Kanatlı Karınca

Kanatlı karıncalar, termit türü zararlılar, haşere ve böceklerin başladığının ilk habercisi ve görülen ilk türlerden beridir. Havaların ısınması ile evlerde görülen ilk böcek türlerinin başında gelir. Halk arasında kanatlı karınca olarak bilinir.

Aden İzmir böcek ilaçlama şirketimize Mart ayı başından itibaren gelen ilaçlama taleplerinin ilk başında yer almaktadır. Bu kanatlı karınca ve ta termit zararlıların varlıkları, yaklaşık Mayıs ayı ortalarına kadar devam eder.

Eski yıllarda yaz mevsiminin 3 ay olduğu dönemlerde, nemli rutubetli evlerde yılda sadece Nisan ve Mayıs aylarında 1 defa termit ilaçlaması yapılması yeterli olurken, mevsimsel sıcaklıkların değişmesi bazı yıllarda, yaz mevsiminin 5 aya kadara uzamasından dolayı termit ilaçlamasının yaz ayının bitmesine yakın aylarda tekrar görüldüğünden dolayı, tekrar ilaçlama yapılması gerekmektedir.

kanatlı karınca ilaçlama
Kanatlı karınca ilaçlama

Kanatlı karınca ile normal karınca arasındaki fark nedir?

Kanatlı karıncalar, termitler ile normal karıncalar arasında bir çok fiziki olarak farklar bulunmaktadır. Karıncalar ev içlerinde yaşayanlar ve ev dışında doğada, açık alanlarda, ev bahçelerinde yaşayan gayet çalışkan yaz aylarında görülen, çok çalışkan ve koloni halinde yaşayan zararsız canlılardır.

Sabahın ilk ışıkları ile birlikte görülmeye başlanırlar, akşam gün batımına kadar hiç yorulmadan ve ara vermeden yuvalarına buldukları gıda artıklarını veya tüm kış boyunca kendilerine yetecek kadar yiyecek toplayarak yaşamlarını sürdürürler.

Karıncalar herhangi bir hastalık taşımazlar, yaşam alanlarınızda yapılarda, bina temellerine, ev içlerindeki ahşap zemin kaplamalarına, kapı pervazlarına, ahşap pencere ve pergolelerinize zarar vermezler, sadece görsel olarak sizi rahatsız ederler, bu rahatsızlık lığın önüne geçmek te ev sakinlerinin hijyen kurallarına uyması ile doğru orantılıdır.

Kanatlı karıncalar ve termitleri ise evinize, yazlığınıza süreç içerisinde tamiri zor ve ekonomik açıdan sizleri üzebilecek düzeyde sıkıntılar açabilir. Bu kanatlı karınca ilaçlaması ve termit ilaçlamasını, ilaçlama maliyetleri, ilaçlama yöntemleri ve neden oluştukları hakkında bilgilendirme yapmaya çalışacağız.

Kanatlı karınca (termit) ile normal karınca arasındaki fark nasıl anlaşılır?

Kanatlı karıncalar ilk bakıldığında karıncalar ile aynı görülse de aralarında yazımızı okudukça bir çok farklar olduğunu göreceksiniz.

Karıncalar, bir yol güzergahını takip ederek, arka arkaya birbirlerini takip ederek, kışın yaşamlarını sürdürebilmek için buldukları yiyecekleri, yuvalarına taşıyarak bir yol güzergahını takip ederek gidip gelirler.

Ev içlerinde yuvalana ev karıncaları, genellikle ev içerisinde buldukları artık veya dökülen gıda maddelerini yuvalarına taşırlar, ev içindeki yuvalarına ev içlerinde gıda ve yiyecek maddesi bulamazlar ise bu arayışı ev dışından temin ederek ev içlerindeki yuvalarına taşırlar. Bazı durumlarda ise bunun tam tersi olabilir.

Ev dışında, ev bitişiğinde bulunan yuvalarına ev içlerine girerek, ev içinde dökülen gıda artıklarını veya açıkta bırakılan şeker veya bal ve reçel türü sevdiği yiyecekleri dış alandaki yuvalarına taşırlar. Normal karıncalar ile kimyasal yöntemler ile mücadele ederek kesin çözüm bulabilirsiniz.

