Lağım Sineği

Lağım sinekleri genellikle logar, pis su atıklarının bulunduğu su giderlerinin bulunduğu kanallardaki, sudan etkilenmeyen kuru duvar kısımlarımda, kanalizasyon iç kısımlarında üreme yaparak bu alanlarda yaşamlarının ilk zamanlarını geçirirler.

Lağım sinekleri ,halk arasında güve sinekleri, lağım sinekleri veya bok sinekleri sinekleri olarak da adlandırılır . 

Mutfağınızda, yemek üretim alanlarınızda veya yaşam alanlarınızda küçük bir sinek veya sivrisinek türü bir böcek görürseniz, bu sineklerin hepsininde yaşam ve üreme alanları kanalizasyonlar olduğunu düşünmeyiniz.

Küçük türdeki sineklerin tür tespitinin yapılması bu tür canlıların yaşam ve üreme alanlarının tespitinin yapılarak ilaçlama yapılması çok etkili olur. Bu tür küçük sineklerin yaşam alanlarının tespitinden sonra, alınacak fiziki tedbirler ile de nispeten başarılı olunur. Sinekler için farklı üreme kaynaklarının tespiti ve tespit sonrasınsında yapğılması gerekenler olarak biz İzmir böcek ilaçlama firması olarak sizlere çözümler sunabiliriz.

Küçük, rahatsızlık verici, uçan bu tür sineklerin isimleri, üreme alanları nereleridir soruları firmamıza gelen en çok sinek şikayeti bulunan müşterilerimizin bizlere sormuş olduğu sorulardır. Bu küçük sinekler hakkında bilgilendirme yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.

Bok Sinekleri, Lağım Sinekleri, Meyve Sinekleri, Kör Sinekleri ve Gübre Sineklerinin Yaşam Alanları

lağım sineği
Lağım Sineği

Bok Sinekleri-Lağım Sinekleri : 

Lağım Sinekleri ve bok sinekleri ismi gibi pis  dışkı olan yerlerde, kanalizasyonlarda, foseptik çukurlarında kanalizasyonla kirlenmiş toprakta ürerler. Üremeleri ilk başta dışkı su görmeyen dışkıların, kuru kısımlarında kurtçuklar haline başlar.

Daha sonraki evrelerinde ise küçük geniş kanatlı bir yapıya geçiş yaparlar. Bu lağım sineklerinin yuvadan çıkmadan öçnce yapışkan levhalar kulanılarak da çıkış yapmaları belli bir ölçüde engellenmiş olmaktadır.

Uçkun haline geçen lağım sineklerinin, larvadan sonraki ilk yaşamlarını kanalizasyon duvar yüzeylerdeki kuru yüzeylerde, daha sonraki birkaç günde ise kanalizasyon dışı kapak etrafındaki nemli alanlarda yaptıkları için, bu belirtiğimiz yerlere konulaca yapışkan trap bantlarda populasyonun engellenmesi çin yeterli olur.

Yapılacak olan ilaçlama uygulamasından önce tespit edildiği yerdeki atıkların ve kanalizsayonda görülen su akışını engelleyen tuvalet kağıdı ve benzeri malzemelerden arındırlması gereklidir. Yapılacak lağım sineği ilaçlamasında, lağım sineklerinin dinlendiği, gizlendiği yerlerin yüksek basınçlı sırt pompları ile ilaçlanması yeterli olur, 15 gün sonra bu kanalizasyonların tekrar ilaçlanması yararlı olacaktır.

Pis su çökerme çukurları ve apartmaların 1 ve -2. katları, çok ofisli iş merkezleri bok sinekleri için birincil derecedeki üreme alanlarıdır. Kanalizasyon ve pompa çukurlarının yakınları,etraflarında lağım sineklerinin de uçtuğu gözlemlenmiştir.

