tespit Edilir?

Böcekler, haşerelerin türlerine göre yaşam alanları değişiklik göstermektedir. Örnek olarak Amerikan tipi ve şark tipi hamamböcekleri pis su kanallarında, fosseptiklerde, rögarlarda yaşarlar. Alman tipi hamamböcekleri ise genellikle mutfak ve ürün hazırlama yerlerinde sıcak ortamlarda yaşayarak çoğalırlar. Hiç bir kalorifer böceği sokaktaki rögarlarda yaşamaz. Bu böceklerin türlerinin, tespitini ve böcek türlerine karşı en etkili böcek ilaçlaması, firmamız teknik personelleri tarafından gerçek garantili olarak yapılmaktadır.

Hamamböceği Neye Gelir?

Hamamböcekleri nemli ortamları, yağlı bulaşık ve gıda arttıklarının bulunduğu yerleri çok severler. Bu yerlerde hamamböceklerinin üremesini ve çoğalmasını engellemek için, hijyen tedbirlerine uymak gerekmektedir.

Alman Hamamböceği Nasıl Yok Edilir?

Böcek ve haşere türlerinin içerisindeki en zor mücadele edilen tür alman tipi hamamböceğidir. Özel ilaçlama yöntemleri, organik ürünlerden edilen özel jel böcek ilaçlarından faydalanılarak böcek ilaçlaması yapmak gerekmektedir. Sıvı ilaçlama veya buharlı ilaçlama, ULV ilaçlama ile kesinlikle çözüm bulamazsınız.

böcek ilaçlaması
böcek ilaçlaması

Böcek İlaçlama Sonrası Temizlik Nasıl Yapılır?

Yaşam alanlarınızda haşere ve böcek türlerine göre yapılacak olan ilaçlamalar sonrasında temizlik yapılması son derece yanlış bir uygulamadır. Örneğin evinizde hamamböceği veya kalorifer böceği olduğu için internette karşınıza çıkan ve sizin için fiyatı cazip gelen ilaçlama şirketini arayıp randevulaşarak ilaçlama tarihi belirlediniz. İlaçlama firması belirtilen tarihte gelerek ilaçlama hizmetini tamamladı ve gitti. Size de detaylı bilgilendirme yapılmadığı için sizde ertesi günü tüm evinizin temizliğini yaptınız. İlaçlamanın temas ettiği yerlerdeki böceklerin öldüğünü varsayalım, peki bir gün sonra yuvasından çıkan böcekler veya 15 gün gün sonra yumurtadan çıkarak gezen böceklere ne olacak? Siz her yeri temizlediğiniz ve hiçbir noktada böceklere etkili ilaç bırakmadığınız için varlıklarını sürdürmeye devam edecekler.

Bu durum firmaların ilaçlama öncesi ve sonrasında ilaçlama yapılan kişilere gerekli tedbir ve önerileri sunmadığından kaynaklanmaktadır. Bu işin doğrusu ise ilaçlama yapılmadan önce, ilaçlama yaptırılacak ortamların dip köşe (özellikle buzdolabı arkası, bulaşık makine arkası yatak altları gibi her zaman temizliğinin yapılmadığı ve uygulanan böcek ilaçlarının uzun süre bu ölü noktalarda kaldığı yerler) temizliğinin yapılması gerektiğinin bildirilmesi gerekmektedir. Böcek ilaçlamasından sonra 7 gün boyunca dip köşe temizlik yapılmaması, sadece elektrik süpürgesi kullanılması daha uygundur.

Böcek İlaçlama Nasıl Yapılmalı?

Böcek ve haşere türlerine göre yapılacak olan ilaçlamanın metodu, ilaçlama yöntemi kullanılacak olan biyosidal ürün(ilaç )uygulama ekipmanı farklılık göstermektedir. Her tür böceğe karşı tek bir pompaya konulan ilaç çözüm olmamaktadır. Bazı böcek türlerine göre sıvı ilaç uygulaması çözüm getireside, aynı böceğe benzeyen başka tür böcekte ise aynı sonucu alamayabilirsiniz. Gittiğimiz birçok evde daha önce 2 ayrı ilaçlama firmasının ayrı zamanlarda gelerek ilaçlama yaptığını ancak %100 olarak böcekleri bitiremediği şikâyetlerini duymaktayız. Aden ilaçlama firması olarak öncellikle şikâyete konu olan böcek türünün tespitini yaparak, tespit edilen böceğe karşı en etkili ilaçlar ve ilaçlama yöntemlerini kullanarak ilaçlama hizmetlerini gerçekleştirmekteyiz. Çünkü bu ilaçlama işini yapmak uzaktan çok basit gözükse de, o kadar kolay ve basit olmadığını müşteri şikâyetleri ile karşılaşınca anlıyorlar.