Kanatlı karınca ilaçlama konusunda, kimyasal mücadelenin 2 farklı metodu bulunmaktadır.1 nci  ilaçlama yöntemi ev karıncalarının izlediği ve kullandığı yol güzergahlarını takip ederek bu yürüyüş yollarına, sizlere ve ev de yaşayan tüm canlılara hiçbir zararı olmayan karınca jel yemleri veya karınca yem kapsülleri kullanarak çözüm bulabilirsiniz.

ev böcekleri ve jel yem kullanımı
Ev böcekleri ve jel yem kullanımı

Bu jel karınca yemleri ve karınca yem kapsüllerinin içerisinde, karıncaları cezbedici yemler bulunmaktadır. Bu yemlerin içerisinde karıncalar için etkili ve öldürücü kimyasallar bulunmaktadır. Karıncalar yuvalarına taşıdıkları bu yemleri, yiyen tüm karıncaların ölmesi sağlanır. Diğer bir karınca ilaçlama metodu ise kimyasal kullanarak, sıvı ilaçlama yöntemidir.

Bu termit ilaçlama yönteminde ise ilaçlanan alanlardaki karıncaların ani ölmesi sağlanır. Ancak bu sıvı ile yapılacak olan ilaçlama metodunda kullanılacak olan karınca için etkili ilaçların ani öldürücü etkisi bulunması ve kullanıldığı yüzeylerde kalıcı etkisi olması gerekmektedir. Karınca ilaçlamalarındaki en önemli husus karıncaların yuvalarının, ilaçlama öncesi tespitinin yapılarak, ilaçlamaya yuva imhası yapılarak başlanması gerekmektedir.

Karıncalar birbirleri ile haberleştiklerinden dolayı, herhangi bir tehlike anında derhal yuvalarına gizlenirler, sizlerde karınca ilaçlaması yaparken sadece ortada görülen karıncaları ilaçladığınızdan dolayı kesin sonuca ulaşamazsınız ve birkaç gün sonra sanki hiç ilaçlanmamış gibi her yer de karınca görmeye devam edersiniz.

Kanatlı karıncalar yaşam alanları, yuvaları ve evin fiziki yapısına verdikleri zararlar çok fazladır. Kanatlı karıncaların oluşmasındaki en büyük sebep ev içerisindeki su sızıntıları, nem ve daha önceki zamanlarda pencere kenarından, kapı altından veya kalorifer tesisatı döşeme aşamasında yapılan hatalardan kaynaklıdır.

Sizlere uzun yıllardan beri ilaçlama sektöründe bulunduğumuzdan ve ilaçlama hizmetlerini gerçekleştirdiğimizden dolayı, kanatlı karınca ilaçlama tecrübelerimizi görsel olarak paylaşmak istiyoruz. Eğer evinizde cam kenarında veya kapı pervazlarından sayıca çok fazla kanatlı karınca görülmeye başladıysanız ve bu popülasyona ilk defa maruz kaldıysanız biraz şanslı olabilirsiniz. Ancak evinizi ikinci el olarak aldıysanız ve daha önceden bu sorunla ile ilgili sizlere hiçbir bilgi verilmediyse biraz geç kalınmış olabilir.

Sizlere kanatlı karınca ilaçlaması uygulamasında karşılaştığımız görsel videolarda, kapı pervazları iç kısımlarında sizlerin görmek istemediği kanatlı karınca popülasyonun ilk evresi olan kurtçukları görebilirsiniz. Bu kurtçuklar zaman içerisinde ve ısı ve hava şartlarına bağlı olarak kurt halinden kanatlı karınca şekline dönüşerek bu alandaki ahşap ve benzeri ahşap ürünlerini parçalayarak kullanılmaz hale getirmektedirler.

Kanatlı karınca ilaçlaması ve kontrolündeki en önemli husus, ilaçlama yapmadan önce fiziki olarak yuvalarının tespitinin yapılması ve yuvalarının ev zeminindeki veya kapı pervazlarındaki nerelere kadar devam ettiğinin tespitinin yapılması gereklidir. İlaçlama firmamızı arayan birçok müşterinin ortak şikayeti, kendi imkanları ile ilaçlama mücadelesi ettiğini veya ilaçlama şirketlerinden gelen ilaçlama personellerinin, normal ev böcek ilaçlaması gibi yaparak, gerçekleştirilen ilaçlamanın hiçbir yararı ve faydasının olmadığı, kanatlı karınca probleminin devam ettiği yönünde olmaktadır.

