Gümüş böcekleri, (Silverfısh) adını vücut şekillerinin balıklara benzediğin, renkleri de gümüş rengine benzediği ve gümüş gibi parlak olduklarından alırlar. Gümüş böceğinin altı bacağı vardır ve uzunluğu ortalama 20 milimetre kadardır.

Halk arasında, nem böcekleri, gümüşçük, gümüşçül gibi farklı isimlerle de bilinmektedir.

Gümüş böceği zararları, Gümüş böceği naftalin, Gümüş böceği nasıl kurtulurum, Gümüş böceği kulağa girer mi?, Gümüş böceği nereden gelir?, Gümüş böceği zıplar mı?, Gümüş böceği felç eder mi? gibi çok sayıda sorunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Kesinlikle garip görünseler de, gümüş böceği yetişkin insanlara ve evdeki bebek ve çocuklar için neredeyse tamamen zararsızdırlar. Bazı insanlar gümüş böceği istilasının bir sonucu olarak alerjik reaksiyonlar yaşadığını belirtmelerine rağmen, ancak bunun dışında sağlığınız için çok fazla tehdit oluşturmaz. Gümüş böcekleri Isıramazlar veya sokamazlar, hastalık veya parazit yaymazlar.

Ancak gümüş böceklerinin size zarar vermemesi, yaşam alanlarınızda sorun olmayacağı anlamına gelmez. Hatıralar ve kişisel eşyalar, bir istila durumunda gümüş böcekleri tarafından yenme riski altında kalabilir.

gümüş böceği
Gümüş böceği

Gümüş böceği evlere nasıl ve nereden girer?

Gümüş böcekleri, ev içerisine genellikle, iki şekilde girebilmektedir.

İlk olarak, izolasyon boşluklarından kaynaklanan, yaşam alanlarına girişler.

İkinci olasılık ise, taşınma yoluyla yaşam alanlarına girebilme olasılığıdır. İlk olasılıkta durumda, gümüş böcekleri içeri girmek için, bina zemininde bulunan, nemli, rutubetli, ıslak ve kötü durumlarda bulunan, pis su borularının geçtiği, havalandırma boşluklarından, tuvalet ve banyolardaki havalandırma boşluklarına bakan pencerelerdeki izolasyon açıklarından veya tuvaletlerde bulunan, asma tavan arasında kalan, pis su borularının kenar kısımlarından, kapı ve pencerelerin altındaki çatlak ve boşluklardan giriş yapmış olabilirler.

Yüksek düzeyde nem, gümüş böcekleri için çekicidir ve sızdıran borular veya damlayan klima üniteleri, bu tür böcekler içn uygun yaşam alanlarıdır. Uygun bir giriş noktası bulduklarında, içeriye kolayca girebilirler.

İkinci bir olasılık ise; gümüş böcekleri yanlışlıkla, eve getirilmiş olabilirler. Varlıklarını insanlardan gizleme konusunda inanılmaz yeteneklidirler.

Daha önce bodrumlarda, çatı katlarında veya depolarda saklanan kutular, kitaplar veya diğer ikinci el eşyaların arasına gizlice siz farkında olmadan evinize, yaşam alanlarınıza, ofis ve işyerlerinize getirmiş olabilirsiniz. Özellikle taşınma, tatil veya akraba ziyareti dönüşleri gibi durumlarda gümüş böceklerine davgetiye çıkarmış olabilirsiniz.

Gümüş böceklerinin eve girmesini nasıl engelleyebilirim?

Evinizde algılanmamak için tam olarak nereye saklanacaklarını bilirler. Bu nedenle, evinizde yaşayan birkaç gümüş böceği olsa bile, siz farkına varmadan sizinle birlikte uzun süre sizinle birlikte olabilirler. 

Gümüşcün böcekleri ev içlerine girişini engellenmesi, diğer böcek türleri gibi zor zahmetli ve tecrübe gerektirmez. Düzenli temizlik ile gümüş böceklerinin evinizi istila etmesini, evlerinizde çoğalıp üremesini engelleyerek durdurabilirsiniz. Size belirttiğimiz yöntemleri denerseniz başarılı olabilirsiniz.

Evinizi sık olarak temizleyin

Gümüş böcekleri ve diğer zararlı böcekleri çeken, yiyecek kalıntılarını ortadan kaldırmak için, yerleri sık sık süpürdüğünüzden, paspasladığınızdan emin olun. Ne yaparsanız yapın, zamanla evinizde toz birikecektir. 

Gümüş böceği, toz yediği için, en iyi seçeneğiniz evinizin sık sık tozunu almaktır. Tavan vantilatörlerinizi, yatak altlarınızı ve genellikle göz ardı edilen diğer alanları temizlediğinizden emin olun.

