23 Mar

Giysi güvesi ilaçlama, yün güvesi ilaçlaması diğer haşere ve böcekler ilaçlamasından daha farklı yöntem ve makineler ve güve ilaçlamaları ile yapılması gerekmektedir. Güve ilaçlamasında, güve böceği bulaşan kıyafetlerden, halılardan güveleri kurtarmak ve kullandığınız kimyasal güve ilaçları ile de kıyafetleri ve yünlü malzemelerinde fiziki yapısına zarar vermemek gerekir.

Güve Olduğunun Belirtileri Nedir?

Güve böceğinin olduğunun en önemli belirtisi  giysilere, kumaşlara ve halılara verdiği zarardan belli olur. Bu yün parçalamalarına ilave olarak ta belirtileri bulunmaktadır.

  • Küçük kurtçuk benzeri larvalar;
  • Güve larvalarının yaşadığı ipekten yapılmış tüpler.
  • Yetişkin bir güveye dönüşen bir ipek kozası
  • Paketlenmiş gıdalardaki delikler.

Giysi Güvesi Neye Benzer?

Kumaş güvesi, kumaşlarda yünlüleri yiyerek delikler oluşturur. Yün güveleri genellikle kıyafetlerin, halıların ve diğer ev tekstillerinin tahrip edilmesiyle ilişkilendirilir. Özellikle yün, kaşmir, yumuşak deri, kürk vb. gibi doğal malzemelerle ziyafet çekmekten hoşlanırlar.

giysi güvesi
Giysi Güvesi

Boyutları küçük ve rengi kahverengi olduğundan karanlık ve bozulmamış alanları tercih ederler. Bu nedenle çatı katları, bodrum katları, gizli çekmeceler, gardıroplar ve diğer karanlık yerler bunları bulmak için iyi yerlerdir. Bu canlılar ayrıca kıvrımlar, yarıklar, köşeler ve çatlaklarda saklanarak parlak ışıktan da kaçınırlar.

Güve İlacı Kullanmadan Doğal Yollar ile Kıyafet Güvelerinden Nasıl Kurtulabilirim ?

Toksik kimyasallar içeren naftalin topları sağlığınız açısından risk oluşturabilir. Sizi kötü, zehirli kokudan kurtarmak için yünlülerinizi ve diğer giysilerinizi zararlı böceklerden uzak tutmak birçok daha başka doğal alternatif bulunmaktadır.

Lavanta Çiçeği

Lavanta bize çok güzel koksa da, güveler için kaçırıcı özelliğe sahiptir. Lavantayı kendiniz evinizde hazırlayarak güve kovucu olarak kullanabilirsiniz. Lavanta çiçeğini kovucu olarak kullanmak için, pamuk toplarını biraz lavanta esansiyel yağına batırın veya birkaç poşeti kurutulmuş lavantayla doldurun. Bunları sezon dışı eşyaların bulunduğu dolaplarınıza, çekmecelerinize ve kutularınıza yerleştirin. Koku kaybolduğunda partileri değiştirmek en iyisidir.

Lavanta yağı pamuklu veya keten bezleri korumak için de kullanılabilir. Esansiyel yağların giysilerinizi lekeleyebileceğini unutmayın, bu nedenle yağla zenginleştirilmiş eşyaları giysilerinizin yakınına asabilirsiniz, yağ oranı yüksek olduğundan dolayı direk olarak kıyafetlerin üzerine püskürtme yapmayınız.

Nane

Bir diğer etkili güve kovucu ise nane yapraklarıdır. Bir poşetin içine bir avuç dolusu kurutulmuş nane koyabilir veya kıyafetlerinizin arasına gevşek yapraklar koyabilirsiniz. Nane yağını da kullanabilirsiniz. İhtiyacınız olan tek şey bir pamuğa birkaç damla damlatmaktır ve bunları dolabınızın bir köşesine saklayabilirsiniz. Koku kaybolmaya başlar başlamaz daha fazla nane yağı ekleyin. Ayrıca fareleri uzak tutmak için de nane kullanabilirsiniz.

