Bu yazımızda, uyuz böceği ile ilgili detaylı bilgi aktarmaya çalışacağız. Uyuz ilaçlama ve uyuz böceği zararları, korunma yöntemleri gibi bilgiler yer almaktadır.

Uyuz hastalığı nedir?

Uyuz hastalığı akar denen bazı canlılardan kaynaklanan, kaşıntılı bir cilt ve deri hastalığıdır. Sarcoptes scabiei ismine sahip uyuz akarları, bulundukları yeri hızlıca istila eden, kene cinsinden sekiz bacaklı 0,3 mm- 0,4 mm uzunluğunda ufak bir böcek türüdür.

Çıplak gözle ciltte küçük siyah noktalar gibi, kendini belli eden bu canlılara mikroskopla bakıldığında, akarlar da yumurta veya dışkı maddeleri de rahatça tanımlanabilir.

Akarlar; insan vücudu dahil genelde de halı, koltuk, yatak gibi tüylü ve kirli yerler gibi pek çok yerde yaşamaktadırlar. Vücudu hızlıca saran ve dişilerinin bıraktığı yumurtalarla, deride hızla çoğalan bu akar türü; alerjik reaksiyon, kızarıklık, şiddetli kaşınma ve deride dökülme gibi pek çok kötü etkiye neden olurlar.

Uyuz hastalığı neden olur?

uyuz böceği i̇laçlama

Uyuz hastalığına vücuda akarların girmesi ve deride çoğalması neden olur. Kendi kendine ortaya çıkan, bir hastalık olmayıp bulaşıcı bir hastalıktır. Gözle görülemeyecek kadar küçük olan, bu akarlar güç bakımından oldukça büyük bir etkiye sahiptir.

İnsan derisinin dış katmanına yerleşip, oradan derinin içine giriş yapan uyuz akarlarının dişileri deride yuva yaparlar. Oluşan bir yuvada; her bir dişi akar yaklaşık on ile yirmi beş kadar yumurta bırakır.

İki veya üç gün sonra yumurtalardan larvalar ortaya çıkar ve bu larvalar hızla çoğalarak, deride yeni yuvalar oluşturmaya başlarlar. Olgunlaşan ve çiftleşen akarlar bu döngüyü iki haftada bir tekrarlarlar.

Böylelikle akarlar vücutta hızla çoğalır ve yayılırlar. 2-4 haftalık bir kuluçka süresinin ardından amansız bir kaşıntı baş göstererek, hastalık kendini belli eder. Uyuz hastalığına yakalanmanın bireylerin, kişisel hijyen seviyesiyle veya ne sıklıkta duş aldığıyla bir ilgisi yoktur.

Ancak bu hastalık aşırı kalabalık ve yoksulluğun bir arada bulunduğu, tedaviye erişimin sınırlı olduğu topluluklarda, sıcak iklime sahip ülkelerde çok daha sıklıkla görülmektedir. Çünkü akarlar soğuk ortamlarda daha uzun süre yaşayabilmektedir.

Uyuz hastalığı bulaşıcı mıdır?

Evet uyuz hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Uyuz hastalığı akarları bir kişiden diğerine doğrudan ciltten cilde olan, uzun temaslarla geçerler.

Çünkü uyuz akarları pireler gibi zıplayamazlar, sivrisinekler gibi uçamazlar, sadece yavaş hareketler ile bir yerden bir yere sürünerek hareket ederler. Kısa süreli bir el sıkışması veya sarılma yoluyla yayılma olasılığı düşüktür. Bu yüzden, uzun süreli temaslar hastalık yayılması açısından fazlasıyla risklidir.

Bu sebepten aile üyeleri veya eşler arasında kolayca bulaşabilir. Özellikle kışla, okul, kreş, huzurevi ve yatılı okullar gibi kalabalık ve uzun süreli ortak yaşamın yoğun olduğu yerler, hastalığın kendini en sık gösterdiği ortamlardandır.

Ayrıca yastık, yatak takımı, giysi veya havlu gibi kişisel eşyaların ortak kullanılması, uyuzun bulaşmasını ve yayılmasını kolaylaştırıyor. Bu sebeple uyuz olduğu tespit edilen kişilerle, ortak eşya kullanılmamasına dikkat etmek çok önemlidir.

Bebeklerde ve çocuklarda uyuz olabilir mi ?