Kiler gıdalarını koruyun

Tahıl, makarna, salça, kraker ve kurabiye gibi bozulabilir gıdaları, kilitli kapaklı hava geçirmez kaplarda saklayın. Cam kaplar, ev kemirgenlerine karşı ekstra koruma sağlar.

Eve getirdiğiniz eşyalar

Herhangi bir ikinci el eşyada gümüş böceği olup olmadığını kontrol etmek için, kutuların altlarını kontrol edin. Kitap ve belgeler arasını da kontrol ederek herhangi böcek türü olmamasını garanti edin.

Nem değerini kontrol edin

Evdeki nemi değerlerini düşük tutmaya çalışın. Evinizin etrafındaki sızıntı yapan boruları, muslukları veya tıkaçları onarın. Bodrum ve çatı arası alanlarını havalandırmak, için bir nem giderici kurmayı veya açık pencereli bir fan çalıştırmayı düşünün. Unutmayın, bir çok tür nemli ve karanlık ve kolay beslenebilecekleri ortamları tercih eder.

Giriş noktalarını kapatın

Arızalı hava sıyırma ve kapı süpürmelerini değiştirin. Örneğin, evlerdeki, kapı ve pimapen fitillerindeki yırtıkları onarın. Temelinizdeki çatlakları veya boşlukları bulun ve silikon veya benzer bir malzeme ile kapatın. 

  • Islak çamaşırlar, evin sıcak olduğu yerde tutarak çabuk kurumasını sağlayın.
  • Nem çok fazla ve önleyemiyor iseniz, (deniz kıyısı ve bodrum katlar gibi) nem alma cihazı kullanabilirsiniz.
  • Süpürgelikler, pencereler, kapılar ve temellerdeki boşluklardan iç alana girecek delik ve açıklıkların izalasyonunu yapın.
  • Çöpleri çıkarın ve bulaşıklarınızı düzenli olarak yıkayın.
  • Dağınıklığı azaltarak, kullanılmayan eşya ve malzemelerden bir an önce kurtulmaya çalışın.
  • Yiyecekleri Kapalı Tutun. Tüm kuru yiyeceklerinizi sıkıca kapatılmış kaplarda saklayın. 
  • Giysileri Kuru Yerlerde Saklayın. Giysiler ıslandığında gümüş böceklerini çekerler. 
  • HEPA Filtreli Vakum ve Elektrik Süpürgesi  Kullanın. HEPA filtreli bir vakum kullandığınızda gümüş böceği yumurtalarını emebilirsiniz. Filtre olmadan, vakumunuz çok etkili olmayacaktır. 

Gümüş böceği zararları nelerdir?

Gümüş böceklerinin verebilecek olduğu zararlardan bazıları ve en büyük sorun teşkil edeni, ev içerisinde kullanılan eşyalara zarar vermeleridir. 

Kağıt malzemeler, kumaşlar, kitaplar ve dergiler döşemeli mobilyalar, giysiler ve çarşaflar en çok zarar verdiği eşya türlerindendir. 

Gıda ile ilgili olarak, bu zararlılar öncelikle tahıllar, şekerler, nişastalar ve tahılların peşinden giderler. Bununla birlikte, hemen hemen her şeyin bir hedef olabileceğini hatırlamak önemlidir. Gümüş böcekleri, ayrıca selüloz içeren etiketler ve benzeri malzemeler, yapıştırıcı ve duvar kağıdını da yer.

Gümüş böceği ile doğal yollar ile nasıl mücadele edilir?

Gümüşcün böcekleri, diğer böcekleri gibi doğada bulunan bazı doğal bitkilerin kokularından, hiç hoşlanmazlar ve bu bitkilerin yapraklarının ve ya tohumlarının bulundukları yerleri sevmediklerinden dolayı, bu yerlere gelerek yuvalanma ve yaşama yapmazlar.

Portakal, mandalina ve limon kokusu olan yerlere gelmezler. Karanfil, sedir, lavanta, tarçın, salatalık, kekik ve kekik sabunun kokusu olan yerleri de tercih etmezler. Eğer yaşam alanlarınızda, ilaçlama firmalarının uygulayacağı kimyasal böcek ilaçlarınızdan dolayı rahatsızlığınız varsa eğer, bu bitki ve bitki köklerinden yararlanarak, geçici çözüm bulabilirsiniz.