Böcek İlaçlama Kesin Çözüm Mü?

Böceklere karşı tecrübeli, uzun yıllardır ilaçlama hizmetleri uğraşan ve bu ilaçlama işini ek iş değil esas işi olarak yapan kişi ve kuruluşlardan destek alarak yaptırdığınız takdirde böceklere karşı yaptırdığınız işlerden kesin sonuç alırısınız. Burada dikkat edeceğiniz en önemli husus sizin aradığınız ilaçlama şirketindeki kişilerin anlattıklarının ve yapacaklarını garanti etmesi ve sizi b u konuda ikna etmesi gerekmektedir. İnternetten sitelere bakarak seçtiğiniz bir firmanın 100 yorumun unda 100 üzerinde başarılı olması o firmanın gerçekten de iyi bir ilaçlama uygulayıcısı olduğunun kanıtı asla değildir. Önemli iyinin yanında, gerçekçi yorumlarında olması daha önemlidir.

Böcek İlaçlama Kaç Gün Sürer?

En çok sorulan soruların başında gelmektedir. Böcek ilaçlama kaç gün sürer sorusu. Tek daire de yapılacak olan jel böcek ilaçlaması ve sıvı böcek ilaçlaması yaklaşık olarak yarım saat veya 45 dakika civarında sürmektedir. 24 dairelik bir apartmanın tüm ortak alanlarının, çatıların, havalandırma boşluklarının, kapıcı dairesinin, apartman etrafındaki rögar ve pis su giderlerinin ve tüm daire içlerinin ilaçlama süresi,2 biyosidal ürün uygulama izin belgesine sahip ilaçlama personeli tarafından yaklaşık iki buçuk saat veya üç saat kadar sürmektedir.

Böcek İlaçlama Ne Kadar Süre Etkili?

Böcek ilaçlaması yapıldıktan sonra ıslak temizlik yapılmayan alanlarda, kullanılan böcek ilacının aktif maddesine, etken maddesine, yardımcı etken maddelere bağlı olarak yüzeyde kalma süreleri 30 gün ile 120 gün arasında değişmektedir. Bu ilaçların yüzeyde kalma süreleri sizlere yazımızın üst Kısımında yazdığımız böcek ilaçlama sonrası temizlik yapılır mı sorusuna bağlıdır. Bazı ilaçlama firmaları tarafından yapılan ilaçlama sonrasında bir yıl veya on iki ay kadar etkili böcek ilaçlarının kullanıldığı ve etki ettiği söylenmesi kesinlikle yalandır, Çünkü dünyanın en iyi böcek ilacı üreten firmalara laboratuvar koşullarında test ettikleri böcek ilaçlarının 90-120 gün etkili olduğunu savunmaktadırlar.

Neden Profosyonel İlaçlama Firması Tercih Edilmeli?

Sağlık Bakanlığından ilaçlama uygulamalarını yerine getirmek için yönetmelikte belirtilen şartları yerine getirerek İlaçlama Uygulama İzin Belgesi alarak, İlaç uygulama izin belgesi sahibi firmaların tercih edilmesi, sizin, ailenizin sağlığı açısından çok önemlidir. Bunun en önemli nedeni budur. Ruhsatlı ilaçlama firmalarının, adresi, çalışanları(sigortalı)kullandığı kimyasallar, böcek ilaçları belirtilen yönetmeliklere uygun standartlarda bulunmaktadır.

Böcek ilaçlaması için kullanacağı biyosidal ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından Halk Sağlığı alanlarında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış ilaç gruplarından olması zorunludur. Kesinlikle zirai alanlarda kullanılan ilaçların ev içlerinde, gıda üretim tesislerinde, yaşam alanlarında kullanılmasına izin verilmemektedir. Bu husus ilaçlama firmalarına imza karşılığında tebliğ edilmiştir. Bu tür kimyasalların kullanılması ilaçlama uygulama izin belgesininim iptaline sebeptir. Yetkili firmalara ilaç uygulaması yaptırılması yasal bir zorunluluktur.