Uyuz hastalığı her yaştaki insan gruplarında görülmektedir. Bebek ve çocukların dirençleri, büyük kişilere oran ile  düşük olduğu için, yetişkinlerden farklı olarak, uyuz saçlı deri ve yüzü de içerecek şekilde tüm vücutta yayılmaktadır.

Erişkin hastalarda nadir olmasına karşılık, bebeklerde el içi ve ayak taban kısımlarında uyuz vakaları görülmektedir. Ayrıca çocuk ve bebeklerdeki kaşıntı şiddeti yetişkinlere göre daha fazla olabilmektedir.

Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir?

uyuz böceği

Hastalığa karşı başka tedbirler alabilmek ya da erken tanı koyabilmek için, hastalığın belirtilerinin bilinmesinde fayda bulunmaktadır. Uyuz enfeksiyonlarının semptomları diğer dermatolojik cilt hastalıklarını taklit edebilir. Bu nedenle erken evrelerinde, derideki döküntü benzer şekilde göründüğü için, uyuz diğer cilt rahatsızlıklarıyla karıştırılabilir.

Bu görüntü akne, sivrisinek ısırıkları veya sivilceye benzetilebilir. Ancak uyuz hastalığını diğer hastalıklardan ayırt eden en önemli özellik; gece şiddetlenerek artan deri kaşıntılarıdır.

Gündüzleri daha hafif ilerleyen, deri kaşıntıları geceleri kişinin yatağa girmesinin ardından artmaktadır. Öyle ki, bazı hastalarda kaşıntı yoğunluğu kişiyi uykudan uyandırabilecek, seviyelere varacak kadar artmaktadır.

Kaşıntılar tüm vücutta kendini gösterebilmekle birlikte, yetişkinlerde genellikle el bileğinin iç yüzeyi, parmak araları, ayak tabanı, bilek ve dirsekler, kasık, koltuk altı, göğüs, cinsel organlar, bel, göbek ve kalçada daha yaygındır. 

Uyuzun yoğun kaşıntısı, kaşınmaya karşı direnmeyi zorlaştırır. Sık kaşıma, enfeksiyona yatkın açık yaralar oluşturabilir. Semptomlar, bal renginde sıvıların sızdığı kabarcıklar şeklinde kendini gösterebilir. Bunlar haricinde, yoğunlaşan kaşıntılar berberinde kızarıkları, sivilce benzeri döküntüleri, kaşınmadan kaynaklı tahriş ve yaraları, deride yumru benzeri su keseciklerini de getirmektedir.

uyuz i̇laçlama
Uyuz İlaçlama

Uyuz belirtilerinden bir diğeri ise, akarların deride yaptıkları yuvalardan kaynaklanan, oyuk şeklindeki tüneller ve izleridir. Uyuza neden olan akarlar, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerde yaşarlar ve bu tüneller, cilt üzerinde kendilerini bazen renksiz bazen de grimsi kirli bir çizgi şeklinde gösterirler.

Bu tüneller dişi akarlar tarafından deri yüzeyinin hemen altında yuva oluşturulmasıyla meydana gelirler. Akarların sayısı genellikle az olduğundan bu yuvaları tespit etmek zor olabilir.

Uyuz hastalığından nasıl korunabiliriz?

Uyuz hastalığından bazı tedbirler alarak, kendimizi ve ailemizi koruyabiliriz. Bulaşıcı bir hastalık olmasından ötürü, uyuz hastalığına yakalandığı fark ve tespit edilen kişiyle ortak eşya kullanılmamasına, dikkat etmek alınacak tedbirlerin başında gelmektedir.

Kişisel temizliğe ve sosyal mesafeye dikkat etmek, otel ve benzeri konaklama yerlerinde temiz çarşaf, nevresim ve havlu talep etmek, veya dolu ve sıkışık toplu seyahat araçlarını kullanmamaya çalışmak da, alınabilecek tedbirler arasında yer almaktadır.  

Ayrıca bir kişiye uyuz teşhisi konulduğunda, tedavi sadece o kişiye değil kişiyle yakın fiziksel teması olan, herkese tatbik edilmelidir. Yakın temas; birlikte banyo yapmayı, uzun süre ten tene bulunmayı, aynı yatakta uyumayı ve hatta el ele tutuşmayı içerir.

Unutmamak gerekir ki semptomların ortaya çıkması, dört ila altı hafta kadar sürebilmektedir. İlk etapta bir kişide görülmeyen semptomlar, ilerleyen zamanda daha fazla sayıda kişide kendini gösterebilir. Bulaşıcı bir hastalık olduğu dikkate alınırsa, daha etkili bir tedavi yürütmek ve hastalığın yayılmasını önlemek için, hastayla birlikte yaşayan kişilerin de, aynı anda tedaviye alınması büyük önem arz etmektedir.

