İlaçlama nedir?

Yaşam alanı olarak adlandırdığımız, tüm yerlerdeki, öncelikle insanları daha sonra tüm memeli canlılara zarar veren, mikrop ve bulaşıcı hastalıkları taşıyan canlılardan kurtulmak, var olan alanlarda bu zararlıların bertaraf ve girişlerini önlemek ve engellemek amacıyla yapılan uygulamaların hepsine birden, ilaçlama denir.

Zararlılar ile mücadele yöntemlerini belirtmiş olduğumuz ana başlıklar altında toplayabiliriz.

  • Mekanik ilaçlama ve zararlılar ile mücadele yöntemi
  • Fiziki mücadele ve zararlılar ile mücadele yöntemi ilaçlama
  • Biyolojik ilaçlama ve zararlılar ile mücadele yöntemi 
  • Biyoteknik ilaçlama ve zararlılar ile mücadele yöntemi
  • Kimyasallar ile ilaçlama ve zararlılarla mücadele yöntemi
  • Entegre zararlı yönetim sistemi gereksin imliklerini yerine getirilerek ve zararlılar ile mücadele yöntemi

Yukarıda belirtmiş olduğumuz zararlılar ile mücadele, 6 yöntemin büyük bir olasılıkla, en bilinen karşılığı, kimyasal kullanılarak yapılan zararlı mücadele yöntemidir. Amacımız böcek, haşere, fare, pire, yılan, çiyan ve akrep gibi zararlılardan nasıl ilaçlama ve mücadele yaparak sizleri bu zararlı canlılardan bertaraf edilmiş yaşam ortamlarda yaşamlarınızı sürdürmek olacaktır.

Mekanik mücadele

Mekanik mücadele başlığının içerik kapsamını şu şekilde açabiliriz;

Zararlı olarak belirtiğimiz böcek ve diğer türleri yok etmek, bizlere ve eşyalarımıza zarar vermelerini engellenmesi açısından çeşitli makineler, yapışkan levhalar, kapanlar, çekici tuzaklar kullanarak toplanmasını, yok edilmesini, giriş çıkış noktalarında mekanik veya elektrikli kovucu ekipmanlar kullanarak sevdikleri, yaşadıkları ortamların ortamdan kaldırılmasıdır.

Mekanik ilaçlama nedir?

Bir elektrik süpürgesi, yapışkan levha, kaçırıcı ve engelleyici tuzaklar mekanik mücadeleye örnek verilebilir. Mekanik mücadeledeki en önemli unsur var olan haşere, böcek popülasyonunu kabul edilebilir en az popülasyona indirip, diğer zararlı mücadele yöntemlerinden de destek alarak popülasyonunun sıfıra indirmektir.

Sizlere alt resimde, böcek ilaçlama uygulamalarında esnasında bir gıda üretim tesisinde ölü bir noktada karşılaşmış olduğumuz Alman tipi hamamböceği, kalorifer böceği veya kakalak olarak adlandırılan böcekleri ölü bir noktada tespitinden sonra, böceklerin dağılmasını, arkasında yumurtası bulunan böceklerinde mekanik yöntem olarak, bahsettiğimiz yapışkan levhalar ile yakalayarak oradaki popülasyonun dağılmasına, başka noktalara taşınmasını engellenmiş bulunmaktayız.

Bu metod sayesinde böceklerin gıda üretim tesisindeki kaçmalarını ve başka yerlere yuva yapmalarını engellemiş olduk.

böcek tuzağı
Böcek Tuzağı

İlaçlama nedir sorusuna cevap ararken, haşereler ile mücadele evimizde, işyerimizde, çalışma alanlarımızda kendi imkânlarımız ile başarabiliriz.

Bu alınacak fiziksel önlemler sayesinde bizlere yaşam alanlarında maddi, manevi ve sağlık riskleri oluşturabilecek tüm zararlıların başlamadan önüne geçebiliriz. Fiziki mücadele hangi zararlı türünün neden kaynaklandığını, hangi ortamlarda çok rahat ve hızlı bir şekilde çoğalabildiğini bilmek çok önemlidir.