Belirttiğimiz üzere, kanatlı karınca ve termit ilaçlamasında, gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olmadan yapılan ilaçlamalardan çözüm almanız mümkün değildir.

Kanatlı karınca neden olur?

Eğer yaşam alanlarınızda, özellikle Mart ayı ortalarında ve Nisan ayı içerisinde kanatlı karınca veya termit zararlısı görüyorsanız eğer, kesinlikle su taşması, su basması veya kapı veya pencere kenarlarında su sile sızması, lavabo ve banyo kısımlarında farkında olmayan su sızıntılarından dolayı ahşap malzemelerin ve ya yer yüzeylerinin kabarması ile, karşı karşıya farkında olarak veya farkında olmadan maruz kalmışsınızdır.

Eğer böyle bir sorun ile karşılaşmayıp, evinizde kanatlı karınca problemi var ise o zaman evinizdeki kalorifer sisteminin, sıva altı kısımlarındaki bağlantı noktalarında sızıntı bulunmaktadır.

Kendi kendinize bu söylediklerimizi düşünerek, beyin jimnastiği yaptığınızda muhakkak böyle bir problem ile farkında olmadan karşılaşmışınızdır. Eğer böyle hiçbir problemimiz olmadıysa, o zaman size geçen hafta yaşadığımız bir kanatlı karınca ilaçlamasından örnek vereyim.

Periyodik ilaçlaması gerçekleştirdiğimiz bir işletmenin, idari işlerde çalışan bir kişi 6 ay önce tadilat yapılarak aldığı evde, kanatlı karınca görmesi üzerine, Karabağlar’daki evine keşif ve termit ilaçlaması için gittik.

Evin camdan uzak kısımlarındaki odalarda, farklı farklı yerlerde kanatlı karınca yuvalarını tespitini yaptık. Ancak evde tüm yapılan görüşmelerde, su basması veya su  ile yaşanan bir sıkıntı olamadığını belirttiler.

Bizim de Kanatlı karınca ilaçlama ile ilgili bilgi ve tecrübelerimizi kendilerine aktararak, muhahhak su ile bir bağlantısı olduğunu ifade ettik. Yaptığımız incelenme ve keşif biraz daha genişleterek, evin altında bir toprak olduğunu ve bu otoparkta da yeraltı sularının bulunduğu kuyu olduğunu bulduk.

Bu kuyuya bağlı olarak otoparkın, tüm duvar yüzeylerinde, kanatlı karınca toprak yuvalarının, yumurtalarının bulunduğu toprak kapsüllerin olduğunu tespit ettik.

Apartman yaklaşık 30 yıllık olduğundan dolayı, beton aralarından yol yaparak evin zemin kasımına kadar ulaşıp, parke altlarında yuvalar yaptığının tespit ettik. Apartman yönetimi ile yapılan görüşmelerden sonra, alınacak fiziki tedbir ve izalasyon çalışmaları gerçekleşmediği taktirde, ilk olarak zemine yakın dairelerde daha sonra da tüm dairelerde kanatlı karınca probleminin olacağını kendilerine bildirdik.
Bu yaptığınız tespit ve keşif ile görsel videoları sizler ile paylaşıyoruz.

Kanatlı karıncalardan nasıl kurtulabiliriz?

İlk olarak tercih edeceğiniz ilaçlama firmasının, kanatlı karınca ve termit konusunda tecrübesi ve gerekli ekipman ve donanıma sahip olması gerekmektedir. İlaçlama firmalarına, ilaçlama görevini vermeden önce ilk olarak, sizin seçeceğiniz firma ve ya şirketin bu işi gerçekten yapabileceğinden emin olmanız gerekmektedir.

borik asit
Borik asit

Tercih edeceğiniz ilaçlama firmasından yapılacak uygula sonrasında, Kanatlı karınca ilaçlama sıkıntısını çözmesi hususunda garanti isteyiniz.