Sedir Ağacı

Sedir ağacının giysi güvesi kovucu özellikleri iyi bilinmektedir ve bu bir sürpriz olmamalıdır; sedir yalnızca uçan böceklere karşı etkilidir. Sedir kaplı dolaplardan veya sandıklardan yararlanmayı düşünün. Alternatif olarak sedir yongaları veya blokları satın alıp ihtiyaç duyulan yerlere yerleştirebilirsiniz. Askılara takılan sedir çekmece astarları ve sedir halkaları da mevcuttur.

Temiz ve Düzenli Kıyafet Dolapları Güve Tespiti İçin Önemlidir.

Yapılacak en temel ve kolay şey dolabınızı temizlemektir. Tertipli ve düzenli olan giysi dolaplarında yün güvelerinin verdiği zararları çok daha çabuk fark edebilirsiniz.

Güve istilası nasıl önlenir

Elbise güvelerini başarılı bir şekilde yok ettikten sonra, gelecekte ortaya çıkabilecek güvelerin ortaya çıkmasını önlemek çok önemlidir.

Kıyafetlerinizi uygun şekilde yıkayıp iyice kuruduktan sonra kıyafet dolabına yerleştiriniz.

Giysilerinizi saklamadan önce iyice temizlendiğinden ve tamamen kuruduğundan emin olmalısınız. Deterjan ve parfüm kokusu güveleri çekebilir. Giysilerinizi doğru şekilde yıkamak için zaman ayırdığınızda, mevcut güve yumurtalarından da kurtulacaksınız. Ayrıca önlem olarak pamuklu giysiler de ütülenebilir.

Giysilerinizi doğru şekilde saklayın

Giysiler, güvelerin giremeyeceği, sandık, plastik saklama kapları, valiz vb. gibi ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Hassas bir malzemeden yapılmış veya sık sık giyilmeyen her şey, güveleri uzak tutmak için doğru şekilde saklanmalıdır. Yün paltolar ve takım elbiselerin fermuarı elbise çantalarının içine konulmalıdır. Fermuarını çekerken kıyafetlerin iyice temizlendiğinden emin olun. Bu nedenle sıcak aylarda yün çorapların çorap çekmecenizde saklanmaması gerekir.

Güveler nemli koşulları tercih ettiğinden, giysiler evinizde kuru bir yerde saklanmalıdır. Evdeki kumaş eşyalar bodrum veya garaj yerine çatı katında veya yatağın altında saklanmalıdır.

Düzenli olarak süpürün

Güveler halı ve süpürgeliklerdeki kirden etkilenir, bu nedenle onları düzenli olarak süpürün. Larvaları evinizden uzaklaştırdığınızdan emin olunuz ve vakum torbanızı veya filtrenizi sık sık değiştirin.

Güveler varken yapılmaması gereken şeyler

Güve tedavisinde kullanılan pestisit ve ürünleri toksik özelliklerini kontrol etmeden kullanmayınız. Test edilmemiş bir pestisitle yapılan tedaviler istilayı daha da kötüleştirebilir. Ayrıca bunlar kıyafetleriniz veya yatağınız aracılığıyla cildinize bulaşırsa zararlı olabilir. Evcil hayvan türlerinin çoğunluğu da bunlardan olumsuz etkileyebilir.

Yün Güvesi İlaçlaması Nasıl Yapılır?

Kıyafetlerinizdeki yün güvelerini bertaraf etmek için kıyafetlerin veya yünlülerin olduğu yerlere elektrikli ULV makineleri ile ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlaçlama pompaları ile yapılan ilaçlamada ilaç zerrecik çapı büyük olacağından dolayı leke ve ilaç akması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Uygun olmayan güve ilaçlarının kullanıldığı durumlarda da kıyafetlerde çıkmayan, kalıcı lekeler olabilir.