Yazımızda sizlere elimizden geldiği kadar alınabilecek fiziki önlemlerin neler olabileceğini hangi zararlı türleri nerelerde yaşadığı hakkında yardımcı olacağız.

Öncellikle evlerimizde bize çok görünen ve rahatsızlık veren böcek türleri nelerdir?

Biz İzmir İlaçlama şirketi olarak en çok hangi böcek ze zararlılardan şikâyet alıyoruz oradan başlayalım.

İzmir Akdeniz iklime sahip olduğu için yaz ve kış aylarındaki hava sıcaklıkları çok büyük farklılıklar göstermediğinden, bilhassa son 5 yıldan beri küresel ısınmanın etkilerinden dolayı nerdeyse belli bir kısmını bahar havasında geçirmekteyiz,.

Yazıyı hazırladığımız gün olan 03 OCAK 2022 tarihinde bile, hava sıcaklığı 15 derecedeydi. Yılın 6 ayı yaz, 4 ayı bahar olarak, geri kalan 2 ayı da adı kış olarak olduğundan dolayı, kış olarak geçmekte ancak iki aylık kış ayı sürecinde bile karasinekler, sivrisinekler ve hatta hamamböceklerinin az bir kısmı bile yaşamlarına devam etmektedir.

i̇laçlama nedir
İlaçlama nedir

Fiziki mücadele

İlaçlama nedir sorusuna zararlı türlerinin doğada yaşamlarının devam etmesinden dolayı sürekli bir mücadeledir demek de doğru olacaktır. Evlerimizde en çok karşılaştığımız tür olan Alman hamamböceklerinin, kakalakların, karafatmaların fiziki önemler alınarak üremelerine engel olabiliriz.

Kalorifer böceklerinin en çok sevdiği ve kış aylarında bile yaşadığı yerler olarak tespitini yaptığımız, sıcak ortamların her 15 günde bir temizliğini yaparak, bu noktalarda üremelerini ve çoğalmalarını engelleyebiliriz. En basit olarak, mutfakta bulunan buzdolabını, bulaşık makinesini var ise çamaşır makinesini çekerek, motor kısımlarındaki fayanslarda, olup olmadığının tespiti yapılabilir.

Bu kör nokta olarak, dökülen ekmek kırıntılarını, yemeklerden dökülen yağların temizlenmesini yaparak engellemiş olabiliriz. Genellikle mutfağın en üst kısmındaki koli içinde bulunan tabak, bardak ve diğer ambalaj malzemelerini, ayda 1 kez olsun açıp içine bakmaları içlerinde tespit edebilecekleri karabiber tozu büyüklüğündeki, hamamböceği dışkılarının tespit etmesi, evdeki böcek popülasyonun önüne geçmesi için yeterli olacaktır.

Fiziki ilaçlama nedir?

Fiziksel mücadelenin en önemli faktörü zararlı olarak belirttiğimiz tüm canlıların oluşabilmesini, rahatça çoğalarak, üremesini, çoğalmasını ve yaşayabilmesi için tüm uygun ortamların yok edilerek, oluşabilecek risklerin önüne geçmektir.

İlaçlama nedir sorusuna bir başka cevap da, birçoğumuzun köyden getirdiği cevizin, fındığın veya ev tarhanası ve eriştenin aylık kontrol edilmesi, var ise saklı bulunduğu kavanozdaki toz haline gelerek, camın içine yapışan küçük toz halindeki ürünlerin görülmesi, sakladığımız gıda ürünün bozularak kurtlandığının, bir göstergesidir.

Mutfağınızın tavan ile duvarın birleştiği kısımlarda oluşan güve kozaları ve mutfakta uçuşan kelebekler var ise bakliyatlarınınız, makarnalarınızın bozulduğunun bir habercisidir. Mutfakta çok küçük nokta gibi sinekler uçuşuyor ise bilin ki çöpünüz en az 2 gün atılmadı veya dibinde bozuk portakal veya limonlar çürüyüp sularından veya ürünün kendisinden dolayı, sirke sinekleri oluştu.

Bu belirtmiş olduğumuz şikayetleriniz var ise, bu zararlılara karşı ilk yapılacak olan, kendi kendinize yapacak olduğunuz fiziki mücadeledir. Bu zararlılar ile yapacak olduğunuz fiziki mücadele sayesinde, böcek zararlılarının çoğalmadan sizlere risk oluşturmadan, önüne geçmiş olabilirsiniz.