Apartman ve site yönetimlerinin yaşam alanlarında, ev iç kısımlarında yaptıracak olduğu ilaçlamaların yetkisiz kişiler tarafından yapıldığında karşılaşabileceği olumsuzluklar direk olarak sorumlu tutulmaktadır. Ruhsatlı ilaçlama firmaları yapmış olduğu ilaçlama uygulaması sonunda

Ek-1 Biyosidal ürün uygulama işlem formunu düzenleyerek asıl nüshasını ilaçlama yaptıran kurum ve kuruluşa veya şahıslara imza karşılığında vermesi gerekmektedir. İlaçlama yapılacak olan yerin adres bilgileri 1 gün önceden Sağlık Bakanlığı ÇEVSİS sitemine giriş yapılmaktadır. Bu EK-1 Formu:

  • Uygulama yapan firmaya ait iletişim bilgilerini,
  • Mesul Müdür bilgilerini,
  • Uygulayıcıların ad ve soyadlarını,
  • İrtibat telefon ve fax numaralarını,
  • Sağlık Bakanlığı tarafından verilen,Müdürlük izin tarihi ve izin numarası
  • Kullanılan Biyosidal Ürüne Ait Bilgiler
  • Ürünün Ticari adı,Ruhsat Tarihi ve sayısı
  • Ürünün Uygulanma Şekli, Metodu,
  • Ürünün Aktif Maddesinin ismi,
  • Ürünün Anditodu
  • Ürünün ambalaj miktarı (kg/litre)
  • İlaçlama Uygulamayı Yapılan Yer Hakkında Bilgiler
  • İlaçlama Uygulama Yapılan yerin açık adresi,
  • İlaçlama Uygulaması yapılan hedef zararlı ve tür adı,
  • İlaçlama Uygulama tarihi, başlangıç ve bitiş tarihi
  • İlaçlama Yapılan Yerin Mesken veya işyeri hakkında bilgi
  • Mesken ise daire sayısı
  • İlaçlama yapılan yerin yüzölçümü
  • Alınan güvenlik önlemleri, yapılan öneri ve uygulamaları belirtmektedir.

Ek-1 İlaçlama formunun en alt kısmında ise ilaçlamayı geçekleştiren Ekip şefinin isim soyadı ve imzası, İlaçlama uygulaması yapılan yerin Sorumlusunun isim, soyadı ve imzasının bulunması gerekmektedir. İlaçlama sonrasında Sağlık Bakanlığında, ruhsatlı ilaçlama firması tarafından düzenlenen bu EK-1 formu sayesinde, yapılan ilaçlama uygulaması resmiyet kazanarak, ilaçlama firması ve işletmede yapılacak olan Sağlık Bakanlığı ve Tarım Köy işleri Bakanlığı veya Yerel yönetimlerin yetkili birimleri tarafından gerçekleştirilecek denetleme ve kontrollerde geçerlilik kazanır. EK-1 formu olmadan yapılan tüm ilaçlama uygulamaları geçerlilik kazanmamaktadır. Yapılan ilaçlama uygulamasının hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır.

böcek ilaçlaması
böcek ilaçlaması

Böcek İlaçlama Evcil Hayvanlara Etkisi Nedir?

Yapılacak olan ilaçlama öncesinde ve sonrasında ilaçlama yapılan konutta ve işyerinde, ilaçlamayı yaptıracak olan kişilere evcil hayvan bulunup bulunmadığı sorulması gerekmektedir. Eğer evcil hayvan var ise ilaçlanan alandaki ilaçlama uygulama sonrasında en az 2 saat evcil hayvan sokulmaması varsa ise mama ve su kaplarının ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Böcek İlaçlama Kediye Zarar Verir Mi?

Evet, alfacypermethirine aktif maddeli biyosidal ürün kullanılan ilaçlamalarda ilacın, kedilere zarar verdiği gözlemlenmiştir.

Kedide Pire Belirtileri Nelerdir?

Evdeki kedi ve köpeklerinizde eğer pire var ise pirenin ilk belirtisi hayvanları ısırdığı için ısırılan bölgenin kaşınmasıdır. Pire popülasyonu evcil hayvan üzerinde çok ise deri kısımların kırmızı noktaları yaraları bulabilirisiniz. Eğer biraz daha meraklı iseniz pirenin dışkıları da evcil hayvanınızın tüy diplerinde görebilmeniz mümkündür.

