25 May

Pire Böceğinin Özellikleri

Bilimsel ismi Siphonaptera olarak bilinen pire, tahtakurusu haşeresi ile aynı tür kategoride yer almaktadır.

Boyut: Pireler kanatsız, küçük ve yaklaşık 1,8-2,5 mm boyutlarda, yassı vücut yapısına sahip, kan emici bir haşere türüdür. Dünya genelinde 13.000’ in üzerinde türü vardır.

Renk: Vücutları parlak ve kahverengine yakın kırmızı renktedir. Yakından bakıldığında mikroskobik tüylerin vücutlarını kapladığı görülebilir. Bu tüy yapısı ile hayvanların ve insanların kılları arasında çok hızlı hareket edebilirler.

Kanatsız Haşere: Pireler kanatları olmamasına karşın uzun mesafelere sıçrayabilirler.  Kendi boyutlarının 80-100 katı mesafeye sıçrayabiliyorlar.

pire böceği
Pire Böceği

Pire Türleri

13.000 den fazla türü olmasına karşın, insanların karşılaştıkları 4 farklı türdür. Bunlar arasında İnsan piresi, kedi ve köpek piresi, sıçan piresi( en fazla hastalık taşıyan), kuş piresi yaygın şekilde insan yaşam alanlarını işgal edebilirler. Sıçan piresi bunlar arasındaki hastalık taşıma riski en yüksek olan türdür. Tarihte büyük veba salgınlarının yayan sıçan pireleridir.

Pire Yaşam Alanları

Pire böceği, konakçı olarak sıcakkanlı canlılarda bir parazit türü olarak yaşarlar. Genellikle memeli hayvanların kılları ve kürkleri arasında uzuz zaman boyunca hayatta kalırlar.  Kuşların da çok sık şekilde pire istilasına uğradığı görülmektedir. Evcil hayvanlara başka hayvanlarla temasta bulaşır.

Pireler Hastalık Taşır mı?

Tüm pire türleri hastalık taşıyabilir. Bunlar arasında en riskli olan ve acil şekilde yok edilmesi gereken sıçan piresi türüdür. Pireler her yeni konakçıya ulaşana kadar pek çok hastalıklı yerden geçebilir. Kan emici parazit türü olduğundan, yaşadığı her canlıdan hastalık yapıcı virüs ve bakterileri vücuduna taşır. Ta ki yeni bir konakçı bulana kadar. Dışkı peletleri de pirelerin yaşam alanlarından biridir.

Pirelerin Üremesi

Pire böceği, yumurtalarını konakçı olarak yaşadıkları yerlere, ev ve iş yerlerinde bulunan halı, kilim, yer döşemesi çatlakları, evcil hayvanların kürkleri arasına ve canlı dışkısına bırakırlar. 2 günde yumurtadan çıkarlar. Pireler uygun ortam bulduklarında çok hızlı bir şekilde çoğalırlar. Doğru tespit ve uygun ilaç seçimi ile pire ilaçlaması yapılması gerekmektedir.

Pire Nasıl Bulaşır

Pireler çok iyi sıçrayıcılar olduklarından bir canlıdan başka bir canlıya kolayca geçebilirler. Özellikle evcil hayvanları dışarı çıkarılması sırasında pireler bu canlılar vasıtasıyla evlerimize kadar ulaşırlar. Bunun yanında kuşlar ve fareler çok iyi pire taşıyıcı görevi görürler. İnsanların bulundukları her ortamda pireler yaşayabilir. Pire ısırığı genelde kaşıntı olarak görülür. Hayvanların artan şekilde sürekli kaşınmaları buna iyi bir örnektir.

Pire ilaçlama

Pirelerle mücadele yöntemleri çok çeşitli olmakla birlikte başarıya ulaşma oranı en yüksek olan metot iyi ve etkin bir pire ilaçlaması yaptırmaktadır. Bulaştıkları ortamdaki canlıların kanları ile beslenen bu parazitler çok hızlı şekilde çoğaldıklarından acil önlem anılması gerekmektedir. Yasal sertifikalara sahip ve uzman teknik deneyime sahip haşere ilaçlama firmaları tercih edilmelidir.

Pire ilaçlama işlemi genellikle 2-3 set halinde yapılmaktadır. İlaçlamanın belirli aralıklarla tekrarlanması şarttır. Yumurtadan çıkan her pirenin yok edilmesi elzemdir. Aksi takdirde evlerdeki pire sorunu hiç bitmeyecektir. Bu parazitlerin yumurta ve larvaları ilaçlamaya ve dış etkilere karşı çok dayanıklıdır.

Uzman ilaçlama ekipleri sizlerin yaşam alanlarınızı bu parazitlerden temizlerken, sizlerde eczane veya veterinerden alacağınız pire öldürücü ilaçlarla pire kaynağını kökünden temizleyebilirsiniz. İki yönlü temizlik işlemi şarttır. Ayrıca kuşların ve sıçanların evlerinize pire taşımasın engellemek için de etkin bir ilaçlama yapılması gerekmektedir. Pencere önlerine konulabilen kuşkonmazlar bir nebze çözüm sağlayabilir. Fare ve sıçanlar için mutlaka profesyonel ilaçlama ve kemirgen kontrol hizmeti almanız gerekecektir.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.