Diğer bir fiziki mücadele ise, çok basit olup ancak çoğu kişinin aklına bile gelmeyeceği bir fiziki mücadele yöntemidir. İzmir ilaçlama firması olarak, en çok haşere şikâyeti kış aylarında bile gelmeye devam etmektedir. Karşıyaka Böcek İlaçlama, Bornova Böcek İlaçlama, Balçova Böcek İlaçlama, Konak Böcek İlaçlama, Buca böcek ilaçlama firması olarak 0.232.2550101 numaralı telefonlardan veya bizlere www.adenilaclama.com sitemiz adresinden ulaşan kişilere yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Belirtiğimiz yerlerde alt yapının yeterli olmamasından, kanallarda ve logarlarda sıcaklıların yüksek olmasından dolayı Amerikan tipi veya şark tipi böcekleri yaşam alanlarımıza girmesini engellemek için, çok kolay ve kendi başınıza yapabilecek basit bir yöntem ile engelleyebilirsiniz.

Belirtmiş olduğumuz zararlı böcek türleri, pis su kanallarının ve logarların su görmeyen duvar çeperlerindeki boşluklarda yaşamlarını sürdürmektedirler. Apartmanlardaki gider sularının azaldığı, gece yarısı saatlerinde bulundukları kanallardan çıkıp, gider hortumlarını takip ederek kuru ve susuz olan pis su gideri olan lavabolardan çıkarlar.

Gece tuvalete veya su içmeye kalkan kişi evin hanımı ve ya çocuk ise evde feryat koparak herkes kalkar. Bunu engellemek için ise lavaboların altındaki genellikle beyaz renkte bulunan spiral pis su hortumunu deveboynu şekline getirerek, kıvrım kısmında su olması buraya kadar gelen böceklerin geçmesini engelleyerek, çıkmamasını, geriye giderek geldiği yere gitmesini sağlayabilirsiniz.

Evinizde böcek görmeyi engellemiş olursunuz. Daha sonraki aşamada profesyonel olarak biz ilaçlama şirketleri gelerek popülasyonun üremesine engel olabiliriz.

Biyolojik mücadele

Zararlılar ile biyolojik mücadeleye iki örnek vermek istiyorum. Yaz aylarında bizlere en çok zarar veren tür sivrisinekleridir. Sivrisinekler genellikle durgun, hareketsiz pis sularda, göllerde yaşamlarının ilk üç evresini geçirirler. Üç evresinden sonra ise dördüncü yaşam döngülerini, uçkun zararlı olarak geçirirler.

Sivrisineklerin dördüncü evresine gelmeden, ilk üç evresinde bu sivrisinek larvalarını yiyerek yaşamlarını sürdüren, tatlı sularda yaşayan bir balık türünü, yaşam alanlarına bırakarak, buradaki sivrisinek larva mücadelesini gerçekleştirilir. sivrisinek yiyen balığın latince ismi ise Gambusia affinis dir.

 gambusia affinis
Gambusia affinis

Diğer bir biyolojik mücadelede, belli bir oranda insanlara zararı olan alerjik reaksiyon göstermelerini sağlayan ancak insanlardan daha çok çam ağaçlarına zarar veren çam ormanlarındaki çam ağaçlarındaki çam kese tırtıllarına karşı kullanılan, çam ağaçlarının kurumasını engelleyen çam kesesinin içerisine girerek buradaki çam kese tırtıllarını yiyen predatör böcek phryx caudata kullanılarak biyolojik mücadele yapılmaktadır.

Biyolojik ilaçlama nedir?

Biyolojik İlaçlama Yöntemi ile zararlılar ile mücadele, genellikle resmi kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen ve maliyeti ve uygulama sahasının genişliği açısından uzman kişiler nezaretinde yapılan uygulama türüdür.