  • Borik asit kullanarak kanatlı karıncalardan kurtulabilirsiniz. Geleneksel pestisit borik asidi istila edilmiş alanlara püskürterek termitleri öldürerek kurtulabilirsiniz Borik asit yutulması halinde çocuklara ve hayvanlara zarar verebileceğinden dolayı , bu yaklaşımı iç mekanlarda dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekmektedir.
  • Portakal yağı küçük termit sorunları için en iyi şekilde kullanılan organik böcek öldürücülerdir. Büyük istilalar veya hızlı rahatlama için iyi seçenekler olmasalar da, her iki yağ da termitleri başarılı bir şekilde yeniden üretmelerini veya derilerini değiştirmelerini engelleyerek yavaş yavaş önleyebilir ve ortadan kaldırabilir. 

    Kendinizin portakal yağı ile yapacağı ilaç karışımı için, 2 bardak oda sıcaklığında su, birkaç damla bulaşık sabunu ve tercih ettiğiniz  9 ila 12 damla yağı bir sprey şişesinde karıştırarak kanatlı karınca gördüğünüz yerlere püskürtme yolu ile çözüm bulabilirsiniz.
  • Zarar gören ahşapların tamir edilmesi, kuru ağaç termitlerinin yuvalarını ortadan kaldırmak için, istila edilmiş ahşapta yaklaşık 10 cm aralıklarla delikler açabilir, matkabınızın veya tornavidanızın, ince bıçak ile  yuvaya çarptığını hissedene kadar delebilirsiniz. 

    Delikleri kanatlı karınca için etkili toz ilaçlar ile doldurup, doldurduğunuz delikleri bant veya macun ile kapatabilirsiniz. Bu yöntem, yüksek kaliteli sert ağaçlar için değil, bitmiş veya boyalı ahşap için en iyisidir.
  • Böcek öldürücüler: Termidor gibi termit köpükleri, termitlerin saklandığı çatlaklara ve yarıklara ulaşmanın etkili bir yoludur. Köpük, buharlaşmadan önce alanı dolduracak ve geride temas halinde termitleri öldüren kimyasal bir böcek ilacı kalıntısı bırakacaktır. 

    Köpük veya sıvının bile ulaşamayacağı termitleri öldürmek için toz ajanları da mevcuttur. Böcek ilaçları ile ilgili tüm talimatları okumaya dikkat edin ve bunları evcil hayvanların veya çocukların yanında kullanmaktan kaçının. 
  • Termit yemleri: Diğer yemli tuzaklar gibi, termit yemleri de besin kaynağı olarak koloniye zehir taşıyacak olan şüphelenmeyen haşereleri cezbeder. Çoğu yem istasyonu, tüy dökme işlemi sırasında bu böcekleri öldürerek çalışır.
  • Termit bariyerleriFipronil ve imidacloprid aktif maddeli böcek öldürme ilaçları ile ilaçlama pompası vasıtasıyla bir bariyer çizerek, evinizin dışındaki toprak yüzeylere ve beton dip kısımındaki çatlak ve yarıklara püskürtülebilir. Çoğu sıvı termit bariyeri, yutulduktan sonra termitleri öldürür. Bir termit bariyere temas ettiğinde, pestisit temas halinde bir termitten diğerine yayılarak koloniyi yavaşça öldürür.

Kanatlı karınca belirtisi nasıl olur?

Yaşam alanlarınızda eğer termit var ise bu termit ve kanatlı karıncalarında bıraktıkları bir takım izler bulunmaktadır.

