Daha önce asya kaplan sivrisineği hakkında bir blog yazısı yayınlanmıştık. Yakın zamanda İstanbul’da yerleşik zararlı türler arasına girmiş ve hastanelerde, tanımlanan vakalar arasında yer almaya başlamıştı.

İzmir ilimize gelmesi ve vakaların görünmesi de çok kısa süre içerisinde başladı. Alerjik reaksiyonlara neden olması, Dang ateşi, Batı nil, sarı humma, zika ve chikungunya isimli virülere neden olması, bu zararlı sivrisinek türünü, çok yüksek seviyede zararlı olduğunu gösteriyor.

Asya kaplan sivrisineği, vatandaşlarında tepkilerini alıyor. En iyi ihtimalle, yorumları “sivrisinekler zerhirli olduğu için, ısırık izleri, şişlik ve alerji tarzı şeyler oluşuyor” şeklinde. Diğer yorumlardan biri de, “önceki senelerde de varsı sivrisinekler, ama bu tür daha farklı ve ayağımda onlarca ısırık izi” var şeklinde oldukça rahatsız ettiği yönünde.

Yerleşik tür olarak, yani artık, ülkemizde üreyen ve dağılan tür olarak tanılanmakta.

ÖLDÜRÜCÜ BİR TÜR

Uzak Doğu bölgelerinden gelen Asya kaplan sivrisineği, farklı ülkelerden gelen, nakliye ve ticari taşımacılık gibi faaliyetler ile, İspanya, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi ülkelere de bulaşmış durumda.

Dünyada son yıllarda görülen, küresel iklim değişiklilerinin sebep olduğu, sıcaklık ve nem değerlerinin değişmesi ile başta, İstanbul olmak üzere, farklı illerimizde görülme sıklığı artmakta.

ALERJİK REAKSİYON ŞİKAYETİ

Konusunda uzman kişilerin açıklamalarında, Asya kaplan sineğinin oldukça ciddi sonuçları olduğu ve dikkatli davranılması gerektiği bulunuyor.

Özellikle sağlık sektöründen uzmanlar, anaflaksi yani ölümcül alerjik reaksiyon, ve geç başlangıçlı şiddetli astım krizi vakalarının da bu tür sebebi ile görülmeye başladığını belirtmişler.

Oldukça dikkatli olunması sivrisinekler ile bilindik yöntemler ile ilaçlama ve temizlik çalışmalarının sıklıkla yapılmasının da önemi bir kez daha ortaya çıkmakta.

Küçük veya büyük su birikintileri, çöpler ve temizliği yapılmamış hurdalık gibi nem içeren alanlar oldukça riskli bulunmakta. Tespitlere göre, bir kap su birikintisin de bile yumurtlama yapabilen, Asya kaplan sivrisineği hızlıca çoğalabilimekte.

Önlem olarak, is diğer sivrineklerinde türlerinden daha ciddiye alınarak, daha erken müdahale ve önleme yollarına gidilmeli.

Yani henuz sivrisinekler görülmeden önce, temizlik, kurutma ve ilaçlama çalışmaları ile, yumurtlama ve larva dönemlerinden önce tedbirler alınarak güven sağlanabilmekte.