Kimyasal Mücadele

Kimyasal ilaçlama Yöntemi ile zararlılar ile mücadelesinde isminden de kolay anlaşılabileceği üzere kimyasal ürünler kullanılarak zararlı popülasyonun yok edilmesi ve ortadan kaldırılmasını sağlamaktır. Aslında en çok konuşulması gereken ancak amatör kullanıcılar tarafından yanlış ve bilinçsiz kimyasalların kullanılması sonucunda uzun yıllardan beri önüne geçilemeyen ve direnç kazanan böcekler ile karşılaşmamıza neden olan mücadele yöntemidir. Bu konuyu 20 yıla yakın ilaçlama sektöründeki tecrübe, bilgi ve uygulama alanlarındaki karşılaşmış olduğumuz böcek popülasyonunun neden bitmediğini açıklaması olacaktır.

İlk başta belirttiğimiz gibi bugün yaşam alanlarımızda en çok karşılaştığımız ve kolay kolay bitmeyen kalorifer böceklerinin çok kısa süre sonra tekrar görülmeye başlaması böceklere karşı yapılan kimyasal mücadelenin yanlış uygulanmasından kaynaklanmıştır. Kişinin komşundan duyduğu, bir başkasının tavsiyesi üzerine bir böcek ilacı alarak ilaçlama yapmaya çalışması veya tecrübesiz ilaçlama şirketleriyle iş yapması bunlardan sayılabilir. İlaçlama nedir sorusuna cevap olabilir.

Ama uzun yıllar yanlış, eksik kullanılan kimyasalların sonucunda, çok az ilaçlama firmasının çözüp bulabildiği böcek türü Alman tipi hamamböceği, kakalak ve kalorifer böceği ile karşı karşıyayız. Yazımızın ilerleyen satırlarındaki Böcek ilaçlama nasıl yapılır, başlığı altında daha detaylı bilgilendirme yapacağız.

Entegre ilaçlama nedir?

Entegre zararlı mücadele yöntemi mekanik, fiziksel, biyolojik ve kimyasal tüm yöntemlerin hepsinin bir arada düşünülerek belirtilen yetkili kuruluşlar tarafından yapılan, tüm ilaçlama metodlarının uluslararası zararlılar ile mücadele mevzuatlarının doğrultusunda kayıt altına alındığı mücadele yöntemidir.

Böcek İlaçlama Nasıl Yapılır?

Böcek ilaçlaması yapılmadan önce, müdahale edilecek olan zararlı türü hakkında bilgi sahibi olunması gereklidir. İlaçlama yapılacak olan böcek türünün akrep, hamamböceği veya tahtakurusu olmasına göre yapılacak olan ilaçlama ve ilaçlamada kullanılacak olan kimyasallar farklılık göstermektedir.

Örnek olarak akrep ve çiyan ilaçlaması hakkında bilgilendirme yapmak istiyorum. Akrepler genellikle ilkbahar ve yaz aylarında ortaya çıkarlar ve insanları, diğer memeli hayvanları ısırdıkları zaman ölümle sonuçlanan durumlar ortaya çıkabildiği için büyük risk oluştururlar.

Akrep ilaçlamasında esas olan akrep zararlısının yaşadığı yerleri, evlere giriş yapabileceği kapı altlarını ve yazın sıcaktan kendini koruduğu taş altlarını, ağaç kavuklarını, nemli yerleri çok iyi ilaçlamak gerekmektedir. Akrep ilacı alırken yüzeyde kalıcı etkisi olan mikro kapsül özelliği bulunan özellikle ilaç ruhsatında akrep için etkili olan biyosidal ürünlerin alınarak, temin edilerek kullanılması gerekmektedir.

Böcek İlaçlama Ne Zaman Yapılır?

Yaşam alanlarımızda risk oluşturan böceklere karşı yapılacak olan ilaçlamanın en uygun zamanı hava sıcaklarının artış ve düşüş yaşadığı mevsimlerdir. Hava sıcaklıklarının artış gösterdiği mevsimlerde böcek türlerindeki artışın sebebi, sıcaklıklar ile doğru orantılı olarak böceklerin popülasyonun arttığı ve çoğalmaya başladığı en uygun zamanların oluştuğu zamanlar olduğundan dolayıdır. Hava sıcaklıklarının düşüşe geçtiği zamanlarda ise, böceklerin sıcak ortamlara kaçma ve bu ortamlarda yaşamlarını sürdürmesi için uygun zaman olduğundan dolayıdır.

