29 May

Resimde görüldüğü gibi yuvarlak yapıya sahip ,biraz hapa benzeyen, tespit edildiği ülkeye göre çeşitli renklerde bulunan(Ege bölgesinde ilaçlama uygularımızda gördüğümüz kadar siyah beyaz renklerde), Ergin halı böcekleri kubbeli, hap şeklinde vücutlara sahiptir. Çeşitli renklerde olabilirler ancak tipik olarak benekli kahverengi, gri veya siyahtır. Halı böceklerinin altı bacağı vardır ve uçabilirler. Öte yandan larvalar yaklaşık 2 mm uzunluğunda büyür ve tipik olarak oval veya havuç şeklindedir. Tipik olarak kahverengi veya ten rengidirler ve ayrıca çizgileri olabilir. Larvaların sırtlarını kaplayan kıllı tüyleri vardır. Üzeri tüylü yavaş hareket eden bir böcek türüdür.

halı böceği
Halı böceği

Halı böceği ne tür bir zarar verir?

Böceklerin verdiği zararlıları çok detaya girmeden iki çeşide ayırabiliriz. Birincisi insanlara ve canlılara verdiği zararlar, ikinci ise mala ve malzemeye verdiği zararlar olarak. Halı böcekleri direk olarak malzemeye ve yünlü ürünleri parçalayarak maddi zarar verirler.

Halı böceği yumurtalarını halılara, koltukluklara, perdelerde ve giysilerde yaygın olarak bulunan kumaşlara, yünlü malzemelere bırakırlar. Yumurtalar yumurtadan çıktıktan sonra, yeni larvalar organik lif ve yünleri parçalayarak beslenirler. Bu beslenme sürecinde ise zarar verdikleri bu ürünleri kullanamaz hale getirirler.

Özellikle el dokuması yün halılarda pamuklanma, parçalanma ve övelenme olursa hemen müdahale ve ilaçlama yapılması önem taşımaktadır. Halı böceklerinin farkında olunmaması durumunda elinizde tarihi bir el halısından geri sadece parçalı yün topluluğu kalır.

Halı böceklerinden kurtulmak mümkün mü?

Bu sorunuzun cevabı evet dir. Ancak kendi kendinize halı böceklerine yapacak olduğunuz kimyasal mücadeleden başarı elde etmeniz çok kolay değildir. Nedeni ise amatör olarak yapacak olduğunuz ilaçlama ile halınıza geri dönüşü olmayan zararlar verebilirsiniz.

Halı böceği ilaçlamasında, halı ve diğer benzeri malzemelerinize zarar vermeyen, leke bırakmayan kimyasal böcek ilaçları ile profosyonel ilaçlama uygulayıcıları tarafından halı böceği ilaçlaması yapılması gereklidir.

Halı böcekleri olmasını nasıl engelleyebilirim?

Halı böcekleri genellikle ışıktan uzak ve sıcak ortamlarda yaşamayı severler. Katlanmış halı içleri, az kullanılan koltukların köşe kısımları en çok tercih ettiği yerlerdir. Halı böceklerini fark edip tespit ettiğiniz an, bazı malzemelerden feragat etmeniz gerektiği an olabilir. Halı böceklerini geç kalmadan fark etmek için size yazdık olduğumuz alttaki maddeleri okursanız, belki zarar görmeden önüne geçebilirsiniz.
Giysilerinizi bir süre saklamadan önce yıkayın ve kuruduğuna emin olduktan sonra kaldırınız.

Saklanan kıyafetleri hava geçirmez, vakumlu havası alınmış özel giysi saklama poşetlerinde koruma altında tutmaya çalışınız.
Dolaplarda ve saklanmış giysilerde naftalin kullanın.
Halıları ve döşemeli mobilyaları düzenli olarak temizleyin.
Süpürgelikleri ve havalandırma deliklerini düzenli olarak temizleyin.
Pencerelerinizde perde kullanın ve kapıları açıp havalandırınız.
Örümcek ağlarını ve ölü böcekleri evinizden uzak tutmak için sıcak mevsim öncesinde ULV sisleme makinesi ile ilaçlama yaptırınız.

Haşereleri incelemek için tıklayın.

Aden ilaçlama Çevre Sağlığı Hizmetleri olarak, 7 gün 24 saat 0232 2550101 numaralı telefondan keşif ve randevu talebi oluşturabilirsiniz.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.