Kedi Piresi Evden Nasıl Temizlenir?

Pire ilaçlamasından önce evdeki hayvanınızı veterinere götürerek dış parazit aşılarının yapılması gerekmektedir. Dış parazit aşıları evcil hayvanınızın o andaki vücudunda bulunan pireleri atmasına sebep olacaktır. Buna bağlı olarak ilerleyen zamanlarda tekrar pire bulaşmasını engellemek için pirelere karşı etkili boyun tasması takılması gerekmektedir.

Kedi piresini evden temizlemenin tek yolu profesyonel ilaçlama firmasından pire ilaçlaması hizmeti almaktır. Pire ilaçlaması yaptırmadan önce, ilaçlama firmasından evdeki eşyalara ilaçlama sonrasında leke ve ilaçlama izi kalmayacağının garantisini almanızı tavsiye ederiz. Birçok kişi alanında uzman olmayan ilaçlama firmaları tarafından yapılan pire ilaçlaması sonrasında evlerinin, kullanılan ilaçtan dolayı berbat olduğunu, temizlemek için günlerce temizlik yaptıklarını belirtmektedirler.

Böcek İlaçlarının İnsanlara Etkisi Nedir?

Böcek ilaçlarının çoğu insanlar ve hayvanlar için zararlıdır. Kullanılacak olan böcek ilaçlarının Sağlık bakanlığından Halk Sağlığı alanında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmış olması gerekmektedir. Kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığından ruhsatlandırılmış bile olsa, ilaçlama uygulaması öncesinde ve sonrasında tedbirlere uyulması gerekmektedir.

Böcek ilaçlarını, uygulama sonrasında ilaçlanan yüzeylere dokunduğumuzda temas yolu ile vücudumuza alırız. Kullanılan uygun ilaçlardaki, doğru dozda kimyasal insan vücuduna anlık olarak çok bir zarar vermez, ancak ilaçlanan yüzeye el ile temas sonrası, yüzümüze sürdürdüğümüz zaman yüzde 4 saat kadar yanma, karıncalanma olabilir. Böcek ilaçlarının uzun vadede en büyük etkisi, biz ilaçlama uygulamacıları açısından risk oluşturmaktadır. İlaçlama uygulayıcılarının kesinlikle böcek ilaçlama uygulamalarında tarım ilaçları, organik fosforlu ilaç kullanmamaları öncelikle kendi sağlıkları için önemlidir. Yasaklı ürünler kesinlikle kullanılmamalıdır.

Sivrisineklerden Nasıl Kurtuluruz?

Sivrisineklerden kurtulmadan önce sivrisineklerin yakın yaşam alanlarımızdaki larva üreme yerlerinin neler olduğunu bilmek gerekir. Sivrisinek larvaların pis ve durgun sularda 4 aşama olan larva dönemini geçirerek uçkun hale gelirler. Bahçenizde bıraktığınız bir kovanın içerisinde unutulan su, yazlığınızın önünde karaya çekilmiş teknenin içindeki kalan su, parklarda dekor amaçlı bulunan araba, kamyon, traktör lastiklerinin iç kısımlarındaki sularda bulunur.

Belirtmiş olduğumuz malzemelerin ters çevrilerek boşaltılması en iyi kurtulma yöntemlerinden biridir. Sivrisineklerin üremeden önüne geçmiş oluruz. Yazlıkların pergola ve duvar kısımlarına sivrisinekler için 60-90 etkili ilaçları püskürterek konduğu yerlerde ilacın etkisiyle ölmesi sağlanabilir. Bahçenizdeki kısa, bodur otların nemli kalan kısımlarında ilaçlama yapılabilir. En önemli tedbir ise sineklik kullanarak ev içi kısımlarına girmesini engellemek olacaktır.

Böcek ilaçlama için, Aden ilaçlama Çevre Sağlığı Hizmetlerine, 7 gün 24 saat 0232 255 01 01 numaralı telefondan ulaşabilir, keşif ve randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Bornova ilaçlama, Konak İlaçlama ve Çeşme ilaçlama bölgelerinde de hizmetlerimiz ile garantili ilaçlama sunmaktayız.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.