Böcek yuvaları

Milyonlarca farklı böcek türü, barınmak ve doğadaki yaşamlarını sürdürmek için farklı davranışlar, farklı yaşam biçimleri sergiler.

Böcekler, bitkiler gibi doğada zaten var olan farklı yerlerde yaşayabilir.

böcek yuvası
Böcek yuvası

Örneğin yaprak bitleri, başka herhangi bir alt yapı olmadan, bitkiler üzerinde koloniler halinde yaşarlar. Ancak bazı böcekler de kendi ihtiyaçlarına göre yuva yaparlar. Farklı böcek yuvası türleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Karıncalar

Bazı karınca türleri, genellikle toprakda yığınlar gibi görünen yuvalar inşa eder.

karınca yuvası
Karınca Yuvası

Bu yuvalar karınca kolonisine ev sahipliği yapar. Koloninin yerin altına oyulması ve görünür bir toprak yığınından daha büyük bir yuva yapmasıyla bazen aldatıcı olabilirler. Bazı karınca yuvalarının merkezinde delikler bulunurken, bazılarının da (kırmızı ateş karıncasına ait yuvalar gibi) merkez açıklığı yoktur.

Ateş karıncaları açık alanları tercih ederken, kereste altı veya çit yakınları gibi yerlerde höyükler oluşturabilirler. Ateş karıncası höyükleri genellikle açık bir giriş noktası olmayan, gevşek kum veya kir yığınlarıdır. Şiddetli yağmur dönemlerinden sonra ortaya çıkabilirler ve etraflarındaki diğer yuvalara göre nispeten kabarık görünebilirler. Ateş karıncası tepeleri kubbe şeklinde olabilir veya düz bir şekilde kalabilir.

Eşekarısı

Karıncalar gibi, farklı eşekarısı türleri de farklı yuva türleri oluşturur. En dikkate değer olanlardan biri kağıt yaban arısıdır. Kağıt eşekarısı, neredeyse baş aşağı şemsiyelere benzeyen, yuvalar inşa etmekle bilinir.

 

Bu yuvaları kağıt gibi bir hamur kullanarak oluştururlar. Kağıt yaban arısı yuvaları, genç arılar için bir hücre tarağından yapılır ve tek bir ağaç dalı tarafından desteklenir. Bu nedenle bazıları yuvaların baş aşağı şemsiyeler gibi göründüğünü düşünür.

Kağıt eşekarısı, saçak ve ağaç dalları gibi çıkıntılı alanlarda, yuva yapmayı tercih eder.

Karıncalarda olduğu gibi, son derece farklı yuvalar oluşturan belirli eşekarısı türleri de vardır. Örnek vermek gerekir ise, çamurlu eşekarısı yuvalarını yapmak için kağıt hamuru kullanmak yerine, yuvalarını oluşturmak için çamur kullanır.

Bu yuvaları genellikle binaların yan taraflarına yapıştırırlar. Yuva şekli değişebilir ve kil kaplı olur. Çamur parçaları veya çamur tüpleri olarak görünebilir. Bazı karıncalar gibi bazı eşekarısı türleri de yuvalarını yer altına kurarlar.

Arılar

Bal arıları gibi, bazı arılar kovanlarını yerin üstüne kurarken, diğer arılar da yer altına yuva yaparlar. Aslında, arıların yaklaşık %70’i yerde yuva yapar.

Bu arılar, bombus arısıdır. Çoğu bombus arısı yuvalarını yeraltına inşa eder. Bombus arısı yuvaları, en fazla birkaç yüz arıyla bal arısı yuvalarından daha küçüktür. Bombus arı yuvaları, terk edilmeden önce yalnızca bir kez kullanılır. Yerde yuva yapan arılar genellikle merkeze yakın bir açıklığı olan konik şekilli yuvalara sahiptir. Arılar çiftleşmeye hazırlanırken genellikle ilkbaharda ortaya çıkarlar.

Termitler

Çoğu termit yuvaları, insanların evlerinin yakınındaki yeraltı bölgelerine olduğu bilinmektedir. Burada genellikle odun yemeye giderler ve bazen yüksek zarar vererek, maliyetli hasara neden olabilirler.

Farklı termit türleri farklı şekillerde yuva yapar. Aşağıda yaygın termitler ve yuvalama alışkanlıkları bulunmaktadır.

    Yeraltı termitler yeraltında yuva yapar, ancak bazen yuvalarını çamur tüplerinin varlığından anlayabilirsiniz.

    Kuru odun termitleri, genellikle doğrudan yedikleri evlerin içinde, bina yapıları, kapı çerçeveleri, mobilyalar ve parke zeminler içinde yuva yaparlar.

    Nemli odun termitleri, ayrıca ahşapta yuva yapar ancak özellikle nemli ahşapta yuva yapar.

Evlerdeki ahşabı yemenin yanı sıra, bazı termit türleri, hantal yuvalar inşa ettiği bilinmektedir. Avustralya’da bulunan katedral termiti, büyük dış höyükler oluşturan bir termit örneğidir. Aslında, bazı katedral termit höyükleri yaklaşık 100 yaşındadır ve yaklaşık 10 metre boyunda olabilir.

Ülkemizde (katedral termit yuvası gibi) rastlanmaz. Ancak diğer yuvaları görme olasılığınız olabilir. Ateş karıncaları veya kağıt yaban arısı yuvaları gibi diğerlerine de rastlamanız olasıdır.

Belirli türdeki böcek yuvalarının neye benzediğini bilmek, özellikle bahçe veya ev haşerelerine ait olanlar, onları tanımlamanıza yardımcı olabilir. İstenmeyen böcek türleri ile uğraştığınızı düşünüyorsanız, bizimle ile iletişime geçin.

Karıncalardan eşekarısı ve termitlere kadar Aden İlaçlama İzmir, istenmeyen zararlıları yönetmeye ve ortadan kaldırmaya yardımcı olmak için garantili çözümler sunar.

Haşereleri incelemek için tıklayın.

Ve en önemlisi 20 yıla aşkın İzmir böcek ilaçlama ve ilaçlama saha tecrübesi,uygulama tecrübesi bulunan İzmir İlaçlama Firmamız Aden ilaçlama tarafından özel makinelerimiz ile yapacak olduğumuz böcek ilaçlaması için bizlere 0.232.2550101 numaralı telefonlardan ulaşabilrsiniz.

0232 255 01 01 numaralı telefonlardan 7 gün 24 saat ulaşabilirsiniz.

Ayrıca iletişim formumuzu doldurarak da bize ulaşabilirsiniz.