Dahası vücuttan ayrılan akarlar giysi, yatak takımı, koltuk ve halı gibi yüzeylerde iki ila üç güne kadar yaşamlarını sürdürebilmektedir. Bu nedenle, hastalığın yayılmaması, nüksetmemesi ve bu akarların öldürüldüğünden emin olmak için, etkilenen kişinin son üç gün içinde kullandığı çarşaf ve giysi gibi yıkanabilir cinsten eşyaların, tümü 50-60 derecelik sıcak bir suda yıkanmalı, ardından sıcak bir kurutucuda kurutulmalı veya kuru temizlemeye verilmelidir.

Yıkanamayan eşyaların ise, emiş gücü yüksek bir süpürge ile süpürülmesi, havalandırılması, vakumlanması ya da ağzı bağlı bir poşet içinde, en az üç gün herhangi bir vücut temasından uzaklaştırılarak, bekletilmesi gerekmektedir.

Daha etkili bir sonuç için, tedavi sonrası yaşanılan hanenin ilaçlanması ve dezenfekte edilmesi de, hastalığın nüksetmesini engelleyen yöntemlerden biridir. 

Ek olarak, uyuz kremlerinin boyundan yukarı uygulanmadığı dikkate alındığında, saçları korumak adına, uyuza karşı etkili şampuanlar kullanılması, tedavi sürecine katkı sağlayacaktır. Uyuz hastalığının bulaşıcı olduğu unutulmamalı, başkalarına bulaştırmamak için, sosyal mesafe dahil birçok önlem alınmalı, mümkünse iş izni kullanılmalı, arkadaş ve akraba ziyaretlerinden sakınılmalıdır.

Uyuz hastalığının tedavisi nasıl olur ?

Uyuz hastalığı, kendi kendine kaybolan bir hastalık değildir.

Tüm belirtileri ve sonuçları dikkate alındığında, uyuz tanısı konulduğu andan itibaren, nitelikli bir tedavi süreci ihmal edilmeden ve ara verilmeden takip edilmelidir. Erken teşhis, tedavinin seyri için oldukça önemlidir.

Uyuz tedavisinde, uyuz akarlarını öldürmeye yarayan, uyuz ilacı olarak adlandırılan özel ilaçlar kullanılır. Bu tarz ilaçlar akarları da yumurtaları da öldürür. İnsan veya hayvanlarda yer alan, uyuzların tedavisinde, doktorların tavsiye ettiği veya reçete ettiği ilaçların kullanılması önemlidir. 

Tedavi süresi kullanılan uyuz ilacına, uyuzun türüne veya bağışıklık gücüne bağlı olarak, değişiklik gösterebilmektedir.  İlaçlar kullanılmaya başladığı ilk andan itibaren, uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürebilirken, kaşıntıyı anında gidermezler.

Özellikle geceleri kaşıntıyı kontrol etmek için, hastaların çoğu ek müdahalelere ihtiyaç duymaktadır. Uyuz hastalığını tedavi için, hap ve türevi oral ilaçlar bulunsa da çoğunlukla doğrudan cilde uygulanabilen merhemler, kremler ve losyonlarla hastalığa karşı, daha kesin ve başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Daha farklı bir ifadeyle, uyuz tedavisi içi uyuz kremi en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Çünkü uyuza karşı etkili krem ve losyonlar akarların yaşam döngülerini bozarak, ciltte yeni akarların çoğalmasını önlerler. Tabii bu krem ve losyonların, doğal içerikli ve etkinliği kanıtlanmış ürünler olması, tedavi için son derece önemlidir.

Uyuz hastalığı hakkında soru ve cevaplar

Uyuz belirtisi vücutta ilk hangi bölgede başlar?

Uyuz hastalığı, genellikle bilek, dirsek, koltuk altı, göğüs, bel, kalça, genital bölge, ayak ve el parmak aralarında kaşıntıya yol açar. Kadınlarda meme uçlarında, erkeklerde ise genital bölgede kaşıntı ve lezyonlar görülebilir

Bir kişinin uyuz olup olmadığı nasıl anlaşılır ?