  • Tıklama: Duvarınızın içindeki garip, küçük tıklamalar termit varlığına işaret edebilir. Asker termitler başlarını tahtaya vurur ve diğer koloni üyelerine tehlike sinyali vermek için vücutlarını sallar.
  • Hasarlı ahşap: Kuru ağaç termitleri , besin kaynağı olarak selüloz kullanarak ahşabı delebilir . Evinizin etrafındaki ahşapta kapı veya pencere çerçeveleri, süpürgelikler, delikler veya döşeme gibi küçük delikler fark ederseniz, daha kapsamlı bir inceleme yapmanın zamanı gelmiş olabilir.
  • Atılan kanatlar: Termitler yeni bir koloni kurmak için dışarı çıkmadan önce , toplu olarak kanatlarını yığınlar halinde dökerler. Evin etrafında küçük kanat yığınları fark ederseniz, görünmeyen bir termit istilasına sahip olabilirsiniz.
  • Talaş: Süpürgeliklerin, pencere pervazlarının, kapı çerçevelerinin ve diğer ahşap yüzeylerin çevresinde termit pislikleri veya ahşap toz talaşları görülebilir. 
  • İçi boş ahşap: Termitler ahşabınızın içini yerken, evinizin ahşap yapılarını oymaya başlarlar. Tahtaya vurursanız ve boş veya hafif bir gümbürtü sesi duyarsanız, termit hasarına işareti olabilir.
  • Canlı böcekler: En açık şekilde, bu belirtilerden herhangi birine ek olarak kalın gövdeli, kanatlı bir termit görürseniz eğer acil olarak termit ilaçlaması yapmanızın veya yaptırmanızın zamanı gelmiştir.
  • Çamur tüpleri: Yeraltı termitleri, yiyecek kaynakları , odun ve yuva dedikleri toprak arasında bağlantı kurmak için çamur tüpleri kullanırlar . Evinizin yüzeyini kaydıran bir kalem genişliğinde küçük tüpler görürseniz, büyük olasılıkla termitleriniz var demektir.
  • Boya hasarı: Termitler evinizin ahşabını yiyip deforme ederken, alanın neme girmesine izin verir. Çoğu zaman, bu, evin etrafındaki boya yüzeylerinin kabarmasına veya soyulmasına neden olur.

Kanatlı karınca olmasını nasıl engelleyebilirim?

Yaşam alanlarımızda, zararlı böceklerin görülmesinin ana iki nedeni vardır. Birincisi evlerde ve yaşam alanlarında gerekli temizliklerin yapılmaması ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklıdır. İkinci nedeni ise, yaşam alanlarınızınız fiziki yapısı ve dış çevre etkilerindendir. Ancak termitler ve kanatlı karıncalar bu iki sebebe bağlı değildirler. Kanatlı karınca ilaçlama uygulamalarından önce aşağıdaki adımları dikkate alabilirsiniz.

  • Nemden kaçının: Çatınızda, oluklarda ve klimalarınızda nem olup olmadığını kontrol edin. Yeraltı termitleri için nem çekici ve cezbedicidir. Bu nedenle evinizi kuru ve sızdırmaz tutmak onların varlığını önleyerek, engelleyebilir.
  • Evden uzakta odun temizleyin: Evinizin, güvertenin, gezinme alanının veya verandanın yakınındaki yakacak odun yığınları veya ağaç kütükleri, termit istilası için başlangıç ​​noktaları olabilir . Mümkünse, termite dayanıklı ahşap ile dış mekan ahşap kullanarak yapınızı inşa ediniz.
  • Yeni yapacak olduğunuz evinizde, kullanacağınız ahşap zemin kaplamalarında, ahşap çatı malzemelerinde, taşıyıcı ahşap kalaslarda, ürünü monte etmeden önce, ahşap içerisinde olma ihtimali bulunan, gözle görülmeyen ancak daha sonraları size çok büyük sıkıntılar çıkarabilecek ahşap zararlılarına veya ahşap, tahta kurtlarına karşı ısıl işlem veya fumigasyon uygulaması yaptırınız.

Kanatlı karınca olmaması için ilaçlama yapılır mı?

Kanatlı karıncalar önlemek için, önceden kanatlı karınca ilaçlama yapılması kesin çözüm değildir. Ancak evinizin dış alanlarından, iç alanlara kanatlı karıncaların giriş yaparak yumurta bırakmalarını engellemek mümkün olabilir.

Diğer böcek ilaçlarında kullanılan, kullanıldığı yüzeylerde kalıcılık etkisi bulunan kimyasallarda kullanarak engelleyici çözüm bulunabilir.

Kanatlı karınca ev ilaçlaması ücreti ne kadar?

Yaşam alanlarınızdaki Kanatlı karınca ilaçlama ve termit ilaçlamaları için gerçekleştirdiğimiz, on inceleme, yuva tespiti, ve sonrasında yapılacak olan ilaçlama uygulama ücretlerimiz 300TL ile 500 TL arasında değişmektedir.

İzmir böcek ilaçlama şirketi, Aden İlaçlama tarafından garantili kanatlı karınca ilaçlama, termit ilaçlaması yapılmaktadır.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.