Böcek İlaçlama Hangi Aylarda Yapılır?

Böcek ilaçlamanın yaşam alanlarımızda, apartmanlarımızda yapılması en uygun zaman, Nisan, Mayıs ve haziran aylarıdır. Sivrisinek larva mücadelesine ise Şubat ayı ortalarında başlanılması en uygun zamandır.

Organik Böcek İlaçlama Nedir?

Organik ilaçlama demek, herhangi bir kimyasal kullanmadan normal yaşamda kullanılan böcekleri kaçırıcı veya böceklerin sevdiği gıda maddelerininim içerisine konularak, haşereler tarafından tüketildiğinde ölmesine sebep olan ürünlerdir. Bu ürünler genellikle borik asitten faydanılarak, patates püresi gibi nişasta oranı çok yüksek gıda maddelerinin içerisine karıştırılarak yapılan zehirlerdir.

Böcek İlaçlama Yöntemleri Nelerdir?

Böcek ilaçlamasında en çok kullanılan yöntem ilaçlama pompası, pülverizatör, atamizör gibi ilaçlama ekipmanları ile yapılan ilaçlama yöntemleridir. Bazı böcek ilaçlarının özellikleri, normalde gündüzleri görünmeyen, yuvalarında gizlenen hamamböcekleri ve kalorifer böcekleri gibi türleri gün ışığına çıkartarak ilacın etkisiyle ölmesine sebep olmaktadır.

Bazı böcek ilaçlarının ise yüzeyde kalıcı özelliklerinden dolayı, Böceklerin gezdiği alanlara ilaç uygulanarak bu noktalara temas eden böceklerin yüzeydeki böcek zehrini vücutlarına alarak, sinir sistemlerini felç edip ölmelerine sebep olmaktır.

Jel Böcek İlaçlama Nasıl Yapılır?

Jel ilaçlama son zamanların en çok tercih edilen, jel böcek ilacını uygulayan kişiye ve evde yaşayan insanlara karşı zarar vermeyen bir böcek ilaçlama yöntemidir. Jel böcek ilaçlamasındaki en önemli husus, böceklerin yuvalarının tespitinin yapılarak bu noktalara kibrit ucu kadar jel yem bırakılmasıdır. Bu jel yemler böceklerin çok tercih ettiği gıda maddelerinden yapılmış olup içerisine konulan aktif madde sayesinde yedikleri zaman ölmelerine sebep olmaktadır.

İzmir Böcek İlaçlama Şirketi

Sizlere belirttiğimiz tüm bu haşere ve benzeri zararlılara karşı İzmir ve çevre illerde 2000 yılından itibaren ilaçlama sektöründe hizmet vermekte olan Aden İlaçlama tarafından peygamber devesi ilaçlama, kırkayak ilaçlama, osuruk böceği ilaçlama, lağım sineği ilaçlama ,uyuz böceği ilaçlama, peygamber böceği ilaçlama, kokuşmuş böcek ilaçlama, kalorifer böceği ilaçlama, tuvalet sineği ilaçlama kokan böcek ilaçlama, süleymancık ilaçlama, tahtakurusu ilaçlama, alman hamamböceği ilaçlama yeşil böcek ilaçlama, sarıca arı ilaçlama, toz böceği ilaçlama, akar ilaçlama, kanatlı termit ilaçlama, rutubet sineği ilaçlama, pire ilaçlama, ateş böceği ilaçlama, bok sineği ilaçlama, güve sineği ilaçlama, eşek arısı ilaçlama, vücut biti ilaçlama, gider ilaçlama, arı yuvası ilaçlama, kanatlı karınca ilaçlama ,baldırsokan sineği ilaçlama, üvez sineği ilaçlama, kör sinek ilaçlama çöp sineği ilaçlama, Covid 19 ve Omicron corona virüslere karşı etkili dezenfeksiyon uygulamaları ile ekonomik ve kesin çözüm odaklı ilaçlama uygulama metodları ile hizmet vermekteyiz.

İlaçlama nedir makalemizi okuduğunuz için teşekkür ederiz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.