Hastalığın en belirgin bulgusu, parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, uyuz böceğinin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünellerdir. Kişilerde özellikle geceleri artan, şiddetli kaşıntı ve deride görülen, içi su dolu keseciklerin görülmesi, uyuz şüphesini arttırır.

Uyuz ciltte nasıl görünür?

Şiddetli ve özellikle geceleri şiddeti artan kaşıntılar görünür. Döküntü: akarın deri altına yerleşmesiyle ortaya çıkan, yuva izleri, çizgiler veya sivilce benzeri, kaşıntılı kabarcıklar ve kızarık pullu görünüme sahip uyuz döküntülerine rastlanır. Yaralar: şiddetli kaşıma sonrası, cilt tahriş olarak yaralara sebep olur.

Uyuz olan bir insan ne yapmalı?

Kendisinin uyuz olmasından şüphelenen kişinin, derhal bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekmektedir. Tıbbi destek alarak, doktorun verdiği reçete ve tedavi uygulaması gerekmektedir.

Uyuz tedavisinde, genellikle krem ile çeşitli losyonlar kullanılır. Bunun yanı sıra vücut kremi de uygulanabilir. Uyuz tedavisi, yaklaşık 2 hafta ile 6 hafta arasında sürmektedir. Ayrıca beyaz sirke, zerdeçal ve çay ağacı yağı gibi ürünler ile de uyuz tedavisi sürdürülebilir.
 

Uyuz böceğini ne öldürür?

Uyuz böceğini öldürmeyi yarayanların başında sirke gelmektedir.  Sirke antiseptik ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Ayrıca asidik bir yapısı vardır. Beyaz sirke cildin ph değerini değiştirir. Bu değişim uyuz parazitlerinin ölmesine neden olur.

Özelliklede beyaz sirke daha kuvvetli olduğundan dolayı, anında uyuz böceklerini öldürür ve cildinizi rahatlamaya yardımcı olur. Bir diğer yöntem çay ağacı yağdır.

Uyuz böcekleri görülür mü ? Nasıl test edilir?

Uyuz böcekleri, çıplak göz ile görülmeleri mümkün değildir. Labratuvarlar da mikroskop vasıtası ile görülebilirler.

En iyi uyuz ilacı hangisidir ?

Böcek ilaçlarında kullanılan permetrin, aktif maddeli böcek ilaçları, doktor tavsiyesi ve nezaretinde kullanıldığı taktirde, etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen aktif maddedir. Tüm akarları yok etmek için, yaklaşık bir hafta veya 10 gün arayla iki uygulama gerekli olabilir.

Her kaşıntı uyuz mudur?

Uyuzun en önemli belirtisi deride kaşıntıdır. Fakat genellikle, uyuz bulaştıktan hemen sonra ortaya çıkmaz. İlk defa uyuza yakalanan bir kişide, belirtilerin başlaması 2-6 hafta kadar sürebilir. Hastalık belirtilerinin başlamadığı bu dönemlerde bile kişi uyuzu başkalarına bulaştırabilir.

Her kaşıntı uyuz böceğine bağlanmamalıdır. Tahtakurusu, yakarca türü ısıran böcekler de de ısırma sonrası kaşınmalar olmaktadır. Ancak tüm böceklerin ve akarların ısırık belirtileri ve insan derisinde açtığı yaralar, böceklere göre farklılık göstermektedir.

Dezenfektantanlar  uyuzu öldürür mü?

Dezenfeksiyon, sadece uyuz böceği için çocukların sağlığını tehdit eden, mikrop ve bakterilerden de arındırma işlemi olarak oldukça başarılı bir uygulamadır.

Uyuz hastalığı kendi kendine geçer mi?

Uyuz, kendi kendine iyileşmez. Şiddetli kaşıntısı olan hasta, mutlaka dermatoloji hekimine başvurmalı ve tıbbi destek almalıdır.

Uyuz insandan insana kaç günde geçer?

Uyuz rahatsızlığına yakalanan birinin, tedavi süresi ortalama şekilde, 10 gündür. Vücuda sürülen losyon veya krem bedende, 10 saat boyunca tutulmalıdır.

Oldukça bulaşıcı olan ve bu hastalığa yakalanan bireylerin, başka bireylerle temas etmemesi, aynı giysileri giymemesi gereklidir. Kıyafet, yorgan, battaniye, yatak çarşaflarının en az 60 derecede yıkanması gereklidir.

Uyuz hastalığı için banyo yapmak iyi gelir mi?