Belirtmiş olduğumuz bu bitki ve bitki köklerini, evinizin nemli yerlerini koyarak ta gelmelerini engelleyebilirsiniz. Başka bir gümüşçün böceği engelleme yolu ise, sedir yağı ve su, lavanta yağı ve su ile birlikte hazırladığınız karışımı (1litre suya,200 cc sedir yağı oranında, 2 litre suya 150 cc lavanta) evinizdeki zemindeki beton yarıklarına, duşa kabin alt kısımlarına, alafranga tuvaletin zemin ile birleştiği yerde olabilecek çatlak ve yarıklara, tuvaletlerdeki duvar ve zemin fayans aralarına, küçük bir pompa yardımıyla, püskürterek te kullanabilirsiniz.

Patates, yulaf ezmesi de sevdiği gıda maddelerindendir. Toz şeker ve kabartma tozunu da karıştırarak, tatlı bir besin elde edebilirsiniz. Gümüşcün böcekleri vücutlarına şeker yüklemesi sonrasında, doğal yollardan ölürler.

Çamaşır suyu gümüşcün böceğini öldürür mü?

Çamaşır suyu ve klor tüm böcekler için kaçırıcı ve öldürücü özelliğe sahiptir.

Borik asit ile gümüşböceği mücadelersi yapılabilir mi ?

Borik asit

Bir kova su içerisine, 4 kaşık borik asid ve 20 damla narenciye yağı damlatıp, kovadaki suyu karıştırıp, evinizin köşe kısımlarını ve nem oranı yüksek olan yerleri, eldiven giyerek hazırladığınız, solüsyonla silerek, gelmelerini veya var ise ölmelerini sağlayabilirsiniz.

Gümüş böceği ev ilaçlaması nasıl yapılır?

Gümüşböcekleri, diğer adı ile gümüşcün böcekleri ilaçlaması da, diğer böcek ilaçlamaları ile aynı uygulamalar yapılarak yapılmaktadır.

Gümüşcün böcek ilaçlamasında, evin tüm köşe, dip kısımları Sağlık Bakanlığından, Halk sağlığı alanında ruhsatlandırılmış, böcek ilaçları ile ilaçlanması gerekmektedir.

Gümüş böceklerinin özellikle ile yaşayabileceği, uygun ortamların tespitinden sonra, bu alanların detaylı ve özenli bir şekilde, böcek ilaçlama uygulaması yapılması gerekmektedir. Örneğin banyo ve tuvalet kısımlarında sadece köşelere böcek ilacı uygulaması yapmak yeterli olmayabilir.

en i̇yi i̇laçlama firması
En İyi İlaçlama Firması

Duşakabin veya küvet altlarının, sıcak-soğuk su boru giriş ve çıkışlarının nemli ve boşluk olan yerlerine ayrı bir itina göstermek gerekmektedir. Çünkü bu yerler gümüşçün böceklerinin yaşam alanlarıdır.

Gümüşböceği ilaçlaması öncesinde ve sonrasında ne yapılması gereklidir ?

Gümüşböceği ilaçlama uygulamasından önce, evinizin dip köşe detaylı temizliğinin yapılmış olması, mutfak ve banyo kısımlarında, borulardan veya izalasyondan kaynaklı sızıntı ve nemlenmelerin kontrol altına alınması gerekmektedir.

Gümüşböceği ilaçlamasından sonra ise, evi en az 2 saat kapatılması, uygulanan böcek ilaçlarına temas edilmemesi açısından önemlidir.

Evinizde eğer evcil hayvanınız var ise, yemek ve su kaplarının ortadan kaldırılması, evinizde ufak emekleme yaşında çocuk var ise, oyuncaklarının kaldırılması gerekmektedir.

Gümüşçün böceği ilaçlamasından sonra ise, en az bir hafta boyunca dip, köşe, buzdolabı arkası, bulaşık makinesi arkası, yatak ve baza arkası ve alt kısımlarının ıslak temizliğinin yapılmaması gerekmektedir.

Gümüşböcekleri için komple apartmanın ilaçlanmasına gerek var mıdır ?

Gümüşböcekleri hızlı hareket edebilen, bir yerden bir yere yürüyerek geçebilen canlılardır. Gümüşböceği şikâyeti olan 10 dairelik bir apartmanda, sadece 1 dairede görülüyor ise tüm apartmanın aynı anda böcek ilaçlaması yapılmasına gerek yoktur.

Ancak aynı apartmanda, üç veya dört daireden fazla dairede, gümüşböceği şikayeti var ise tüm apartmanın, aynı anda apartman böcek ilaçlaması yapılmasında fayda bulunmaktadır.

Gümüş böceği ev ilaçlama ücreti ne kadar?

Gümüşböcekleri için tek daire ilaçlama ücretimiz 250TL ile 300TL arasında değişiklik göstermektedir. 5 daireli apartmanlarda böcek ilaçlama ücretimiz, toplamda 500TL dir. 10 dairelik apartmanlarda gümüşböceği ilaçlama ücretimiz ise 750TL dir.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.