Evlerde ise  kanalizasyon sinekleri, genellikle banyo kanallarında, özellikle de duşta üreyerek bulunur. Duş tekneleri sızıntıya meyillidir ve duş teknesinin altındaki alan, bok sineğinin üreme alanlarından biridir. Duşakabin gider kısmında biriken saçlar ve şampuanlardan oluşan kalıntılar iyi temizlenmediği taktirde banyonuzda lağım sinekleri ile dolabilir.

Lağım sineklerinin diğer bir doğal üreme alanı ise, çürüyen bitki ve hayvanların kalıntılarıdır ve bu atıklar ile beselenerek yaşamlarını sürdürüler. Çoğu zaman, bakterileri ve diğer mikroorganizmaları üreme alanlarından insanların bulunduğu bölgelere aktarmalarına rağmen insanlara zararsızdır. Lağım sinekleri insanları ısırmaz ama yaşadıkları alanlardaki mikrop ve bakteriler kullandığınız kıyafet ve gıda maddelerinin üzerine taşıyarak sağlığımız açısından risk oluştururlar. Yetişkin bok sinekleri yaklaşık iki hafta yaşarlar.

Meyve sinekleri:

Meyve sinekleri, halk arasında kör sinek olarak da adlandırılmaktadır. Taze meyve ve sebzelerin çürüyen alt kısımlarında, çöplerde ve nemli organik atıkların bulunduğu yerler üreme alanlarıdır.

Çöpe atılan tek kullanımlık poşet çaylara ait çöplerin bile, 1-2 gün çöpte kalmasınında dolayından bile ürediği, firmamız uygulama operatörleri tarafından tespit edilmiştir. Bu meyve sineklerinin kimyasal ilaçlama mücadelesinden önce, ürediği alandaki meyve atıklarının, çöplerin ve diğer organik atıkların toplanarak bu yerlerden kaldırılması ve sonrasında ise çöp kaplarının, çöp kaplarının bol suyla dibinde kalıntı, artık kalmayacak şekilde yıkanması gerekmektedir.

Ortamda yaşayan, havada insanların ağzında içerisine girecek şekilde uçan meyve sineklerin ilaçlanması gerekli olacaktır.

Fosforlu Sinekler: 

Fosforlu sinekler, kanalizasyonla kirlenmiş toprakta, çöplerde, kanalizasyonlarda, insan kadavralarında, çürüyen sebzelerde ve meyvelerde, çöplerde ve nemli organik maddelerde bulunur. Bu tür fosforlu sinek daha çok organik atıklar ile beslendiğinden dolayı, ortamdaki tüm organik atık olarak bulunan çöplerin kaldırılması yeterli olacaktır.

Gübre Sinekleri: 

Bu sinekler, gübre, nemli organik materyal, kanalizasyon, çürüyen meyve ve sebzeler ve çöpte bulunabilir. Genellikle büyükbaş hayvancığının yoğun olaram yağıldığı yerlerde ve hayvan gübreleri üzerinde yaşamlarının sürdürürler.

Uzaktan bakıldığında hayvan gübresinin olduğu alanlarda, siyah bir sis bulutu olduğuizlenimi verir. Yaklaşıldıkça bu karartının hareketli küçük, gübreden yaklaşık 30 cm üzerinde uçuşan sineklerin olduğu görülür. Bu gübre sinekleri, büyüyerek karasinek olmazlar ancak karasinekler gibi gübrelerin içinde üzerinde yaşamlarını sürdürüler.

Fiziki mücadele, kimyasal mücadeleden çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Yapılması gereken gübre yüksekliğinin 45 santim yüksekliği geçmeden yere sererek konulmasıdır.

Bunun nedeni ise gübrelerin iç kısımları ıslak kalmaması ve güneş ışınlarında dolayı kuru kalmasıdır. Kuru gübrelerde gübre sineği ve karasinek larvalarının yaşamaları çok zordur ve alçak olan gübrelerde yapğılacak olan larva ilaçlaması alt yüzeylere kadar etki edeceğinden dolayı iyi sonuçlar alınır.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.