Uyuzun doğrudan deri temasıyla bulaştığından dolayı, bütün giysiler temizlenmeli, hasta iyi bir banyo yapması, yatak örtüleri ve giysiler mümkün olan en sıcakta yıkanmasının yararı olmaktadır.

Uyuz olmak tehlikeli mi?

Uyuz tehlikeli bir hastalık mı? Sorusu hastalıktan korkanlar tarafından sorulmaktadır. Ancak hastalık tehlikeli değildir. Hastalık için özel losyon ve kremlerin kullanılmasıyla kısa sürede hastalık son bulmaktadır.

Yataktan uyuz nasıl temizlenir?

Çarşaflar, giysiler, havlular yüksek sıcaklıkta yıkanmalı ve ütülenmelidir. Parazit vücut dışında, eşyalar üzerinde 2-3 gün yaşayabildiğinden, yıkanamayan malzemeler, plastik poşetlerde ağzı kapalı olarak, en az 72 saat bekletilmelidir. Ev iyice temizlenmeli ve elektrik süpürgesi ile süpürülmelidir.

Uyuz kullanılan eşyalarda geçip bulaşır mı?

Bulaşmanın olabilmesi için, uzun süreli deri teması olması önemlidir. El sıkma gibi kısa süreli temaslar ile bulaşmaz. Ancak kısa süre önce, uyuzlu kişiler tarafından kullanılmış ve uyuz bulaşmış koltuk, kanepe, kıyafet, yastık yorgan gibi eşyaların temizlenmeden, direkt kullanımı ile bulaşabilir.

Uyuz  için etkili sabunu var mı?

Kükürt sabunu, kaşıntı ve uyuz hastalığının tedavisinde de önerilen oldukça faydalı bir sabundur. Kükürt sabunu cilt ve cilt sağlığı açısından çok önemli bir sabundur. Kükürt sabunu, cilde peeling etkisi yapar ve cildin ölü derilerden kurtulmasına yardımcı olur.

Uyuz için ev ilaçlanır mı?

Cildinizdeki uyuz akarlarını yok etmek için kullanacağınız, ilaçlar uyuz akarlarını genelde hızlıca öldürür. Fakat evinizde profesyonel bir ilaçlama şirketi tarafından uyuz ilaçlama işlemi yapılmadıysa, bir süre sonra uyuz hastalığı tekrar başlayacaktır. Bu nedenle uyuz hastalığında evinize yapılacak olan uyuz ilaçlaması yarar sağlamaktadır.

Uyuz ilaçlaması ne kadar?

İzmir içi uyuz böceklerine karşı, uyuz ilaçlama ücretimiz 250 TL-300TL-400 TL arasında değişiklik göstermektedir.

Uyuz ev ilaçlamasından sonra ev kapatılacak mı ?

İzmir uyuz ilaçlama şirketi, Aden İlaçlama tarafından, yaşam alanlarınızda  yapılacak olan uyuz ilaçlaması sonrası evinizin genel olarak, 4 saat kapalı tutulması gerekmektedir.

Uyuz ilaçlama sonrasında her şey yıkanacak mı ?

Uyuz ilaçlama sonrasında evinizdeki tüm eşyaların, mutfaktaki tabak ve çanakların yıkanmasına gerek olmamaktadır.

Uyuz saça geçer mi?

Kaşıntı uyuz böceklerinin doğrudan etkilemediği, deri bölgelerine bile yayılabilir. Parmak araları, ayak parmakları, el ve ayak bilekleri, omuzlar, dirsekler, meme uçları ve genital bölgeler, öncelikle etkilenen bölgelerdir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda saçlı baş, yüz, avuçlar ve tabanlar da etkilenebilir.

Uyuz hastalığı cinsel yolla bulaşır mı ?

Kasık biti ve uyuz gibi diğer hastalıklar da, cinsel temas ile bulaşır. Bunlar kasıkları saran ve insan kanı ile beslenen küçük parazitlerdir. Genelde cinsel temasla geçmelerine rağmen, bazen aynı yatakta yatmak ve aynı giysileri giymekle de bulaşabilir. Kaşıntı esas semptomdur, bazen cilt enfeksiyonları oluşabilir.

Uyuz ilaçlama hizmeti hakkında bilgi almak için biz İzmir böcek ilaçlama şirketi Aden İlaçlama firması olarak, profesyonel hizmet anlayışımız ile size zarar verecek tüm haşere ve böceklere karşı ilaçlama hizmetleri sunmaktayız.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.